ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Σεπτέμβρη 2000
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΔΕΗ
Αυξάνονται κατά 3%

Με αυξήσεις στα τιμολόγια οικιακής κατανάλωσης αρχίζει ο χορός ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, ενώ υπό επανεξέταση τίθεται και το «αγροτικό ρεύμα»

Με αυξήσεις στα τιμολόγια κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος τουλάχιστον κατά 3% (σε πρώτη φάση), συνοδεύεται η πορεία της ΔΕΗ προς την ιδιωτικοποίηση, καθιστώντας ακόμα πιο σαφές το πανθομολογούμενο, ότι, μία από τις βασικές παραμέτρους της ιδιωτικοποίησης θα είναι και η σημαντική αύξηση των οικιακών τιμολογίων. Και αναφέρουμε τα «οικιακά τιμολόγια», διότι, οι οικιακοί καταναλωτές θα είναι αυτοί που θα επωμιστούν τις συνέπειες ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, αφού οι μεγάλοι ή «επιλέγοντες» πελάτες, από 19/2/2001 θα έχουν το δικαίωμα επιλογής του προμηθευτή τους. Οι αυξήσεις αυτές, σύμφωνα με το σχετικό αίτημα της ΔΕΗ, θα έχουν και αναδρομική ισχύ, αρχής γενομένης από την πρώτη Σεπτέμβρη, αν αυτές εγκριθούν από τον υπουργό Ανάπτυξης, κάτι που θεωρείται βέβαιο.

Αυτό προκύπτει από χτεσινή ανακοίνωση της νεοσύστατης Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) η οποία δημιουργήθηκε για να προωθηθεί η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, «η ΡΑΕ, συζήτησε το αίτημα της ΔΕΗ για την από 01/9/2000 κατά 3% ομοιόμορφη αύξηση όλων των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος (πλην των ειδικών τιμολογίων Αλουμινίου, Λάρκο και εξαγωγών) και για όλες τις τιμολογιακές παραμέτρους. Μετά από ακρόαση εκπροσώπων της ΔΕΗ και μελέτη του θέματος η ΡΑΕ γνωμοδότησε θετικά προς τον υπουργό Ανάπτυξης για την έγκριση του ανωτέρου αιτήματος».

Ασχετα με το σκεπτικό της ΡΑΕ για την αύξηση των τιμολογίων, πτυχές του οποίου θα παραθέσουμε πιο κάτω, η κατ' αρχήν εξαίρεση των επιχειρήσεων με ειδικό τιμολόγιο (ΠΕΣΙΝΕ, Λάρκο κλπ) καταδεικνύει και το χαρακτήρα της λήψης των μέτρων, που δεν είναι άλλος, παρά μόνο η αύξηση των οικιακών τιμολογίων, αλλά και η αναθεώρηση του ισχύοντος πλαισίου τιμολόγησης του λεγόμενου αγροτικού ρεύματος. Η αύξηση αυτή, πρέπει να θεωρείται τμηματική, αφού στο εγγύς μέλλον θα ακολουθήσουν και άλλες, αλυσιδωτές. Αλλωστε τα «στοιχεία» που συχνά - πυκνά παρατίθενται και τα οποία κάνουν λόγο για τη, με χαμηλή τιμή, χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας από τους Ελληνες οικιακούς καταναλωτές σε σύγκριση με τους Ευρωπαίους, αποτελεί στοιχείο, για τη μελλοντική κλιμακωτή αύξηση των οικιακών τιμολογίων. Ακόμα, πρόσφατες «επισημάνσεις» του τύπου ότι οι Ελληνες καταναλωτές προβαίνουν σε αναίτια σπατάλη της ηλεκτρικής ενέργειας, είναι δεδομένο ότι στοχεύουν - και σ' αυτά τα πλαίσια - στην αύξηση της τιμής, με πρόφαση την... εξοικονόμηση ενέργειας.

Οι προθέσεις της κυβέρνησης, που «στοιχειοθετούνται» μέσω ΡΑΕ, είναι πασιφανείς και από το σκεπτικό που η ΡΑΕ έκανε αποδεκτό το αίτημα για τις αυξήσεις τιμολογίων. Η ΡΑΕ, δικαιολογεί τη θετική γνωμοδότησή της προβάλλοντας μεταξύ άλλων το επιχείρημα «να μην υπονομευτεί η χρηματοοικονομική βιωσιμότητα της ΔΕΗ»! Εκτός αυτών, η ΡΑΕ προτίθεται - σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση - να επανεξετάσει και το ζήτημα των αγροτικών τιμολογίων, αφού όπως αναφέρει η ΡΑΕ «εισηγείται να αρχίσει η μελέτη και ο διάλογος για την αναθεώρηση της δομής και της κλαδικής διάρθρωσης των τιμολογίων, λαμβάνοντας υπόψη και τις απαιτήσεις από την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας». Η κλαδική αυτή διάρθρωση, αν και δεν κατονομάζεται, αναφέρεται στο αγροτικό τιμολόγιο, το οποίο είναι βέβαιο ότι θα καθοριστεί από το κόψε - ράψε, εξισορρόπησης των συμφερόντων της ιδιωτικοποιημένης ΔΕΗ.

ΠΕΠ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Στόχος η μετατροπή της Θεσσαλονίκης σε ιμπεριαλιστικό προγεφύρωμα

Με 460 δισ. δραχμές χρηματοδοτεί η ΕΕ και η ελληνική κυβέρνηση το εγχείρημα της μετατροπής της Θεσσαλονίκης, σε βάση εξόρμησης του αμερικανικού και ευρωπαϊκού ιμπεριαλισμού στη Βαλκανική και τις παρευξείνιες χώρες

Ηοικονομική στήριξη με σχεδόν 500 δισ. δραχμές, του εγχειρήματος της μετατροπής της Θεσσαλονίκης σε βραχίονα της ιμπεριαλιστικής νέας τάξης πραγμάτων στην ευρύτερη περιοχή της Βαλκανικής και της παρευξείνιας ζώνης, περνάει μέσα από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Αυτό προκύπτει από χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, όπου γνωστοποιεί ότι απέστειλε στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το σχέδιο του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος (ΠΕΠ) Κεντρικής Μακεδονίας, προκειμένου να λάβει την τελική έγκριση. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου, το συνολικό πρόγραμμα για την εξαετία 2000 - 2006 προβλέπεται να χρηματοδοτηθεί με 460 δισ. δραχμών που θα προέλθει από κοινοτικά εθνικά και ιδιωτικά κεφάλαια. Πρώτος στόχος του ΠΕΠ είναι « η ανάπτυξη της Θεσσαλονίκης σε μητροπολιτικό κέντρο με διεθνείς λειτουργίες», καθώς και «η μείωση της ανεργίας» μέσω «της προσαρμογής των δυνατοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού της περιφέρειας στις ανάγκες της αγοράς εργασίας», μέσα δηλαδή από την προώθηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων.

Από την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου, προκύπτουν τουλάχιστον δύο βασικά συμπεράσματα που αφορούν την πολιτική της κυβέρνησης: Πρώτον ότι η ιμπεριαλιστική επέμβαση στα Βαλκάνια και στην παρευξείνια ζώνη, συνεχίζεται και σήμερα με άλλα μέσα και η Θεσσαλονίκη συνεχίζει να παίζει καθοριστικό ρόλο στις ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις. Ο ευρωπαϊκός ιμπεριαλισμός όχι μόνο δεν είναι αμέτοχος στις επιδιώξεις αυτές, αλλά όπως και στην περίοδο των βομβαρδισμών, συνεχίζει να παίζει αποφασιστικό ρόλο. Δεύτερον, ότι τα περίφημα ευρωπαϊκά πακέτα δεν έχουν στόχο την εθνική ανάπτυξη - όπως υποκριτικά ισχυρίζεται η κυβέρνηση - αλλά είναι μηχανισμοί επιβολής ταξικών επιλογών.

Η κυβέρνηση δε μασά τα λόγια της, σχετικά με τις επιδιώξεις μετατροπής της Θεσσαλονίκης σε προγεφύρωμα των ιμπεριαλιστικών σχεδίων στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι « η ανάδειξη της Θεσσαλονίκης σε μητροπολιτικό κέντρο με διεθνείς λειτουργίες αποτελεί στρατηγικό στόχο. Σκοπός είναι η μετεξέλιξη της Θεσσαλονίκης σε διαμετακομιστικό, εμπορικό, επιχειρηματικό, πολιτιστικό και επιστημονικό - τεχνολογικό κέντρο. Η προσπάθεια αυτή πηγάζει από τις αναμφισβήτητες αναπτυξιακές δυνατότητες της πόλης και την ιδιαίτερη γεωπολιτική θέση που κατέχει στο νοτιοανατολικό άκρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στο σύνολο με τη Βαλκανική και παρευξείνια ζώνη...».

ΑΓΡΟΤΕΣ ΛΑΡΙΣΑΣ
Συντονίζουν τη δράση τους

Συγκέντρωση βαμβακοπαραγωγών σήμερα στα Φάρσαλα

Συγκέντρωση βαμβακοπαραγωγών θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 10 π.μ. στα Φάρσαλα, ύστερα από κάλεσμα της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, που αποφάσισε μια σειρά ενημερωτικών και αγωνιστικών εκδηλώσεων κατά της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ. Με τη συμμετοχή τους στη σημερινή συγκέντρωση, οι βαμβακοπαραγωγοί θα δηλώσουν για μια ακόμα φορά την απόφασή τους ν' αγωνιστούν για την ανατροπή αυτής της πολιτικής που τους οδηγεί, με μαθηματική ακρίβεια, στο ξεκλήρισμα. Είναι χαρακτηριστικό ότι η τιμή που θα διαμορφωθεί φέτος για το βαμβάκι θα είναι χαμηλότερη ακόμα και από πέρσι, καθώς η παραγωγή αναμένεται μεγάλη και το πρόστιμο συνυπευθυνότητας που θα επιβάλει στους παραγωγούς η ΕΕ θα είναι πολύ μεγαλύτερο.

Στα πλαίσια του προγράμματος που αποφάσισε η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, όλες αυτές τις μέρες πραγματοποιούνται συσκέψεις και συγκεντρώσεις αγροτών, οι οποίοι έχουν συνειδητοποιήσει ότι ο αγώνας είναι μονόδρομος για την επίλυση των προβλημάτων τους. Για τον καλύτερο συντονισμό της δράσης τους, τη Δευτέρα 11 Σεπτέμβρη, θα πραγματοποιηθεί στη Λάρισα νομαρχιακή σύσκεψη αγροτικών φορέων και συνδικαλιστών.

Η κατάσταση που διαμορφώνεται και φέτος στον αγροτικό κόσμο της Θεσσαλίας, με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλα τα αγροτικά προϊόντα, εξαιτίας της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ, αλλά και άλλων παραγόντων, όπως οι καταστροφές που προκαλεί η λειψυδρία, οδηγεί, εκ των πραγμάτων, στην ανάπτυξη νέων αγώνων για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Ηδη, μάλιστα, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις προετοιμάζονται για τη διοργάνωση κινητοποιήσεων, ενημερώνοντας καθημερινά τους αγρότες και καλώντας τους σε αγωνιστική ετοιμότητα.

Ανοδικά κινείται η βιομηχανική παραγωγή

Αύξηση 6,6% σε ετήσια βάση, σημείωσε τον Ιούνη ο όγκος της παραγωγής σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, ενώ στο πρώτο εξάμηνο του έτους η αύξηση έφτασε σε 8,13%. Η φετινή εξέλιξη εδράζεται στην αύξηση κατά 13,98% του δείκτη για την παραγωγή στον τομέα ηλεκτρισμού - φυσικού αερίου - νερού, στην αύξηση 13,91% του δείκτη παραγωγής στα ορυχεία, καθώς και στην ενίσχυση κατά 5,88% της παραγωγής στον κλάδο της βιομηχανίας. Από τα αναλυτικά στοιχεία της ΕΣΥΕ προκύπτουν ορισμένα συμπεράσματα για τη διαχρονική εξέλιξη της παραγωγής στη χώρα. Την τελευταία επταετία έχουν πληγεί οι επιμέρους κλάδοι: μηχανών γραφείου - ηλεκτρονικών υπολογιστών, άντλησης αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου, ειδών ενδυμασίας, δέρματος και ειδών υποδήσεως, καθώς και η κλωστοϋφαντουργία. Αντίθετα, στον τομέα της μεταποίησης αλματώδη αύξηση καταγράφτηκε στην παραγωγή και διανομή φυσικού αερίου.

Η αύξηση, σε ετήσια βάση, του γενικού δείκτη τιμών παραγωγής επιμερίζεται στην κατά 10,8% αύξηση του δείκτη παραγωγής ορυχείων, στην αύξηση 5,4% της παραγωγής στη βιομηχανία, καθώς και στην άνοδο 9,5% του δείκτη παραγωγής ηλεκτρισμού -φυσικού αεριού - νερού.

Ξαναδικάζουν 40 αγρότες - αγωνιστές

Δικάζονται, σήμερα, για δεύτερη φορά, 40 αγρότες από την Ανατολική Θεσσαλονίκη, κατηγορούμενοι για τη συμμετοχή τους στις αγροτικές κινητοποιήσεις του 1996. Πρόκειται για 37 παραγωγούς από χωριά της Ανατολικής Θεσσαλονίκης και 3 από το Λαγκαδά, που πριν ένα χρόνο περίπου κάθισαν στο εδώλιο του Πρωτοδικείου με τις κατηγορίες της παρακώλυσης συγκοινωνιών, κατάληψη οδοστρώματος κ.ά. Στη δίκη εκείνη όλοι οι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν, αλλά ο εισαγγελέας δε συμφώνησε με την απόφαση και έκανε έφεση.

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα των αγροτών της Θεσσαλονίκης καλεί τους παραγωγούς αλλά και κάθε εργαζόμενο να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους αγρότες που δικάζονται γιατί διεκδίκησαν αγωνιστικά τα δίκαιά τους. Η δίκη γίνεται σήμερα το πρωί στο Εφετείο Θεσσαλονίκης, στον τρίτο όροφο του Δικαστικού Μεγάρου.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ