ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Ιούλη 2000
Σελ. /32
1989: Κλείνει δικαστικά η «υπόθεση Ιράνγκεϊτ»

Ο Ολιβερ Νόρθ, υποψήφιος γερουσιαστής μιλάει με ψηφοφόρους τους τον Οκτώβρη του 1994. Πίσω του ένας διαδηλώτης κρατάει πλακάτ με το σύνθημα: «Είναι εγκληματίας. Τα χέρια του είναι βαμένα με νικαραγουανό αίμα».
Ο Ολιβερ Νόρθ, υποψήφιος γερουσιαστής μιλάει με ψηφοφόρους τους τον Οκτώβρη του 1994. Πίσω του ένας διαδηλώτης κρατάει πλακάτ με το σύνθημα: «Είναι εγκληματίας. Τα χέρια του είναι βαμένα με νικαραγουανό αίμα».
5 Ιούλη 1989 : Τελειώνει η δίκη του συνταγματάρχη Ολιβερ Νορθ για την «υπόθεση Ιράνγκεϊτ». Η ποινή που επιβάλλεται στον πρώην βοηθό του υπεύθυνου ασφαλείας του Λευκού Οίκου είναι πρόστιμο 150.000 δολαρίων. Κλείνει έτσι μια υπόθεση που συγκλόνισε ολόκληρο τον κόσμο και απείλησε με πτώση την κυβέρνηση Ρίγκαν.

Στα τέλη του 1986 αποκαλύπτεται το σκάνδαλο που πήρε στη συνέχεια το όνομα «υπόθεση Ιράνγκεϊτ» όχι μόνο γιατί θύμιζε την παλιότερη «υπόθεση Γουότεργκεϊτ», αλλά και γιατί όπως τότε το σκάνδαλο οδήγησε στην πτώση της κυβέρνησης Νίξον, έτσι και η υπόθεση αυτή απειλούσε ευθέως το Ρίγκαν. Βέβαια, ο Ρίγκαν δεν παραιτήθηκε αλλά υπέστη σημαντική πολιτική μείωση.

Οπως αποκαλύφθηκε, λοιπόν, το Νοέμβρη του 1985 οι Ηνωμένες Πολιτείες πούλησαν όπλα στο Ιράν, με το οποίο ήταν ουσιαστικά σε εμπόλεμη κατάσταση. Οπως έγινε γνωστό η πώληση των όπλων έγινε με τη συμφωνία να βοηθήσει η ιρανική κυβέρνηση στην απελευθέρωση των Αμερικανών ομήρων που ήταν στα χέρια των ισλαμιστών στο Λίβανο. Τα χρήματα που πλήρωσε η ιρανική κυβέρνηση για τα αμερικάνικα όπλα μεταφέρθηκαν σ' έναν άλλο λογαριασμό για να καταλήξουν στα χέρια των «κόντρας», των φασιστικών ομάδων που μάχονταν το καθεστώς των Σαντινίστας στη Νικαράγουα.

Αμέσως μετά και ενώ η υπόθεση έφτασε στο Κογκρέσο, όπου άρχισε η εξέταση μαρτύρων, ξετυλίχτηκε το κουβάρι. Αποκαλύφθηκε λοιπόν ότι ο ιθύνων νους της «υπόθεσης Ιράνγκεϊτ» ήταν ο υπεύθυνος ασφαλείας του Λευκού Οίκου ναύαρχος Ποϊντέξτερ. Ηταν, λοιπόν, βέβαιο, πέραν πάσης αμφιβολίας, ότι η υπόθεση ήταν εν γνώσει του Αμερικανού Προέδρου Ρίγκαν. Ο Ποϊντέξτερ προσπάθησε να υπερασπιστεί το Ρίγκαν, λέγοντας ότι δε γνώριζε τα ακριβή στοιχεία του «φακέλου», ενώ για να αποσείσει τις δικές του ευθύνες δήλωσε ότι από ένα σημείο και πέρα ο ίδιος διέταξε τον τερματισμό της επιχείρησης.

Το πρόσωπο, όμως, της «υπόθεσης Ιράνγκεϊτ» ήταν ο συνταγματάρχης Ολιβερ Νορθ, βοηθός του Ποϊντέξτερ. Ο Νορθ έγινε εθελοντικά το «εξιλαστήριο θύμα» αναλαμβάνοντας εξ ολοκλήρου την ευθύνη για την υπόθεση. Αθωώνοντας έτσι τόσο τον προϊστάμενο του, όσο και το Ρίγκαν. Το εντυπωσιακό είναι ότι ο Νορθ επιχείρησε να αναστρέψει την εικόνα και από κατηγορούμενος να εμφανιστεί κατήγορος. Αρχισε μεγάλη καμπάνια με σύνθημα: «Παραμονεύει μια τρομερή απειλή. Ολοι μας κινδυνεύουμε από μια ξένη και άθρησκη φιλοσοφία, τον κομμουνισμό». Η καμπάνια με τη βοήθεια οικονομικών και στρατιωτικών κύκλων πήρε παναμερικανικές διαστάσεις και ο Νορθ εμφανιζόταν στα μέσα ενημέρωσης ως ήρωας. Στη συνέχεια, το 1994, εκμεταλλεύτηκε τα αποτελέσματα, θέτοντας υποψηφιότητα για γερουσιαστής στη Βιρτζίνια.

Καιρός

Σε όλη τη χώρα προβλέπεται αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς και τοπικά στο νότιο Αιγαίο βόρειοι, μέχρι μέτριοι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στο Ιόνιο από 24-40, στα ηπειρωτικά από 20-42, στο Αιγαίο από 25-37 και στη Θεσσαλονίκη από 25-40 βαθμούς.

Για την Αττική προβλέπεται αίθριος καιρός. Οι άνεμοι θα πνέουν ασθενείς. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 27-42, αλλά στις παραθαλάσσιες περιοχές η μέγιστη θα είναι 3-4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΠΡΟΣΩΠΑ

1889 Γεννιέται ο Ζαν Κοκτό. Γάλλος ποιητής, θεατρικός συγγραφέας, σεναριογράφος και σκηνοθέτης του κινηματογράφου. Ανακηρύχτηκε μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας από το 1955. Το ποιητικό του έργο στην περίοδο του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και μεταπολεμικά εμφανίζει χαρακτηριστικές τάσεις προς τον κυβισμό και το φουτουρισμό. Αργότερα, θα περάσει στο σουρεαλισμό. Ο Κοκτό σαν δραματουργός προσπαθεί να συγχρονίσει την αρχαία και τη σαιξπηρική τραγωδία. Στην τρίτη δεκαετία, ο Κοκτό εργαζόταν σαν σεναριογράφος και σκηνοθέτης (ταινίες «Ορφέας», 1950, «Το αίμα του ποιητή». «Διαθήκη του Ορφέα» 1960).

ΚΑΜΙΑ απολύτως πολιτική βούληση δε διαθέτει η κυβέρνηση, να διεκδικήσει από το γερμανικό δημόσιο τις αποζημιώσεις, που δικαιούνται τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας, όπως απέδειξε και η πολύωρη χτεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου (σελίδα 6)

ΤΟΝ ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΟ αποκλεισμό από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης πολιτικών κομμάτων, όπως το ΚΚΕ και το ΔΗΚΚΙ, αλλά και μαζικών φορέων, που προβάλλουν τα σοβαρά προβλήματα του λαού, καταγγέλλει, με ανακοίνωσή του, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας (σελίδα 8)

ΑΠΟ «ΕΜΠΕΙΡΟΓΝΩΜΟΝΕΣ του ιδιωτικού τομέα», στελεχώνονται οι Ομάδες Κρούσης του υπουργείου Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης, οι οποίες αναλαμβάνουν υπηρεσία από τη Δευτέρα (σελίδα 10)

ΔΥΝΑΜΙΚΗ και άμεση ήταν η αντίδραση του Συνδικάτου Οικοδόμων Πάτρας στην καταστρατήγηση των εργασιακών σχέσεων και την επιβολή καθεστώτος γαλέρας, που επέβαλαν στα εργοτάξιά τους πολλές κατασκευαστικές εταιρίες (σελίδα 11)

ΣΕ ΝΕΟΥΣ πολεμικούς εξοπλισμούς, τούτη τη φορά από τη Ρωσία, προχώρησε η κυβέρνηση της Ινδίας, με αφορμή τα προβλήματα με το γειτονικό της Πακιστάν (σελίδα 12)

ΕΝΑ ακόμα «θα» εισέπραξαν οι νεφροπαθείς, σε χτεσινή συνάντηση που είχαν με το νέο υπουργό Υγείας Αλέκο Παπαδόπουλο (σελίδα 19)

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ, που θα επιβάλει ολέθριες αλλαγές στην ασφάλιση της φυτικής και ζωικής παραγωγής, ετοιμάζεται να φέρει προς ψήφιση στη Βουλή το υπουργείο Γεωργίας μέσα στον Ιούλη (σελίδα 21)

ΤΙΣ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ, που παρουσιάστηκαν στην πρόσφατη ημερίδα της ΚΕ του ΚΚΕ, για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, συνεχίζει να δημοσιεύει και σήμερα ο «Ρ» (σελίδες 22 - 23)

ΣΕ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ κινητοποίηση στην Αθήνα, στις 24 Ιούλη, προχωρούν οι συνδικαλιστικές ενώσεις των εργαζομένων στα Σώματα Ασφαλείας για τη διεκδίκηση των άμεσων αιτημάτων τους (σελίδα 24)

ΣΤΙΣ 14 ΙΟΥΛΗ αρχίζει και θα διαρκέσει μέχρι τις 30 του ίδιου μήνα, στα Ζαγόρια της Ηπείρου, η «Θερινή Ακαδημία Θεάτρου», με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών και πολιτιστικών φορέων (σελίδα 26)

ΣΤΗΝ ΑΠΟΘΗΚΗ και αφού εξωθεί από το σημερινό κτίριο που στεγάζεται, θα βρεθεί η συλλογή του Μουσείου Κινηματογράφου, στη Θεσσαλονίκη, μετά από εντολή του υπουργού Πολιτισμού (σελίδα 27)

ΓΕΓΟΝΟΤΑ 5 ΤΟΥ ΙΟΥΛΗ

1811 Ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της Βενεζουέλας.

1830 Οι Γάλλοι μπαίνουν στο Αλγέρι και λίγο αργότερα κυριεύουν και το Οράν. Τα επόμενα τέσσερα χρόνια επεκτάθηκαν ως την έρημο Σαχάρα (Ελ Γκολέα, 1891).

1932 Γίνεται πρωθυπουργός της Πορτογαλίας ο Αντόνιο ντε Ολιβέιρα Σαλαζάρ και εγκαθιστά στρατιωτικοφασιστική δικτατορία.

1936 Ογκώδη και μαχητικά συλλαλητήρια ακτημόνων στις Σέρρες και το Σουφλί.

1943 Υπογράφεται σύμφωνο ανάμεσα στο ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και το αρχηγείο της Μέσης Ανατολής.

1945 Διεξάγεται καθολική ψηφοφορία στη Βρετανία. Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 25 του Ιούλη. Νικητές βγαίνουν οι εργατικοί. Ο Ουίστον Τσόρτσιλ που, από τις 17 του Ιούλη μετέχει στη διάσκεψη της νίκης, στο Πότσδαμ, αποχωρεί, παραχωρώντας τη θέση του στον νέο πρωθυπουργό Κλέμεντ Ατλι.

1959 Ο πρόεδρος της Ινδονησίας Σουκάρνο, διαλύει τη Βουλή και εγκαθιστά δικτατορία.

1977 Στο Πακιστάν, ο στρατηγός Μοχάμεντ Ζία - ουλ - Χακ ανατρέπει με πραξικόπημα την κυβέρνηση του Ζουλφικάρ Αλι Μπούτο.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ