ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Ιούλη 2000
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«ΘΕΡΙΝΗ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΘΕΑΤΡΟΥ»
Πολυφωνική και πολυεθνική έκφραση

Actors Touring Company από την Αγγλία στη Θερινή Ακαδημία Θεάτρου
Actors Touring Company από την Αγγλία στη Θερινή Ακαδημία Θεάτρου
Με τη συμμετοχή Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών και πολιτιστικών φορέων αρχίζουν την άλλη εβδομάδα, στις 14 Ιουλίου και θα διαρκέσουν μέχρι τις 30 Ιουλίου τα έντεκα εργαστήρια, που αποτελούν τον κύριο κορμό της «Θερινής Ακαδημίας Θεάτρου», την οποία διοργανώνει στα Ζαγόρια της Ηπείρου το Εθνικό Θέατρο. Η «θερινή Ακαδημία» με εκπαιδευτικά εργαστήρια, σεμινάρια, ομιλίες, παρουσιάσεις, έχει σα γενικό τίτλο εργασιών «Αρχαίος χορός και πολυφωνική έκφραση. Δουλεύοντας με λαογραφικές παραδόσεις».

Στόχος αυτής της πρωτοβουλίας, όπως ειπώθηκε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου είναι η καθιέρωση ενός ετήσιου εκπαιδευτικού θεσμού. Φέτος η «Θερινή Ακαδημία» θα λειτουργήσει πιλοτικά, με ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που θα φέρει την επωνυμία «Ευριπίδης». Το πρόγραμμα, στο οποίο θα συμμετέχουν σχεδόν όλοι οι σπουδαστές της Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, θα επεξεργαστεί θέματα σχετικά με την αλληλεπίδραση ανάμεσα στις λαογραφικές παραδόσεις των βαλκανικών χωρών και στη σύγχρονη δραματική τέχνη. Ελληνες και ξένοι καλλιτέχνες, θεωρητικοί του θεάτρου και ερευνητές θα διδάξουν στο Μονοδένδρι. Καλλιτεχνική υπεύθυνη του προγράμματος είναι η θεατρολόγος και κριτικός Ελένη Βαροπούλου.

Στα εργαστήρια θα λάβουν μέρος 131 ενδιαφερόμενοι από όλη την Ελλάδα, την Ολλανδία, το Βέλγιο, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Αγγλία, τη Γαλλία και την Αμερική, που έχουν δηλώσει συμμετοχή. Πρόκειται για ηθοποιούς, σκηνοθέτες, σκηνογράφους, συνθέτες, χορογράφους, ερευνητές, θεατρολόγους, σπουδαστές, ερασιτέχνες και άλλους.

Το 1ο Εργαστήριο -από ελληνικής πλευράς- (24-28 Ιουλίου), με θέμα «Η ταυτότητα του χορού. Μέλος και Ορχηση» διευθύνει η Λυδία Κονιόρδου. Το 2ο (17-21 Ιουλίου), με θέμα «Τοπίο, Φωνή και Αρχαίος ποιητικός λόγος. Ερμηνευτική προσέγγιση με τη συνδρομή πολυφωνικής Ηπειρωτικής Μουσικής του 5ου στάσιμου της Μήδειας του Ευριπίδη», διευθύνει η Νικαίτη Κοντούρη. Το 3ο Εργαστήριο (17-21/7), που διευθύνει η Σοφία Μιχοπούλου έχει θέμα «Η φωνή και το σώμα στην αρχαία ελληνική τραγωδία και κωμωδία».

Φωτογραφίες και ζωγραφική

Εργο του Ν. Coelho
Εργο του Ν. Coelho
Μια ενδιαφέρουσα φωτογραφική έκθεση εγκαινιάζεται στις 5 Ιούλη στην αίθουσα τέχνης «Λύσιππος» (Βεΐκου 6, Μακρυγιάννη). Πρόκειται για την έκθεση φωτογραφίας της Μαρίσα Γκουεσάντα. Με αφετηρία τη φράση «Η φωτογραφία είναι η τέχνη του να ζωγραφίζεις με το φως», η Μ. Γκουεσάντα με το έργο της, μας μεταφέρει στον κόσμο του ονείρου. Η θαλπωρή και το χρώμα της Μαδρίτης, γενέτειρας πόλης της, γίνονται αμέσως ορατά από τον παρατηρητή της δημιουργίας της. Η Μ. Γκουεσάντα δουλεύει ως επαγγελματίας 10 χρόνια, αφού πρώτα εξειδικεύτηκε σε διάφορα είδη φωτογραφίας, για εφημερίδες, μόδα και διαφήμιση, τόσο στη μαυρόασπρη φωτογραφία όσο και στο χρώμα, το μεγάλο φίλο και σύμμαχό της. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 5 Αυγούστου.

  • Εγκαινιάζεται στις 7 Ιούλη στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου Αθήνας (Ακαδημίας 50), έκθεση έργων ζωγραφικής του Βραζιλιάνου καλλιτέχνη Nonatto Coelho, με τίτλο «Πορτρέτα». Οπως σημειώνει η Αθηνά Σχοινά «Τα έργα του καταγράφουν πρόσωπα ανθρώπων μιας μεγάλης ανθρωπογεωγραφικής κλίμακας. Στην επιλογή των έργων του περιλαμβάνονται διάφορες ηλικίες και των δύο φύλων, άνθρωποι ποικίλων ενασχολήσεων και διαφόρων ιδιοσυγκρασιών, που ο καλλιτέχνης έχει συλλέξει τις φωτογραφίες τους. Αυτές είναι συνήθως φωτογραφίες ταυτότητας όπως εκείνες των αστυνομικών δελτίων και των διαβατηρίων. Ο καλλιτέχνης τις μεγεθύνει και κατόπιν τις διαπραγματεύεται, με λάδι σε μουσαμά, αφού προσαρτήσει τη μια κοντά στην άλλη, δημιουργώντας έναν τετραγωνισμένο καμβά οριζόντιας και κατακόρυφης διευθέτησης, όπου το ένα πρόσωπο παρουσιάζεται δίπλα στο άλλο, αναπτύσσοντας ένα παζλ παράδοξων, αλλά θεμιτών γειτνιάσεων». Η έκθεση, που διοργανώνεται σε συνεργασία με την πρεσβεία της Βραζιλίας, θα διαρκέσει έως τις 15 του Ιούλη.
Θέατρο
«Τέχνης Ασκητήριο»

Το περιοδικό «Κινηματογράφος και Επικοινωνία», τίμησε σε ειδική εκδήλωση στο «Θέατρο της Ημέρας» τον ηθοποιό, περφόμερ, δάσκαλο και σκηνοθέτη Βασίλη Λάγκο για τη θεατρική και κινηματογραφική δουλιά του. Για τον Β. Λάγγο και το θεατρικό του εργαστήριο «Τέχνης Ασκητήριον», μίλησαν η θεατρολόγοι Μάρη Ρεντζέπη και Ανδρέας Μαυράκης, ενώ παρουσιάστηκαν δείγματα της δουλιάς (βίντεο), αλλά και επίδειξη από τον ίδιο και τη συνεργάτριά του Αγγέλα Λύρα φωνητικών και σωματικών ασκήσεων, που κάνουν οι σπουδαστές της σχολής του.

Ο Β. Λάγγος γεννήθηκε στην Πολωνία από πολιτικούς πρόσφυγες. Σπούδασε παντομίμα με τη μέθοδο του Τομασέφσκι και επηρεάστηκε από τη «σχολή» που διαμόρφωσε ο Γέρζι Γκροτόφσκι στο θέατρό του «Λαμπορατόριουμ» στο Βρότσλαβ και τη σπούδασε με συνεργάτες - συνεχιστές του Γκροτόφσκι. Στην Ελλάδα έπαιξε σε ταινίες του Ν. Κούνδουρου (βραβείο α' ανδρικού ρόλου στην ταινία «1922»), σκηνοθέτησε περισσότερα από δέκα θεατρικά έργα και χορογράφησε παραστάσεις αρχαίου δράματος. Επίσης, έχει διοργανώσει θεατρικά αφιερώματα, πήρε μέρος σε φεστιβάλ και σεμινάρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό και συνεργάστηκε με το γνωστό Ρώσο σκηνοθέτη Ανατόλι Βασίλιεφ. Τα τελευταία χρόνια στο «Τέχνης Ασκητήριον» προετοιμάζει την παράσταση «Ινα βότρυν φέρητε».

Η Μεσόγειος της ποίησης

Ο Κωστής Μοσκώφ
Ο Κωστής Μοσκώφ
Στη μνήμη του Κωστή Μοσκώφ και του Γιώργου Σεφέρη είναι αφιερωμένο το φετινό, 4ο Συμπόσιο Μεσογειακής Ποίησης που θα διεξαχθεί από τις 13 μέχρι τις 16 Ιουλίου στην Καβάλα.

Το Συμπόσιο, που κλείνει οχτώ χρόνια ζωής, διεξάγεται κάθε δύο χρόνια στην Καβάλα από το Μορφωτικό Τμήμα της τοπικής Στέγης Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών, με την υποστήριξη του ΥΠΠΟ, του ΥΠΕΞ, της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Σκοπός του Συμποσίου είναι η συνάντηση αναγνωρισμένων ποιητών από όλες τις χώρες της Μεσογείου και μέσω αναγνώσεων ποίησης και εισηγήσεων να προσφέρει ένα «πανόραμα» γνωριμίας με τη σύγχρονη, μεσογειακή, ποιητική δημιουργία. Στο πλαίσιο του Συμποσίου δίνονται μεγάλες συναυλίες.

Φέτος θα μιλήσουν οι Γιάννης Δάλλας, Σούμπχι Χαντίντι, Γιάννης Υφαντής, Γιώργος Φρέρης, Πρόδρομος Μόρκογλου, Μάκης Τρικούκης, Γιώργος Χουρμουζιάδης και Σαμουήλ Μπισάρα.

Σημειώνουμε ότι ο Κωστής Μοσκώφ στήριξε από την αρχή του το Συμπόσιο αυτό, σαν βασικός σύμβουλος προγράμματος, ενώ το αφιέρωμα στον Γιώργο Σεφέρη αφορά και εντάσσεται στο πλαίσιο του γιορτασμού για τα 100 χρόνια από τη γέννησή του.

«Ενας κι Ενας» στη Ν. Υόρκη

Στη Νέα Υόρκη μεταφέρονται οι... «Ενας κι Ενας», η ομώνυμη ταινία του Νίκου Ζαπατίνα, για να ολοκληρωθούν τα γυρίσματά της μετά από έξι βδομάδες που διήρκεσαν στην Ελλάδα εν μέσω καύσωνα, αλλά και καταιγίδων.

Ο Γιώργος Κιμούλης και ο Νίκος Καλογερόπουλος κρατούν τους πρωταγωνιστικούς ρόλους αυτής της κωμωδίας, σε σενάριο του σκηνοθέτη. Παίζουν επίσης οι Εβελίνα Παπούλια,Μαρία Πρωτόπαππα, Μίμης Χρυσομάλλης, Τάσος Βασιλείου, Νίκος Ορφανός,Λίνα Αλεξανδροπούλου. Η μουσική είναι του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα και η φωτογραφία του Κώστα Γκίκα. Πρόκειται για μια ταινία «δρόμου» - αν μπορούμε να μεταφέρουμε τον όρο εκτός αμερικάνικου κινηματογράφου - όπου ένας τρελός και ένας φυλακισμένος συναντιώνται τυχαία κατά την άδειά τους και παρακολουθούνται από γιατρούς και αστυνομικούς για διαφορετικούς λόγους ο καθένας. Παρακολούθηση που θα καταλήξει στην άλλη άκρη του Ατλαντικού... Η ταινία αναμένεται να προβληθεί στα τέλη του ερχόμενου Οκτώβρη.

Αρχαιοελληνική πόλη στην Τουρκία

Διαψεύδει τα δημοσιεύματα του εγχώριου και ξένου Τύπου περί ολικής κάλυψης της αρχαίας ελληνικής πόλης Ζεύγμα, που σημαίνει «Γέφυρα» (στα τουρκικά Μπελκίς) στην Τουρκία, λόγω κατασκευής φράγματος στη λίμνη Μπιρετζίκ, το γραφείο Τύπου της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα.

Σύμφωνα με την πρεσβεία, «το ένα τρίτο του κάτω επιπέδου της εν λόγω αρχαίας πόλης», η οποία ιδρύθηκε τον 3ο μ.Χ. αιώνα, ως τελωνειακή πόλη στο σημείο που τέμνεται ο Δρόμος του Μεταξιού με τον ποταμό Ευφράτη και εξακολούθησε να είναι σημαντική και επί της Ρωμαιοκρατίας, «θα παραμείνει κάτω από τα νερά της λίμνης». Προσθέτει ότι το 1992 έγιναν ενάλιες ανασκαφές διάσωσης από το τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού και «έχουν ανασυρθεί επτά ρωμαϊκές βίλες». Το 1999 «σώθηκαν περίπου 1000 τ.μ. μωσαϊκών δαπέδων και τοιχογραφιών και ένα άγαλμα του Αρη. Τα ευρήματα μεταφέρονται στο μουσείο».

Επίσης η πρεσβεία σημειώνει ότι, σύμφωνα «με επιστημονικές διαπιστώσεις, τα σημαντικότερα τμήματα της αρχαίας πόλης βρίσκονται στο επάνω τμήμα του φράγματος και η πλαγιά που βρίσκονται θα μετατραπεί σε χώρο ανασκαφών».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ