ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Ιούνη 2020
Σελ. /28
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Διεκδικούν μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος και της ζωής του λαού

Σήμερα οι κινητοποιήσεις σε Δυτική Αθήνα - Δυτική Αττική, Ανατολική Αττική και Πειραιά

Μέρα μάχης η σημερινή, Παγκόσμια Μέρα Περιβάλλοντος, για δεκάδες σωματεία και μαζικούς φορείς στην Αττική, με κινητοποιήσεις στα «καυτά μέτωπα» του μεγαλύτερου αστικού κέντρου, που αφορούν την ποιότητα ζωής του λαού. Εκεί που αποκαλύπτεται η καταστροφική για το περιβάλλον φιλομονοπωλιακή πολιτική όλων των αστικών κυβερνήσεων και της ΕΕ, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα τον πρόσφατο αντιπερβαλλοντικό νόμο που ψήφισε η ΝΔ, πατώντας στην «προεργασία» της προηγούμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Μια πολιτική που εφαρμόζεται από τις δυνάμεις τους και στην Τοπική Διοίκηση:

Στην εγκληματική διαχείριση των απορριμμάτων, όπου η προηγούμενη περιφερειακή αρχή Αττικής του ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε έτοιμη στη σημερινή της ΝΔ την επέκταση της χωματερής στη Φυλή, το νέο περιβαλλοντικό έγκλημα με τον ΧΥΤΑ στο Γραμματικό. Και τώρα από κοινού ψηφίζουν σε όλα τα Περιφερειακά Συμβούλια, με διάφορα «εξαπτέρυγα», την υλοποίηση αυτού του σχεδιασμού, που νομιμοποιεί το θάψιμο των σκουπιδιών στις αυλές των λαϊκών νοικοκυριών στη Δυτική Αττική. Χαρακτηριστικό είναι και το παράδειγμα του σκουπιδότοπου στο Πέραμα, όπου από τη δημοτική αρχή του ΣΥΡΙΖΑ υλοποιείται η πρόβλεψη του πρόσφατου αντιπεριβαλλοντικού νόμου της ΝΔ για χωροθέτηση Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, δηλαδή μιας τοπικής χωματερής δίπλα σε σχολείο, σε έκταση που εδώ και χρόνια οι κάτοικοι διεκδικούν να μετατραπεί σε ελεύθερο χώρο πρασίνου.

Στους επιχειρηματικούς σχεδιασμούς στο λιμάνι του Πειραιά, με τα έργα που ήδη υλοποιεί η ΟΛΠ ΑΕ (COSCO), για τη μετατροπή της Πειραϊκής σε προβλήτα κρουαζιέρας, αξιοποιώντας την αδειοδότηση που είχε λάβει από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τη χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Αττικής. Επίσης, με τη λειτουργία των «καζανιών του θανάτου», τόσο στο Πέραμα όσο και στη Δραπετσώνα, μια επιχειρηματική δραστηριότητα που φέρει τις υπογραφές πρώτα των υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ και μετά της ΝΔ.

Οι σημερινές κινητοποιήσεις

Οι κινητοποιήσεις που προγραμματίζονται σήμερα από σωματεία και φορείς στην Αττική είναι οι εξής:

-- Μεγάλη κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί από τις Συντονιστικές Επιτροπές Δυτικής Αθήνας - Δυτικής Αττικής, στις 7 μ.μ., στη συμβολή των λεωφόρων Φυλής και Θηβών. Σύνθημα της κινητοποίησης είναι «Μας γεμίζουν καρκίνο για τα κέρδη τους. Να κλείσει τώρα ο ΧΥΤΑ Φυλής - Οχι άλλα εγκλήματα στην Αττική». Τη συγκέντρωση θα ακολουθήσει συναυλία με το μουσικό σύνολο «Ρωμιοσύνη» και την Νατάσσα Μποφίλιου.

-- Το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής καλεί σωματεία και μαζικούς φορείς σε συγκέντρωση στο χώρο όπου έχει στηθεί ο νέος σκουπιδότοπος της Αττικής, στο Γραμματικό, ενώ θα προηγηθεί μηχανοκίνητη πορεία, με τα ραντεβού να έχουν οριστεί ως εξής: Στη Νέα Μάκρη, στις 6 μ.μ., στην εκκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου. Στον Μαραθώνα, στις 6.30 μ.μ., στην έξοδο προς Γραμματικό (στο «My Market»). Στον Βαρνάβα, επίσης στις 6.30 μ.μ., στον Περιφερειακό.

-- Η Ενωση Γυναικών Αργυρούπολης καλεί σε συγκέντρωση ενάντια στη μεταφορά του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων δίπλα στο νεκροταφείο, μέσα σε κατοικημένη και πολυσύχναστη περιοχή.

-- Στον Πειραιά, σωματεία και φορείς οργανώνουν τρεις κινητοποιήσεις την ίδια ώρα (8 μ.μ.): Στην Πειραϊκή (στο Σταυρό), στο Πέραμα (πλατεία Ηρώων) και στη Δραπετσώνα (Λιπάσματα Κράκαρη).

-- Σε κινητοποίηση στο δημαρχείο Καλυβίων, στις 6 μ.μ., καλεί το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατ. Αττικής, ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο Πάνειο Ορος, διεκδικώντας να μπει φραγμός σε αυτήν την εξέλιξη, φθηνό ρεύμα για το λαό, χωρίς καμία διακοπή ρεύματος, ανάπτυξη των νέων τεχνολογιών στην παραγωγή Ενέργειας με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα κέρδη των επιχειρηματιών.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Διαδηλώνουν ενάντια στην ατμοσφαιρική ρύπανση και τη δυσοσμία

Στις 6.30 μ.μ. στο Κορδελιό το αγωνιστικό ραντεβού

Από παλιότερη κινητοποίηση
Από παλιότερη κινητοποίηση
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα Παρασκευή, στις 6.30 μ.μ. στο θεατράκι του πεζόδρομου στο Κορδελιό, προγραμματίζουν σωματεία και φορείς, συνεχίζοντας τον αγώνα ενάντια στη δράση των επιχειρηματικών ομίλων, όπως τα ΕΛΠΕ και η «ΤΙΤΑΝ», που για τα κέρδη τους θυσιάζουν την υγεία του λαού της περιοχής.

Οπως καταγγέλλουν τα σωματεία, «αντί να παίρνονται μέτρα ώστε να μειωθεί η ρύπανση στην περιοχή μας από τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛΠΕ), με τη νέα αδειοδότηση καύσης στην "ΤΙΤΑΝ" η κατάσταση θα γίνει ακόμα πιο επικίνδυνη στην ήδη επιβαρυμένη ατμόσφαιρα της Δυτικής Θεσσαλονίκης και θα φέρει πιο κοντά τον καρκίνο στις γειτονιές μας. Ταυτόχρονα, ετοιμάζεται η νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με χρήση φυσικού αερίου της "Elpedison", στην οποία μεγαλομέτοχος είναι τα ΕΛΠΕ».

Απαιτούν, μεταξύ άλλων: Να παρθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία της υγείας και της ζωής των κατοίκων της περιοχής από τη λειτουργία των ΕΛΠΕ. Να προχωρήσουν η μεταφορά και η πλήρης στεγανοποίηση των σκαμμάτων υποδοχής αποβλήτων σε χώρο κατάλληλο, που θα έχει τη σύμφωνη γνώμη των κατοίκων. Να συνεχιστούν σε μόνιμη βάση οι μετρήσεις για τη ρύπανση από το ΑΠΘ. Να σταματήσει τώρα η νέα προσπάθεια αδειοδότησης καύσης RDF/SRF από τον όμιλο «ΤΙΤΑΝ».

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Πλήθος φορέων διαδηλώνουν σήμερα

Συγκεντρώσεις σε Βόλο, Τρίκαλα, Καρδίτσα και Λάρισα

Το κάλεσμα για την κινητοποίηση στη Λάρισα
Το κάλεσμα για την κινητοποίηση στη Λάρισα
Κορυφώνεται σήμερα, με τις συγκεντρώσεις που θα πραγματοποιηθούν στην παραλία του Βόλου και στην πλατεία Ρήγα Φεραίου στα Τρίκαλα στις 19.30, στην κεντρική πλατεία Καρδίτσας και μπροστά από το αρχαίο θέατρο της Λάρισας στις 19.00, η πολύμορφη δραστηριότητα που ανέπτυξαν σωματεία και μαζικοί φορείς για την προστασία του περιβάλλοντος και της ζωής του λαού. Σε αντίθεση με τις διάφορες φιέστες που ετοιμάζουν η κυβέρνηση, τα κόμματα του κεφαλαίου, η Τοπική Διοίκηση και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, που κάνουν ό,τι μπορούν για να αθωώσουν τον ένοχο, δηλαδή τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, οι κινητοποιήσεις αυτές αποτελούν την αγωνιστική συνέχεια μεγάλων κινητοποιήσεων που έχουν γίνει σε όλη τη Θεσσαλία ενάντια στις πολιτικές που ακολουθούν διαχρονικά οι κυβερνήσεις με κριτήριο την κερδοφορία του κεφαλαίου. Αξίζει να σημειωθεί πως σε δίκη παραπέμπονται τέσσερις εργαζόμενοι που εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους με κινητοποιήσεις το προηγούμενο καλοκαίρι.

Σημαντική αναμένεται να είναι η συμμετοχή των νέων των λαϊκών οικογενειών. Φοιτητικοί σύλλογοι και μαθητικά 15μελή συμβούλια έχουν πάρει αποφάσεις συμμετοχής στις συγκεντρώσεις. Ενδεικτικά στην Καρδίτσα, με το σύνθημα «Οι μαθητές είμαστε ενάντια στη λεηλασία των βουνών μας», τα 15μελή συμβούλια από το 2ο Γυμνάσιο, το 3ο Γυμνάσιο, το Μουσικό Γυμνάσιο - Λύκειο και μαθητές και μαθήτριες από το 1ο ΕΠΑΛ και το 4ο ΓΕΛ καλούν στην κινητοποίηση που διοργανώνει το Συντονιστικό Αγώνα για τα Αγραφα. Στην κοινή τους ανακοίνωση μεταξύ άλλων αναφέρουν: «Με μπουλντόζες και διάφορα μηχανήματα καταστρέφουν τις κορυφές των Αγράφων, τα μέρη αυτά που εκτός από φυσικό πλούτο έχουν και ιστορική σημασία. Ολα αυτά θα αλλοιώσουν ανεπανόρθωτα το φυσικό τοπίο, θα διώξουν τους αγρότες και βοσκούς από την περιοχή. Αντί για βουνό, πράσινο, δέντρα, θα βλέπουμε τσιμέντο, άσφαλτο και σίδερο! Στα χέρια των μεγάλων εταιρειών οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) δεν είναι ούτε εναλλακτικές, ούτε φιλικές προς το περιβάλλον. Μετατρέπονται σε κερδοφόρα εργαλεία που δεν προσφέρουν τίποτα στον άνθρωπο, ούτε καν φθηνότερο ρεύμα. Για άλλη μια φορά, βλέπουμε ότι τα κέρδη μπαίνουν πάνω από την προστασία του περιβάλλοντος και της ζωής μας. Αυτό που έχουμε ανάγκη σήμερα είναι καθαρό περιβάλλον και φθηνό ρεύμα για τις οικογένειές μας».

ΤΕ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση - συζήτηση για το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής

Σήμερα Παρασκευή στις 7.30 μ.μ., στο αίθριο έξω από το Αμφιθέατρο Κουμουνδούρος (παλιά νομαρχία), η ΤΕ Μεσσηνίας του ΚΚΕ καλεί σε εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «Το περιβάλλον αφορά την ποιότητα της ζωής μας. Δεν το χαρίζουμε στα κέρδη του κεφαλαίου που το καταστρέφουν. Ο λαός και η νεολαία είναι ανάγκη να υπερασπιστούν το σύνολο των δικαιωμάτων τους».

Κεντρικός ομιλητής: Νίκος Κουτουμάνος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ

Θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις από τους:

-- Δημήτρη Οικονομάκο, δημοτικό σύμβουλο Καλαμάτας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», με θέμα: «Η διαχείριση των απορριμμάτων: Καταστροφή του περιβάλλοντος - αφαίμαξη του λαού, οι μόνοι κερδισμένοι οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Οι θέσεις του ΚΚΕ».

-- Παναγιώτη Κουφαλάκο, πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ Μεσσηνίας, με θέμα: «Το νερό είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα».

-- Αργύρη Σμυρνή, αξιωματικό ε.α. του ΛΣ, με θέμα: «Η προστασία των δασών υπόθεση του λαού. Οι θέσεις του ΚΚΕ για την πυρασφάλεια και πυροπροστασία».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ