ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Ιούνη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΣΥΡΙΖΑ
Με μοιρασμένους ρόλους προετοιμάζουν την αποδοχή νέων αντιλαϊκών δεσμεύσεων

«Κουρνιαχτό» σηκώνουν τα στελέχη της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ για το περιεχόμενο του σχεδίου των δανειστών, τοποθετώντας σε δεύτερο πλάνο το αντιλαϊκό περιεχόμενο και του σχεδίου που κατέθεσε η ίδια η κυβέρνηση. Σήμερα, με πρωτοβουλία της κυβέρνησης θα γίνει στη Βουλή προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση για τη διαπραγμάτευση, ενώ σε συνεχείς διαβουλεύσεις βρίσκονται τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, δίχως να αποκλείεται συνεδρίαση και της ΚΕ.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Ν. Βούτσης, και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Χρυσόγονος χαρακτήρισαν το σχέδιο των δανειστών χειρότερο απ' το «mail Χαρδούβελη», αφήνοντας να διαφανεί η πρόθεσή τους να παρουσιάσουν στο λαό οποιαδήποτε «έκπτωση» από πλευράς δανειστών σαν «το μη χείρον βέλτιστον». Αμφότεροι τάχθηκαν υπέρ των εκλογών, μην κρύβοντας την ελπίδα τους σ' αυτές να αποσπάσουν τη συναίνεση του λαού σε μια επώδυνη για τον ίδιο συμφωνία. Μιλώντας στον «ΣΚΑΪ» ο Ν. Βούτσης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι εκλογές μπορεί να γίνουν, αλλά «για ενίσχυση εντολής για συμφωνία ρεαλισμού, όχι για ρήξη».

Απ' την πλευρά του, ο Κ. Χρυσόγονος, μιλώντας στον «Real FM», εξέφρασε την άποψη ότι «θα ήταν εκτός των ορίων της λαϊκής εντολής να υπογράψουμε τέτοια πράγματα και να τα εφαρμόσουμε. Από την άλλη μεριά, όμως, δεν έχουμε και λαϊκή εντολή για ρήξη (...) Αν έστω και την τελευταία στιγμή υπάρξουν γενναίες εκπτώσεις εκ μέρους των δανειστών και στις απαιτήσεις τους και έρθει σε έναν λογαριασμό το πράγμα, έχει καλώς. Αν όχι, θα πρέπει να υπάρξει αναβάπτιση στη λαϊκή εντολή».

Εσπευσε, βεβαίως, να προσθέσει και μια «πινελιά» εκφοβισμού υποστηρίζοντας πως «αυτά έπρεπε να είχαν γίνει νωρίτερα (...) Διότι αν γίνει δημοψήφισμα, ή εκλογές, σε συνθήκες παύσεως πληρωμών και ενδεχομένως αντιποίνων εκ μέρους της ΕΚΤ, καταλαβαίνετε ότι δεν διασφαλίζεται όσο θα έπρεπε η ανόθευτη εκδήλωση της βούλησης του ελληνικού λαού».

«Οι υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα...»

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Φίλης μιλώντας στον ρ/σ «Βήμα» έκανε λόγο για «τελεσίγραφα που θα τινάξουν στον αέρα όλη την Ευρώπη», πλην όμως έδωσε κι ένα «δίκιο» στους δανειστές λέγοντας ότι «δεν είναι έκπληξη αυτά τα οποία ζητούνε, είναι ψηφισμένα από τον Σαμαρά και τον Βενιζέλο, στο Μεσοπρόθεσμο. Αρα, είμαστε μπροστά σε υποχρεώσεις που είχε αναλάβει η χώρα με την ψήφο του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ» και τις οποίες διατηρεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Με τη σειρά του τάχτηκε υπέρ του δημοψηφίσματος ή των εκλογών αν οι δανειστές θέσουν υπό μορφή τελεσιγράφου τις προτάσεις τους.

Κρύβοντας πως αντιλαϊκά μέτρα περιλαμβάνει και η πρόταση της κυβέρνησης, σκιαγράφησε τα κάλπικα διλήμματα των εκλογών εφόσον προκριθούν, λέγοντας ότι το κόμμα του θα ζητήσει «ισχυροποίηση της λαϊκής εντολής, για να συνεχίσουμε τη διαπραγμάτευση για μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία (...) Αν π.χ. πάρει 45% η κυβέρνηση στις εκλογές, με άλλο κύρος πηγαίνει στη διαπραγμάτευση».

«Μονόδρομο» χαρακτήρισε την προσφυγή σε πρόωρες εκλογές και ο βουλευτής Αλ. Μητρόπουλος, διευκρινίζοντας ότι πρέπει να ρωτηθεί ο λαός αλλά όχι για «ευρώ ή δραχμή», κάτι που «θα ήταν τραγωδία», όπως είπε. «Υπερβάλλαμε ως προς τις δυνατότητές μας, υποτιμήθηκε η κατάσταση», ανέφερε.

Καθησυχαστικοί προς το λαό από την πλευρά τους οι υπουργοί Δ. Στρατούλης και Π. Λαφαζάνης, διαβεβαίωσαν ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αποδεχθεί τα μέτρα που προτείνουν οι δανειστές. Στο ίδιο μήκος κύματος εκφράστηκε και ο υπουργός Εργασίας, Π. Σκουρλέτης.

Ο ευρωβουλευτής Δ. Παπαδημούλης, όπως και ο βουλευτής Γ. Μιχελογιαννάκης «έπαιξαν» χτες το χαρτί του «πατριωτικού καθήκοντος», αξιώνοντας στήριξη του λαού στην κυβέρνηση και τα αντιλαϊκά παζάρια της για λογαριασμό του κεφαλαίου.

Στο ίδιο πνεύμα, ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Τ. Κορωνάκης, δήλωσε στον «ΣΚΑΪ» ότι «αποτελεί πατριωτικό καθήκον η στήριξη της διαπραγμάτευσης που κάνει η κυβέρνηση» και ότι στη γραμμή μιας συμφωνίας - λύσης, που να δίνει προοπτική στη χώρα, «είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε τη στήριξη και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης».

Να μην πληρωθεί η δόση στο ΔΝΤ πρότεινε ο Γ. Μηλιός, μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, πρόταση την οποία υποστήριξε και η βουλευτής Ραχήλ Μακρή. Ο Γ. Μηλιός πρόσθεσε ότι θα έπρεπε να είχε ελεγχθεί η φυγή καταθέσεων από τις τράπεζες, με όριο ημερήσιων αναλήψεων στα 300 ευρώ.

Επανέφερε την κριτική του στην κυβέρνηση ότι βρίσκεται σε «ολισθηρό δρόμο» επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ «πάτησε σε δύο βάρκες», αλλά και την κριτική προς τον Γ. Βαρουφάκη για τη δήλωσή του περί αποδοχής του 70% του μνημονίου, παρατηρώντας πως το υπουργείο Οικονομικών δεν στελεχώθηκε από το οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ, οι προεκλογικές επεξεργασίες του «μπήκαν στο περιθώριο» και «πέρασαν μπροστά άλλες».

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ
Παζάρια «από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη» των μονοπωλίων και των «προσχεδίων» τους

Νέο αντιλαϊκό «κουστούμι», πάνω στο ήδη διαμορφωμένο ασφυκτικό για το λαό πλαίσιο, αποτελεί και η πρόταση της συγκυβέρνησης...

«Από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη» των μονοπωλίων και των διαφόρων αντιλαϊκών σχεδίων κυβέρνησης και δανειστών που καταρτίζονται για λογαριασμό τους, εξελίσσεται η διαδικασία της διαβούλευσης ανάμεσα στη συγκυβέρνηση και τους «θεσμούς» της τρόικας. Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι συγκλίσεις, ακόμη και σε σημείο ταύτισης, γύρω από την γκάμα των αντιλαϊκών μέτρων που σχεδιάζουν να κλιμακώσουν για την «επόμενη μέρα».

«Ηταν μια καλή, εποικοδομητική συνάντηση. Σημειώθηκε πρόοδος ως προς την κατανόηση των θέσεων της κάθε πλευράς, στη βάση διαφορετικών προτάσεων», τόνισε ο επικεφαλής της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ, μετά τη συνάντηση που είχε την Τετάρτη το βράδυ, στις Βρυξέλλες, με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα.

«Είχαμε μια φιλική και εποικοδομητική συζήτηση με τον πρόεδρο Γιούνκερ (...) Την παρέα μας, αργότερα, πλαισίωσε και ο Γ. Ντάισελμπλουμ», επισήμανε, από την πλευρά του, ο Αλ. Τσίπρας. Μάλιστα, σημείωσε ότι «προτάσεις που επαναφέρουν στο τραπέζι ιδέες, όπως το να κοπεί το ΕΚΑΣ στους χαμηλοσυνταξιούχους ή να αυξηθεί ο ΦΠΑ στον ηλεκτρισμό 10 μονάδες, είναι προτάσεις που φυσικά δεν μπορούν να έχουν καμία βάση συζήτησης». Με άλλα λόγια, από την ομοβροντία των αντιλαϊκών μέτρων, ύψους 6 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, που «προτείνονται» από την πλευρά των «θεσμών», η συγκυβέρνηση εμφανίζεται να αντιστέκεται μόνο στο ΕΚΑΣ και το ΦΠΑ στα τιμολόγια ρεύματος. Την ίδια ώρα, η συζήτηση «καλά κρατεί» για την επιλογή «εναλλακτικών μέτρων», ισοδύναμου δημοσιονομικού αποτελέσματος, ενώ για τις προσεχείς μέρες προγραμματίζεται και νέα συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον Ζ. Κ. Γιούνκερ.

Κουρνιαχτός συγκάλυψης του αντιλαϊκού «πακέτου» της συγκυβέρνησης

Σε κάθε περίπτωση, στα 1,9 δισ. ευρώ -για την ώρα- φτάνει το πακέτο μέτρων που έχει βάλει στο τραπέζι η συγκυβέρνηση και αυτό αφορά μόνο το Β' εξάμηνο του 2015. Φτάνει, δηλαδή, στα 3,8 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, έναντι 6 δισ. ευρώ το χρόνο που συζητά η πλευρά της τρόικας, ενώ η απόσταση τμηματικά «γεφυρώνεται»...

Με βάση το κείμενο 47 σελίδων που απεστάλη στις αρχές της εβδομάδας στους «θεσμούς», η συγκυβέρνηση είναι ήδη έτοιμη να προχωρήσει στα παρακάτω μέτρα:

  • ΦΠΑ: Το 28% από τα είδη των τροφίμων μεταφέρεται στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 23% (από 13% σήμερα). Σε αυτό το πλαίσιο, όλα τα βιομηχανοποιημένα τρόφιμα απογειώνονται κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες. Στο 11% εντάσσονται τα βασικά και φρέσκα τρόφιμα, τα τιμολόγια ρεύματος, ύδρευσης κ.ά. και στο 6% μόνο φάρμακα, βιβλία και εισιτήρια θεάτρου. Καθώς η αντιλαϊκή σούμα δε φαίνεται να βγαίνει, οι «θεσμοί» ανεβάζουν τον πήχη της πρόσθετης φοροαφαίμαξης του λαού, μέσω ΦΠΑ, στα 1,8 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Στα ήδη συμφωνημένα νέα μέτρα είναι και αυτό της κατάργησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.
  • Ιδιωτικοποιήσεις: Η πρόταση της συγκυβέρνησης προβλέπει την άντληση εσόδων ύψους 10,8 δισ. ευρώ μέχρι το 2020. Ειδικά για το 2015 και το 2016, προβλέπονται έσοδα ύψους 3,1 δισ. ευρώ, ενώ στόχος είναι να προκύψουν ακόμη 2,1 δισ. ευρώ κατά την περίοδο 2017-2019. Στις κυβερνητικές λίστες περιλαμβάνονται ΔΕΣΦΑ, ΟΛΠ, ΟΛΘ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, περιφερειακά αεροδρόμια, ακίνητη περιουσία, πώληση ποσοστού στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», Εγνατία Οδός κ.ά. Στην πρόταση αναφέρεται πως τμήμα των εσόδων του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, μέχρι 3,8 δισ. ευρώ, θα αποδοθεί σε ασφαλιστικά ταμεία.
  • Εισφορά αλληλεγγύης: Λόγος γίνεται για αύξηση σε εισοδήματα πάνω από 30.000 ευρώ το χρόνο, με προβλεπόμενα πρόσθετα έσοδα μόλις 220 εκατ. ευρώ. Κατά τ' άλλα, διατηρείται «κανονικά» και αυτό το τάχα «έκτακτο» χαράτσι σε όλους τους μισθωτούς, όπως άλλωστε και το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ και η φοροληστεία μέσω της «μνημονιακής» φορολογίας εισοδήματος...
  • Εκτακτη εισφορά στις μεγάλες (κερδοφόρες) επιχειρήσεις: Η εισφορά προβλέπεται να επιβληθεί σε επιχειρήσεις με ετήσια κέρδη πάνω από 5 εκατ. ευρώ, με συντελεστές οι οποίοι φτάνουν το 10%. Προβλέπονται εισπράξεις 1,064 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι ανάλογο μέτρο, ως προπέτασμα καπνού, είχε ανακοινωθεί και πριν από την εφαρμογή του πρώτου μνημονίου, το 2010. Η συγκυβέρνηση κινείται με ανάλογες προτάσεις για επιβολή φόρου πολυτελείας σε αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού, αεροπλάνα κ.ά.
  • Εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ: Προωθείται το άνοιγμα του δικτύου διανομής των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων, τα οποία θα μπορούν να πωλούνται και σε ειδικά διαμορφωμένα σημεία από τα σούπερ μάρκετ.
  • Αποπληρωμές κρατικού χρέους: Προτείνει την καταβολή των δόσεων προς το ΔΝΤ, μέσω των αδιάθετων αποθεματικών του ΤΧΣ (10,9 δισ. ευρώ) που έχουν περάσει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM). Ταυτόχρονα, η ελληνική κυβέρνηση θέτει ρήτρα υπαγωγής της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Σε άλλο παράρτημα της ελληνικής πρότασης, το οποίο δε «διέρρευσε», σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνεται πρόταση για επιμήκυνση των διακρατικών δανείων και μείωση των επιτοκίων.
  • Αναπτυξιακή τράπεζα: Σύσταση ειδικής επιτροπής για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, υπό την εποπτεία του υπουργού Ανάπτυξης.
Διαδοχικές οι αντιλαϊκές λίστες

Η απογείωση της φοροαφαίμαξης του λαού, η ένταση της εκμετάλλευσης των λαϊκών στρωμάτων περιλαμβάνονται και στις προτάσεις που έχουν καταθέσει οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί, στο πλαίσιο της διαβούλευσης με τη συγκυβέρνηση, όπως παρουσιάστηκαν από τον Ζ. Κ. Γιούνκερ στον Αλ. Τσίπρα. Πρόκειται για δύο κείμενα, απόλυτα ενταγμένα στη λογική και των προηγούμενων μνημονίων, που αφορούν στις «δεσμεύσεις πολιτικής» και στις «προαπαιτούμενες ενέργειες».

Οπως και η συγκυβέρνηση, έτσι και οι «θεσμοί» προτείνουν την άμεση εφαρμογή του πακέτου των μέτρων από το Β' εξάμηνο και μάλιστα με την κατάθεση συμπληρωματικού κρατικού προϋπολογισμού για το 2015 και βέβαια την κατάθεση του νέου «Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου» 2016-2019.

Η νομοθέτηση των μέτρων προβλέπεται να γίνει μέσα στον Ιούνη.

Ανάμεσα σε άλλα, από τους «θεσμούς» προτείνεται:

-- Αναθεώρηση του συστήματος ΦΠΑ, με δύο συντελεστές 11% και 23%. Ζητούν επιπλέον έσοδα 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ. ευρώ) σε ετήσια βάση. Προτείνουν βασικό συντελεστή 23% και μειωμένο συντελεστή 11% για τρόφιμα, φάρμακα και ξενοδοχεία, καθώς και κατάργηση του μειωμένου συντελεστή για τα νησιά, με παράλληλο «εξορθολογισμό» των εξαιρέσεων.

-- Ζητούνται έσοδα 2,65 δισ. ευρώ από τα ακίνητα (όσο δηλαδή αποδίδει ο ΕΝΦΙΑ) το 2015 αλλά και το 2016, παρά την όποια αναθεώρηση των αντικειμενικών τιμών ζώνης.

-- Για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, ζητείται εκ νέου άνοιγμα των επαγγελμάτων και απελευθέρωση υπηρεσιών, με πλήρη εφαρμογή της διαβόητης εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ και την Παγκόσμια Τράπεζα.

-- Κατάργηση του επιδόματος θέρμανσης στα λαϊκά νοικοκυριά.

-- Κατάργηση του μέτρου που προβλέπει την επιστροφή στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες του 50% του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου κίνησης.

-- Να φορολογούνται με 13% όλες οι αγροτικές αποζημιώσεις, επιδοτήσεις και ενισχύσεις και να αυξηθεί η προκαταβολή φόρου επί του γεωργικού εισοδήματος από το 27,5% στο 100%, όπως ζητείται για όλα τα εισοδήματα από επιχειρηματικές δραστηριότητες!

-- Σημαντική μείωση του ακατάσχετου ορίου μισθών και συντάξεων, το οποίο ανέρχεται σήμερα σε 1.500 ευρώ και ισχύει για εργαζόμενους και συνταξιούχους με ληξιπρόθεσμες οφειλές στο Δημόσιο.

Οι αποπληρωμές στο ΔΝΤ

Στο μεταξύ, αίτημα ενοποίησης των 4 δόσεων του Ιούνη προς το ΔΝΤ, συνολικού ύψους περίπου 1,6 δισ. ευρώ, κατέθεσε η συγκυβέρνηση, με στόχο να πληρωθεί όλο το ποσό σε μία δόση, στις 30 Ιούνη.

Το ΔΝΤ ενέκρινε το αίτημα και εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αναφέρει: «Σύμφωνα με απόφαση που έχει υιοθετήσει το ΔΝΤ από τα τέλη της δεκαετίας του '70, τα κράτη-μέλη του ΔΝΤ δύνανται να ενοποιήσουν πολλές πληρωμές δόσεων σε μία, σε ορίζοντα μηνός. Η απόφαση ελήφθη με στόχο την αντιμετώπιση των διαχειριστικών δυσκολιών, που προκύπτουν κατά τη διαδικασία πληρωμής πολλών δόσεων σε σύντομο χρονικό διάστημα».

«Φαρμάκι» η πρόταση της κυβέρνησης για Εργασιακά - Ασφαλιστικό

Διατηρούνται οι ψηφισμένοι νόμοι και έρχονται μέτρα που ανατρέπουν παραπέρα τα εναπομείναντα δικαιώματα

Η πρόταση που καταθέτει η κυβέρνηση απέναντι στα όσα ζητάνε οι δανειστές για το Ασφαλιστικό, είναι εξουθενωτική για το λαό, αφού όχι μόνο κατοχυρώνονται όλες οι μεγάλες ανατροπές των «μνημονιακών» νόμων για τις συντάξεις, αλλά μεταξύ άλλων προβλέπονται και νέες αυξήσεις στα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.

Θυμίζουμε ότι στην πρόταση των δανειστών υπάρχουν μέτρα για το Ασφαλιστικό, ετήσιας απόδοσης 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ. ευρώ). Αυτό προϋποθέτει κατάργηση όλων των λεγόμενων «πρόωρων» συνταξιοδοτήσεων, χρηματοδότηση των επικουρικών ταμείων αποκλειστικά από τους ασφαλισμένους, κατάργηση του ΕΚΑΣ για όλους τους συνταξιούχους, καταβολή βασικής και ανταποδοτικής σύνταξης, αύξηση της συμμετοχής των συνταξιούχων στις δαπάνες Υγείας από το 4% στο 6% κ.ά.

Επίσης, οι δανειστές ζητάνε την αναθεώρηση των οικογενειακών επιδομάτων και των επιδομάτων αναπηρίας, με στόχο την περικοπή 900 εκατ. ευρώ ετησίως (0,5% του ΑΕΠ).

Αυξάνονται τα όρια ηλικίας

Στην πρόταση της κυβέρνησης, τα ειδικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης που ισχύουν σε μια σειρά από Ταμεία αυξάνονται από το επόμενο έτος, έτσι ώστε - όπως προέβλεπαν και οι εφαρμοστικοί νόμοι 3863 και 3865 του 2010 - ελάχιστοι πλέον να μπορούν να συνταξιοδοτηθούν πριν από το 67ο έτος της ηλικίας τους, ή το 62ο, αλλά σε αυτή την περίπτωση με την επιβολή του λεγόμενου «πέναλτι», που φτάνει σε μείωση της σύνταξης μέχρι 30%. Δηλαδή, κατά 5% μείωση για κάθε έτος συνταξιοδότησης πριν από το γενικό όριο του 67ου έτους.

Ετσι, σύμφωνα με την πρόταση της κυβέρνησης, από το 2016 και έως το 2025 θα αυξάνονται σταδιακά τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης όσων συνταξιοδοτούνται πριν από το 62ο έτος ηλικίας. Από το 2016 έως το 2022, η αύξηση θα είναι ένα εξάμηνο ανά έτος, ενώ από το 2023 έως το 2025 η αύξηση θα είναι ένα έτος κάθε χρόνο.

Η πρόταση δεν περιλαμβάνει τα λεγόμενα «θεμελιωμένα δικαιώματα» αφού έτσι και αλλιώς οι ασφαλισμένοι αυτοί θα μπορούσαν να είχαν αποχωρήσει και χτες στη συνταξιοδότηση, ενώ θα δημιουργούνταν και μαζικό κύμα εξόδου προς τη σύνταξη. Επίσης, δεν περιλαμβάνονται ομάδες ασφαλισμένων όπως μητέρες με ανήλικα, εργαζόμενοι σε ΒΑΕ και ΑμΕΑ.

Βέβαια, αυτό μένει να αποδειχτεί στο τέλος, μετά την κατάληξη της συμφωνίας. Σε περίπτωση πάντως πρόωρης αποχώρησης από την εργασία, η σύνταξη θα μειώνεται έως και 10%, πάνω από το 6% που προβλέπεται σήμερα ως «πέναλτι» για την πρόωρη συνταξιοδότηση.

Αναστολή και όχι κατάργηση της «ρήτρας»

Στην πρότασή της η κυβέρνηση επιμένει στην αναστολή εφαρμογής της «ρήτρας μηδενικού ελλείμματος» στις επικουρικές, αλλά μόνο για τα έτη 2015 - 2016 και, σε κάθε περίπτωση, έως ότου ολοκληρωθεί η νέα ασφαλιστική μεταρρύθμιση, η οποία με βεβαιότητα θα παράξει νέα επώδυνα αποτελέσματα για τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους, αφού έχει κριτήριο τη «βιωσιμότητα» του συστήματος.

Σε κάθε περίπτωση, η ρήτρα δεν καταργείται, όπως έλεγε προεκλογικά η κυβέρνηση, αλλά μόνο αναστέλλεται.

Παράλληλα, η κυβέρνηση αναλαμβάνει την υποχρέωση να προωθήσει και νέες ενοποιήσεις Ταμείων, που θα γίνουν σταδιακά και σε δύο φάσεις, από το 2015 και σε διάστημα τριών ετών, με στόχο τη δημιουργία τριών Ταμείων. Η πρώτη φάση οργανωτικών ενοποιήσεων θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2016. Επίσημα, το επιχείρημα των ενοποιήσεων είναι η μείωση του κόστους λειτουργίας τους κατά 30%, όμως η πρακτική μέχρι τώρα έχει δείξει ότι πάντα απέβλεπε στην «ενοποίηση» προς τα κάτω όλων των παροχών προς τους ασφαλισμένους.

Οσον αφορά στα Εργασιακά, η κυβερνητική πρόταση επαναλαμβάνει τις μέχρι τώρα θέσεις της κυβέρνησης, όπως έχουν διαμορφωθεί μετά τις αλλεπάλληλες υποχωρήσεις ακόμα και από αυτά τα ελάχιστα που υποσχόταν προεκλογικά.

Η πρότασή της δεν απέχει πολύ από αυτή των δανειστών, που προτείνουν να ξεκινήσει μια διαδικασία διαβούλευσης, ανάλογη με αυτή που έγινε για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού το 2013, με στόχο αυτή τη φορά την αναθεώρηση των θεσμικών πλαισίων για τις ομαδικές απολύσεις και τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, «λαμβάνοντας υπόψη τις βέλτιστες πρακτικές που εφαρμόζονται στην Ευρώπη».

ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ
Παραμένει ζητούμενο η πολιτική βούληση

Η εισηγητική παρουσίαση της έκθεσης της Ειδικής Επιτροπής του υπουργείου Οικονομικών και συγκεκριμένα του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, για τον προσδιορισμό των αξιώσεων για τις γερμανικές επανορθώσεις και το κατοχικό δάνειο, ήταν το θέμα της χτεσινής συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής Διακομματικής Επιτροπής για τη Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών.

Από τα στοιχεία που παρέθεσε ο επικεφαλής της Επιτροπής, Π. Καρακούσης, και άλλα μέλη της, προέκυψε ότι σύμφωνα με τους πιο μετριοπαθείς υπολογισμούς, οι αποζημιώσεις που οφείλονται στην Ελλάδα κυμαίνονται από 280 δισ. ευρώ έως 340 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον Π. Καρακούση η έκθεση στηρίζεται σε ένα τεράστιο αρχειακό υλικό του ΓΛΚ, περίπου 50.000 σελίδων. Η έκθεση έχει διαβιβαστεί στο υπουργείο Εξωτερικών κατά τη διάρκεια της προηγούμενης κυβέρνησης, που με τη σειρά του τη διαβίβασε στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και πάει λέγοντας.

Τα όσα ανέφερε ο Π. Καρακούσης είναι τρανταχτή απόδειξη αυτού που έχει επισημάνει το ΚΚΕ ότι στοιχεία υπάρχουν, όμως οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις δεν είχαν την πολιτική βούληση να διεκδικήσουν. Οσο για τις προθέσεις της σημερινής κυβέρνησης, οι δηλώσεις του πρωθυπουργού ότι «επανορθώσεις, κατοχικό δάνειο δεν είναι υλική διεκδίκηση αλλά ηθικό θέμα» έχουν δημιουργήσει μεγάλο ερώτημα.

Το ΚΚΕ έχει ζητήσει να κληθούν άμεσα στην Επιτροπή οι αρμόδιοι υπουργοί της κυβέρνησης και πιο συγκεκριμένα ο υπουργός Εξωτερικών, για να εξηγήσει τις ενέργειες που προτίθεται να αναλάβει προς την κατεύθυνση διεκδίκησης των αποζημιώσεων, όπως και ο υπουργός Δικαιοσύνης, ως ο καθ' ύλην αρμόδιος υπουργός. Ομως, μέχρι τώρα τέτοια ακρόαση δεν έχει γίνει...

Αναλυτικά η έκθεση θα παρουσιαστεί στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής, οπότε και θα γίνουν ερωτήσεις και τοποθετήσεις από τους εκπροσώπους των κομμάτων.

Κόκκινο χαλί σε «επενδυτές» και επιχειρηματίες

Στην «πληθώρα ευκαιριών για επενδύσεις που παρουσιάζονται στην Ελλάδα σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, όπως ο τουρισμός, ο αγροτοδιατροφικός τομέας, οι υπηρεσίες Υγείας, ο ναυπηγοεπισκευαστικός τομέας, οι ανανεώσιμες πηγές Ενέργειας και οι νέες τεχνολογίες» αναφέρθηκε ο γγ Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του υπουργείου Εξωτερικών Γ. Τσίπρας, μιλώντας στο 4ο Αραβο-Ελληνικό Οικονομικό Φόρουμ, που διοργανώνεται από το Αραβο-Ελληνικό Επιμελητήριο Εμπορίου και Ανάπτυξης.

Μάλιστα, απηύθυνε κάλεσμα στους Αραβες επενδυτές και επιχειρηματίες να «προτιμήσουν» την Ελλάδα και τους διαβεβαίωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση και οι δημόσιες Αρχές θα σταθούν αρωγοί στα επιχειρηματικά και επενδυτικά τους σχέδια. Οπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει έναν ιδιαίτερο κόμβο του αραβικού κόσμου προς την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο».

Εσπευσε δε να τους επισημάνει «τη μέριμνα της ελληνικής πολιτείας για την ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου των διμερών οικονομικών σχέσεων και ιδιαίτερα για την εξασφάλιση των επενδυτών, μέσα από διμερείς συμφωνίες Αποφυγής Διπλής Φορολογίας και Αμοιβαίας Προστασίας των Επενδύσεων».

Τέλος, σκιαγραφώντας τις ...επιτυχίες ντόπιων κεφαλαίων που έχουν τοποθετηθεί στον αραβικό κόσμο, υπογράμμισε, τις ελληνικές επενδύσεις και δραστηριότητες στις αραβικές χώρες, ιδίως στον κατασκευαστικό τομέα και στα σημαντικά έργα υποδομής που τους έχουν ανατεθεί, όπως το Μετρό της Ντόχα, λιμάνια, αεροδρόμια, μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας κ.λπ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ