ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Ιούνη 2003
Σελ. /64
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Στη ρότα νέων αγώνων

Σήμερα η σύσκεψη των Ενώσεων των Μηχανικών και Θερμαστολαδάδων στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ, ώρα 10:30 πμ

Για νέους αγώνες οδεύουν οι ναυτεργάτες για να «φρενάρουν» την ξέφρενη επίθεση που έχει εξαπολύσει σε βάρος των εργασιακών και κοινωνικοασφαλιστικών τους κατακτήσεων το μπλοκ κυβέρνηση και εφοπλιστών. Το αγωνιστικό προσκλητήριο έχουν ήδη σημάνει οι ταξικές δυνάμεις του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος και συγκεκριμένα οι αγωνιστικές διοικήσεις των Ενώσεων των Μηχανικών και των Θερμαστολαδάδων. Με αυτό το «μπούσουλα» σήμερα οι δύο Ενώσεις καλούν σε σύσκεψη τους ναυτεργάτες όλων των ειδικοτήτων στις 10.30 το πρωί στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ.

Θέμα της σύσκεψης, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση που έχουν εκδώσει τα δύο σωματεία και ήδη βρίσκεται στα χέρια των ναυτεργατών, είναι: «Οι εξελίξεις στο χώρο της ναυτιλίας και η οργάνωση της πάλης των ναυτεργατών ενάντια στις απολύσεις, για την απορρόφηση και προστασία των ανέργων, για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και τα ασφαλιστικά μας δικαιώματα».

Τα δύο σωματεία ενημερώνουν τον κλάδο για τις αρνητικές εξελίξεις της τελευταίας περιόδου όπως είναι η ψήφιση του νομοσχεδίου για την ιδιωτικοποίηση της ναυτικής εκπαίδευσης, το νέο νομοσχέδιο που έρχεται για να διαλύσει το ΓΕΝΕ και να πλήξει μια σειρά κοινωνικοασφαλιστικές κατακτήσεις των ναυτεργατών. Ακόμα, αναφέρουν, το θράσος των εφοπλιστών να αρνούνται να υπογράψουν Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας καθώς την υπογραφή των Συμβάσεων την έχουν συνδέσει με την παροχή και νέων υπερπρονομίων, αποκαλύπτουν τις τεράστιες ευθύνες που έχουν για την κατάσταση αυτή οι εγκάθετοι των εφοπλιστών και της κυβέρνησης στην πλειοψηφία της ΠΝΟ και καταλήγουν: «Μπροστά σε αυτή την κατάσταση επιβάλλεται οργανωμένα και αποφασιστικά να αντιδράσουμε καταδικάζοντας την αντεργατική πολιτική που οδηγεί στην ανεργία και στο κοινωνικό περιθώριο. Τώρα χρειάζεται να δουλέψουμε όλοι για την οργάνωση νέων αγωνιστικών κινητοποιήσεων και απεργιών».

ΟΙΚΟΣ ΝΑΥΤΟΥ
Αλχημείες Ανωμερίτη για συγκάλυψη της υποβάθμισης

Παρουσιάζει ως απόδειξη τη μεγάλη - σε σχέση με τα άλλα ασφαλιστικά ταμεία - κατά κεφαλήν δαπάνη υγείας χωρίς να αναφέρει ότι ξοδεύονται για παρακλινικές εξετάσεις στους ιδιώτες

Σκάνδαλο διαρκείας σε βάρος των ναυτεργατών και συνολικά του εργαζόμενου λαού αποτελεί η διαλυτική πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση σε βάρος του Οίκου Ναύτου. Τον έχει μετατρέψει σε πλούσια... «πηγή εσόδων» για τους ιδιώτες, όπως είναι εργαστήρια των παρακλινικών εξετάσεων, σπαταλώντας τεράστια ποσά από τον κρατικό κορβανά. Εχει υποβαθμίσει και συρρικνώσει ραγδαία τις υπηρεσίες Υγείας κλείνοντας το ένα ιατρικό του τμήμα μετά το άλλο και τον οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο κλείσιμο. Αυτό αποκαλύπτεται από τα στοιχεία που έδωσε χτες στη δημοσιότητα ο υπουργός των εφοπλιστών Γ. Ανωμερίτης, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα 4 μέτρα - εμπαιγμό για τη δήθεν εύρυθμη λειτουργία του Ταμείου, τα οποία όμως ουσιαστικά στόχο έχουν να «κουκουλώσουν» το έγκλημα που ετοιμάζεται να διαπραχθεί.

Η παρουσίαση των μέτρων και των στοιχείων έγινε στη διάρκεια της τακτικής συνέντευξης Τύπου στους ναυτιλιακούς συντάκτες, στην οποία επιπλέον συμμετείχε και ο πρόεδρος του Ταμείου Δ. Παπαγιαννόπουλος. Αξίζει να σημειώσουμε ότι ακόμα και το γεγονός ότι ο Ανωμερίτης διόρισε τον Δ. Παπαγιαννόπουλο ως πρόεδρο, αποτελεί επιπλέον απόδειξη για την τύχη του Οίκου Ναύτου. Ο Παπαγιαννόπουλος ήταν αυτός που με τον Ανωμερίτη στη θέση του υπουργού Γεωργίας, έβαλε το «λουκέτο» στον Οργανισμό Βάμβακος...

Ειδικότερα τα μέτρα που εξήγγειλε χτες ο υπουργός - και βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος με το ΙΚΑ - αφορούν αποκλειστικά και μόνο τον ελεγκτικό τομέα του Ταμείου και προβλέπουν ότι: Παραστατικά εισαγωγής στα κρατικά νοσοκομεία δε θα προελέγχονται. Οπως δε θα ελέγχονται και παραστατικά με οικονομική δαπάνη μέχρι 60 ευρώ. Ακόμα συνταγές φαρμάκων για χρόνιες παθήσεις θα θεωρούνται πλέον κάθε τρίμηνο και θα προσληφθούν γιατροί για την ενίσχυση τού... ελεγκτικού έργου, με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου.

Ο υπουργός ανέφερε ότι πρόβλημα στη λειτουργία του Οίκου Ναύτου υπάρχει μόνο στον Πειραιά και με αυτά τα μέτρα θα... λυθεί, ενώ αποφάνθηκε: «Πιστεύω λοιπόν ότι ο Οίκος Ναύτη και από πλευράς δαπανών και από πλευράς εξυπηρέτησης λειτουργεί άριστα»!

Ωστόσο, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας που έδωσε στη δημοσιότητα ο Ανωμερίτης, οι δαπάνες κατά κεφαλήν στον Οίκο Ναύτου ανέρχονται σε 157.337 δραχμές και είναι παραπάνω κατά 50% από ό,τι δαπανάται στα υπόλοιπα ταμεία. Και όμως οι 235.000 ασφαλισμένοι του Οίκου Ναύτου, για να... «απολαύσουν» ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αν είναι στην επαρχία πρέπει να πάνε στα Κέντρα Υγείας ή σε ιδιώτες, αν είναι στον Πειραιά ή στην Αθήνα να πηγαίνουν από εργαστήριο σε εργαστήριο, από ιδιώτη γιατρό σε ιδιώτη, περιμένοντας ακόμα και ένα χρόνο για εξεταστούν λόγω πλαφόν.

Είναι ενδεικτικό ότι πριν από έναν ακριβώς μήνα ο Παπαγιαννόπουλος απέλυσε από τον Οίκο Ναύτου του Πειραιά 18 γιατρούς με αποτέλεσμα σήμερα να μην έχει ωτορινολαρυγγολόγο, ενδοκρινολόγο και άλλους και να έχει κλείσει το παιδιατρικό τμήμα, το ουρολογικό και πάει λέγοντας. Να σημειωθεί, ο φορέας έχει 3.200 συμβεβλημένους γιατρούς. Οι προβλεπόμενες οργανικές θέσεις γιατρών είναι 121 όμως υπηρετούν περίπου... 50!

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΛΟΙΑ
Μείωση 4,6% της επάνδρωσης με Ελληνες ναυτικούς

Τα οδυνηρά αποτελέσματα σε βάρος των ναυτεργατών από την εφοπλιστόδουλη πολιτική, που εφάρμοσαν τόσο οι κυβερνήσεις της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ, δεν μπορούν να αποκρυφτούν ούτε από τα μαγειρεμένα στοιχεία του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, τα οποία έδωσε χτες στη δημοσιότητα ο υπουργός Γ. Ανωμερίτης, στη διάρκεια της τακτικής συνέντευξης Τύπου στους ναυτιλιακούς συντάκτες.

Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, το ποσοστό επάνδρωσης των Ελλήνων ναυτικών σε ελληνικά πλοία από το 1992 ως το 2002 μειώθηκε από 73,7% σε 68,9%. Ποσοστό μείωσης 4,6%. Την ίδια περίοδο το ποσοστό επάνδρωσης των αλλοδαπών ναυτικών σε ελληνικά πλοία αυξήθηκε από 26,4% σε 31%. Ποσοστό αύξησης 4,6%.

Ο αριθμός των Ελλήνων ναυτικών - σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του ΥΕΝ - που υπηρετούν συνολικά σε ελληνικά και ελληνόκτητα πλοία ανήλθε το 2002 σε 18.562, «σημειώνοντας - όπως αναφέρεται - μικρή άνοδο έναντι του 2000 (+0,6%) μετά από σειρά αρνητικών δεικτών μετά το 1994». «Μεταξύ των ετών 1988-2000 παρατηρείται - συνεχίζει - μείωση των Ελλήνων ναυτικών κατά 14,02%, ενώ τη διετία 2000-2002 μείωση μόνο κατά 1,7%». Από τα στοιχεία προκύπτει ακόμα μεγάλωμα της αρνητικής αναλογίας μεταξύ συνταξιούχων και εν ενεργεία ναυτεργατών, καθώς το 2002 ο αριθμός των συνταξιούχων ανήλθε σε 65.550 (αριθμός εν ενεργεία 18.562), από 65.078 το 2001.

Οι άνεργοι υπολογίζονται από το ΥΕΝ για το 2002 σε 854 έναντι 880 το 2001. Εδώ βέβαια η «αλχημεία» είναι εξόφθαλμη, καθώς ακόμα και τα αναξιόπιστα στοιχεία του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας δίνουν για το Δεκέμβρη του 2002 ακριβώς 2.000 άνεργους ναυτεργάτες! Να σημειωθεί ακόμα ότι την περίοδο που εξετάζει το ΥΕΝ, δηλαδή από το 1988 μέχρι και σήμερα, οι Ελληνες εφοπλιστές τριπλασίασαν το στόλο τους και από 2.478 πλοία τότε, έφτασε... αισίως τα 3.355 άνω των 1000 gt, παραμένοντας στην πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ετήσιας έκθεσης της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας του Λονδίνου (ΚΟΜΙΤΙ), από το Μάρτη του 2002 μέχρι και το Μάρτη 2003 αύξησαν και τη χωρητικότητα του στόλου τους κατά 4,23%, που σημαίνει σε απλά ελληνικά αύξηση των υπερκερδών τους.

Πανελλαδικό συλλαλητήριο των συμβασιούχων

Σε πανελλαδικό συλλαλητήριο, στην Αθήνα, στις 26 Ιούνη 2003, στις 6 το απόγευμα, στην πλατεία Κλαυθμώνος, προχωρά το Συντονιστικό σωματείων των Συμβασιούχων του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, απαιτώντας μόνιμη και αξιοπρεπή εργασία, να μπει τέλος στην ομηρία των συμβασιούχων.

Στη συνέντευξη που δόθηκε χτες συμμετείχαν 35 εκπρόσωποι σωματείων τους και εκτός από τη διοργάνωση του συλλαλητηρίου αποφασίστηκε επίσης η συμμετοχή όλων των συμβασιούχων στις κινητοποιήσεις που οργανώνονται στη Θεσσαλονίκη στις 20, 21 και 22 Ιούνη κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής στη Θεσσαλονίκη.

Πρέπει να υπογραμμιστεί ότι τόσο το Προεδρικό Διάταγμα 81/2003, όσο και η κοινοτική οδηγία 99/70/ΕΚ στην οποία βασίστηκε η κυβέρνηση και την οποία στηρίζουν «με νύχια και με δόντια» οι υποστηρικτές της, όπως η ΓΣΕΕ και ο ΣΥΝ, ως τη «σωτήρια» λύση, είναι μια μεγάλη παγίδα. Αυτό γιατί όχι μόνο δε δίνουν λύση, αλλά αντίθετα ευνοούν την εργασία με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και κάνουν λόγο για τη δυνατότητα ύπαρξης «ισορροπίας μεταξύ ευελιξίας στο χρόνο εργασίας και ασφάλειας του εργαζόμενου»!

Το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα με επικεφαλής το ΠΑΜΕ παλεύει για μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους και σε αυτή την κατεύθυνση επιβάλλεται και η άμεση νομιμοποίηση των συμβασιούχων, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ