ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Απρίλη 2014
Σελ. /24
ΝΙΚΟΣ ΣΟΦΙΑΝΟΣ
Ψήφος προοπτικής στο ΚΚΕ, ενάντια στο φόβο και την ηττοπάθεια

Περιοδεία και ομιλία του μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιου δημάρχου Αθήνας στο Ν. Κόσμο

Στιγμιότυπο από την ομιλία του Ν. Σοφιανού στη Λεύκα
Στιγμιότυπο από την ομιλία του Ν. Σοφιανού στη Λεύκα
Ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας, πραγματοποίησε περιοδεία σε καταστήματα του Ν. Κόσμου και στη συνέχεια μίλησε σε συγκέντρωση σε καφενείο της περιοχής Λεύκα.

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας, τα ζητήματα που τέθηκαν από την πλευρά επαγγελματιών και κατοίκων αφορούσαν την οικονομική ασφυξία που βιώνουν, με την πολιτική φοροαφαίμαξης από κεντρικό και τοπικό κράτος, τα επικείμενα λουκέτα και την αβεβαιότητα για τη επόμενη μέρα. Εντονη ήταν η ανησυχία για τις εξελίξεις και πολλά τα ερωτήματα για την κατάσταση του κινήματος και τους λόγους που ο κόσμος δεν ξεσηκώνεται ενάντια σε αυτήν την πολιτική.

«Δουλεύουμε για την εφορία και το Δήμο και την ίδια ώρα κυνηγάμε τον πελάτη με το τουφέκι», «3 μήνες ακόμα μπορώ να αντέξω, μετά πάω για κλείσιμο αν δεν αλλάξει κάτι», έλεγαν χαρακτηριστικά καταστηματάρχες της περιοχής. Ταυτόχρονα, υπήρχε και αποδοχή της προσπάθειας των δημοτικών συμβούλων του ΚΚΕ που βάζουν στην ατζέντα της συζήτησης το θέμα της φορομπηξίας από το Δήμο και πιέζουν για μέτρα ανακούφισης.

Ξεκινώντας την ομιλία του στη συγκέντρωση που ακολούθησε, από τα ζητήματα του Δήμου, ο Ν. Σοφιανός τόνισε: «Ολοι καταλαβαίνουμε ότι δήμος - περιφέρεια - ΕΕ είναι μια γροθιά που βαράει κατευθείαν στο στομάχι της λαϊκής πλειοψηφίας. Ξεκινάμε από το δήμο, όχι γιατί διαχωρίζουμε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση από τις υπόλοιπες του Μάη, αλλά γιατί θεωρούμε ότι πρέπει να κάνουμε και απολογισμό ως δημοτικοί σύμβουλοι για το πώς αξιοποιήσαμε τη δύναμη που μας δώσατε, πώς προσπαθήσαμε να πάρει ανάσα η λαϊκή οικογένεια».

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην οριακή κατάσταση που βρίσκεται σήμερα ο δήμος Αθηναίων, με την υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση των κοινωνικών δομών, οργανισμών και υπηρεσιών του. Υπενθύμισε τα περίπου 300 εκατ. ευρώ που πληρώνουν οι κάτοικοι της πόλης μόνο για το Δήμο και το ιδιαίτερα βαρύ τίμημα για τους επαγγελματίες.

«Το κρίσιμο -τόνισε- είναι να δούμε τι ανάσες μπορεί να πάρει ο λαός αυτής της πόλης από μια δημοτική αρχή που διεκδικεί, που προσπαθεί να κινητοποιήσει τον κόσμο, που δεν υλοποιεί κατά γράμμα αυτήν την κεντρική πολιτική. Και υπάρχουν περιθώρια να μειώσεις τη φορομπηξία αισθητά, να διεκδικήσεις να προχωρήσουν οι απαλλοτριώσεις, να αξιοποιήσεις τις δυνατότητες από τις δομές του δήμου για να δώσεις ανάσα στη λαϊκή οικογένεια με τους παιδικούς σταθμούς, τα δημοτικά ιατρεία, για να στηριχθεί ο κόσμος που ζει στην ένδεια. Κι αυτά δεν είναι φιλευσπλαχνία, είναι υποχρέωση του Δήμου.

Σε αυτές τις συνθήκες, λέμε ότι μπορεί να αξιοποιηθεί η ψήφος και στις τρεις κάλπες, ώστε να χτυπηθεί η ηττοπάθεια που υπάρχει στον κόσμο. Εχουν τσακίσει το ηθικό του λαού μας ότι τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει. Η συζήτηση περιστρέφεται στο ποιος διαχειριστής θα αναλάβει για να κάνει τον τροχονόμο στη φτώχεια και στη μιζέρια του λαού μας. Ομως ο κόσμος πρέπει να σκεφτεί με βάση την πείρα του, να θυμηθεί τι του έλεγαν για την ΕΕ, το παραμύθι για τη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, τη μεγάλη αγορά και να δει σήμερα πού βρισκόμαστε. Να θυμηθεί τα πανηγύρια για την ένταξη της χώρας στο ευρώ που τα έκαναν και αυτοί που λένε σήμερα για επιστροφή στη δραχμή, ξεκόβοντάς το από το ποιος έχει στα χέρια του τον πλούτο.

Εμείς είπαμε καθαρά: Εντός αυτών των τειχών δεν μπορεί να υπάρχει φιλολαϊκή κυβερνητική διαχείριση. Θα αναγκαστούν -γιατί αυτή είναι η κρίση, γιατί ποντάρουν σε μια ανάκαμψη που θα την πληρώσει ο κόσμος- να κάνουν ακόμα χειρότερη τη θέση του εργαζόμενου.

Αυτή η κατάσταση αλλάζει μόνο αν πειστεί ο λαός μας ότι έχει τη δύναμη να συγκρουστεί, ότι μπορούμε να σταθούμε στα πόδια μας, αξιοποιώντας τον πλούτο αυτής της χώρας. Η λογική που λέει ότι έξω από τη ΕΕ θα μας φάει ο λύκος, είναι η λογική που δεν βλέπει ότι ο λύκος είναι μέσα στο μαντρί. Η πρόταση του ΚΚΕ δεν είναι μακρινή ούτε ουτοπική. Ο άλλος ρεαλισμός είναι αυτό που ζούμε, τα χειρότερα που έρχονται, η προσαρμογή σε αυτά τα δεδομένα. Πρέπει να σπάσει ο φόβος και η μιζέρια.

Υπάρχει και η λογική "αφού είμαστε βρεγμένοι τι έχουμε να χάσουμε, ας τους δοκιμάσουμε κι αυτούς, χειρότερα δε γίνεται". Κι όμως γίνεται και χειρότερα, γιατί η κρίση αυτής της οικονομίας, για να πάρει μπροστά πρέπει να τσακίσει ό,τι υπάρχει από δικαιώματα. Δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι, αν αυτός που ψήφιζε ΠΑΣΟΚ τώρα ψηφίζει τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ που έγιναν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Πρέπει να αλλάξει κάτι στη συνείδησή του.

Γίνεται προσπάθεια να στήσουν αναχώματα στην οργή του κόσμου όπως με το "Ποτάμι" που παρουσιάζεται ως νέο και άφθαρτο, αλλά με τις εξαγγελίες του ΠΑΣΟΚ του 1996. Με τη Χρυσή Αυγή, τη ναζιστική εγκληματική οργάνωση που αποδεδειγμένα έχει κάνει κακουργηματικές πράξεις, όσο γερές κι αν είναι οι πλάτες που αποκαλύπτονται ότι έχει στο Μέγαρο Μαξίμου και στο σύστημα που την εξέθρεψε. Και αυτά τα δεδομένα πρέπει να γίνουν κριτήριο ψήφου.

Πολύς κόσμος εκτιμάει ότι το παλέψαμε και στους δρόμους, και στη Βουλή, και στο Δήμο. Εμείς λέμε η ψήφος να μην είναι απλά τιμωρίας ή εκδίκησης, αλλά να στηρίξει μια άλλη προοπτική γιατί όσο πιο ενισχυμένο βγει το ΚΚΕ, τόσο πιο δυνατή θα είναι η αυτοπεποίθηση του λαού μας».

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΠΟΥΤΑΣ
ΕΕ σημαίνει σκλαβιά για το λαό, πασπαλισμένη με τρύπιες υποσχέσεις

Σε εκδήλωση στα Τρίκαλα μίλησε το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας

Στιγμιότυπο από την εκδήλωση στα Τρίκαλα
Στιγμιότυπο από την εκδήλωση στα Τρίκαλα
Σε μια μαζική συγκέντρωση - εκδήλωση στην αίθουσα του δημαρχείου Τρικάλων, έγινε, την Πέμπτη, η παρουσίαση υποψηφιοτήτων με τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για την Αντιπεριφέρεια Τρικάλων και το Δήμο Τρικκαίων.

Μιλώντας στην εκδήλωση ο Βαγγέλης Μπούτας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας, αναφέρθηκε στους υποψήφιους των συνδυασμών που στηρίζει το ΚΚΕ, σημειώνοντας ότι «πρόκειται για αγωνιστές της ζωής, με ενεργό συμμετοχή στον αγώνα, παντού, στους τόπους δουλειάς, στους εργατικούς κλάδους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, μέσα από το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα, το κίνημα των αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων, από τον επιστημονικό χώρο, από τα κινήματα των γυναικών, των φοιτητών και σπουδαστών. Αγωνιστές, που δίνουν ό,τι έχουν και δεν έχουν, σε όποιο μετερίζι της ταξικής πάλης χρειαστεί».

Αναφερόμενος στην ανάγκη να χτιστεί μια ισχυρή εργατική - λαϊκή αντιπολίτευση παντού, στους τόπους δουλειάς, τις γειτονιές, τους χώρους μόρφωσης, με έκφραση σε κάθε κρίκο διοίκησης του αστικού κράτους, τόνισε ότι «η αντιπολίτευση αυτή είναι η μόνη που έχει την ικανότητα να βάζει εμπόδια σε όσα αποφασίζονται και είναι ενάντιά μας, που μπορεί να μπλοκάρει μέτρα, να εμποδίζει όσα έπονται. Γι' αυτό πρέπει να είμαστε πιο δυνατοί, ενισχυμένοι παντού στην τριπλή αυτή εκλογική μάχη του Μάη. Γιατί ο ένας κρίκος διοίκησης δένεται με τον άλλο, υλοποιούν και αποφασίζουν παρέα, ανάλογα με το πεδίο δράσης τους, οι δήμοι, οι περιφέρειες, η λυκοσυμμαχία της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Κάνοντας αναφορά στην ΕΕ επισήμανε ότι «φτιάχτηκε για να υπηρετεί άλλα συμφέροντα, μεγάλα, βιομηχάνων, τραπεζιτών, εφοπλιστών, μεγαλεμπόρων, συμφέροντα μονοπωλίων! Η ΕΕ, για το λαό, τον απλό κόσμο της δουλειάς, για το φτωχό αγροτόκοσμο, σημαίνει σκλαβιά, αλυσίδες στα πόδια και στα χέρια πασπαλισμένες με χρυσόσκονη από τρύπιες υποσχέσεις που ποτέ δεν επιβεβαιώθηκαν. Εμείς την πολεμήσαμε από γεννησιμιού της, γιατί από τότε είναι αντιδραστική, δε διορθώνεται ούτε σήμερα ούτε αύριο».

Τέλος, κάλεσε τους εργαζόμενους, όλα τα λαϊκά στρώματα, να τιμωρήσουν με την ψήφο τους τα κόμματα του ευρωμονόδρομου και να στηρίξουν τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης», τονίζοντας: «Η αντίθεση, η αγανάκτηση πιάνει τόπο μόνο αν γίνει ψήφος που θα στοχεύει στον αντίπαλο, που έχει πολλά πρόσωπα, να στοχεύει σε όλα του τα πρόσωπα! Ισχυρή εργατική - λαϊκή αντιπολίτευση, για την ανακούφιση των λαϊκών νοικοκυριών, για τη συγκέντρωση δυνάμεων για τη ριζική ανατροπή, για να βγει ενισχυμένος ο λαός!».

Στη συνέχεια, η Βάσω Μπακάση, υποψήφια αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων, και ο Γιώργος Καΐκης, υποψήφιος δήμαρχος Τρικκαίων, παρουσίασαν μέρος των ψηφοδελτίων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για την Αντιπεριφέρεια και το Δήμο.

Στο Γαβαλά Αλιβερίου ο Γ. Μαρίνος

Ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, σήμερα, Σάββατο, στις 7 μ.μ. θα περιοδεύσει στο χωριό Γαβαλάς του Αλιβερίου.

Το πρόγραμμα του Ν. Σοφιανού

Το πρόγραμμα του Νίκου Σοφιανού για τις επόμενες μέρες περιλαμβάνει:

-- Σήμερα, Σάββατο, στις 10 π.μ. περιοδεία στη λαϊκή αγορά της οδού Καλλιδρομίου, στα Εξάρχεια. Στις 6.30 μ.μ. ομιλία σε συγκέντρωση στην Ανω Κυψέλη, στο καφενείο «Το αμπάρι του πεντάρα» (Καυκάσου 172).

-- Αύριο, Κυριακή, στις 11 π.μ. ομιλία σε συγκέντρωση στη Γούβα, στο καφενείο «Το λαϊκό στέκι» (πλατεία Πλυτά).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ