ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Απρίλη 2001
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ
Στην Ομόνοια σήμερα το κεντρικό

Σε 20 ακόμα πόλεις συγκεντρώσεις και άλλες εκδηλώσεις

Σήμερα, την ώρα που η κυβέρνηση Σημίτη θα περιφέρει μπροστά στις κάμερες τα ψίχουλα της «κοινωνικής ευαισθησίας» της, οι εργαζόμενοι, οι επαγγελματοβιοτέχνες και οι αγρότες, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι οι νέοι και οι νέες στην Αθήνα, αλλά και σε 20 ακόμα πόλεις θα στέκουν απέναντί της. Θα διαδηλώνουν αποφασισμένοι και έτοιμοι από καιρό:

Να μην της επιτρέψουν να διαπράξει και άλλο έγκλημα, κατά της Κοινωνικής Ασφάλισης. Να μην εκχωρήσουν ούτε πόντο από το εναπομείναν δημόσιο σύστημα της Υγείας και της Πρόνοιας. Να μην την αφήσουν να σφίξει κι άλλο τη θηλιά των τρομονόμων και των απαγορεύσεων. Θα φωνάξουν όλοι μαζί: Φτάνει πια! Θα το φωνάξουν στην Αθήνα και στον Πειραιά, σε Θεσσαλονίκη, Καβάλα, Καστοριά, Κοζάνη, Πτολεμαΐδα, Κομοτηνή μέχρι και την ακριτική Αλεξανδρούπολη. Αλλά και στον κάμπο της Θεσσαλίας, σε Λάρισα, Βόλο, Τρίκαλα, στη Στερεά, σε Λιβαδιά, Θήβα, Αμφισσα, στη Χαλκίδα και στο Αλιβέρι στα νησιά της Κω και της Σάμου και ακόμα στο Αργος και στην Καλαμάτα.

Για την επιτυχία αυτών των συγκεντρώσεων εκατοντάδες στελέχη του ΠΑΜΕ, των επιτροπών αγώνα και των συντονιστικών επιτροπών, μέχρι και χτες το βράδυ είχαν επιστρατευτεί με όλες τους τις δυνάμεις.

Από το πρωί, το κέντρο της Αθήνας, θα βρεθεί υπό τον αγωνιστικό κλοιό των οικοδόμων, ενώ το απόγευμα στις 6 μ.μ. η Ομόνοια θα ντυθεί στα χρώματα του αγώνα. Θα είναι εκεί όλοι αυτοί που με τον ιδρώτα τους «πότισαν» χρόνια και χρόνια το σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης. Ο εργάτης, η κλωστοϋφαντουργός, και ο μηχανικός, ο δάσκαλος και ο τραπεζικός υπάλληλος, ο σιδηροδρομικός και ο εμποροϋπάλληλος, ο νοσοκομειακός και ο ελεύθερος επαγγελματίας. Ολοι αυτοί που ξέρουν καλά, πως ό,τι κέρδισαν το κέρδισαν με τους αγώνες τους. Που πιστεύουν ακράδαντα πως ό,τι παραδώσουν στα παιδιά τους και πάλι θα είναι αποτέλεσμα των αγώνων τους. Θα είναι εκεί όλοι όσοι μπούχτισαν από τους «κοινωνικούς διαλόγους», τις απάτες των ηγεσιών στη ΓΣΕΕ. Που δεν είναι διατεθειμένοι να «χάψουν» ως θεατές σε παράσταση από κλόουν, τα πολιτικά τρικ, του «κοινωνικού ΠΑΣΟΚ», της «λαϊκής Δεξιάς» και τη νομιμοφροσύνη του «Συν» στο όραμα της ΕΕ.

Θα είναι εκεί η εργαζόμενη Αθήνα, που ξέρει ότι για να έχει μέλλον δε φτάνει μόνο ο αγώνας στο μεροκάματο, σήμερα πριν απ' αυτόν, απαιτείται ο αγώνας στο πεζοδρόμιο και στις πλατείες. Θα είναι εκεί όλοι αυτοί που στη φωνή και στη δράση του ΠΑΜΕ, βλέπουν το μέλλον το δικό τους. Το μέλλον της Κοινωνικής Ασφάλισης αλλά και των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Που βλέπουν ότι για να υπάρξει αύριο, πρέπει σήμερα, να πνίξουν την Ομόνοια με το πάθος τους και το δίκιο τους.

Πειραιώτικος ξεσηκωμός

Στο δρόμο βγαίνουν σήμερα οι εργαζόμενοι στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, οι οικοδόμοι, οι ναυτεργάτες, οι εργαζόμενοι στα καπνεργοστάσια και ελαιουργοσαπουνοποιεία, οι συνταξιούχοι και οι νεολαίοι. Με τη σημερινή τους συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, η οποία θα ξεκινήσει στη 1 το μεσημέρι και θα ολοκληρωθεί το βράδυ, επιδιώκουν αποφασιστικό χτύπημα στην προσπάθεια της κυβέρνησης να διαλύσει τις εργασιακές σχέσεις και την Κοινωνική Ασφάλιση, που με ποτάμια αίμα και αγώνες έχουν κατακτηθεί. Κάλεσμα σε όλους τους Πειραιώτες να συμμετάσχουν στη σημερινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας απευθύνει η Επιτροπή Αγώνα Πειραιά για την Κοινωνική Ασφάλιση, η οποία και διοργανώνει τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Πιο συγκεκριμένα, και προκειμένου οι εργαζόμενοι να συμμετάσχουν μαζικά στη σημερινή συγκέντρωση, πολλά σωματεία έχουν αποφασίσει για σήμερα στάσεις εργασίας. Το Συνδικάτο Οικοδόμων Πειραιά αποφάσισε, στο πλαίσιο της σημερινής 24ωρης πανελλαδικής απεργιακής κινητοποίησης των οικοδόμων, να συμμετάσχει στη συγκέντρωση στον Πειραιά.

Τα σωματεία της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Πειραιά-Περάματος αποφάσισαν στάση εργασίας στις 12 το μεσημέρι και συμμετοχή στη συγκέντρωση. Οι εργατοτεχνίτες της Ζώνης από τη Δραπετσώνα, το Κερατσίνι, το Πέραμα θα συγκεντρωθούν με την έναρξη της στάσης εργασίας και συγκροτημένα θα ξεκινήσουν πορεία με μηχανάκια και αυτοκίνητα και προορισμό το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, για να ενωθούν με τους υπόλοιπους εργαζόμενους.

Τα ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ» καλούν όλους τους ναυτεργάτες σε πλατιά σύσκεψη σήμερα στις 11.30 το πρωί στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ και συμμετοχή στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Αποφασισμένοι να υπερασπίσουν τα δικαιώματά τους είναι και οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια ελαιουργοσαπουνοποιίας. Ετσι, ήδη μέσα από τη διαδικασία των γενικών συνελεύσεων οι εργαζόμενοι στον «Παπουτσάνη», στην «Ελαΐς», στην «Κολγκέιτ», στη «Μινέρβα» αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν στάση εργασίας στις 12 το μεσημέρι. Με την έναρξη της στάσης θα πραγματοποιηθεί προσυγκέντρωση έξω από την «Ελαΐς» στην οδό Πειραιώς και από εκεί θα ξεκινήσει πορεία, η οποία θα καταλήξει στο ΥΕΝ. Το συνδικάτο του κλάδου καλεί όλους τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στην προσυγκέντρωση και στην κινητοποίηση.

Απόφαση για συμμετοχή στη σημερινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας έχουν πάρει επίσης οι εργάτες των Δήμων Κορυδαλλού και Κερατσινίου. Παράλληλα, κάλεσμα συμμετοχής για την υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης απευθύνουν οι ταξικές δυνάμεις και στους εργαζόμενους στα καπνεργοστάσια «Κεράνης» και «Παπαστράτος», καθώς και σε όλους τους χώρους δουλιάς στον Πειραιά.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Τέσσερις συγκεντρώσεις

Μήνυμα ανυποχώρητου αγώνα και πάλης κατά της κυβερνητικής επιχείρησης κατεδάφισης του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος θα στείλουν οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι αγρότες, οι μικρομεσαίοι επαγγελματοβιοτέχνες κι έμποροι, οι συνταξιούχοι της Θεσσαλίας, συμμετέχοντας στα σημερινά παλλαϊκά συλλαλητήρια, που θα γίνουν στις πρωτεύουσες των τεσσάρων νομών της περιοχής. Δίνοντας το «παρών» τους στα συλλαλητήρια, θα δηλώσουν για μια ακόμα φορά την αποφασιστικότητά τους να εντείνουν τη μάχη για την υπεράσπιση και τη διεύρυνση της Κοινωνικής Ασφάλισης, που η κυβέρνηση θέλει να διαλύσει. Ολο το προηγούμενο διάστημα οι Επιτροπές Αγώνα πραγματοποιούσαν καθημερινά, με εντατικούς ρυθμούς, περιοδείες και εξορμήσεις σε εργοστάσια κι άλλους εργασιακούς χώρους, σε συνοικίες πόλεων και σε χωριά, καλώντας τα λαϊκά στρώματα της Θεσσαλίας να συμμετάσχουν μαζικά στα συλλαλητήρια, με την επισήμανση ότι ο αγώνας για την υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης τούς αφορά όλους.

Το παλλαϊκό συλλαλητήριο στη Λάρισα θα πραγματοποιηθεί στις 7.30 το απόγευμα στην πλατεία Ταχυδρομείου. Για την επιτυχία του οι συνδικαλιστές της Επιτροπής Αγώνα πραγματοποίησαν περιοδείες ενημέρωσης σε δεκάδες εργασιακούς χώρους και αλλού.

Στο Βόλο το παλλαϊκό συλλαλητήριο κατά των αντιασφαλιστικών μέτρων της κυβέρνησης θα πραγματοποιηθεί στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Ελευθερίας. Τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα για την υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης τις τελευταίες μέρες περιόδευσαν σε πολλούς εργασιακούς χώρους της Μαγνησίας, απευθύνοντας στους εργαζόμενους αγωνιστικό προσκλητήριο συμμετοχής.

Στα Τρίκαλα το συλλαλητήριο θα γίνει στις 8 το βράδυ στην πλατεία Ρήγα Φεραίου και στην Καρδίτσα, επίσης, στις 8 το βράδυ στο Εργατικό Κέντρο.

ΣΟΦΤΕΞ
Ποινικοποίηση του αγώνα των εργαζομένων

Το δρόμο της ποινικοποίησης του αγώνα των εργαζομένων επέλεξε η διεύθυνση της ΣΟΦΤΕΞ, καταθέτοντας αίτηση ασφαλιστικών μέτρων ενάντια στη χτεσινή στάση εργασίας τους, ζητώντας να κηρυχτεί παράνομη και καταχρηστική. Η αίτηση εκδικάστηκε, αλλά η απόφαση αναμένεται.

Οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν χτες μαζική στάση εργασίας (12μ-2μμ) και συγκέντρωση στα κεντρικά γραφεία της επιχείρησης, απαιτώντας την υπογραφή ικανοποιητικής συλλογικής σύμβασης εργασίας και να σταματήσει η πολιτική συρρίκνωσης της επιχείρησης που έχει οδηγήσει ήδη σε αρκετές απολύσεις, με την πλήρη ανοχή της κυβέρνησης.

Πάντως, οι εργαζόμενοι δε φαίνονται διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν τον αγώνα τους για την ομαλή λειτουργία της επιχείρησης. Η πολυεθνική ιδιοκτήτριά της ακολουθεί τακτική πολυδιάσπασης τμημάτων της επιχείρησης, έχει ανακοινώσει το κλείσιμο ενός, έχει απολύσει στελέχη και εργαζόμενους, θέτει συχνά σε διαθεσιμότητα τους εργαζόμενους του εργοστασίου της Δράμας και άλλους. Η κυβέρνηση στηρίζει αυτή την τακτική, παρά την ύπαρξη δέσμευσης στη σύμβαση πώλησης της πρώην κρατικής ΣΟΦΤΕΞ, για διατήρηση ορισμένου αριθμού εργαζομένων.

ΛΕΣΒΟΣ
Συγκέντρωση χτες και συνεχίζουν

Συγκέντρωση για την υπεράσπιση της κοινωνικής ασφάλισης έγινε χτες βράδυ στο Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο, την οποία διοργάνωσε η Επιτροπή Αγώνα για την Κοινωνική Ασφάλιση.

Στη χτεσινή εκδήλωση παραβρέθηκε πλήθος κόσμου, εκπρόσωποι σωματείων και μαζικών φορέων. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Δημήτρης Σιαμέτης, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι «το χτύπημα της κοινωνικής ασφάλισης είναι συνέχεια των αντεργατικών μέτρων της κυβέρνησης. Για την κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων την ευθύνη έχει αποκλειστικά η κυβέρνηση, που οφείλει τεράστια ποσά στα ασφαλιστικά ταμεία μαζί με την εργοδοσία, δεν παίρνει μέτρα για τη μαύρη εργασία, ενώ ένα μεγάλος αριθμός εργαζομένων δεν είναι ασφαλισμένος στα ταμεία». Τέλος κάλεσε σε συνέχεια του αγώνα, με περιοδείες σε χώρους δουλιάς και συσκέψεις, που θα κορυφωθεί με την εκδήλωση της Πρωτομαγιάς.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο

Συγκεντρώσεις και σε άλλες πόλεις

Με αποφασιστικότητα και αίσθημα ευθύνης για την ανάγκη ανατροπής των αντιλαϊκών πολιτικών της κυβέρνησης, κατεβαίνουν σήμερα στους δρόμους του αγώνα οι εργαζόμενοι και άλλα λαϊκά στρώματα της Θεσσαλονίκης για να μετατρέψουν το συλλαλητήριο για την Κοινωνική Ασφάλιση, που πραγματοποιείται, στις 7 το απόγευμα, μπροστά στο Εργατικό Κέντρο, σε μετερίζι των νέων αγώνων που θα αναπτυχθούν και θα κλιμακωθούν το επόμενο διάστημα. Συμμετοχή στο σημερινό συλλαλητήριο δήλωσαν και από χτες οι απεργοί λιμενεργάτες. Περιοδείες πραγματοποιήθηκαν χτες και σε ξενοδοχεία της πόλης. Περιοδεία έκαναν και στελέχη του κινήματος των συνταξιούχων στην αγορά και στα ΚΑΠΗ της πόλης, καλώντας όλους και ιδιαίτερα τους συνταξιούχους να συμμετέχουν στο σημερινό συλλαλητήριο. Περιοδείες πραγματοποίησαν επίσης κλιμάκια στελεχών από τον κλάδο των οικοδόμων σε πολλά γιαπιά και εργοτάξια, προετοιμάζοντας τους οικοδόμους για μαζική συμμετοχή στην απεργία και στο συλλαλητήριο.

Συλλαλητήρια, συγκεντρώσεις, πικετοφορίες για το ασφαλιστικό πραγματοποιούνται σήμερα και σε πολλές άλλες πόλεις της Β. Ελλάδας. Στην Κοζάνη, στην κεντρική πλατεία, στις 11 το πρωί. Στην Καστοριά συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο, στις 7 μ.μ. Στην Πτολεμαΐδα συλλαλητήριο, στις 8 το βράδυ, στην κεντρική πλατεία.

Στην Καβάλα συλλαλητήριο στην κεντρική πλατεία, στις 6.30 μ.μ. Στην Κομοτηνή πικετοφορία στην αγορά από το Εργατικό Κέντρο, στις 7 μ.μ. Στην Αλεξανδρούπολη συλλαλητήριο μπροστά στο Δημαρχείο, στις 7.30 μ.μ.

Οι προσυγκεντρώσεις

Πλατεία Βάθης στις 5 μ.μ., τα σωματεία του ιδιωτικού τομέα και οι εργαζόμενοι των δυτικών συνοικιών.

Προπύλαια στις 5 μ.μ., οι εμποροϋπάλληλοι, οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, οι ανατολικές και νότιες συνοικίες.

Απευθείας στην Ομόνοια οι: ΔΕΚΟ, Τράπεζες, Υγεία, Παιδεία, ΕΒΕ, δημόσιοι υπάλληλοι και Α' Περιφέρεια.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ