ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Απρίλη 2001
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
24ΩΡΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ
Χτίζουν το μετερίζι της αντίστασης

Στην πλατεία Κάνιγγος, στις 10 το πρωί, η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση. Συμμετέχουν και οι Ομοσπονδίες των Συνταξιούχων

Χιλιάδες οικοδόμοι σε όλη τη χώρα κατεβαίνουν σήμερα στην 24ωρη απεργία τους, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας να υπερασπίσουν τις κατακτήσεις τους, να μην επιτρέψουν στην κυβέρνηση να χτυπήσει την Κοινωνική Ασφάλιση, να δώσουν απάντηση στους εμπνευστές του «τρομονόμου» και των απαγορεύσεων.

Με τις δεκάδες συγκεντρώσεις, οι οικοδόμοι και οι εργαζόμενοι στα τεχνικά έργα και στα συναφή, στέλνουν μήνυμα αντίστασης, επιβεβαιώνουν στην πράξη πως ό,τι κέρδισαν μέχρι σήμερα ήταν αποτέλεσμα του αγώνα τους και μόνο με τον αγώνα θα κρατήσουν και θα διευρύνουν τα δικαιώματά τους. Η κεντρική συγκέντρωση της Αθήνας θα γίνει στην πλατεία Κάνιγγος, στις 10 το πρωί. Εκεί, κόντρα στο κλίμα της συναίνεσης και της υποταγής που καλλιεργεί η ηγεσία της ΓΣΕΕ, θα απαιτήσουν:

- Κοινωνική Ασφάλιση δημόσια, καθολική και υποχρεωτική.

- Μείωση των εισφορών των εργαζομένων και ανάληψη των οικονομικών βαρών από το κράτος και τους εργοδότες.

- Κατάργηση των εισφοροαπαλλαγών, της εισφοροδιαφυγής και είσπραξη των 15 τρισ. από τα κλεμμένα αποθεματικά του ΙΚΑ.

- Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης και αύξηση των συντάξεων.

- Πλήρη ασφαλιστική κάλυψη των ανέργων και κάλυψη όλων των εργαζομένων με κοινωνικές και ιατρικές υπηρεσίες.

- Νομοθέτηση του 35ωρου με κατοχυρωμένο 7ωρο, 5ήμερο και ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς και ημερομίσθια.

- Ικανοποίηση ασφαλιστικών κλαδικών αιτημάτων.

«Η μακρόχρονη ιστορία του κλάδου - σημειώνει στην προκήρυξή της η Ομοσπονδία - τα αποτελέσματα των αγώνων μας, οι κατακτήσεις μας αποτελούν την καλύτερη εγγύηση και σίγουρη ελπίδα ότι με σκληρούς και μαζικούς αγώνες θα δικαιωθούμε».

Οι συνταξιούχοι

Μαζί με τους οικοδόμους, στην πλατεία Κάνιγγος, θα διαδηλώσουν και οι συνταξιούχοι. Θα βρεθούν δίπλα - δίπλα οι άνθρωποι, που, με το αίμα τους και τους αγώνες τους, κράτησαν «ζωντανό» το οχτάωρο, κατοχύρωσαν τις συλλογικές συμβάσεις, έχτισαν την Κοινωνική Ασφάλιση τα μεταπολεμικά χρόνια.

Με την περήφανη στάση τους, στέλνουν προειδοποίηση «στους νεκροθάφτες της Κοινωνικής Ασφάλισης», απαντάνε στις ψεύτικες διακηρύξεις για το «κοινωνικό πακέτο», που σήμερα εξαγγέλλει ο πρωθυπουργός, ο ίδιος άνθρωπος, που, στις 7 Μάρτη, είχε απορρίψει χωρίς ενδοιασμό όλα τα αιτήματά τους.

ΣΤΕΡΕΑ - ΕΥΒΟΙΑ
Η Κοινωνική Ασφάλιση δεν παζαρεύεται

Συγκεντρώσεις και συλλαλητήρια

Με απεργιακές κινητοποιήσεις των οικοδόμων και συγκεντρώσεις, στις οποίες συμμετέχουν και οι Επιτροπές Αγώνα για την Κοινωνική Ασφάλιση, διαδηλώνεται σήμερα από το λαό της Στερεάς και της Εύβοιας η αντίθεσή του στα κυβερνητικά σχέδια κατάργησης της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Στη Χαλκίδα η Ενωση Τεχνιτών Οικοδόμων καλεί όλους τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση που θα γίνει στο Εργατικό Κέντρο, στις 10 το πρωί. Την ίδια ώρα και στον ίδιο χώρο η Επιτροπή Αγώνα για τη Διάσωση της Κοινωνικής Ασφάλισης καλεί τους εργατοϋπαλλήλους να δώσουν μαζικό και δυναμικό «παρών». Μαχητική απάντηση θα δώσουν και οι οικοδόμοι στο Αλιβέρι που θα συγκεντρωθούν στις 9.30 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο. Σε αντίστοιχες συγκεντρώσεις καλούν, στις 10 το πρωί, στα Εργατικά Κέντρα, τα Σωματεία Οικοδόμων της Επαρχίας Λιβαδειάς και της Επαρχίας Θηβών, ενώ οι Επιτροπές Αγώνα Φορέων, Συνδικάτων και Συνδικαλιστών απευθύνουν πλατύ κάλεσμα σε εργαζόμενους, αγρότες, επαγγελματοβιοτέχνες, συνταξιούχους και νεολαία να συμμετάσχουν μαζικά για να εμποδίσουν την υλοποίηση των σχεδίων της κυβέρνησης και του κεφαλαίου.

Το σωματείο οικοδόμων στην Φωκίδα και Επιτροπή Αγώνα καλούν στη συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Αμφισσας και ώρα 10 το πρωί. Στη συγκέντρωση συμμετέχει και η Επιτροπή Αγώνα που έχει συγκροτηθεί από φορείς εργαζομένων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, των αγροτών και των ΕΒΕ.

Σύσκεψη για την Κοινωνική Ασφάλιση

Εν τω μεταξύ στα πλαίσια της ενημέρωσης των κατοίκων της Β. Εύβοιας για το Ασφαλιστικό, η Ομάδα Πρωτοβουλίας Φορέων και Εργαζομένων της Επαρχίας Ιστιαίας διοργάνωσε εκδήλωση την περασμένη Τρίτη στη Γιάλτρα, όπου η συμμετοχή ήταν μαζική. Στο τέλος της εκδήλωσης ψήφισμα καταδίκης κάθε προσπάθειας κατεδάφισης του ασφαλιστικού συστήματος επισημαίνοντας, παράλληλα, ότι δεν εξουσιοδοτείται κανένας από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες να προχωρήσει σε «κοινωνικό διάλογο». Στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν και χαιρέτισαν ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Β. Εύβοιας, ο πρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων, ο πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων Ιστιαίας, μέλος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ν. Πύργου, μέλος του ΔΣ της ΕΛΜΕ Εύβοιας, ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Ιστιαίας κ.ά.

ΕΛΤΑ
Συστράτευση για δημόσιο ταχυδρομείο και ασφάλιση

Συγκροτήθηκε Επιτροπή Αγώνα. Κάλεσμα για το σημερινό συλλαλητήριο

Την ανάγκη για συστράτευση όλων των εργαζομένων των ΕΛΤΑ σε αγώνα υπεράσπισης του Ταχυδρομείου και συνολικά των κατακτήσεων των εργαζομένων, προβάλλει η Επιτροπή Αγώνα υπεράσπισης του δημόσιου ταχυδρομείου και της Κοινωνικής Ασφάλισης. Επιτροπή που συγκροτήθηκε από τις ταξικές δυνάμεις του χώρου και σε πρώτη φάση καλεί τους εργαζομένους των ΕΛΤΑ στο συλλαλητήριο, που διοργανώνει σήμερα το ΠΑΜΕ για την υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Σε συνεδρίαση της Επιτροπής τονίστηκε ότι η κυβερνητική πολιτική χτυπά την πλήρη απασχόληση, την πλήρη αμοιβή, το πλήρες συνεχές 7ωρο-8ωρο, την πλήρη σύνταξη, την Κοινωνική Ασφάλιση, τις συλλογικές συμβάσεις, τα όρια απολύσεων, τη μονιμότητα, το δημόσιο χαρακτήρα των ΔΕΚΟ. Σημειώθηκαν οι «εγκληματικές ευθύνες» των ηγεσιών των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, που συμμετέχοντας στο λεγόμενο κοινωνικό διάλογο έδωσαν την ευχέρεια στην κυβέρνηση να τον επικαλείται για να δικαιολογήσει τις ενέργειές της.

Εξάλλου, σε ανακοίνωση της Επιτροπής υπογραμμίζεται ότι τα ΕΛΤΑ βρίσκονται στο μάτι του κυκλώνα της αντιλαϊκής, κυβερνητικής πολιτικής. Θυμίζει ότι η κυβέρνηση αναζητά σε πρώτη φάση αγοραστή για το 25% του δημόσιου ταχυδρομείου και του 50% της θυγατρικής των ταχυμεταφορών.

Συμπληρώνει ότι η επίθεση μπορεί να αποκρουστεί, «με ένα γερό, μαζικό, ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, που θα ενεργοποιήσει όλες τις μορφές πάλης. Χρειάζεται η μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων να αντιληφθεί τη δύναμη που έχει ο ενωμένος αγώνας, να βγει στους δρόμους να διαδηλώσει, να διαμαρτυρηθεί, να απεργήσει και να φανεί έτσι έμπρακτα η αντίθεση των εργαζομένων σε αυτήν την πολιτική».

Σε αυτό το πλαίσιο, οι ταξικές δυνάμεις των ΕΛΤΑ καλούν τους εργαζομένους να συστρατευτούν με την Επιτροπή, για ένα δημόσιο ταχυδρομείο με κοινωνικό χαρακτήρα, που να καλύπτει τις λαϊκές ανάγκες.

Την ίδια ώρα, τα ΕΛΤΑ προσπαθούν να λειτουργήσουν με μεγάλες ελλείψεις σε απόλυτα αναγκαίο προσωπικό. Οπως καταγγέλλει ο Σύλλογος Ταχυδρόμων Αθήνας και Νομού Αττικής, τα όποια προβλήματα παρατηρούνται στη διανομή της αλληλογραφίας οφείλονται στην έλλειψη εκατοντάδων υπαλλήλων. Υπογραμμίζουν ότι απαιτείται, μόνο για την Αττική, η άμεση πρόσληψη 250 μόνιμων ταχυδρομικών διανομέων.

Δ. ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ - ΙΟΝΙΟ
Καμπάνια ενημέρωσης για την Κοινωνική Ασφάλιση

Καμπάνια για την ενημέρωση των εργαζομένων με θέμα την κοινωνική ασφάλιση πραγματοποιεί αυτές τις μέρες η Κομματική Οργάνωση Δυτικής Πελοποννήσου, Κεφαλονιάς και Ζακύνθου. Τα στελέχη του Κόμματος θα ενημερώσουν με περιοδείες και συγκεντρώσεις τους εργαζόμενους στους χώρους δουλιάς.

Στην Αχαΐα θα γίνουν ομιλίες στο υπουργείο Πολιτισμού, στη ΔΕΗ, στη ΔΕΥΑΠ, στα νοσοκομεία Καραμανδάνιο και 409, στην ΕΒΟ και στο καζίνο του Ρίου. Περιοδείες θα γίνουν στο λιμάνι, στα γιαπιά, σε ΕΛΤΑ, ΟΤΕ, στον Ηλεκτροφωτισμό, στο Μανιατόπουλο και σε ιδρύματα πρόνοιας. Επίσης θα γίνει σύσκεψη με τους απολυμένους εργάτες της κλωστοϋφαντουργίας «Κρητικός».

Στην Ηλεία περιοδείες θα γίνουν σε ξενοδοχεία, Σούπερ Μάρκετ, στο νοσοκομείο του Πύργου, στον ΟΑΕΔ και σε εργοτάξια. Συγκεντρώσεις και ομιλίες θα γίνουν, επίσης, στην κλωστοϋφαντουργία «Σούλης» και σε χωριά.

Στη Ζάκυνθο θα γίνουν περιοδείες στη Νομαρχία, στο δήμο, στο Σύνδεσμο Καθαριότητας, στη ΔΕΗ, στα ξενοδοχεία, στον Αγ. Δημήτριο, στους εκπαιδευτικούς, στους ιδιωτικούς υπαλλήλους, στους ΕΒΕ, στα σχολεία και στα χωριά.

Τέλος, στη Μεσσηνία θα γίνουν περιοδείες στα συνεργεία της ΔΕΗ, στο Μηχανοστάσιο του ΟΣΕ, στο ΙΚΑ, στο νοσοκομείο Καλαμάτας, σε σχολεία, στα συνεργεία του δήμου, σε μηχανουργεία - συνεργεία και σε καφενεία.

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΠΕΙΡΑΙΑ
Κάλεσμα για αγώνα

Κάλεσμα για συντονισμένους απεργιακούς αγώνες απευθύνει στους εργαζόμενους του λιμανιού, αλλά και σε όλους τους εργαζόμενους του Πειραιά, η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Πειραιά. Καλεί όλους τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά και μαχητικά στη σημερινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας για: το δικαίωμα στη δουλιά, την υπεράσπιση και διεύρυνση των εργασιακών - ασφαλιστικών δικαιωμάτων και των δημοκρατικών συνδικαλιστικών ελευθεριών.

Επίσης, η Συντονιστική Επιτροπή καταγγέλλει την απόλυση 70 φορτοεκφορτωτών από το αεροδρόμιο του Ελληνικού και σημειώνει ότι αυτές οι απολύσεις, το χτύπημα των εργασιακών - ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, το ξεπούλημα του λιμανιού στους ιδιώτες, αποτελούν τμήμα της γενικότερα εφαρμοζόμενης αντεργατικής - αυταρχικής πολιτικής.

«Λουκέτο» στο λιμάνι

Καθολική ήταν η συμμετοχή των λιμενεργατών, των εποπτών και αρχιεργατών του οργανισμού στη χτεσινή πρώτη μέρα της 48ωρης απεργιακής κινητοποίησης που έχουν κηρύξει τα δυο σωματεία. Οι εργαζόμενοι στο λιμάνι του Πειραιά απαιτούν και παλεύουν για τη διατήρηση των ασφαλιστικών τους δικαιωμάτων που η κυβέρνηση επιδιώκει την ανατροπή τους, ενάντια στην απελευθέρωση όλων των εργασιών στα λιμάνια, σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ ταυτόχρονα συμπαραστέκονται στους φορτοεκφορτωτές που απολύθηκαν από το αεροδρόμιο.

ΚΚΕ
Εκδηλώσεις και περιοδείες

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις που διοργανώνουν οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ για την παρουσίαση των θέσεων του Κόμματος για την Κοινωνική Ασφάλιση.

Παρασκευή 6 Απρίλη: Βριλήσια, στο Κέντρο Νεότητας του δήμου (Ολύμπου και Φλωρίνης) και ώρα 7 μ.μ., με ομιλητή τον Γ. Σταυρόπουλο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Κυριακή 8 Απρίλη: Αλιμος, στο Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου και ώρα 11 π.μ., με ομιλητή τον Στρ. Κόρακα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Δευτέρα 9 Απρίλη: Μεταμόρφωση, στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου και ώρα 7 μ.μ., με ομιλητή τον Δ. Αρβανιτάκη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στην ΚΟΑ, η κομματική οργάνωση Δικαστικών Υπαλλήλων στις 7 το απόγευμα, με ομιλητή τον Γ. Μαυρίκο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ