ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Μάρτη 1998
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Πανεργατικό αγωνιστικό προσκλητήριο

Συλλαλητήρια σήμερα σε εφτά πόλεις για ικανοποιητικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας και φραγμό στην αντεργατική επέλαση κεφαλαίου - κυβέρνησης. Ακολουθούν συγκεντρώσεις και σε άλλες πόλεις

Αγωνιστικός "πυρετός" επικρατεί σήμερα σε Αθήνα, Πάτρα, Βόλο, Καλαμάτα, Αγρίνιο, Ζάκυνθο, Λευκάδα,όπου συνδικαλιστικές οργανώσεις οργανώνουν πανεργατικά συλλαλητήρια, σε μια προσπάθεια να υψώσουν αγωνιστικό μέτωπο για την απόκρουση της σαρωτικής επίθεσης και για τη διεκδίκηση συλλογικών συμβάσεων, που να ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες των εργαζομένων. Στο "χορό" των κινητοποιήσεων μπαίνει αύριο η Λάρισα με πανεργατικό - πανδημοσιοϋπαλληλικό συλλαλητήριο και την Τετάρτη 11 Μάρτη τα Τρίκαλα.

Προσκλητήριο για μαζική συμμετοχή στο παναθηναϊκό συλλαλητήριο σήμερα στις 6μμ στην πλατεία Κάνιγγος απευθύνει η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Αθήνας.Για την επιτυχία του συλλαλητηρίου συνδικαλιστές περιόδευσαν και χτες σε χώρους δουλιάς.

Το βυρσοδεψείο "Τρύπου" επισκέφτηκε χτες ο Θ. Ευθυμίου,πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κλάδων Ενδυσης. Ο συνδικαλιστής, μιλώντας για την πορεία των συλλογικών συμβάσεων, σημείωσε ότι οι εργοδότες εμφανίζονται προκλητικότατοι. Οχι μόνο αρνούνται να συζητήσουν τα αιτήματα, αλλά θέτουν και ζητήματα ανατροπής κεκτημένων και επιβολής ελαστικών μορφών εργασίας. Επέρριψε ευθύνες στην ηγεσία της ΓΣΕΕ για κωλυσιεργία και για άρνηση οργάνωσης της πάλης των εργαζομένων, ενώ υπογράμμισε ότι δρομολογείται η διάλυση του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος. "Μπροστά σε αυτή την κατάσταση - είπε - δυο δρόμοι υπάρχουν. Ο ένας είναι να τα δεχτούμε παθητικά και να γίνουμε έρμαια των εργοδοτών. Ο άλλος είναι η συσπείρωση στα σωματεία και η πάλη για να μπει φρένο στα αντεργατικά μέτρα".

Στην Πάτρα

Δυναμική απάντηση στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης δίνουν σήμερα οι εργαζόμενοι της Πάτρας, συμμετέχοντας στο πανεργατικό συλλαλητήριο που διοργανώνουν 18 Εργατικά Σωματεία στις 6.30 μ.μ. μπροστά από το Εργατικό Κέντρο Πάτρας.

Μιλώντας για τους στόχους του συλλαλητηρίου ο Ανδρέας Αντωνόπουλος,πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Πάτρας και μέλος της διοίκησης του ΕΚΠ, τονίζει: "Το συλλαλητήριο διοργανώνεται από 18 Σωματεία της πόλης που συντονίζονται ενάντια στα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης, που με γοργούς ρυθμούς προωθούνται στην πόλη μας. Διεκδικούμε να προχωρήσει η ΓΣΕΕ με ταχύτατους ρυθμούς στην οργάνωση και το συντονισμό του αγώνα των εργαζόμενων, για την υπογραφή Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης, με κατώτερο ημερομίσθιο τις 8.000 δραχμές, την ενίσχυση των ανέργων της πόλης και την απαίτηση να μην περάσει ο εργασιακός μεσαίωνας μέσα από τα ΤΣΑ και τις ανατροπές στις ΔΕΚΟ.

"Καρδιά" του συλλαλητηρίου είναι για μια ακόμη φορά οι προλετάριοι των εργοστασίων της πόλης, οι εργαζόμενοι στους κλάδους της οικοδομής και του μετάλλου, η νεολαία και οι συνταξιούχοι. Για μια ακόμη φορά η πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου αρνήθηκε να συντονίσει και να οργανώσει την πάλη των εργαζομένων. Ωστόσο, οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι νέοι και οι συνταξιούχοι της πόλης θα συμμετάσχουν μαζικά".

Στην Καλαμάτα

Με τη βεβαιότητα ότι "η λύση στα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, οι επαγγελματοβιοτέχνες, οι αγρότες, οι νέοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, βρίσκεται στην ανάπτυξη των ταξικών αγώνων, που θα βάλουν φρένο στις αντιλαϊκές - αντεργατικές πολιτικές και που θα ανοίγουν δρόμους για άλλες αντιμονοπωλιακές, φιλεργατικές πολιτικές", καλούν στο συλλαλητήριο που θα γίνει σήμερα στις 7μμ στην πλατεία 23ης Μαρτίου το Εργατικό Κέντρο,η Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών,η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αγροτών,ο Σύλλογος Αναπληρωτών Εκπαιδευτικών και η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών.

Στο Βόλο

Να δώσουν δυναμική απάντηση στην επίθεση κυβέρνησης - κεφαλαίου - Ευρωπαϊκής Ενωσης, συμμετέχοντας μαζικά στην πανεργατική συγκέντρωση σήμερα στις 6μμ στην πλατεία Ελευθερίας,καλεί εργαζόμενους, άνεργους, συνταξιούχους η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων - Συνδικαλιστών Βόλου.

Οπως δηλώνει στο "Ρ", ο Τάκης Τριανταφυλλάκος,μέλος της Συντονιστικής, "η πανεργατική συγκέντρωση θα αποτελέσει την πρώτη απάντηση μέσα στο '98 στην επέλαση του κεφαλαίου, που επιχειρεί να αφαιρέσει κατακτήσεις, να ακρωτηριάσει τις εργασιακές σχέσεις, να αυξήσει την ανεργία. Ταυτόχρονα, θα είναι και απάντηση στην πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Βόλου, που αρνήθηκε να δεχτεί πρόγραμμα αγωνιστικής δράσης και να πάρει πρωτοβουλίες για την οργάνωση και το συντονισμό της πάλης των εργαζομένων".

Στη συγκέντρωση αναμένεται να πάρουν μέρος άνεργοι και απολυμένοι της Μαγνησίας (της "Βαμβακουργίας", της ΤΕΟΚΑΡ κ. ά.), που φέρονται αποφασισμένοι να απαντήσουν με "χιονοστιβάδα αγωνιστικών κινητοποιήσεων" στη "χιονοστιβάδα της ανεργίας".

Στη Λάρισα

Τη "σκυτάλη" του αγώνα κατά της αντεργατικής πολιτικής παίρνουν αύριο οι εργαζόμενοι της Λάρισας με πανεργατικό - πανδημοσιοϋπαλληλικό συλλαλητήριο στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Τάκη Γαργαλιάνου,που διοργανώνουν το Εργατικό Κέντρο της πόλης και το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ.

Οπως δηλώνει στο "Ρ" ο Τάκης Τσιόγκας,γραμματέας του Εργατικού Κέντρου, "οι εργαζόμενοι της περιοχής με τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο θα διεκδικήσουν την υπογραφή μονοετούς Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, που θα προβλέπει 8.000 κατώτερο μεροκάματο και 200.000 κατώτερο μισθό, καθώς και την υπογραφή ικανοποιητικών κλαδικών συμβάσεων. Επίσης την καθιέρωση 35ωρου - 5ήμερου - 7ωρου, χωρίς μείωση αποδοχών και με πλήρη ασφαλιστική κάλυψη, σταμάτημα του ξεπουλήματος των ΔΕΚΟ, καμιά αλλαγή στις εργασιακές σχέσεις, απαγόρευση των απολύσεων τα τελευταία πέντε χρόνια πριν τη συνταξιοδότηση κ. ά.".

Στελέχη του Εργατικού Κέντρου Λάρισας και του δημοσιοϋπαλληλικού κινήματος περιοδεύουν στους χώρους δουλιάς, καλώντας τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν στο αυριανό συλλαλητήριο.

Στα Τρίκαλα

Τη διοργάνωση συλλαλητηρίου κατά της αντεργατικής πολιτικής, στις 11 Μάρτη στις 6.30 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο της πόλης, αποφάσισαν το Συνδικάτο Οικοδόμων και η Ενωση Εργατοτεχνιτών Πριστηρίων Τρικάλων.

Σε ανακοίνωσή τους τα δυο σωματεία επισημαίνουν, ανάμεσα στα άλλα: "Μετά την αποτυχημένη συνάντηση ΓΣΕΕ και εργοδοτών για την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και τα καθημερινά αντεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα, τα "μαύρα" σχέδια κυβέρνησης και εργοδοσίας για διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης και επιστροφή των εργασιακών σχέσεων στο Μεσαίωνα, πιστεύουμε ακράδαντα πως είναι ανάγκη και επιτακτική απαίτηση της εργατικής τάξης, όλων των εργαζομένων της χώρας μας, η φετινή διεκδίκηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας να σηματοδοτήσει για το συνδικαλιστικό κίνημα, μια αγωνιστική βάση διεκδίκησης ριζικής αλλαγής αυτής της κατάστασης".

Για την προετοιμασία του συλλαλητηρίου καλούν αύριο τα σωματεία του νομού σε κοινή σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο.

Αναγκαίος ο ευρύτερος συντονισμός

Σε σύσκεψη των Εργατικών Κέντρων Θεσσαλίας, που πραγματοποιήθηκε στην Καρδίτσα, τα στελέχη της ΠΑΣΚΕ, με τη συναίνεση στελεχών των παρατάξεων ΔΑΚΕ - "Αυτόνομης Παρέμβασης" - ΝΑΡ, αρνήθηκαν την πρόταση για συντονισμό δράσης των Εργατικών Κέντρων κατά νομό, που παρουσίασαν στελέχη της ΕΣΑΚ.

Με κοινή τους ανακοίνωση, εκλεγμένοι σύμβουλοι της ΕΣΑΚ στις διοικήσεις των Εργατικών Κέντρων της περιοχής καταγγέλλουν "την αντιλαϊκή και επικίνδυνη πολιτική της κυβέρνησης" και επισημαίνουν ότι οι ηγεσίες των Εργατικών Κέντρων, με την άρνησή τους να συντονίσουν τον αγώνα των εργαζομένων μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις, αναλαμβάνουν τεράστιες ευθύνες. Δηλώνουν ότι η λύση βρίσκεται στον ενωμένο αγώνα και υπογραμμίζουν την ανάγκη ανατροπής των συσχετισμών στα Εργατικά Κέντρα υπέρ των δυνάμεων της ΕΣΑΚ. Τέλος καλούν τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στις συγκεντρώσεις στο Βόλο και στη Λάρισα και σε όσες πρωτοβουλίες παίρνονται από Εργατικά Κέντρα ή από Συντονιστικές Επιτροπές Σωματείων, καθώς και στις 3ήμερες εκδηλώσεις της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών για την εξέγερση του Κιλελέρ.

Απεργία στη Λέσβο

Σε παλλεσβιακή πανεργατική απεργία κατέρχονται στις 10 Μάρτη οι εργαζόμενοι της Λέσβου, έπειτα από απόφαση του Εργατικού Κέντρου του νησιού. Οι εργαζόμενοι της Λέσβου διεκδικούν την υπογραφή ικανοποιητικής Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης, να στηριχτεί η τιμή του λαδιού και να παραμείνει ανενεργός ο νόμος που αλλάζει τις εργασιακές σχέσεις στις ΔΕΚΟ.

ΓΣΕΕ
Ανάγκη η αγωνιστική διεκδίκηση

Την πραγματοποίηση απεργιακής κινητοποίησης για Σύμβαση - ΔΕΚΟ αμέσως μετά το Συνέδριο πρότεινε η ΕΣΑΚ στη χτεσινή συνεδρίαση της διοίκησης, ενώ τόνισε ότι θα αντιπαλέψει τη νομιμοποίηση νόθων αντιπροσώπων

Την κήρυξη απεργιακής πανεργατικής κινητοποίησης λίγες μέρες μετά την ολοκλήρωση του 29ου Συνεδρίου της ΓΣΕΕ,πρότεινε η ΕΣΑΚ,στις συνεδριάσεις της Εκτελεστικής Επιτροπής και της διοίκησης της ΓΣΕΕ, που έγιναν χτες διαδοχικά, με αντικείμενο οργανωτικά και οικονομικά θέματα του επικείμενου Συνεδρίου, καθώς και την πορεία διαπραγμάτευσης της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Οι σύμβουλοι της ΕΣΑΚ έδωσαν μεγάλη σημασία στην ανάγκη η ΓΣΕΕ να αντιδράσει το συντομότερο δυνατό στην εργοδοτική προκλητικότητα, απαντώντας αγωνιστικά με την απεργιακή κινητοποίηση για την ΕΓΣΣΕ και τις ΔΕΚΟ.Πρότειναν μάλιστα η απόφαση για την κινητοποίηση να παρθεί από την ολομέλεια της διοίκησης και να τεθεί και στο Συνέδριο.

Τόνισαν ακόμα ότι η παράταξη δεν πρόκειται να κάνει πίσω από την υπεράσπιση της γνησιότητας του Συνεδρίου, δε θα συναινέσει στη νομιμοποίηση οργανώσεων και αντιπροσώπων που εμπλέκονται σε φαινόμενα νοθείας. Η ΕΣΑΚ κατάγγειλε για το θέμα αυτό, μια σειρά από οργανώσεις - πέρα από τις 10 που διέγραψε από το μητρώο της ΓΣΕΕ η διοίκηση - και περιπτώσεις νοθείας, στη συζήτηση που ακολούθησε τα της ΕΓΣΣΕ.

Τις θέσεις της ΕΣΑΚ για τις κινητοποιήσεις και τη νομιμοποίηση των αντιπροσώπων, απέρριψαν οι άλλες παρατάξεις. Στο Συνέδριο, πάντως, η ΕΣΑΚ θα θέσει την πρόταση για διεκδίκηση κατώτερου μεροκάματου 8.000 δραχμών και κατώτερου μισθού 200.000 δραχμών.Επιπλέον, χτες ασκήθηκε κριτική και στον απολογισμό δράσης της ΓΣΕΕ που προτείνει η πλειοψηφία, για τον οποίο ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Γ. Μαυρίκος,είπε ότι "και μόνο η υπογραφή του "Συμφώνου εμπιστοσύνης προς το 2000" αρκεί για να τον καταψηφίσουμε". Επίσης, ο Γ. Μαυρίκος τόνισε στην τοποθέτησή του ότι τα σωματεία παίρνουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες επειδή η ΓΣΕΕ αδρανεί και κάλεσε από τη μια τη Συνομοσπονδία να στηρίξει και να ενισχύσει αυτές τις κινητοποιήσεις και από την άλλη τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά και μαχητικά στα σημερινά συλλαλητήρια και όχι μόνο.

Ειδικότερα για την ΕΓΣΣΕ, ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ σημείωσε ότι "η μέχρι τώρα πορεία της διαπραγμάτευσης ενισχύει ουσιαστικά την εργοδοσία και την πλευρά της κυβέρνησης στο θέμα της εισοδηματικής πολιτικής. Από την καθυστέρηση ωφελούνται οι εργοδότες και επηρεάζονται οι κλαδικές συλλογικές συμβάσεις. Αν περιμένουμε να ολοκληρωθεί το Συνέδριο και μετά από δυο βδομάδες να συγκροτηθεί η νέα διοίκηση και μετά να κουβεντιάσουμε, καθυστερούμε πάρα πολύ".

Σχετικά με τα οικονομικά της ΓΣΕΕ, σημείωσε ότι η Εργατική Εστία επιχορηγεί το Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας και τον ΟΜΕΔ με 1 δισ. δραχμές και ότι τα χρήματα αυτά θα έπρεπε να δίνονται στις πρωτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για τη διαμόρφωση της "ταυτότητας" του Συνεδρίου, της εικόνας δηλαδή των συσχετισμών που εκφράζονται στη ΓΣΕΕ και άλλων στοιχείων. Ο Γ. Μαυρίκος επισήμανε: "Εχουμε συνεχή και συνεπή στάση στα ζητήματα εκδημοκρατισμού και γνησιότητας στο συνδικαλιστικό κίνημα. Η προσπάθειά μας εστιάζεται στη μη νομιμοποίηση νόθων αντιπροσώπων, για να πάψουν να εμφανίζονται ανάλογα φαινόμενα". Ειδικότερα, η παράταξη απαιτεί να μη συμμετέχουν οι νόθοι αντιπρόσωποι της ΠΝΟ, ένας από τους αντιπροσώπους της ΠΟΕΜ, ο γνωστός Θεοφυλακτίδης της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα Λιγνιτωρυχεία και ένας από τους αντιπροσώπους από το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου.Αυτές είναι μερικές από τις περιπτώσεις που έχει εντοπίσει και καταγγείλει η ΕΣΑΚ.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χ. Πολυζωγόπουλος,είπε ότι δεν υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στη σύμβαση και ότι δεν μπορεί να δεσμευτεί η νέα διοίκηση της ΓΣΕΕ με αποφάσεις της απερχόμενης. Στην ίδια άποψη συμφώνησαν λίγο - πολύ και οι άλλες παρατάξεις. Για τη νομιμοποίηση των αντιπροσώπων ο αναπλ. πρόεδρος Γ. Μανώλης είπε να "μη δημιουργούμε προβλήματα" (!), ενώ ακόμα και για την ΠΝΟ - για την οποία εκκρεμεί η εκδίκαση προσφυγής ναυτεργατικών σωματείων - είπε ότι η ΓΣΕΕ θα κρίνει την όποια απόφαση όταν βγει και ότι δε χρειάζεται να "εξαντλείται η αυστηρότητα" για ορισμένες συνδικαλιστικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται κάτω από δύσκολες συνθήκες...

Οι εργαζόμενοι που αντιπροσωπεύονται στο Συνέδριο είναι 430 χιλ. Στη δύναμη της Συνομοσπονδίας ανήκουν 85 Εργατικά Κέντρα και 65 Ομοσπονδίες εργαζομένων, καθώς και 3 Ομοσπονδίες συνταξιούχων. Στο Συνέδριο θα πάρουν τελικά μέρος 274 αντιπρόσωποι από 56 Ομοσπονδίες, 155 αντιπρόσωποι 67 Εργατικών Κέντρων και 27 αντιπρόσωποι των τριών Ομοσπονδιών συνταξιούχων.

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ - ΕΡΓΑΤΕΣ ΖΩΝΗΣ
Μαζί κατά της ανεργίας

Εξω από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας "συναντώνται" σήμερα οι δυο κλάδοι που κινητοποιούνται. Συμμετέχουν και οι συνταξιούχοι

Την πρώτη συντονισμένη αγωνιστική απάντηση στην πολιτική που τους καταδικάζει στην ανεργία, δίνουν σήμερα ναυτεργάτες και εργατοτεχνίτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης με ταυτόχρονες αγωνιστικές κινητοποιήσεις, που θα "συναντηθούν" έξω από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας.Οι ναυτεργάτες, στα πλαίσια της πανναυτεργατικής συγκέντρωσης, που διοργανώνουν η ΠΕΜΕΝ και "Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ",θα συγκεντρωθούν στις 11 το πρωί στη συμβολή Ακτής Μιαούλη και 2ας Μεραρχίας. Οι εργατοτεχνίτες της Ζώνης θα συγκεντρωθούν στις 12 το πρωί στον Ηλεκτρικό Σταθμό του Πειραιά κατά τη διάρκεια στάσης εργασίας. Από κει θα ξεκινήσουν πορεία για να συναντηθούν με τους ναυτεργάτες και όλοι θα καταλήξουν στο ΥΕΝ. Στην πανναυτεργατική συγκέντρωση συμμετέχουν και οι συνταξιούχοι της πόλης, οι οποίοι καλούνται από τη Συντονιστική Επιτροπή Συνταξιουχικών Σωματείων Πειραιά σε προσυγκέντρωση στις 10.30 το πρωί στην πλατεία Καραϊσκάκη."Η σύνταξή μας κινδυνεύει, το ασφαλιστικό σύστημα κατεδαφίζεται, οι συνταξιούχοι βρίσκονται επί ποδός", τονίζει σε ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή.

Το σημερινό αγωνιστικό ραντεβού των δύο κλάδων αποτελεί την έναρξη της δράσης του αγωνιστικού μετώπου που αποφάσισαν να συγκροτήσουν προκειμένου να υπερασπίσουν το δικαίωμά τους στην εργασία, το θεσμό των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, να "χτυπήσουν" το δουλεμπόριο που εκδηλώνεται σε βάρος τους, τόσο με τη δράση των ναυτιλιακών πρακτόρων, όσο και με τις εταιρίες - "μαϊμού" που εμφανίζονται ως επισκευαστικές. Ο αγώνας ναυτεργατών και εργατοτεχνιτών θα συνεχιστεί με κοινές εξορμήσεις στους δουλέμπορους και με ελέγχους σε πλοία.

Στο μεταξύ χτες οι ναυτεργάτες συνέχισαν τις αγωνιστικές τους κινητοποιήσεις που έχουν ξεκινήσει από τις 16 Φλεβάρη, με πικετοφορία στην Ακτή Μιαούλη, η οποία κατέληξε στο Τμήμα Ελέγχου Ναυτικών (ΤΕΝ) του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας. Οι ναυτεργάτες με μαζική παράσταση απαίτησαν από τους αρμόδιους να σταματήσει η συναλλαγή του ΤΕΝ με τους κεφαλομεσίτες.

Σταθερά στην αδράνεια η ΓΕΝΟΠ

Απορρίφθηκαν οι προτάσεις της ΕΣΚ

Σε μια περίοδο που τα προβλήματα των εργαζομένων της ΔΕΗ συνεχώς οξύνονται, η ηγεσία της ΓΕΝΟΠ κατά τη χτεσινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της διοίκησής της, πιστή στη λογική της αδράνειας, απέρριψε το πλαίσιο αιτημάτων και το πρόγραμμα δράσης που πρότεινε η ΕΣΚ - ΔΕΗ για τη διεκδίκηση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για το '98.

Η ΕΣΚ - ΔΕΗ πρότεινε να συζητηθούν στη χτεσινή συνεδρίαση η πορεία της επιχείρησης, καθώς τα μέτρα ιδιωτικοποίησης προχωρούν, το σκάνδαλο στη Φλώρινα, τα ασφαλιστικά προβλήματα και να γίνει προγραμματισμός του απολογιστικού συνεδρίου. Ειδικότερα, για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας πρότεινε τη διεκδίκηση αυξήσεων που να καλύπτουν τον πληθωρισμό και την αύξηση του ΑΕΠ, καθώς και τη σταδιακή κάλυψη των απωλειών των προηγούμενων ετών. Επίσης να διεκδικηθεί νομοθετική κατοχύρωση γνήσιας ΑΤΑ, άδεια πέντε βδομάδων, κατάργηση νόμων που επιτρέπουν τη μερική απασχόληση, χαμηλότοκα στεγαστικά δάνεια κ.ά.

Πρότεινε: Από τις 9 έως τις 25 Μάρτη πρόγραμμα περιοδειών σε χώρους δουλιάς για ενημέρωση των εργαζομένων και έκδοση υλικού προς ενημέρωση της κοινής γνώμης για τις συνέπειες από την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Στις 26 Μάρτη πικετοφορίες σε μεγάλες πόλεις. Στις 28 Μάρτη κοινή ανοιχτή συνεδρίαση των Ομοσπονδιών των ΔΕΚΟ με θέμα τις ιδιωτικοποιήσεις και την αναπροσαρμογή των εργασιακών σχέσεων. Στις 31 Μάρτη 48ωρη απεργία και την πρώτη μέρα πανελλαδική συγκέντρωση στην Αθήνα. Στις 4 - 5 Απρίλη απολογιστικό συνέδριο.

Οι προσυγκεντρώσεις της Αθήνας

- Στην πλατεία Βάθης καλούνται οι λιθογράφοι, οι εργαζόμενοι στους κλάδους ένδυσης - υπόδησης, στο φάρμακο, στις ΔΕΚΟ και οι εργαζόμενοι στο χώρο της παιδείας.

- Στην Ομόνοια οι: εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, εργαζόμενοι στο χώρο του επισιτισμού - τουρισμού, συνταξιούχοι, εμποροϋπάλληλοι και άνεργοι.

- Στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας οι: ιδιωτικοί υπάλληλοι, εργαζόμενοι στο μέταλλο, στο ξύλο, ηλεκτρολόγοι, καθαρίστριες, εργαζόμενοι στις ιδιωτικές κλινικές και στο χώρο της υγείας.

- Στην πλατεία Κάνιγγος οι οικοδόμοι και οι λογιστές.

Τα συλλαλητήρια

- ΑΘΗΝΑ,6 μμ στην πλατεία Κάνιγγος.

- ΠΑΤΡΑ,6.30 μμ μπροστά στο Εργατικό Κέντρο της πόλης.

- ΚΑΛΑΜΑΤΑ,7 μμ στην πλατεία 23ης Μαρτίου.

- ΒΟΛΟΣ,6.30 μμ στην πλατεία Ελευθερίας.

- ΑΓΡΙΝΙΟ,6.30 μμ στην πλατεία Δημοκρατίας της πόλης

- ΖΑΚΥΝΘΟΣ,7 μμ στο Εργατικό Κέντρο της πόλης.

- ΛΕΥΚΑΔΑ,6.30 μμ στον Αγ. Μηνά.

* Αύριο Παρασκευή δίνει συνέχεια η ΛΑΡΙΣΑ με πανεργατικό - πανδημοσιοϋπαλληλικό συλλαλητήριο στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Τάκη Γαργαλιάνου.

Κατάληψη στη ΜΑΒΕ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Σε κατάληψη της Εταιρείας Εξορύξεων Μεταλλευμάτων (ΜΑΒΕ) στην Κοζάνη προχώρησαν από χτες οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση, ζητώντας να ανακληθούν οι 6 απολύσεις που έγιναν μέχρι τώρα και να ανατραπούν τα σχέδια της διοίκησης που προβλέπουν την απόλυση άλλων 75 εργαζομένων. Την πρόθεσή της να προβεί σε μαζικές απολύσεις έκανε γνωστή η διοίκηση της Εταιρείας με εξώδικο που επιδόθηκε με δικαστικό επιμελητή στο Σωματείο Εργαζομένων. Οπως τονίζουν οι εργαζόμενοι, οι απολύσεις αυτές είναι παράνομες, καθώς στην πενταετή σύμβαση που υπογράφτηκε μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της ολλανδικής εταιρίας αναφέρεται ρητά ο όρος να μην υπάρξει μείωση των θέσεων εργασίας. Οπως ακόμη σημειώνουν οι εργαζόμενοι, οι απολύσεις γίνονται όταν είναι γνωστό ότι η εταιρία παρουσιάζει σημαντικά κέρδη.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ