ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Φλεβάρη 1998
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΓΡΑ ΚΑΥΣΙΜΑ
Ακριβαίνουν τα πετρέλαια και οι βενζίνες

Αυξάνονται από σήμερα οι τιμές τω υγρών καυσίμων, τόσο των βενζινών, όσο και του πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης. Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η ΔΕΠ, οι τιμές των βενζινών - σούπερ και αμόλυβδης - αυξάνονται μέχρι την επόμενη Τετάρτη κατά 1,40 δρχ. το λίτρο, ενώ κατά 2 δραχμές αυξάνονται οι τιμές του πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης.

Ετσι, η ενδεικτική τιμή λιανικής πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης διαμορφώνεται στις 87,4 δραχμές το λίτρο, ενώ οι αντίστοιχες ενδεικτικές τιμές για τις βενζίνες έχουν ως εξής:

  • Για το λεκανοπέδιο της Αττικής και το Νομό Θεσσαλονίκης η τιμή της σούπερ στις 214,4 δρχ. το λίτρο, και της αμόλυβδης στις 198,3 δρχ.
  • Για τις περιοχές της Α ζώνης η τιμή της σούπερ διαμορφώνεται στις 219,3 δρχ. και της αμόλυβδης στις 203,3 δρχ. το λίτρο.
  • Για τη Β ζώνη η τιμή της σούπερ στις 222,3 και της αμόλυβδης στις 206,2 δρχ. το λίτρο.
  • Για τις περιοχές της Γ ζώνης με ΦΠΑ 18% η ενδεικτική λιανική τιμή της σούπερ διαμορφώνεται στις 224,3 δρχ. το λίτρο και της αμόλυβδης στις 208,2 δρχ., ενώ για τις περιοχές της Γ ζώνης με 13% ΦΠΑ οι αντίστοιχες τιμές είναι 214,3 και 199,2 δρχ. το λίτρο.

Υποσχέσεις για δημιουργία φορολογικών παραδείσων

Και νέα προνόμια στο μεγάλο κεφάλαιο προανάγγειλε ο υφυπουργός Οικονομικών. Παράλληλα εξέφρασε τη συμπάθειά του για την ταλαιπωρία που θα υποστούν οι φορολογούμενοι κατά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και μετέθεσε τις πολιτικές ευθύνες στις Εφορίες

Τη δημιουργία νέου φορολογικού νόμου, ακόμα περισσότερο ευνοϊκού για τις μεγάλες επιχειρήσεις, ανακοίνωσε με χτεσινές του δηλώσεις ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Δρυς.Παράλληλα, σε μια προσπάθεια να ετοιμάσει ψυχολογικά την κοινή γνώμη για τον Γολγοθά της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων (όπως άλλωστε γίνεται τα τελευταία χρόνια) ανακοίνωσε ορισμένα μέτρα της τελευταίας στιγμής, αλλά αμφίβολης αποτελεσματικότητας, με τα οποία επιχειρείται η μεταφορά των ευθυνών των όποιων προβλημάτων προκύψουν στις υπηρεσίες των αποδεκατισμένων από προσωπικό Εφοριών.

Ο υφυπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι "πολιτική βούληση της κυβέρνησης είναι μέσα στα επόμενα δύο χρόνια να αποκαταστήσουμε πλήρως τη φορολογική δικαιοσύνη και να δημιουργήσουμε ένα αναπτυξιακό δημοσιονομικό σύστημα". Οπως ο ίδιος είχε δηλώσει στο παρελθόν, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μέσω της θέσπισης νέου φορολογικού νόμου, προτίθεται να προχωρήσει σε μεγάλη μείωση των συντελεστών φορολόγησης των επιχειρηματικών κερδών, 35% σήμερα.Η μείωση των φορολογικών συντελεστών αποτελεί πάγιο αίτημα των μεγάλων επιχειρήσεων, οι οποίες επικαλούνται λόγους δυσμενούς φορολογικού ανταγωνισμού με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως αυτές που έχουν δημιουργήσει τους λεγόμενους φορολογικούς παραδείσους. Οσο για την περίφημη "φορολογική δικαιοσύνη", αυτή κατά τον κ. Δρυ θα αποτελεί συνέχεια της κυβερνητικής πολιτικής της κατάργησης των φορολογικών απαλλαγών. Ουσιαστικά δηλαδή εξάγγειλε και την κατάργηση των φορολογικών απαλλαγών κοινωνικού κυρίως χαρακτήρα που δεν κατάργησαν το 1996...

Για μια ακόμη φορά ανακοίνωσε ότι τα λεγόμενα αντικειμενικά κριτήρια... θα καταργηθούν το 2000, ενώ ξανανακοίνωσε την εφαρμογή του πιλοτικού προγράμματος ΤΑΧΙΣ στη ΔΟΥ Μοσχάτου καθώς και τη λειτουργία την Ανοιξη του πρώτου Ελεγκτικού Κέντρου, δύο χρόνια μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου! Αν πιστέψουμε τον υφυπουργό Οικονομικών, οι φορολογούμενοι θα υποστούν και φέτος την ταλαιπωρία των γνωστών ουρών κατά την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Ο Γ. Δρυς αναγκάστηκε να αναγνωρίσει ότι τα τελευταία χρόνια κατά την περίοδο υποβολής των φορολογικών δηλώσεων δημιουργούνται συνθήκες ταλαιπωρίας και επιχειρώντας να αποκρύψει τη συνεχιζόμενη κακή κατάσταση λειτουργίας των Δημοσίων Υπηρεσιών, εξάγγειλε μια σειρά μέτρα της τελευταίας στιγμής, με τα οποία μετατίθεται η ευθύνη της οργάνωσης, υποδοχής στις Εφορίες (οι οποίες σημειωτέον παρουσιάζουν πολύ μεγάλες ελλείψεις προσωπικού).

Ανακοίνωσε συγκεκριμένα ότι οι προϊστάμενοι των ΔΟΥ θα πρέπει να πάρουν πρωτοβουλίες για δημιουργία διαφορετικών συνεργείων παραλαβής δηλώσεων για μισθωτούς και συνταξιούχους και διαφορετικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Να ζητούν από τις αρμόδιες διευθύνσεις του υπουργείου παράταση στο ωράριο λειτουργίας πέραν του κανονικού. Μα δημιουργήσουν γραφείο διαχείρισης εντύπων. Ανακοίνωσε επίσης σειρά ενημερωτικών εκπομπών από τη ΝΕΤ για φορολογικά θέματα, τη λειτουργία γραφείου ενημέρωσης του κοινού και λειτουργία τετραψήφιου τηλεφωνικού κέντρου για παροχή πληροφοριών το α δεκαήμερο του Φλεβάρη.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ