ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 5 Φλεβάρη 2009
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ
Στόχος οι «πράσινες» μπίζνες

Εκθεση για τις κλιματικές αλλαγές «κομμένη και ραμμένη» στα μέτρα του μεγάλου κεφαλαίου ψήφισαν, χτες, ευρωβουλευτές της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ

Στη λεγόμενη πράσινη οικονομία, δηλαδή στη δημιουργία νέων πεδίων αύξησης της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου και των μονοπωλίων, που ευθύνονται για τα μεγάλα περιβαλλοντικά προβλήματα, εναποθέτει η Ευρωπαϊκή Ενωση τη διέξοδο για τις διαφαινόμενες κλιματικές αλλαγές! Αυτό προκύπτει και από την έκθεση με θέμα «Συστάσεις για τη μελλοντική ολοκληρωμένη περιβαλλοντική πολιτική της ΕΕ για την αλλαγή του κλίματος», που υπερψηφίστηκε χτες από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και με τις ψήφους των ευρωβουλευτών της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ.

Αρνητική ήταν η στάση του ΚΚΕ. Ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Κώστας Δρούτσας τόνισε: «Η πράσινη οικονομία, που προωθούν ΕΕ και ΗΠΑ, αποτελεί διέξοδο για την υπερσυσσώρευση κεφαλαίου και την εξασφάλιση κερδών για τα μονοπώλια, μέσα από την ένταση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων και των φυσικών πόρων, και όχι μόνο δεν επιλύει αλλά, αντίθετα, οξύνει το πρόβλημα των κλιματικών αλλαγών».

Ουσιαστικά στην έκθεση αυτή περιέχονται όλα τα μέτρα εκείνα για να εφαρμοστούν οι αρχές της Στρατηγικής της Λισαβόνας για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλίων της ΕΕ, μέσα από νέες «πράσινες» επενδύσεις, σε τομείς όπως της ενέργειας, των κατασκευών, κ.ά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, μεταξύ άλλων, στο κείμενο:

  • Δεν αμφισβητείται το εμπόριο ρύπων, που δημιουργεί μια νέα αγορά, ενώ δίνει τη δυνατότητα σε ρυπογόνες βιομηχανικές εγκαταστάσεις να αποκτούν «δικαιώματα» περισσότερης ρύπανσης.
  • Γίνεται λόγος για δημιουργία «μιας ευρωπαϊκής κοινότητας ανανεώσιμων πηγών ενέργειας» με την ανάπτυξη επενδύσεων στους τομείς αυτούς ακόμη και «μέσω νομικών και φορολογικών κινήτρων».
  • Προωθεί τα βιοκαύσιμα παρότι παραδέχεται ότι «έχουν αντίκτυπο στις τιμές τροφίμων, στην απώλεια βιοποικιλότητας και στην αποψίλωση των δασών».
  • Προβλέπει νέους φόρους για το λαό στο πλαίσιο της αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει» σε τομείς όπως των μεταφορών και της διαχείρισης υδάτων.
  • Υιοθετεί τις συστάσεις που περιέχονται στην περιβόητη έκθεση του ύπατου εκπροσώπου της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής, Χ. Σολάνα, ακόμη και για ένοπλες επεμβάσεις σε τρίτες χώρες με πρόσχημα τις επιπτώσεις από τις κλιματικές αλλαγές.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κ. Δρούτσας τόνισε: «Οι κλιματικές αλλαγές που προκαλούνται από τη μόλυνση και καταστροφή του περιβάλλοντος είναι αποτέλεσμα της ασύδοτης εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων από το κεφάλαιο με στόχο το κέρδος, τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κ. Δρούτσας. H ΕΕ θεωρεί ένοχους τους εργαζόμενους, τον τρόπο ζωής τους και τις καταναλωτικές τους συνήθειες. Θέλει να βάλει το λύκο να φυλάει τα πρόβατα, αναθέτοντας την ευθύνη για το μετριασμό της κλιματικής αλλαγής ακριβώς σε αυτούς που την προκαλούν: Τα μονοπώλια και τις πολυεθνικές. Η ενέργεια, το νερό, τα δάση, τα απόβλητα, η γεωργική παραγωγή ιδιωτικοποιούνται και συγκεντρώνονται σε ελάχιστες πολυεθνικές, τώρα και στο όνομα του περιβάλλοντος. H απρόσκοπτη λειτουργία της "ελεύθερης αγοράς", η απελευθέρωση των αγορών, οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις αποτελούν τον κορμό των προτεινόμενων από την έκθεση μέτρων».

«Οι συμφωνίες της ΕΕ με τρίτες χώρες - συνέχισε - περιλαμβάνουν επαχθείς όρους, που απαιτούν την απελευθέρωση των αγορών των δημόσιων υπηρεσιών σε όλους αυτούς τους τομείς. Μπαίνουν στόχοι όπως, π.χ., για βιοκαύσιμα που καταστρέφουν τεράστιες εκτάσεις δασών. Προωθούνται τα μεταλλαγμένα και στηρίζεται η μονοκαλλιέργεια καταστρέφοντας τη βιοποικιλότητα. H προστασία του περιβάλλοντος χρησιμοποιείται ως πρόσχημα ακόμα και για ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις σύμφωνα με το "δόγμα Σολάνα"».

«H λύση - κατέληξε - βρίσκεται στον αντίποδα αυτής της πολιτικής, στην πάλη των λαών για μια άλλου είδους ανάπτυξη με επίκεντρο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, σε αντίθεση και σύγκρουση με τα μονοπωλιακά κέρδη και το εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα».

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Υποκριτική έκθεση για τη σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών

Το ΚΚΕ απείχε από την ψηφοφορία που έγινε προχτές

Εκατομμύρια παιδιά στον κόσμο, θυσία στο βωμό του κέρδους

Associated Press

Εκατομμύρια παιδιά στον κόσμο, θυσία στο βωμό του κέρδους

Μια έκθεση για τη σεξουαλική εκμετάλλευση των παιδιών, που κρύβει την πραγματική αιτία της, δηλαδή τα τεράστια κέρδη που αυτή αποφέρει, συζητήθηκε και ψηφίστηκε προχτές στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η έκθεση για την «Καταπολέμηση της σεξουαλικής εκμετάλλευσης παιδιών και της παιδικής πορνογραφίας» περιορίζεται μόνο σε ενίσχυση των ποινικών μέτρων και αποτελεί πρόκληση. Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ απείχαν από την ψηφοφορία.

Στη συζήτηση που έγινε ο ευρωβουλευτής του KKE Γιώργος Τούσσας ανέφερε: «Οι πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν την ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα, τους πολέμους, τη ληστεία των πλουτοπαραγωγικών πόρων και την εκμετάλλευση των λαών είναι συνένοχοι στο καθημερινό έγκλημα που συντελείται και σε βάρος εκατομμυρίων παιδιών στον κόσμο. Είναι υπεύθυνοι για τα 300 εκατομμύρια παιδιά που πεινάνε, τα 148 εκατομμύρια που υποσιτίζονται, τα 260 εκατομμύρια που αναγκάζονται να δουλεύουν, θυσιάζοντας την πιο τρυφερή ηλικία τους στο βωμό της κερδοφορίας των μονοπωλίων.

Τα 50 εκατομμύρια παιδιά, που στις χώρες της "πολιτισμένης Δύσης" ζούνε κάτω από το όριο της φτώχειας, βιώνοντας τη βαρβαρότητα του εκμεταλλευτικού καπιταλιστικού συστήματος. Τα εκατομμύρια παιδιά - θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης και αντικείμενα της ανθούσας βιομηχανίας παιδικής πορνογραφίας με τεράστιους τζίρους και κέρδη, που ξεπερνούν τα 3 δισ. ευρώ μόνο από το διαδίκτυο».

Ο Γ. Τούσσας σημείωσε ακόμα: «Τα ποινικά μέτρα που προτείνει η έκθεση δεν είναι ικανά να προστατεύσουν τα παιδιά γιατί ούτε μπορούν, ούτε θέλουν να αντιμετωπίσουν το κύριο αίτιο που γεννάει με πρωτοφανείς ρυθμούς τη διαφθορά και τη διαστροφή: Το κέρδος που αναγορεύεται σε υπέρτατη αξία. Το βαθιά σαπισμένο εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα».

Πυροβολισμοί με τραυματία έξω από το σπίτι του πρέσβη των ΗΠΑ

Ενας 31χρονος υπάλληλος εταιρείας ασφάλειας, έπεσε σοβαρά τραυματισμένος χτες το μεσημέρι, μετά από πυροβολισμούς αστυνομικού, στο πίσω μέρος της κατοικίας του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Το θύμα δέχτηκε μια σφαίρα στο λαιμό και μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών όπου εγχειρίστηκε και διέφυγε τον κίνδυνο.

Το περιστατικό σημειώθηκε στις 11.45 χτες το μεσημέρι στην οδό Τιμολέοντος Βάσσου 15, κοντά στην πλατεία Μαβίλη. Ο αστυνομικός, 38 ετών, ήταν φρουρός όπως και ο 31χρονος υπάλληλος. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αρχιφύλακας πυροβόλησε το θύμα όταν τον είδε να πλησιάζει στα τρία μέτρα από το φυλάκιο. Από τις δύο σφαίρες, η δεύτερη προκάλεσε τυφλό τραύμα στο λαιμό του θύματος, λίγα μόλις εκατοστά από την καρωτίδα του. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο αστυνομικός, μετά τους πυροβολισμούς, καθόταν πάνω από τον τραυματία και τον παρατηρούσε.

Λίγα λεπτά αργότερα, αστυνομικοί του τμήματος εγκλημάτων κατά ζωής, συνέλαβαν τον αστυνομικό και τον μετέφεραν στη ΓΑΔΑ, προκειμένου να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους προχώρησε σε αυτή την κίνηση. Οπως όμως δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ., Π. Στάθης, οι ισχυρισμοί του δεν έπεισαν τους αξιωματικούς, χωρίς παράλληλα να αναφέρει τίποτα παραπάνω, επικαλούμενος τη διενέργεια προανάκρισης.

Η πρεσβεία των ΗΠΑ έκανε λόγο για ατυχές περιστατικό. Την ίδια εκτίμηση έκανε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ε. Αντώναρος. Στο σπίτι του Ντ. Σπέκχαρντ υπήρχε κόσμος καθώς παρέθετε γεύμα εργασίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν δύο χρόνια, στο ίδιο φυλάκιο, μία σφαίρα καρφώθηκε στο κουβούκλιο της σκοπιάς όταν ο ειδικός φρουρός που εκτελούσε υπηρεσία εκείνη την ώρα, επεξεργαζόταν το όπλο του.

Με απόφαση του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. τέθηκαν σε διαθεσιμότητα ο διευθυντής της Γ' Υποδιεύθυνσης Αστυνομίας Αθήνας, ο διοικητής του αστυνομικού τμήματος Αμπελοκήπων και ο δράστης. Παραγγέλθηκε η διενέργεια ΕΔΕ.

Πυροβόλησε μετανάστη

Ενας 79χρονος οπλισμένος με κυνηγετική καραμπίνα, χτύπησε την πόρτα διαμερίσματος στο Γαλάτσι όπου διέμεναν τρεις Πακιστανοί μετανάστες. Οταν αντιλήφθηκε ότι πίσω από την πόρτα βρίσκονταν άτομο, πυροβόλησε και τραυμάτισε έναν 21χρονο από το Πακιστάν. Ο δράστης συνελήφθη από αστυνομικούς. Με ανακοίνωσή της η Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδας κάνει λόγο για ρατσιστική επίθεση.

Στα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών επέρριψαν τις ευθύνες για τις «ιερές ανταλλαγές» δημόσιας γης με τη Μονή Βατοπεδίου 9 μέλη της Κτηματικής Υπηρεσίες του Δημοσίου, που κατέθεσαν χτες με την ιδιότητα του υπόπτου στους εισαγγελείς Ευσ. Σπυροπούλου και Π. Στραγάλη που διενεργούν την προκαταρκτική έρευνα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέλη της ΚΕΔ στα υπομνήματα που κατέθεσαν στους δύο εισαγγελείς υποστήριξαν ότι την ευθύνη για τη λήψη των αποφάσεων φέρουν τα δύο υπουργεία και πως η υπηρεσία τους έκανε απλώς εισηγήσεις και αρκέστηκε σε ρόλο εκτελεστικού οργάνου. Μάλιστα, τα μέλη της ΚΕΔ για το υπουργείο Οικονομικών φέρεται να κατέθεσαν ότι υπήρχε συγκεκριμένο κυβερνητικό σχέδιο, μέρος του οποίου ήταν και οι ανταλλαγές των ακινήτων και πως όλες οι διαχειριστικές πράξεις είχαν την έγκριση του ΥΠΕΘΟ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ