ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Δεκέμβρη 2023
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗ ΤΟΥ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ
Κυβέρνηση και προμηθευτές λένε στους καταναλωτές «Διαλέξτε πώς θα χάσετε... »

Eurokinissi

Στην τελική ευθεία έχει μπει το νέο σύστημα χρεώσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα που θα ισχύσει από την 1η Γενάρη και θα προκαλέσει ένα νέο ...ηλεκτροσόκ σε εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά.

Από 1.1.2024, λοιπόν, αλλάζει ο τρόπος τιμολόγησης και όχι μόνο δεν θα περιλαμβάνει καμία απολύτως μείωση, αλλά επανέρχεται η ρήτρα αναπροσαρμογής στους λογαριασμούς με την ονομασία «Μηχανισμός Διακύμανσης», όπως αποφάσισε η κυβέρνηση και θεσμοθέτησε υποχρεωτικά για όλους τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Στόχος του νέου συστήματος είναι ξεκάθαρα να βγάλουν οι όμιλοι της Ενέργειας το μέγιστο δυνατό κέρδος από την πώληση της Ενέργειας στα λαϊκά νοικοκυριά και τους επαγγελματίες. Αυτό που έρχεται ουσιαστικά είναι ένα ακόμα επεισόδιο της «απελευθερωμένης» αγοράς Ενέργειας, που έχει οδηγήσει τον λαό στην ενεργειακή φτώχεια. Ετσι, αναμένεται νέα εκτόξευση, που βέβαια δεν αφορά μόνο την κατανάλωση αλλά θα συμπαρασύρει και το κόστος των καυσίμων και των βασικών προϊόντων πρώτης ανάγκης.

Η κυβέρνηση διά στόματος κυβερνητικού εκπροσώπου, Π. Μαρινάκη, χτες, ουσιαστικά επιβεβαίωσε ότι τα νοικοκυριά θα μπουν στην κρεατομηχανή της «αγοράς» και του «ανταγωνισμού» λέγοντας ότι «γίνεται κάτι, που για πολλά χρόνια λέγαμε, αλλά δεν συνέβαινε, να υπάρχει πραγματική σύγκριση των τιμών η οποία θα οδηγήσει σε έναν αυξημένο ανταγωνισμό, αλλά και σε πτώση τιμών». Η πραγματικότητα είναι ότι αποτελεί επίφαση ελευθερίας επιλογής που όχι μόνο δεν παραπέμπει σε φτηνό ρεύμα, αλλά, αντίθετα σε πανάκριβο ρεύμα, ουσιαστικά «διαλέγοντας πώς θα χάσεις»...

Την περασμένη Παρασκευή, οι προμηθευτές υπέβαλαν στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) τις βασικές παραμέτρους του νέου ειδικού τιμολογίου και αυτό που τώρα απομένει είναι να μπει στη μαθηματική φόρμουλα και η μέση χονδρική τιμή του Δεκέμβρη. Σήμερα, συνεδριάζει η ΡΑΕ προκειμένου να εξετάσει το τι θα γίνει με τις χρεώσεις.

Με βάση το νέο σύστημα, λοιπόν, καθιερώνονται τρεις κατηγορίες με διαφορετικό χρώμα (κίτρινο, μπλε, πορτοκαλί) ανάλογα με το τι θα επιλέξει κάθε νοικοκυριό (αναλυτικά παρακάτω). Η μόνη εκκρεμότητα ήταν το τι θα γίνει με το ...τέταρτο χρώμα, το «πράσινο», εκεί δηλαδή που θα μεταφερθούν όσοι καταναλωτές δεν επιλέξουν ένα από τα υπόλοιπα τρία και αφορά την πλειονότητα των καταναλωτών, αφού σύμφωνα με εκτιμήσεις θα αφορά πάνω από 7 εκατ. παροχές ρεύματος από τις συνολικά 7,5 εκατ., μιας και εξαιρούνται μόνο όσοι έχουν σταθερά τιμολόγια ρεύματος.

Σύμφωνα με όσα ορίζονται στην ΚΥΑ, στο «πράσινο» τιμολόγιο ο προμηθευτής θα δίνει κατά βούληση μία βασική τιμή προμήθειας (τιμή βάσης), η οποία θα πρέπει να μείνει σταθερή για τουλάχιστον έξι μήνες. Δεν διευκρινίζεται τι θα γίνει στη συνέχεια, συνάγεται, ωστόσο, ότι η βασική τιμή μπορεί να αλλάξει, είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω.

Ομως, οι καταναλωτές δεν θα πληρώνουν με βάση την τιμή βάσης, αλλά μία άλλη τελική τιμή χρέωσης, η οποία θα αποτελεί άθροισμα της βασικής τιμής και του μηχανισμού διακύμανσης, δηλαδή της ρήτρας. Η τελική τιμή θα ανακοινώνεται έως την πρώτη μέρα του μήνα κατανάλωσης, ώστε να γνωρίζουν οι καταναλωτές πόσο θα τους κοστίζει το ρεύμα που θα καταναλώσουν, π.χ. τον Γενάρη και κατά τον ίδιο τρόπο για κάθε επόμενο μήνα.

Για παράδειγμα: Εάν η μέση χοντρεμπορική τιμή του προηγούμενου μήνα του μήνα κατανάλωσης (τον Δεκέμβρη) είναι χαμηλότερη του κατώτατου ορίου ασφαλείας που θα θέσει ο προμηθευτής, ή υψηλότερη του ανώτατου ορίου, τότε ο καταναλωτής θα επιβαρύνεται με ρήτρα. Δηλαδή, στην πρώτη περίπτωση ο καταναλωτής θα πληρώνει την οικονομική διαφορά από αυτό που είχε χρεωθεί αρχικά και στη δεύτερη θα χρεώνεται επειδή έχει καταναλώσει περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια σε μείγμα εκτός ΑΠΕ. Μιλάμε για ένα σχήμα μέσω του οποίου σε κάθε περίπτωση, μονά - ζυγά, οι ενεργειακοί όμιλοι θα κερδίζουν και τα σπασμένα θα τα πληρώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά.

Να σημειώσουμε, τέλος, ότι ανακοινώθηκαν από τους προμηθευτές οι χρεώσεις για τον Δεκέμβρη, που είναι ιδιαίτερα τσουχτερές. Αλλωστε, ήδη από τον περασμένο μήνα φτάνουν στα νοικοκυριά λογαριασμοί με μεγάλες αυξήσεις, έως και 50%, που προετοιμάζουν για όσα έρχονται από τη νέα χρονιά.

ΣΥΡΙΖΑ
«Φουλ» της συναίνεσης σε αντιλαϊκά μέτρα και επικίνδυνους σχεδιασμούς

Σήματα ηχηρής συναίνεσης εξέπεμψε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στ. Κασσελάκης, προς την κυβέρνηση, στο πλαίσιο συνέντευξής του, χτες βράδυ, στην τηλεόραση του «Alpha». Φιλοτεχνώντας για το κόμμα του προφίλ δύναμης αξιόπιστης και ικανής για την αστική διαχείριση, υποστήριξε τον «θετικό διάλογο με την Τουρκία», του οποίου διεκδίκησε για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ την πατρότητα και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ενώ στο ίδιο πλαίσιο εξωράισε τον ρόλο των ΗΠΑ, στη μοναδική φορά που αναφέρθηκε σε αυτές απαντώντας για τη συμμετοχή του στην πορεία του Πολυτεχνείου, υποβιβάζοντας την πολιτική που διαχρονικά ασκούν σε «λάθη», τα οποία μάλιστα και οι ίδιες αναγνωρίζουν!

Καλά λόγια είχε και για τη δημοσιονομική πορεία της χώρας, διεκδικώντας για τον ΣΥΡΙΖΑ μερίδιο της «επιτυχίας» της αναβάθμισής της απ' τους επενδυτικούς οίκους. Νομιμοποιεί έτσι το τίμημα που πλήρωσε και πληρώνει ακόμα ο λαός για την επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας.

Ο Στ. Κασσελάκης στο πνεύμα αυτό καθόλου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, όπως άλλωστε έκανε όλα τα προηγούμενα χρόνια αλλά και μετά τις εκλογές, έχοντας ψηφίσει πάνω από το μισό νομοθετικό έργο της κυβέρνησης, ενώ εξέφρασε ξανά τη θετική γνώμη του κόμματός του για την επιστολική ψήφο που φέρνει η κυβέρνηση.

Σε ερώτηση για το Φορολογικό ζήτησε «απλοποίηση» για τις επιχειρήσεις με προοδευτικό συντελεστή φορολόγησης, και «μείωσή του στο 17% για όσους έχουν κέρδη έως 220.000 ευρώ και αύξησή του στο 24% για όσους υπερβαίνουν το ποσό αυτό», σε μια πρόταση που σηματοδοτεί μείωση της φορολογίας για τους μεγάλους και αύξησή της για επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους που τσουβαλιάζονται με όσους κερδίζουν... 220.000 ευρώ.

Διακήρυξε ξανά τη ριζική ανασυγκρότηση του κόμματος και έθεσε ως στόχο στις ευρωεκλογές την πρωτιά, διαφωνώντας ωστόσο με το ενδεχόμενο να παραιτηθεί αν ο στόχος δεν επιτευχθεί. Πρόσθεσε ότι ο Αλ. Τσίπρας «είναι εκεί που είναι ο ΣΥΡΙΖΑ» και κόμπασε για «την τεχνογνωσία της ομάδας του σε θέματα οικονομικής πολιτικής και επιχειρείν», την ικανότητά τους να υπηρετήσουν το κεφάλαιο.

Με παλιά υλικά η «Νέα Αριστερά»

Την ίδια ώρα που έδινε τη συνέντευξη οι αποχωρήσαντες απ' τον ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποιούσαν τα βαφτίσια της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας. Το όνομα αυτής «Νέα Αριστερά» και επικεφαλής της ο Αλ. Χαρίτσης.

Στην εκδήλωση παρουσίασης τα «πρώτα βιολιά» φρόντισαν να δώσουν τον τόνο της προσπάθειας αναβίωσης αυταπατών γνώριμων απ' τις μέρες της «πρώτη φορά αριστερά», την οποία υπηρέτησαν με ζήλο και συνεχίζουν να υπερασπίζονται.

Ο Αλ. Χαρίτσης μίλησε για «μια αριστερά που θα δίνει μάχη μέσα στη κοινωνία και θα προτείνει πραγματικές λύσεις με ξεκάθαρες προτεραιότητες. Με ισότητα, δικαιοσύνη, δουλειά, κοινωνικό κράτος», ό,τι ακριβώς δηλαδή υπόσχονταν στον λαό και το 2015 και όλα τα επόμενα χρόνια για το ότι θα συμβιβάσουν τα ασυμβίβαστα, λαϊκές ανάγκες και καπιταλιστική κερδοφορία. Ο ίδιος δήλωσε ξεκάθαρα άλλωστε ότι «δεν θα απαρνηθούμε αυτό που υπήρξαμε. Για πάντα περήφανοι που πετύχαμε την έξοδο από τα μνημόνια. Περήφανοι για τις τομές στην εργατική πολιτική (...) Για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Δεν κάνουμε βήμα πίσω από όσα καταφέραμε».

Για «νέα αρχή» μίλησε η Εφη Αχτσιόγλου για «τον κόσμο της εργασίας, για να δυναμώσει η θέση του εργαζόμενου», πρόσθεσε με θράσος, όταν το όνομά της ταυτίστηκε μαζί με αυτό του Βρούτση της ΝΔ με ό,τι πιο αντεργατικό έχει να επιδείξει η θητεία τους στην κυβέρνηση.

Διακυβέρνηση που τιμούν, με τον Ε. Τσακαλώτο να το υπενθυμίζει, διορθώνοντας τους προλαλήσαντες με την επισήμανση «καινούργια αρχή, αλλά όχι παρθενογένεση. Εχουμε επίγνωση τι κάναμε σωστά και τι λάθος. Εχουμε κριτική προσέγγιση στο παρελθόν μας, αλλά δεν είμαστε και στο ρεύμα του Μεσαίωνα, του αυτομαστιγώματος».

Από την εκδήλωση δεν έλειψαν οι επικρίσεις προς την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Αλ. Χαρίτση να της προσάπτει «κατασκευή εσωτερικών εχθρών, παραγωγή ενός αδιέξοδου σκανδαλολογικού λαϊκισμού, υποκατάσταση της πολιτικής από αποσπασματικά συνθήματα με αντιφατικές και εξαιρετικά συντηρητικές θέσεις», που μοιάζουν σα δυο σταγόνες νερό με τις δικές τους.

ΟΙΚΟΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ «FITCH»
«Επιβράβευσε» τις αντιλαϊκές επιδόσεις και δεσμεύσεις

Την αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου στο «ΒΒ+», σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας, αποφάσισε ο οίκος «Fitch Ratings» την Παρασκευή, «επιβραβεύοντας» τα αντιλαϊκά έργα και ημέρες της κυβέρνησης. Οπως άλλωστε σημειώνεται, η θετική αξιολόγηση έρχεται στη βάση της «δημοσιονομικής σύνεσης», των περικοπών και της γενικευμένης φοροληστείας, με τον οίκο να τονίζει χαρακτηριστικά ότι «οι αρχές σχεδιάζουν φορολογικές μεταρρυθμίσεις για την αύξηση των εσόδων το 2024, για να συγκεντρώσουν επιπλέον 600 εκατομμύρια ευρώ (...) Σε συνδυασμό με τις προσπάθειες για τη βελτίωση της ψηφιοποίησης και τη μείωση της φοροδιαφυγής, αυτό θα μπορούσε να ενισχύσει τη βάση των φορολογικών εσόδων και να παράσχει περαιτέρω δημοσιονομικό χώρο για πρόσθετες επενδύσεις κεφαλαίου, για την τόνωση της ανάπτυξης». Και προσθέτει: «Μεταρρυθμίσεις σε τομείς όπως το επιχειρηματικό περιβάλλον, το κράτος δικαίου και η αγορά εργασίας, βρίσκονται στα σκαριά και θα μπορούσαν να ενισχύσουν το μεσοπρόθεσμο αναπτυξιακό δυναμικό και να αντιμετωπίσουν ορισμένες διαρθρωτικές αδυναμίες. Η δέσμευση για τη διευκόλυνση ανάκαμψης και ανθεκτικότητας παραμένει ισχυρή, με την Ελλάδα να σημειώνει σταδιακή πρόοδο όσον αφορά τις εκταμιεύσεις και τον προγραμματισμό, παρόλο που ορισμένοι κίνδυνοι εφαρμογής εξακολουθούν να υφίστανται». Τα εύσημα δίνει και στον τραπεζικό τομέα, με βάση το πογκρόμ πλειστηριασμών, ενώ τονίζει ότι οι αναβαθμίσεις των τραπεζών «αντανακλούσαν κυρίως διαρθρωτικές βελτιώσεις στην κερδοφορία των τραπεζών, με αποτέλεσμα τη συσσώρευση κεφαλαίων και συνεχείς βελτιώσεις της ποιότητας των περιουσιακών στοιχείων», με βάση και το «γδάρσιμο» των δανειοληπτών από τα «απογειωμένα» επιτόκια.

ΤΟ PODCAST ΤΟΥ «902.gr»
Αυτός, αυτοί και τα (καθόλου) μυστήρια

Στον «αέρα» βρίσκεται από χτες το νέο επεισόδιο του podcast. Θέμα οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ ύστερα από τις εσωκομματικές εκλογές και την ανάδειξη Κασσελάκη στην προεδρία του. Αποχωρήσεις, παραμονές, περήφανες δηλώσεις, εξομολογήσεις...

Διαθέσιμο σε Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts και YouTube

Παρουσίαση - επιμέλεια: Κώστας Πασακυριάκος

Ηχοληψία: Σωτήρης Γκέκας

Μουσική: Γιάννης Μπαλλούς

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Το μόνο καινούργιο που φέρνουν, η «δυνατότητα» να επιλέγουμε το χρώμα της αφαίμαξης

Σε σχόλιό του για τα νέα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Την "ξύλινη γλώσσα" που επιστράτευσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος περί "ανταγωνισμού και σύγκρισης τιμών που θα οδηγήσει στην πτώση τους" την ακούμε εδώ και πολλά χρόνια και τα αποτελέσματα είναι γνωστά σε όλους.

Οσο παραμένουν άθικτες οι πραγματικές αιτίες που δημιουργούν την ακρίβεια στο ρεύμα, δηλαδή η "απελευθέρωση" της αγοράς Ενέργειας, η μετατροπή του σε χρηματιστηριακό εμπόρευμα και η δήθεν "πράσινη μετάβαση", το πρόβλημα δεν πρόκειται να αντιμετωπιστεί.

Το μόνο καινούριο που θα φέρουν τα νέα "πολύχρωμα" τιμολόγια, είναι η "δυνατότητα" του καταναλωτή να επιλέγει τον τρόπο και το χρώμα της νέας αφαίμαξής του από τους παρόχους και μετά να του λένε κι από πάνω ότι η επιλογή ήταν δική του...».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ