ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 5 Δεκέμβρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΕΓΧΩΡΙΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ
Εφαρμοστικό νομοσχέδιο στην υπηρεσία των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θ. Φέσσας, με τον Αλ. Τσίπρα. Ο ΣΕΒ απαιτεί και η κυβέρνηση θεσμοθετεί τις απαιτήσεις του

Eurokinissi

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θ. Φέσσας, με τον Αλ. Τσίπρα. Ο ΣΕΒ απαιτεί και η κυβέρνηση θεσμοθετεί τις απαιτήσεις του
Στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (συμβούλιο Γιούρογκρουπ) την ερχόμενη Δευτέρα (7/12) θα συζητηθεί η ατζέντα της αντιλαϊκής πολιτικής, με την πλευρά της συγκυβέρνησης να προχωρά στην κατάρτιση νέου εφαρμοστικού νομοσχεδίου, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή περί τα μέσα του Δεκέμβρη. Αυτή τη φορά, στο επίκεντρο βρίσκονται τα ζητήματα που αφορούν τη συνολική διαχείριση των «κόκκινων» δανείων στις τράπεζες, η εφαρμογή των αναδιαρθρώσεων για δημιουργία συνθηκών ώστε να επενδύσουν λιμνάζοντα κεφάλαια, που περιλαμβάνονται στις «εργαλειοθήκες» του ΟΟΣΑ (π.χ. απελευθερώσεις κ.ά.), η συγκρότηση του υπερ-ταμείου των ιδιωτικοποιήσεων για τον ίδιο λόγο, η Ενέργεια (ΑΔΜΗΕ), οι περικοπές των μισθολογικών κονδυλίων στο δημόσιο τομέα κ.ά.

Την ίδια ώρα, οι Ελληνες βιομήχανοι στρώνουν το χαλί στις αντιλαϊκές παρεμβάσεις που δρομολογούνται από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, προτείνοντας παραπέρα περικοπές στα κρατικά κονδύλια για τις συντάξεις, ενόψει και της κατάθεσης του νομοσχεδίου για το Ασφαλιστικό, στη Βουλή (αναμένεται το Γενάρη).

Οι απαιτήσεις του ΣΕΒ

Σε αυτό το πλαίσιο, ο ΣΕΒ μέσω του «εβδομαδιαίου δελτίου για την οικονομία» θέτει τους παρακάτω 4 άξονες:

1. Να υπάρξει μείωση των εξαιρετικά υψηλών ασφαλιστικών εισφορώνμ, «που, τελικώς, επιβαρύνουν με φόρους την εργασία μέσω χαμηλότερων μισθών και συμβάλλουν στην ελάττωση των θέσεων εργασίας». Επιπλέον, επισημαίνουν ότι η «τυχόν αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών θα οδηγήσει σε αναστολή επενδυτικών σχεδίων, εκτροπή της ανάκαμψης, όξυνση της ανεργίας αλλά και της εισφοροδιαφυγής και της αδήλωτης εργασίας, και σε χαμηλότερα εισοδήματα άμεσα και έμμεσα»

2. Το ύψος των συντάξεων να προσδιορίζεται και από το σύνολο των εισφορών, που οι εργαζόμενοι καταβάλλουν σε ολόκληρη τη διάρκεια του εργασιακού βίου. Ως πρόσθετες βαλβίδες ασφαλείας αναφέρουν την «κατάρτιση και δημοσιοποίηση αναλογιστικών μελετών σε τακτική βάση» καθώς και την απόδοση μιας... «αξιοπρεπούς σύνταξης» με γνώμονα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, «αναλόγως της διαθεσιμότητας πόρων».

3. Να αξιοποιηθούν ως επικουρικά του συστήματος δημόσιας και υποχρεωτικής Ασφάλισης (πρώτος πυλώνας) τα επαγγελματικά ταμεία (δεύτερος πυλώνας) και η ιδιωτική Ασφάλιση (τρίτος πυλώνας) με κυβερνητική θεσμοθέτηση.

4. Να παταχθούν η φοροδιαφυγή και η εισφοροδιαφυγή, ιδιαίτερα μέσω της εφαρμογής ηλεκτρονικών συναλλαγών σε όλη την οικονομία, καθώς, με το συγκεκριμένο μέτρο, διασφαλίζεται το συλλογικό συμφέρον του κεφαλαίου. Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, με τον τρόπο αυτό «θα γίνει δυνατή μια μείωση των φορολογικών συντελεστών και των ασφαλιστικών εισφορών», προκειμένου να δοθεί «ώθηση στην αναπτυξιακή διαδικασία». Επιπλέον, επισημαίνουν ότι η βελτίωση των εσόδων από εισφοροδιαφυγή και φοροδιαφυγή αποτελεί την «κύρια λύση για να χρηματοδοτηθεί η μείωση του μη μισθολογικού κόστους στην παρούσα συγκυρία».

Χαρακτηριστικά, επισημαίνουν ότι στο νέο ασφαλιστικό σύστημα θα πρέπει να τεθεί ξεκάθαρα το θέμα του ύψους των εισφορών σε επίπεδο που να μη δημιουργεί ανταγωνιστικό μειονέκτημα στις ελληνικές επιχειρήσεις, που υφίστανται τις πιέσεις του διεθνούς ανταγωνισμού.

ΔΕΗ
Ο,τι καλύτερο για τη βιομηχανία...

Η ΔΕΗ θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο «ώστε να επιτευχθούν οι βέλτιστες δυνατές συμφωνίες» με τις βιομηχανίες σχετικά με τα τιμολόγια υψηλής τάσης, αναφέρει χτεσινή άτυπη ενημέρωση της επιχείρισης, μία μέρα μετά τη δημόσια επιστολή του προέδρου του ΣΕΒ, Θ. Φέσσα, προς τη Διοίκηση της ΔΕΗ για το ίδιο θέμα.

Οπως σημειώνεται, «βασική επιδίωξη της ΔΕΗ είναι η ανάπτυξη εποικοδομητικών σχέσεων συνεργασίας με όλες τις κατηγορίες των πελατών της, μεταξύ των οποίων οι βιομηχανίες και όλοι οι πελάτες υψηλής τάσης» και συμπληρώνει πως «η Διοίκηση της ΔΕΗ αναγνωρίζει την ιδιαίτερη σημασία που έχουν αυτή την περίοδο οι βιομηχανίες υψηλής τάσης για την αντιμετώπιση της κρίσης και τη στήριξη της απασχόλησης».

Ειδικότερα, για το θέμα της τιμολόγησης του ηλεκτρικού ρεύματος υπογραμμίζεται πως θα γίνουν διαπραγματεύσεις με κάθε μία επιχείρηση ξεχωριστά και «θα εξαντληθούν όλα τα περιθώρια ώστε να επιτευχθούν οι βέλτιστες δυνατές συμφωνίες».

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ, στην επιστολή του, είχε καλέσει τη Διοίκηση της ΔEΗ να διεξάγει «καλόπιστες διαπραγματεύσεις» με τις βιομηχανίες, λαμβάνοντας υπόψιν, όπως λέει, τη σημαντική μείωση του κόστους παραγωγής ενέργειας κατά την τελευταία διετία «ως απόρροια της κατακόρυφης πτώσης των διεθνών τιμών καυσίμων και ρυθμιστικών παρεμβάσεων στην εγχώρια αγορά ηλεκτρισμού».

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ...
Ο ΣΥΡΙΖΑ, ο «έλεγχος» του Ευρωκοινοβουλίου, το «δημοκρατικό» μνημόνιο και άλλα παραμύθια...

Ο ΣΥΡΙΖΑ και η συγκυβέρνησή του με τους ΑΝΕΛ έχουν ανάγει την εξαπάτηση του λαού, το ψέμα και την κοροϊδία σε επιστήμη. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, στην ομιλία του την Τρίτη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ανάμεσα στα άλλα «επιχειρήματα» για να πείσει ότι το «3ο μνημόνιο Τσίπρα» είναι ...καλύτερο από τα προηγούμενα δύο των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, τις οποίες διαδέχτηκε στην αστική διακυβέρνηση, διαβεβαίωσε ότι πλέον στην τρόικα (που τώρα έγινε κουαρτέτο) έχει προστεθεί και το... «δημοκρατικό» Ευρωκοινοβούλιο, που θα ελέγχει κι αυτό την υλοποίηση του μνημονίου. Πάει πραγματικά πολύ να εμφανίζει ο ΣΥΡΙΖΑ το Ευρωκοινοβούλιο από αντιδραστικό, αντιλαϊκό εργαλείο, που ξεπλένει όλες τις αντιλαϊκές πολιτικές της ΕΕ, σε «φιλολαϊκή εγγύηση». Το Ευρωκοινοβούλιο πρωτοστάτησε στην ψήφιση και την εφαρμογή όλων των αντιλαϊκών νομοθετημάτων και μέτρων που τσακίζουν τη ζωή και τα δικαιώματα των λαών της ΕΕ όλα αυτά τα χρόνια, όπως την «ενισχυμένη οικονομική διακυβέρνηση», τη Στρατηγική 2020, το «Σύμφωνο για το ευρώ+», το «Δημοσιονομικό Σύμφωνο», το «Σύμφωνο για την Ανάπτυξη», τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης και τόσα άλλα. Τα μνημόνια διαρκείας για τους λαούς όλων των κρατών - μελών της ΕΕ, δηλαδή. Πρωταγωνιστεί στην αντιλαϊκή επίθεση του κεφαλαίου, της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων στα κράτη - μέλη της ενάντια στους εργαζόμενους.

***

Οι περιβόητες δε εκθέσεις του Ευρωκοινοβουλίου για την τρόικα, που εμφανίζονται από την κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της ως «επικριτικές», όχι μόνο επικριτικές δεν ήταν, αλλά παρείχαν πλήρη κάλυψη και στήριξη στην πολιτική της, όπως και της ΕΕ συνολικά. Παρουσιάζουν την καπιταλιστική κρίση στην Ελλάδα ως κρίση χρέους, αθωώνοντας το κεφάλαιο και το καπιταλιστικό σύστημα που η ΕΕ και το Ευρωκοινοβούλιο υπηρετούν. Σημειώνουν με νόημα ότι και τα μνημόνια και η τρόικα πέτυχαν το στόχο τους, που ήταν η αποφυγή μη συντεταγμένης χρεοκοπίας των κρατών. Ψελλίζοντας κάποιες υποκριτικές επικρίσεις, επικαλούνται ότι το πρόβλημα είναι ότι η εντολή που έχει δοθεί στην τρόικα δεν είναι «διαφανής», ότι η συμμετοχή της Κομισιόν και της ΕΚΤ στην τρόικα γεννάει δήθεν... σύγκρουση συμφερόντων. Στο τέλος, όμως, βρίσκουν ότι όλες αυτές οι «ελλείψεις» θα καλυφτούν με τη θέση σε λειτουργία του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ΕΜΣ).

Αυτό που, όμως, αποκαλύπτει πραγματικά τους σκοπούς των εκθέσεων, είναι οι προτάσεις τους:

1. Εμβάθυνση της ΟΝΕ, του αντιδραστικού δηλαδή χαρακτήρα της ΕΕ, ένταση της επιθετικότητάς της ενάντια στους λαούς.

2. Ο ΕΜΣ να ενσωματωθεί στην ευρωενωσιακή νομοθεσία και να αποφασίζει με ενισχυμένη πλειοψηφία κι όχι με ομοφωνία.

3. Δημιουργία Ευρωπαϊκού ΔΝΤ, το ίδιο και περισσότερο αντιδραστικού σε βάρος των λαών.

4. Πλήρης εφαρμογή του αντιλαϊκού Κανονισμού 472/2013, με τον οποίο η Επιτροπή ελέγχει τους προϋπολογισμούς και τις οικονομικές πολιτικές των κρατών - μελών, για την τήρηση των αυστηρών δημοσιονομικών κριτηρίων λιτότητας. Πραγματικά για γέλια είναι, επίσης, η πρόταση για «δημοκρατική λογοδοσία» της τρόικα, δηλαδή να παρουσιάζεται ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην τρόικα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για ακρόαση!

***

Να, λοιπόν, ποιους λύκους έρχεται να εμφανίσει ο ΣΥΡΙΖΑ «προστάτες» του λαού. Και για να μην ξεχνιόμαστε, σύσσωμος ο ΣΥΡΙΖΑ τότε, με τα στελέχη της Λαϊκής Ενότητας να πρωτοστατούν, όπως ο τότε ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, μέχρι πρότινος υπουργός και νυν ευρωβουλευτής της ΛΑΕ, Ν. Χουντής, πανηγύριζαν για τις εκθέσεις αυτές. Δήλωναν «δικαιωμένοι» γιατί όλα αυτά τα χρόνια μέσα και έξω από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο φώναζαν ότι η τρόικα και τα μνημόνια ...παραβιάζουν τις Συνθήκες της ΕΕ! Και τότε και σήμερα, πλασάρουν το παραμύθι για την «καλή ΕΕ», το «ναό της δημοκρατίας Ευρωκοινοβούλιο» και την «κακή τρόικα». Μάλιστα, ο Τσίπρας φτάνει στο σημείο να ισχυρίζεται ότι ο συσχετισμός αρχίζει να αλλάζει στο Ευρωκοινοβούλιο και στην ΕΕ... Ως «απόδειξη» προβάλλει τα επίσημα και ανεπίσημα καλέσματα της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας των διαφόρων Σουλτς και Πιτέλλα να εγκολπώσουν κι επίσημα τον ΣΥΡΙΖΑ στις γραμμές τους. Αυτές οι προσκλήσεις δεν είναι τίποτα άλλο από «παράσημα» της αντεργατικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, πειστήριο ότι εκπληρώνει στο ακέραιο την αποστολή που του έχει αναθέσει η αστική τάξη.

Ο λαός μπορεί τώρα να βγάλει συμπεράσματα, μέσα από την ίδια τη σκληρή εμπειρία του. Πρέπει να τιμωρήσει σκληρά με την πάλη του όσους υπέγραψαν, εφάρμοσαν και εφαρμόζουν μνημόνια, όσους ορκίζονται στο καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης. Μονόδρομος γι' αυτόν είναι η πραγματική φιλολαϊκή λύση με το λαό στην εξουσία, ιδιοκτήτη του πλούτου που παράγει, για να μπορέσει ο ίδιος να αποτινάξει τα δεσμά της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ και να διαγράψει μονομερώς το χρέος.


Β. Κ.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org