ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 5 Δεκέμβρη 2008
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ασφυκτικός κλοιός σε βάρος των μεταναστών

Συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Εσωτερικών για την ενίσχυση του FRONTEX (αστυνομικό συνοριακό σώμα)

Στην ενίσχυση του ευρωπαϊκού οργανισμού FRONTEX (στρατιωτικό - αστυνομικό συνοριακό σώμα με υπερκρατικές εξουσίες) για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και τη «θωράκισή» της από την «παράνομη» μετανάστευση, θα εστιάσει η ελληνική κυβέρνηση, κατά τη Σύνοδο Κορυφής στις 11-12 Δεκέμβρη.

Ετσι, αφού πρωτοστάτησε στη διαμόρφωση του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Ασυλο που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στις 16 Οκτώβρη, το οποίο καθιστά την Ευρώπη φρούριο και προωθεί την άγρια εκμετάλλευση των μεταναστών από την εργοδοσία, τώρα πρωταγωνιστεί στην εφαρμογή του, με έμφαση στην «προστασία» των συνόρων των κρατών - μελών.

Ο πρωταγωνιστικός ρόλος της Ελλάδας στην κατεύθυνση αυτή, επισημάνθηκε κατά τη συνάντηση που είχαν χτες ο πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής με τον υπουργό Εσωτερικών, Πρ. Παυλόπουλο, καθώς και οι πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης «κυρίως σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της συμμετοχής της Ευρώπης στη θωράκιση των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, άρα και των ελληνικών συνόρων», κατά τις δηλώσεις του υπουργού. Ο ίδιος επανέλαβε την κυβερνητική θέση, ο FRONTEX να εξελιχθεί σε ένα είδος EUROPOL, «έτσι ώστε η Ευρώπη να αναλάβει τις ευθύνες τις οποίες πρέπει να αναλάβει», όπως είπε. Σχετική επιστολή θυμίζουμε ότι είχε στείλει ο πρωθυπουργός στον πρόεδρο του Συμβουλίου της ΕΕ, Ν. Σαρκοζί.

Ο Πρ. Παυλόπουλος κάλεσε εκ νέου την Τουρκία να αναλάβει τις ευθύνες της «γιατί πολλαπλασιάζονται αντί να μειώνονται τα φαινόμενα της κάλυψης όλων εκείνων των δουλεμπόρων οι οποίοι ξεκινούν από την Τουρκία και φτάνουν στην Ελλάδα». Αλλωστε, η κυβέρνηση, με το πρόσχημα ότι η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες με τις μεγαλύτερες μεταναστευτικές ροές, έχει υποβάλει πρόταση για τη δημιουργία περιφερειακών κέντρων που θα διαχειρίζονται τα χερσαία και θαλάσσια σύνορα και θα βρίσκονται υπό το συντονισμό του FRONTEX.

Μέσα στο Δεκέμβρη, αναμένεται να γίνει συνάντηση εμπειρογνωμόνων για τον καθορισμό κοινής μεταναστευτικής πολιτικής στη Μεσόγειο, «μιας περιοχής που έχει πολύ διαφορετικά προβλήματα με τη μετανάστευση απ' ό,τι έχουν άλλες χώρες», σύμφωνα με τον υπουργό.

Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το άσυλο

Τροποποίηση τριών από τις ισχύουσες νομοθετικές πράξεις που διέπουν το Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου, πρότεινε προχτές η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τον υποκριτικό στόχο για «μια δίκαιη και ανθρώπινη διαδικασία για τους αιτούντες άσυλο».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε προτάσεις για την τροποποίηση: Της οδηγίας για τους όρους υποδοχής των αιτούντων άσυλο, του κανονισμού του Δουβλίνου και του κανονισμού σχετικά με το σύστημα Eurodac, που αποτελεί βάση δεδομένων με τα δακτυλικά αποτυπώματα των αιτούντων άσυλο, στα πλαίσια της λειτουργίας του κανονισμού του Δουβλίνου.

Δεν πρόκειται για καμιά θετική εξέλιξη. Ο κανονισμός του Δουβλίνου αφαιρεί από τον πρόσφυγα το δικαίωμα να υποβάλει αίτηση ασύλου σε όποια χώρα αυτός επιθυμεί, κι αυτό δεν τροποποιείται. Αναφορικά με το σύστημα Eurodac, επιχειρείται η «μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα του συστήματος», ενισχύεται δηλαδή το φακέλωμα.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΚΛΙΜΑΤΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ
Καλό... κλίμα για την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων

Με βασικό στόχο να βρεθεί μια «ισορροπία μεταξύ της προστασίας του περιβάλλοντος και της διατήρησης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων», όπως δήλωσε αποκαλυπτικά ο υπουργός Οικολογίας και Ενέργειας της Γαλλίας, Ζ. Μπορλού, πραγματοποιήθηκε χτες στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου η συζήτηση για την πορεία των διαπραγματεύσεων γύρω από το «Κλιματικό - Ενεργειακό Πακέτο», με τη συμμετοχή των επιτρόπων Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σ. Δήμα και Α. Πίμπαλγκς.

Η δέσμη μέτρων της ΕΕ για τις κλιματικές αλλαγές και την ενέργεια, όπως παραδέχτηκε κατά τη χτεσινή ομιλία του ο Σ. Δήμας, «δημιουργεί τη βάση για ένα νέο, πράσινο new deal, που θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας σε διεθνές επίπεδο»! Παρά τις υποκριτικές εξαγγελίες των επικεφαλής της ΕΕ ότι επιδιώκουν μια συμφωνία με στόχο να μειωθούν οι ρύποι, που προκαλούν το «φαινόμενο του θερμοκηπίου», ως το 2020 κατά 20% σε σχέση με τα επίπεδα του 1990, το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι το πώς θα δημιουργηθεί μια νέα «πράσινη» αγορά στην οποία θα επενδύσουν τα μονοπώλια της ΕΕ τα πλούτη που έχουν συσσωρεύσει.

Το μέτρο που κυριαρχεί στις θέσεις της ΕΕ είναι αυτό του «εμπορίου ρύπων», το οποίο προβλέπεται να αναπτυχθεί διακρατικά με τη μεταβίβαση δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων μεταξύ των επιχειρήσεων των κρατών - μελών.

Από ελληνικής πλευράς μίλησε μόνο ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ Δ. Παπαδημούλης, ο οποίος παρουσιάστηκε απόλυτα ταυτισμένος με αυτήν την πολιτική. «Δεν υπάρχει περιθώριο για άλλα ευχολόγια και για άλλες αναβολές», ανέφερε, ενώ μίλησε και για «βρώμικη συμμαχία στο Συμβούλιο και την Κομισιόν, που προσπαθεί να ροκανίσει αυτήν την προσπάθεια»!

ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ
Διαμαρτυρία στο νομαρχιακό συμβούλιο

Εμποροϋπάλληλοι και αυτοαπασχολούμενοι πραγματοποίησαν χτες διαμαρτυρία στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης, καταδικάζοντας την πρόταση του νομάρχη να απελευθερωθεί το ωράριο των καταστημάτων και να καταργηθεί η κυριακάτικη αργία.

Οι συγκεντρωμένοι ανήρτησαν πανό που έγραφε «ΟΧΙ στο ωράριο των πολυεθνικών» και που το υπέγραφε το Σωματείο Εργατοϋπαλλήλων και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα ΕΒΕ. Εκ μέρους του ΚΚΕ, η βουλευτής του Κόμματος Σ. Καλαντίδου κάλεσε το συμβούλιο να πάρει απόφαση υπέρ της κυριακάτικης αργίας. Λίγο νωρίτερα οι νομαρχιακοί σύμβουλοι της ΝΑΣ Γ. Ζιώγας και Μ. Σπυριδάκης κατήγγειλαν την πολιτική της ΕΕ που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ σε βάρος των μικρομεσαίων επαγγελματιών και των εργαζομένων.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Παράσταση διαμαρτυρίας

Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας ενάντια στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό, που έφερε χτες για ψηφοφορία η διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, πραγματοποίησαν χτες η Δημοτική Παράταξη «Θεσσαλονίκη Τώρα», εργαζόμενοι και σωματεία του ΠΑΜΕ έξω από το Δημαρχείο Θεσσαλονίκης.

Με σύνθημα «Προϋπολογισμός 2009. Φόροι στο λαό, έργα για τους εργολάβους». Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το Δημαρχείο την ώρα που ξεκινούσε η συνεδρίαση με πρώτο θέμα την ψήφιση του αντιλαϊκού προϋπολογισμού. Οι ταξικές δυνάμεις διατράνωσαν ότι ο αντιλαϊκός προϋπολογισμός της γαλάζιας διοίκησης έρχεται προς ψήφιση σε μια περίοδο που τα λαϊκά στρώματα πλήττονται.

Ο δημοτικός σύμβουλος Αγάπιος Σαχίνης της παράταξης «Θεσσαλονίκη Τώρα» αποχώρησε από τη συζήτηση των άλλων θεμάτων της ημερήσιας διάταξης σε ένδειξη διαμαρτυρίας, καθώς δεν πραγματοποιήθηκε μονοθεματική συνεδρίαση για το θέμα του προϋπολογισμού.

ΙΑΤΡΕΙΑ ΣΠΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Ενα ιατρείο ανά περιφέρεια στην επαρχία!

Η γύμνια του τομέα αποκατάστασης στο δημόσιο σύστημα Υγείας - πέρα απ' το ότι αφήνει πεδίο δόξης λαμπρό στην επιχειρηματική δραστηριότητα - υποχρεώνει τους επιστήμονες να προσπαθούν εκ των ενόντων να δημιουργήσουν διαύλους επικοινωνίας και πρόσβασης και σε αυτές τις ελάχιστες δημόσιες δομές.

Ετσι, χτες, η Ελληνική Εταιρεία Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης ανακοίνωσε τη δημιουργία δωρεάν ανοιχτής γραμμής επικοινωνίας με μοναδικό σκοπό την ενημέρωση όσων έχουν δυσκολία στην Κίνηση λόγω σπαστικότητας μετά από Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο (ΑΕΕ) πως η περίπτωσή τους αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά στα Εξωτερικά Ιατρεία Σπαστικότητας πολλών Δημόσιων Νοσοκομείων. Ο αριθμός κλήσης της ανοιχτής γραμμής είναι 800 11 25000 και λειτουργεί από τη Δευτέρα έως και την Παρασκευή (10 π.μ. - 6 μ.μ.).

Βέβαια και τα εξωτερικά ιατρεία σπαστικότητας είναι μετρημένα στα δάχτυλα καθώς λειτουργούν σε 17 συνολικά νοσοκομεία εκ των οποίων τα εφτά στην Αθήνα, δύο στη Θεσσαλονίκη και τα υπόλοιπα οχτώ σε διάφορα νοσοκομεία της επαρχίας. Ετσι, ένα ιατρείο εξυπηρετεί ολόκληρες περιφέρειες, όπως η Πελοπόννησος, η Κρήτη και η Θεσσαλία! Στη χώρα μας καταγράφονται περί τα 25.000 ΑΕΕ ετησίως. Το κυριότερο πρόβλημα που προκαλεί το ΑΕΕ είναι η χρόνια αναπηρία, καθώς περίπου το ένα τρίτο των ατόμων που επιβιώνουν από το ΑΕΕ μετά από ένα έτος, εξακολουθούν να εξαρτώνται από τρίτους επιβαρύνοντας πρωτίστως τις οικογένειές τους.

Συνάντηση με τους εκπροσώπους της Ελληνικής Ενωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου είχαν χτες στη Βουλή ο Αχιλ. Κανταρτζής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος, και η Λ. Κροκίδη, μέλος του Τμήματος της ΚΕ για τα Δημοκρατικά Δικαιώματα. Οι εκπρόσωποι της Ενωσης παρέδωσαν μια πρόταση σχεδίου νόμου για τον κώδικα ελληνικής ιθαγένειας. Στη συνάντηση, η οποία έγινε μετά από αίτημα της Ενωσης, συζητήθηκαν τα προβλήματα που υπάρχουν σχετικά με την απονομή της ελληνικής ιθαγένειας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ