ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 5 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
«Εκεχειρία» σε τεντωμένο σχοινί

 

  • Εχούντ Μπάρακ και Γιάσερ Αραφάτ, προτίθενται να μεταβούν στην Ουάσιγκτον για περαιτέρω συνομιλίες

Οι συγκρούσεις συνεχίζονται και τα θύματα πολλαπλασιάζονται

Associated Press

Οι συγκρούσεις συνεχίζονται και τα θύματα πολλαπλασιάζονται
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Η νεόκοπη εκεχειρία παραμένει εξαιρετικά εύθραυστη, καθώς, παρά τη «μερική σιγή» των ισραηλινών όπλων και των συγκρούσεων με τους Παλαιστινίους, άλλοι τρεις αθώοι έχασαν τη ζωή τους. Το παλαιστινιακό αίμα ενδέχεται να συνεχίσει να ρέει άφθονο. Οι δύο ηγέτες, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Εχούντ Μπάρακ και ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιασέρ Αραφάτ θα μεταβούν στην αμερικανική πρωτεύουσα για να συνεχίσουν τις συνομιλίες, προσπαθώντας, όπως αναφέρεται, να επιλύσουν το υφιστάμενο αδιέξοδο στην ειρηνευτική διαδικασία αλλά και να κλείσουν τον παρόντα βίαιο και σκληρό κύκλο του αίματος...

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να μεταβούν στην Ουάσιγκτον για να συζητήσουν με διαμεσολαβητή τον Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον, ανακοίνωσε την Παρασκευή το βράδυ - ώρα Ουάσιγκτον - η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Νάντα Τσιτρ, η οποία συμπλήρωσε ότι «ο Πρόεδρος ευελπιστεί να συναντηθεί με τους δύο ηγέτες προς το τέλος της βδομάδας». Δηλαδή, αυτής που ξεκινά αύριο. Ωστόσο, η Τσιτρ δεν προσδιόρισε κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία, καθώς αυτό προς το παρόν είναι αδύνατο, αφού τα πάντα είναι ρευστά και προς διαπραγμάτευση.

Η είδηση επιβεβαιώνεται και από την παλαιστινιακή πλευρά, καθώς χτες ο κορυφαίος Παλαιστίνιος διαπραγματευτής, Σάεμπ Ερεκάτ, δήλωσε ότι «ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Γιασέρ Αραφάτ, αποδέχτηκε την πρόσκληση να έχει στην Ουάσιγκτον συνομιλίες με τον Πρόεδρο Κλίντον στο πλαίσιο συνάντησης με δύο κατευθύνσεις και με σκοπό την επίλυση του Μεσανατολικού».

Ξανά όμως στο προσκήνιο το αόριστο του χρόνου, καθώς «υπάρχει εκ μέρους μας αποδοχή αυτής της πρόσκλησης, όμως οι προσωπικές ανειλημμένες υποχρεώσεις αυτές τις μέρες είναι πολύ πυκνές και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε με σκοπό την εξεύρεση της κατάλληλης ημερομηνίας», δήλωσε ο Ερεκάτ, που συνάντησε στο Λευκό Οίκο τον σύμβουλο του Κλίντον για θέματα εθνικής ασφάλειας, Σάντι Μπέργκερ. Πάντως, ο Ερεκάτ απέρριψε κατηγορηματικά την προοπτική μίας τριμερούς συνάντησης, δηλαδή μία συζήτηση, όπου στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων θα καθίσουν ο Εχούντ Μπάρακ, ο Γιασέρ Αραφάτ και ο Πρόεδρος Κλίντον. Επίσης, ο Ερεκάτ τόνισε για άλλη μια φορά ότι η παλαιστινιακή πλευρά εμμένει στη θέση για διεθνή προστασία των αυτόνομων παλαιστινιακών εδαφών, μία πρόταση η οποία βρίσκεται υπό συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά είναι θέση που οι Ηνωμένες Πολιτείες αρνούνται συστηματικά ακόμη και να την συζητήσουν.

Από την πλευρά του ο Μπέργκερ δήλωσε ότι βασικά θέματα προς διερεύνηση τώρα είναι η πλήρης εφαρμογή όσων προ ημερών συμφωνήθηκαν από το Ισραήλ και την Παλαιστινιακή Αρχή στην έκτακτη σύνοδο στο αιγυπτιακό θέρετρο Σαρμ ελ Σέιχ, αλλά και η παύση της βίας, που διανύει ήδη την πέμπτη κατά σειρά βδομάδα και έχει κοστίσει τη ζωή σε 170 ανθρώπους, η συντριπτική πλειονότητα εξ αυτών Παλαιστίνιοι.

Νέες αιματηρές συγκρούσεις

Παρά τις ασθμαίνουσες ειρηνευτικές προσπάθειες, παρά την εκεχειρία που επιτεύχτηκε μετά από συμφωνία του πρώην Ισραηλινού πρωθυπουργού Σιμόν Πέρες και του Γιασέρ Αραφάτ, παρά τις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός εκ μέρους των ισραηλινών δυνάμεων αλλά και των επιθέσεων των Παλαιστινίων, οι αυτόνομες παλαιστινιακές περιοχές μόνο ήρεμες δεν μπορούν να χαρακτηριστούν ότι είναι, αν και οι συγκρούσεις είναι σχετικά λιγότερες...

Τρεις Παλαιστίνιοι έχασαν τη ζωή τους τη νύχτα της Παρασκευής, ο ένας στην Τουλκαρέμ και άλλοι δύο στη Χίζμε, και εκατοντάδες τραυματίστηκαν σε μία σειρά από συγκρούσεις που έλαβαν χώρα μεταξύ Παλαιστινίων και ισραηλινών στρατευμάτων στη Δυτική Οχθη αλλά και στη Λωρίδα της Γάζας, όπως ανέφεραν νοσοκομειακές πηγές, οι οποίες πρόσθεσαν ότι στον κατάλογο των τραυματιών συμπεριλαμβάνονται ακόμη και 4 Ισραηλινοί στρατιώτες. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ισραηλινού στρατού, δεκάδες περιστατικά ανταλλαγής πυροβολισμών, ακόμη και χρήση οπλοπολυβόλων, αναφέρθηκαν ότι έλαβαν χώρα κατά τη νύχτα της Παρασκευής, εκτός από τις δύο προαναφερόμενες περιοχές, και στη Βηθλεέμ. Στη Χεβρώνα οι Ισραηλινοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ με πλαστικές σφαίρες αλλά εκτόξευσαν και δακρυγόνα προς τους διαδηλωτές.

«Οι Ισραηλινοί προσπαθούν να ξεφύγουν από τη συμφωνία. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει καμία επίσημη δήλωση του Μπάρακ, Αντ' αυτού τα τανκς επιστρέφουν στις θέσεις τους και πυροβολούν», δήλωσε χτες μετά τις τελευταίες εξελίξεις ο Ναμπίλ Σάαθ, ένας εκ των κορυφαίων Παλαιστίνιων διαπραγματευτών.

Μάλλον δε χρειάζεται επίσημη δήλωση, καθώς ο Μπάρακ γνωρίζει ότι κάποιος άλλος θα κάνει τη «βρώμικη δουλιά», όπως το Παγκόσμιο Εβραϊκό Κογκρέσο, το οποίο χτες κατηγόρησε την Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο ότι... μεταφέρει πέτρες με τα ασθενοφόρα της στους Παλαιστίνιους διαδηλωτές, που οι τελευταίοι εκτοξεύουν εναντίον των Ισραηλινών στρατιωτών. Μάλιστα, η εβραϊκή οργάνωση απείλησε ότι θα ζητήσει από τον Αμερικανικό Ερυθρό Σταυρό να προειδοποιήσει την παλαιστινιακή πλευρά πως θα διακόψει την παροχή ιατρικού εξοπλισμού σε περίπτωση που δε σταματήσει να προμηθεύει πέτρες τους Παλαιστίνιους και Αραβες του Ισραήλ. Επίσης, στην ανακοίνωση που έφτασε στο πρακτορείο «Ρόιτερ» μέσω του WJC, προστίθεται ότι σε δύο περιπτώσεις πυρά προέρχονταν από το εσωτερικό του κτιρίου της Ερυθράς Ημισελήνου και από ένα παλαιστινιακό ασθενοφόρο!


ΣΟΥΗΔΙΑ
Εντονος ευρωσκεπτικισμός

Μετά το «όχι» των Δανών στην  ένταξη της χώρας στην  Ευρωπαϊκή Οικονομική Νομισματική Ενωση, αυξάνεται ραγδαία και στη Σουηδία ο αριθμός των ευρωσκεπτικιστών.

 

Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, το 52% των ερωτηθέντων λένε ΟΧΙ στο ευρωπαϊκό νόμισμα και το 32% θα το καλωσόριζαν, ενώ ένα 15% δεν έχει αποφασίσει ακόμα. Τον Οκτώβρη του περασμένου χρόνου, οι υποστηριχτές της εισόδου της χώρας στην ΟΝΕ είχαν με 43% ακόμα ένα προβάδισμα, έναντι των αντιπάλων τους, που τότε συγκροτούσαν το 40%.

Η δημοσκόπηση, που έγινε για λογαριασμό της εφημερίδας «Σβένσκα Νταγκμπλάντετ» και του Ινστιτούτου Σφυγμομέτρησης της Κοινής Γνώμης SIFO, μαρτυρεί ακόμα ότι κυρίως στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SAP) και στα προσκείμενα σ' αυτό συνδικάτα αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός των αντιπάλων του Ευρώ. Πριν από το συνέδριο του SAP, τον περασμένο Μάρτη, το 43% των μελών ψήφιζε υπέρ του Ευρώ και το 41% κατά. Σήμερα, όμως, έχουν αλλάξει τα πράγματα και ο αριθμός των ευρωσκεπτικιστών έχει αυξηθεί σημαντικά, φτάνοντας το 57%, ενώ οι υποστηρικτές συρρικνώθηκαν στο 28%, στα συνδικάτα οι αντίστοιχοι αριθμοί είναι 61% κατά της ένταξης της χώρας στην ΟΝΕ και μόνο 26% υπέρ.

Ο πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και πρωθυπουργός της χώρας, Γκιόραν Πέρσον, βρίσκεται σε δύσκολη θέση, καθώς είχε καταφέρει, στο συνέδριο του κόμματός του τον περασμένο Μάρτη, να διεξαχθεί λεπτομερής συζήτηση για το χρονοδιάγραμμα της διαδικασίας ένταξης της χώρας στην ΟΝΕ, μόνο την ακριβή ημερομηνία για την ένταξη είχε αφήσει ανοιχτή. Η εφημερίδα «Αφτονμπλάντετ», προτρέχοντας, ανακοίνωνε τότε το χρονοδιάγραμμα για το εν λόγω σχέδιο: Μετά από τις βουλευτικές εκλογές το Σεπτέμβρη του 2002, θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί ένα δημοψήφισμα. Με προϋπόθεση ότι το αποτέλεσμα θα ήταν ευνοϊκό για την ένταξη της χώρας στη ζώνη του Ευρώ, θα μπορούσε η Σουηδία από το 2003 να συμμετέχει στην ΟΝΕ, ενώ το 2004 θα ήταν δυνατόν να εισαχθεί το Ευρώ.

Ωστόσο, ακόμα και αυτό το μακροπρόθεσμο χρονοδιάγραμμα φαίνεται τώρα να «παραπαίει». Ενδιαφέρον προκαλεί ακόμα το γεγονός ότι και στα υπόλοιπα κόμματα αυξάνεται ο αριθμός αυτών που αντιτίθενται στην ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ: Στο Αριστερό Κόμμα έφτασε το 75%, ενώ στο Κόμμα των Πρασίνων το 67%, τα δύο αυτά κόμματα απέρριπταν εξ αρχής το Ευρώ. Στο Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα το ποσοστό των ευρωσκεπτικιστών φτάνει το 67%. Μόνο στο Συντηρητικό Κόμμα και στο Φιλελεύθερο Λαϊκό Κόμμα κυριαρχούν οι υποστηρικτές του Ευρώ με 54% και 44%, αντίστοιχα.

Τα ΜΜΕ προσπαθούν τώρα να ερμηνεύσουν με τέτοιο τρόπο το αποτέλεσμα της δημοσκόπησης, ώστε να πετύχουν να «ταρακουνήσουν» τον πρωθυπουργό από τη στάση αναμονής που τηρεί. Ο Πέρσον, αντίθετα, εμφανίζεται να έχει πάρει σχετικά χαλαρά το ΟΧΙ των Δανών. Εκείνο, όμως, που κατ' αρχήν σκέφτεται να κάνει, είναι να ξεκινήσει μία νέα εκστρατεία πληροφόρησης και «διαφώτισης» της σουηδικής κοινής γνώμης για τα ιδιαίτερα «οφέλη» που πρόκειται να αποκομίσει η χώρα από την ένταξή της στην ΟΝΕ.


Γ. Καρ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ