ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Οχτώβρη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
«Κάτω από τον ίδιο ουρανό, γύρω από την ίδια θάλασσα»

Εικαστική έκθεση από Ελληνες και Τούρκους καλλιτέχνες

Η καλλιτεχνική ομάδα «FireArt» και το Κέντρο Πολιτισμού «Ναζίμ Χικμέτ» οργανώνουν κοινή έκθεση έργων Ελλήνων και Τούρκων καλλιτεχνών με τίτλο «Κάτω από τον ίδιο ουρανό, γύρω από την ίδια θάλασσα», η οποία θα πραγματοποιηθεί στον Πολυχώρο Πολιτισμού «Ισλαχανέ» στη Θεσσαλονίκη από τις 12 Οκτώβρη έως και τις 15 Νοέμβρη. Παρουσιάζονται έργα (ζωγραφική, σχέδια, γλυπτά, φωτογραφία, video art) καλλιτεχνών από την Ελλάδα και την Τουρκία. Θέμα της έκθεσης είναι ο πόλεμος και η ειρηνική συνύπαρξη των λαών, θεματική που αποκτά ιδιαίτερη σημασία σήμερα, μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία αλλά και μπροστά στην όξυνση των ανταγωνισμών των αστικών τάξεων Ελλάδας και Τουρκίας. Η κοινή δράση Ελλήνων και Τούρκων καλλιτεχνών για την πραγματοποίηση της συγκεκριμένης έκθεσης θέλει να τονίσει μέσω της Τέχνης την ανάγκη αλληλεγγύης των δύο λαών. Η έκθεση ξεκίνησε το ταξίδι της από την Κωνσταντινούπολη και φιλοδοξεί να ταξιδέψει και σε άλλες πόλεις και χώρες, στοχεύοντας να ευαισθητοποιήσει το κοινό πάνω στο ζήτημα των αιτιών που γεννούν τους πολέμους.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Χαρά Αμοιρίδου, Νίκος Γαλαζούδης, Ευγένιος Γκάλκιν, Εμπρού Γιουσούφ, Fotokolekt, Αναστασία Καλτσή, Levent Karaoglu, Γιώργος Κιτσούκης, Omer Kocag, Ανδριάννα Κουμεντάκου, Χρύσα Κοφίνα, Νεφέλη Κυριάκου, Ευπραξία Μπαντάζου, Δέσποινα Shekine Nainti, Αρχοντία Παπαγεωργίου, Γιάννης Πρώιος, Χαράλαμπος Τουμπέκης, Μάρκος Τραϊτοράκης, Νάσος Χαλκίδης.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Τετάρτη 12 Οκτώβρη στις 7 το απόγευμα. Την ίδια μέρα θα παρουσιαστεί η διαδραστική performance «Το κουτί».

H performance έχει ως θέμα τον σύγχρονο άνθρωπο και τη δύσκολη πραγματικότητα στην οποία ζει. Μη μπορώντας να εντοπίσει τις αιτίες των προβλημάτων του, ο άνθρωπος φτάνει σε αδιέξοδα από τα οποία δεν υπάρχει ατομική λύση. Το κοινό καλείται να προβληματιστεί πάνω σ' αυτήν την κατάσταση και να δράσει. Ταυτόχρονα, η performance τονίζει αυτά που ενώνουν Ελληνες και Τούρκους.

Ως απάντηση στον τίτλο της έκθεσης, που είναι εμπνευσμένος από ποίημα του Ναζίμ Χικμέτ, έρχονται οι στίχοι του Γιώργου Σεφέρη, που αναφέρονται στο βάρος της πολιτιστικής κληρονομιάς. Ενας σημαντικός Τούρκος ποιητής γεννημένος στη Θεσσαλονίκη και ένας σημαντικός Ελληνας ποιητής γεννημένος στη Σμύρνη μάς καλούν να επαναξιολογήσουμε το χρέος μας απέναντι στην Ιστορία. Κατά τη διάρκεια της performance ακούγονται στίχοι από το «Μυθιστόρημα» του Γιώργου Σεφέρη και εκτενές απόσπασμα από τον μονόλογο του Τσάρλι Τσάπλιν στην ταινία «Ο Μεγάλος Δικτάτορας» σε επανεκτέλεση.

H performance παρουσιάζεται με performer τον Γιάννη Πρώιο, καλλιτεχνική επιμέλεια από την ομάδα «FireArt» και συντελεστές τους: Θωμά Κοροβίνη (απαγγελία), Αριστοτέλη Μαυρόπουλο (εκφώνηση), Κωνσταντίνο Κοφίνα (μουσική), Γιώργο Μπαλτά (τύμπανα), Alex Kiou (βιολί). Στην παραγωγή ήχου και εικόνας: Blueberry Productions Co. Η κινηματογράφηση έγινε στον πολυχώρο «Sureal».

Μέρες και ώρες λειτουργίας: Δευτέρα έως Παρασκευή 10 π.μ. - 2 μ.μ. και Τετάρτη 10 π.μ. - 8 μ.μ.

Επέστρεψαν «Οι μάγισσες του Σάλεμ»

Για δεύτερη χρονιά επιστρέφουν «Οι μάγισσες του Σάλεμ» στο Θέατρο «Βρετάνια», σε μετάφραση - σκηνοθεσία Νικορέστη Χανιωτάκη.

Πρόκειται για ένα από τα εμβληματικά έργα του σπουδαίου Αρθουρ Μίλερ, που γράφτηκε στην εποχή του μακαρθισμού και πρωτοπαίχτηκε στο Μπρόντγουεϊ το 1953, για να καταγγείλει την αντικομμουνιστική υστερία που επικράτησε στις ΗΠΑ. Για δύο σχεδόν δεκαετίες, εκατοντάδες άνθρωποι κατηγορήθηκαν για διείσδυση «κομμουνιστικής προπαγάνδας» στη βιομηχανία του θεάματος. Βρέθηκαν στη «μαύρη λίστα», ανακρίθηκαν, κατηγορήθηκαν χωρίς αποδείξεις, άλλοι φυλακίστηκαν και άλλοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους, χάνοντας τις δουλειές τους.

Ο Μίλερ με άκρως αλληγορικό τρόπο αναπαριστά τις στημένες δίκες της Επιτροπής Αντιαμερικανικών Υποθέσεων και τον ηρωισμό των ανθρώπων που αντιστάθηκαν σε αυτήν, υψώνοντας το ανάστημά τους. Αναπαριστά όλο το κλίμα της εποχής, χωρίς αυτό να αναφέρεται πουθενά... Παίρνει αφορμή από ένα πραγματικό ιστορικό γεγονός: Τη δίκη των μαγισσών που έγινε στο χωριό Σάλεμ της Μασαχουσέτης το 1692, ένα περιστατικό που οδήγησε στην καταδίκη και εκτέλεση 20 κατοίκων με την κατηγορία της μαγείας...

Παίζουν: Ακης Σακελλαρίου, Ρένια Λουιζίδου, Μιχάλης Αεράκης, Δανάη Επιθυμιάδη, Γιάννης Καλατζόπουλος, Μελίνα Βαμβακά, Κώστας Κάππας, Ισιδώρα Δωροπούλου, Θωμάς Γκαγκάς, Κατερίνα Νικολοπούλου, Αννα Κλάδη, Αντουανέτα Παπαδοπούλου, Δανάη Ομορεγκιέ Νεάνθ.

Παραστάσεις: Τετάρτη 19.00, Πέμπτη 21.00, Παρασκευή 21.00, Σάββατο 18.00 και 21.00, Κυριακή 19.15.

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ
Δεύτερος κύκλος παραστάσεων για τα «Ματωμένα Χώματα»

Τα «Ματωμένα Χώματα» της Διδώς Σωτηρίου, σε σκηνοθεσία Γιώργου Παλούμπη και θεατρική προσαρμογή του ίδιου και του Αντώνη Τσιοτσιόπουλου, έρχονται για έναν ακόμα κύκλο παραστάσεων στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, από τις 7 έως τις 23 Οκτώβρη.

Η ζωή του Μικρασιάτη Μανώλη Αξιώτη, που αφηγείται τις δοκιμασίες του στα «Ματωμένα Χώματα», μεταφέρεται στην κεντρική σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά. Με έντονο το στοιχείο της μνήμης και μέσα από μία έντονη αλληλουχία αφηγήσεων και σκηνών, ο θεατής παρακολουθεί τη ζωή του ήρωα από την ήρεμη αγροτική ζωή στο χωριό Κιρκιντζέ στα απάνθρωπα τάγματα εργασίας Αμελέ Ταμπουρού, το σκληρό μέτωπο του Αφιόν Καραχισάρ και το προσφυγικό ταξίδι στην Ελλάδα.

Παίζουν: Νικήτας Τσακίρογλου, Μιχάλης Σαράντης, Θάνος Αλεξίου, Μαρία Νεφέλη Δούκα, Τζένη Κόλλια, Φώτης Λαζάρου, Δάφνη Λιανάκη, Σταύρος Μοίρας, Πάνος Μπέκας, Ευθύμης Ξυπολιτάς, Παναγιώτα Παπαδημητρίου, Αντώνης Τσιοτσιόπουλος, Κώστας Φυτίλης, Aντώνης Χρήστου. Μουσικοί επί σκηνής: Αθηνόδωρος Καρκαφίρης και Βαγγέλης Παρασκευαΐδης.

Μέρες και ώρες παραστάσεων: Τετάρτη 19.00, Πέμπτη 21.00, Παρασκευή 21.00, Σάββατο 18.00 και 21.00, Κυριακή 19.00.

Προπώληση εισιτηρίων: viva.gr και ticketservices.gr

Στην Εθνική Βιβλιοθήκη το αρχείο του Γιώργου Σκούρτη

Προσβάσιμα είναι τα φυσικά τεκμήρια του αρχείου του θεατρικού συγγραφέα Γιώργου Σκούρτη, που παραδόθηκε τον Ιούνιο του 2021 ως δωρεά στην Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας από τον γιο του συγγραφέα, Σπύρο Σκούρτη.

Το αρχείο του Γιώργου Σκούρτη περιλαμβάνει χειρόγραφα του δημιουργού με σημειώσεις και σχεδιάσματα γνωστών και άγνωστων έργων του, καθώς και ποικίλο υλικό που αφορά το θεατρικό, πεζογραφικό, ποιητικό και μεταφραστικό του έργο: Δακτυλογραφημένα κείμενα, θεατρικά προγράμματα από τις παραστάσεις των έργων του (από την ιστορική συνεργασία του Γιώργου Σκούρτη με το Θέατρο Τέχνης «Κάρολος Κουν» από το 1970 έως το 1976 και έπειτα το 1988, όπως και με το Εθνικό Θέατρο), αποκόμματα Τύπου με συνεντεύξεις, κριτικές, βιβλιοπαρουσιάσεις, επιστολές, και φυσικά τα εκδοθέντα βιβλία του. Υπάρχει επίσης αρχειακό υλικό σχετικά με τις τηλεοπτικές και κινηματογραφικές δραστηριότητες του συγγραφέα, τη στιχουργική και την αρθρογραφία του σε εφημερίδες, δακτυλογραφημένα σενάρια, ιδέες και περιλήψεις σεναρίων κ.ά.

Τα παραπάνω συμπληρώνει ικανός αριθμός οπτικοακουστικών τεκμηρίων, κυρίως φωτογραφικών από θεατρικά ανεβάσματα των έργων του, αλλά και ηχητικών καταγραφών και βίντεο (κασέτες, δισκέτες, cd/dvd).

Αφίσες, κάδρα με οικογενειακές φωτογραφίες και πίνακες, ένας χρυσός δίσκος μουσικής («Μετανάστες», 1974, σε μουσική Γιάννη Μαρκόπουλου και στίχους Γιώργου Σκούρτη), διάφορα προσωπικά μικροαντικείμενα και δύο γραφομηχανές του ολοκληρώνουν το μεγάλο αρχείο ενός συγγραφέα που άφησε το δικό του στίγμα στο νεοελληνικό θέατρο και στα Γράμματα γενικότερα.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΧΟΡΟΥ
Διεκδικεί ενίσχυση των παραγωγών χορού

Σε συναντήσεις με τον υφυπουργό Πολιτισμού Ν. Γιατρομανωλάκη έχει προχωρήσει το τελευταίο διάστημα το Σωματείο Εργαζομένων στον Χώρο του Χορού (ΣΕΧΩΧΟ), διεκδικώντας την ένταξη του χορού στις σκηνές εποπτευόμενων φορέων και ΔΗΠΕΘΕ. Μάλιστα, το ΣΕΧΩΧΟ μαζί με 8 ΔΗΠΕΘΕ, το Εθνικό Θέατρο και το ΚΘΒΕ έχουν απευθύνει κοινή επιστολή προς το υπουργείο ζητώντας την έγκριση συγκεκριμένου ποσού πέραν της τακτικής χρηματοδότησης, υπό την αίρεση υλοποίησης ενός ελάχιστου αριθμού παραγωγών χορού, αλλά και στήριξης εκπαιδευτικών και ερευνητικών δράσεων, ώστε να ενταχθεί ο σύγχρονος χορός στον προγραμματισμό του κάθε φορέα.

Παράλληλα, το ΣΕΧΩΧΟ διεκδικεί από το υπουργείο διορθωτικές κινήσεις προς αντιστάθμιση της περικοπής κατά 60% στις επιχορηγήσεις για τον χορό.

Οι προσπάθειες του ΣΕΧΩΧΟ για τα παραπάνω θέματα έχουν ξεκινήσει από το 2021, ωστόσο σε ανακοίνωσή του το Σωματείο εκφράζει την απογοήτευσή του για την 14μηνη απραξία του υπουργείου για το θέμα, μετά και την τελευταία συνάντηση με τον υφυπουργό στα τέλη Σεπτέμβρη. Ζητάει λοιπόν νέα συνάντηση με το υπουργείο μέσα στον Οκτώβρη, «με σκοπό να προχωρήσουν τα αιτήματά μας επί του πρακτέου» όπως αναφέρει.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ