ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Οχτώβρη 2011 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Αποφάσισαν αγώνες κόντρα στη συνδικαλιστική πλειοψηφία

Την ώρα που η ΠΑΣΚΕ πρότεινε εφεδρεία για τους αποσπασμένους για να ...σωθούν οι διοικητικοί, οι εργαζόμενοι αποδέχτηκαν την πρόταση των δυνάμεων του ΠΑΜΕ και αποφάσισαν «ούτε μία απόλυση δεκτή»!

Με την αποδοχή των προτάσεων των δυνάμεων του ΠΑΜΕ στη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Υπαλλήλων στην κεντρική υπηρεσία του υπουργείου Παιδείας «σφραγίστηκε» η χτεσινή Γενική Συνέλευση του Συλλόγου. Γεγονός που αναδεικνύει την αγωνιστική διάθεση των εργαζομένων και τις δυνατότητες συσπείρωσης νέων δυνάμεων στο ταξικό κίνημα. Και αυτό σε έναν σύλλογο όπου η ΠΑΣΚΕ έχει την απόλυτη πλειοψηφία και που ο συσχετισμός δύναμης είναι συντριπτικά σε βάρος των δυνάμεων του ΠΑΜΕ.

Συγκεκριμένα, στη Γενική Συνέλευση συζητήθηκαν οι επερχόμενες απολύσεις στο Δημόσιο, η σημερινή απεργία και η επόμενη στις 19 Οκτώβρη. Στο Υπουργείο Παιδείας προβλέπονται 1.500 οργανικές θέσεις διοικητικών υπαλλήλων, δουλεύουν 500 διοικητικοί υπάλληλοι και οι υπόλοιποι είναι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί. Το ΠΑΜΕ πραγματοποίησε παρέμβαση στη συνέλευση με συνδικαλιστικά στελέχη από το χώρο του Δημοσίου. Ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ έκανε δύο προτάσεις οι οποίες έγιναν δεκτές από τη γενική συνέλευση.

Η μία πρόταση ήταν ότι δε γίνεται ούτε μία απόλυση δεκτή και πως όταν ανακοινωθεί λίστα ονομάτων που εντάσσονται σε εργασιακή εφεδρεία τότε οι εργαζόμενοι προχωράνε αυτόματα σε 24ωρη απεργία και σε κλιμάκωση της πάλης με όλες τις μορφές.

Η δεύτερη πρόταση έδωσε αποστομωτική απάντηση στην προσπάθεια της πλειοψηφίας του ΔΣ του Σωματείου να εκφυλίσει τον αγώνα των εργαζομένων, προτείνοντας σήμερα να γίνει κατάληψη του υπουργείου, ώστε να μη δηλωθεί η απεργία και να μη χαθεί το μεροκάματο! Η παρέμβαση του ΠΑΜΕ ήταν: «Αυτόν τον αγώνα θα τον πληρώσουμε και με τον ιδρώτα μας και με το αίμα μας. Είναι αγώνας ταξικά δίκαιος και τίμιος. Η απεργία είναι το πιο σημαντικό όπλο της εργατικής τάξης. Δεν μπορούμε να δώσουμε λαβές για να χτυπήσει ο αντίπαλος τον αγώνα μας. Δεν μπορεί να δηλώνουμε απεργοί και να παίρνουμε το μεροκάματο. Είναι φαινόμενα σήψης και εκφυλισμού στο εργατικό κίνημα και έχουμε υποχρέωση να το προστατέψουμε από αυτά». Αυτή η θέση έγινε ομόφωνα δεκτή από τη γενική συνέλευση και μάλιστα λήφθηκε απόφαση για την περιφρούρηση της απεργίας από τα ξημερώματα.

Αυτή η εξέλιξη αποτέλεσε και καταδίκη της προσπάθειας της πλειοψηφίας του ΔΣ του Συλλόγου να υπονομεύσει τις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων. Να στρέψει τους μόνιμους στους συμβασιούχους, τους αποσπασμένους στους διοικητικούς, τους εργαζόμενους του Δημοσίου σε αυτούς του Ιδιωτικού. Τρανταχτή απόδειξη του ρόλου της πλειοψηφίας είναι η εξής θέση της: Αν είναι να μπουν σε εφεδρεία οι διοικητικοί - μόνιμοι υπάλληλοι του υπουργείου Παιδείας καλύτερα να μπουν οι εκπαιδευτικοί που είναι αποσπασμένοι στο υπουργείο Παιδείας. Δηλαδή, λένε: «Να καούν αυτοί να σωθούμε εμείς»!

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Δράσεις των Λαϊκών Επιτροπών

Με στόχο η οργανωμένη άρνηση του λαού να πληρώσει τα χαράτσια της κυβέρνησης, που τις προηγούμενες μέρες εκφράστηκε μαζικά μέσα από τις Λαϊκές Επιτροπές και τα Σωματεία, να μετατραπεί σε αγώνα αντίστασης στο σύνολο της επίθεσης κυβέρνησης, κεφαλαίου, ΕΕ, συνεχίζεται η δράση των Λαϊκών Επιτροπών στη Θεσσαλονίκη. Στόχος είναι να συνεχιστεί η άρνηση πληρωμής και των νέων χαρατσιών που θα στείλει η κυβέρνηση μέσω της ΔΕΗ, αλλά και ο αγώνας για την προστασία των ανέργων, για το δικαίωμα στη δημόσια δωρεάν παιδεία και υγεία, ενάντια στις απολύσεις και στην εργασιακή εφεδρεία, για την υπεράσπιση των ΣΣΕ, να αγκαλιαστεί ακόμη πιο μαζικά, πιο αποφασιστικά.

Στο πλαίσιο αυτό, το βράδυ της Δευτέρας, πραγματοποιήθηκε μαζική σύσκεψη της Λαϊκής Επιτροπής Σταυρούπολης, στην πλατεία Ελευθερίας στην Ανω Ηλιούπολη. Συγκεντρώθηκαν υπογραφές κάτω από τη δήλωση άρνησης πληρωμής των νέων χαρατσιών για τα ακίνητα, και σχεδιάστηκε η οργανωμένη συμμετοχή στην σημερινή απεργιακή συγκέντρωση των ταξικών δυνάμεων στο Δημόσιο αλλά και στην πανεργατική απεργία στις 19 Οκτώβρη.

Σήμερα, Τετάρτη, στις 7 μ.μ., προγραμματίζεται συνέλευση στις εργατικές Κατοικίες της Ευκαρπίας. Αύριο Πέμπτη, η Λαϊκή Επιτροπή Ευόσμου Κορδελιού οργανώνει νέα σύσκεψη στις 8 μ.μ., στο Δημαρχείο Ευόσμου και η Επιτροπή Αγώνα Αμπελοκήπων οργανώνει ανοιχτή συνέλευση στις 7 μ.μ., στην πλατεία Επταλόφου.

Στην Κρήτη

Με τη συμμετοχή δεκάδων εργαζομένων, αυτοαπασχολουμένων, νέων και συνταξιούχων, πραγματοποιήθηκε, πριν μερικές μέρες η ιδρυτική συγκέντρωση της Λαϊκής Επιτροπής Δήμου Μαλεβυζίου στο Νομό Ηρακλείου, που πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία του Γαζίου. Την ερχόμενη Δευτέρα 10 Δεκέμβρη η επιτροπή οικοδόμων του ΠΑΜΕ στην Αλικαρνασσό, η επιτροπή Αλικαρνασσού της ΠΑΣΕΒΕ, η Ενωση συνταξιούχων ΙΚΑ και το σωματείο ιδιωτικών υπαλλήλων καλούν σε Λαϊκή Συνέλευση στην Αλικαρνασσό. Η Λαϊκή Συνέλευση θα γίνει στην αίθουσα του ΚΑΠΗ της περιοχής στις 7 το απόγευμα με σκοπό τη συγκρότηση Λαϊκής Επιτροπής Αλικαρνασσού.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΠΕΤΡΟΛΑ»
Στάση εργασίας ενάντια στα χαράτσια

Από τη χτεσινή στάση εργασίας
Από τη χτεσινή στάση εργασίας
Στάση εργασίας, από τις 12 το μεσημέρι έως τη λήξη της βάρδιας, πραγματοποίησαν χτες εργαζόμενοι στο εργοτάξιο της «ΠΕΤΡΟΛΑ», με αφορμή τα χαράτσια που οδηγούν την εργατική λαϊκή οικογένεια σε ακόμα μεγαλύτερη οικονομική εξάντληση και εξαθλίωση. Μπροστά σε αυτή την πρόκληση της κυβέρνησης, εκπρόσωποι από το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, το Σωματείο Μετάλλου Πειραιά και το Σωματείο Μετάλλου Ελευσίνας «ΜΑΣΙΝΑ», το Σωματείο Ηλεκτροτεχνιτών Αττικής βρέθηκαν έξω από το εργοτάξιο την ώρα που οι εργαζόμενοι έβγαιναν από την πύλη και απεύθυναν μαζικό κάλεσμα αντίστασης και ανυπακοής. «Μπορούμε να τους σταματήσουμε. Μπορούμε να τους χαλάσουμε τα σχέδια», τόνισαν χαρακτηριστικά οι συνδικαλιστές απευθυνόμενοι στους εργάτες του εργοταξίου.

ΛΑΡΙΣΑ
Αγωνιστική παρέμβαση στη ΔΕΗ

Αγωνιστική παρέμβαση στο υποκατάστημα της ΔΕΗ, στη Λάρισα, πραγματοποίησαν χτες το πρωί δυνάμεις των αγωνιστικών συσπειρώσεων του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΥ, της ΠΑΣΕΒΕ, του ΜΑΣ και της ΟΓΕ, καλώντας τους Λαρισαίους που ήταν εκεί να μην πληρώσουν τα χαράτσια της κυβέρνησης.

Στα πλαίσια της παρέμβασής τους ανάρτησαν ένα μεγάλο πανό στην πρόσοψη του κτιρίου και μοίρασαν ενημερωτικό υλικό. Κάλεσαν, επίσης, τους εργαζόμενους της επιχείρησης να μην προχωρήσουν σε διακοπή του ρεύματος στις λαϊκές οικογένειες που δε θα πληρώσουν το χαράτσι και να συμμετάσχουν μαζικά και δυναμικά στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ σήμερα και στις 19 Οκτώβρη.

Παρέμβαση στην Ι' ΔΟΥ Αθηνών

Παρέμβαση στην Ι' ΔΟΥ Αθηνών (3ης Σεπτεμβρίου 33) για να εκφραστεί οργανωμένα, μαζικά η άρνηση πληρωμής της έκτακτης εισφοράς, οργανώνουν αύριο Πέμπτη, στις 12 το μεσημέρι, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού Ξενοδοχείων Αττικής και ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας.

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ

Κάλεσμα στους εργαζόμενους, στους άνεργους και το λαό του Περιστερίου απευθύνει η «Λαϊκή Επιτροπή Περιστερίου» να συμμετέχουν μαζικά σε συγκέντρωση που διοργανώνει για την ανεργία σήμερα, Τετάρτη 5 Οκτώβρη, στις 6 το απόγευμα στην πλατεία Δημαρχείου.

Χαράτσι σε παραπληγική με 86% αναπηρία

Στη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) έφτασε χτες η εξής πληροφορία: Σε παραπληγική με 86% ποσοστό αναπηρίας πήγε το «χαράτσι» της έκτακτης εισφοράς. Επειδή οι ανάπηροι με κινητική αναπηρία από 80% και πάνω, όπως και οι τυφλοί, εξαιρούνται από το «χαράτσι», η παραπληγική πήγε στην εφορία ζητώντας να διορθωθεί το λάθος. Ομως, ο εφοριακός υπάλληλος της είπε ότι πρέπει να επανεξεταστεί και να ανανεώσει το πιστοποιητικό αναπηρίας της! Από πότε οι εφοριακοί υπάλληλοι είναι... «γιατροί» και αρμόδιοι να πουν σε ένα άτομο με βαριά κινητική αναπηρία, ότι πρέπει να επανεξεταστεί; Μήπως πρόκειται για γενική κατεύθυνση που έχει δοθεί στις εφορίες, ώστε τελικά και αυτές οι ευπαθείς ομάδες να πληρώσουν την έκτακτη εισφορά; Διότι ο μέσος χρόνος αναμονής στα πολυδιαφημισμένα από την κυβέρνηση Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας είναι μερικοί μήνες. Στο μεταξύ οι ανάπηροι θα κληθούν να πληρώσουν.

Μήπως, με αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση στέλνει τους ανάπηρους για επανεξέταση στα πλαίσια των σχεδιασμών της να πετσοκόψει τις αναπηρικές συντάξεις, να τις δίνει ανάλογα με τη «λειτουργικότητα» του κάθε ατόμου με αναπηρία; Τι άλλο νόημα μπορεί να έχει η επανεξέταση της αναπηρίας ενός ατόμου, όπως της συγκεκριμένης γυναίκας, που το καθορισμένο ποσοστό αναπηρίας του έχει ισχύ εφ' όρου ζωής;

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ «LIDL» ΑΤΤΙΚΗΣ
Γενική συνέλευση για την οργάνωση της απεργίας

Σε γενική συνέλευση, την Κυριακή 9 Οκτώβρη, στις 11 το πρωί, για την οργάνωση της απεργίας στις 19 του Οκτώβρη και της μαζικής άρνησης πληρωμής των χαρατσιών, καθώς και για την επιχειρούμενη προσπάθεια της εργοδοσίας να μειώσει το ωράριο εργασίας με αντίστοιχη μείωση των μισθών, καλεί τους εργαζόμενους στην επιχείρηση «LIDL» το επιχειρησιακό σωματείο. Η γενική συνέλευση θα γίνει στα γραφεία του σωματείου (Αγ. Φιλοθέης 5Β, πλ. Μητροπόλεως).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ