ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 5 Φλεβάρη 2019
Σελ. /28
Ποιος μπορεί;

Ξεχειλίζουν από ...«προοδευτισμό» αυτές οι διμερείς ή πολυμερείς συναντήσεις κρατών στις οποίες πρωταγωνιστεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, διεκδικώντας αναβαθμισμένο ρόλο για την ελληνική αστική τάξη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η πρόσφατη συνάντηση στην Κύπρο των εφτά ευρωπαϊκών κρατών του Νότου. Μια από τις σημαντικότερες εξελίξεις που προέκυψαν ήταν η καταρχήν συμφωνία της κυπριακής κυβέρνησης να «φιλοξενήσει» στρατιωτική βάση της Γαλλίας στο νησί. Το επόμενο διάστημα μάλιστα αναμένονται ανακοινώσεις για τις λεπτομέρειες της συμφωνίας, η οποία παρουσιάζεται περίπου ως επιβεβλημένη, για την προστασία των γεωτρήσεων της γαλλικής «Total» στην κυπριακή ΑΟΖ. Ετσι, το Ενεργειακό γίνεται «όχημα» για ακόμα μεγαλύτερη στρατιωτικοποίηση της Ανατολικής Μεσογείου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, την ώρα που οι ανταγωνισμοί οξύνονται. Καθόλου τυχαία, στο παρασκήνιο συνεχίζεται η συζήτηση και για την εγκατάσταση αμερικανικής βάσης στην Κύπρο, όπως και για την ενεργότερη εμπλοκή του ΝΑΤΟ στο «σύστημα εγγυήσεων» που θα προκύψει από μια πιθανή «διευθέτηση» του Κυπριακού. Αλήθεια, ποιος λαός μπορεί να αισθάνεται ασφάλεια όταν τα γεράκια του ΝΑΤΟ και οι στρατοί των κρατών - μελών ενισχύουν την παρουσία τους στην περιοχή, έχοντας μάλιστα την εμπειρία περασμένων δεκαετιών για το πού οδήγησε η εμπλοκή του αμερικανοΝΑΤΟικού παράγοντα στο Κυπριακό, στο Μεσανατολικό και αλλού;

Χωρίς πάτο

Τα πιο φαιδρά στιγμιότυπα γεννάει η ΣΥΡΙΖΑίικη προσπάθεια να ρίξουν λάσπη στην καθαρή και σταθερή στάση του ΚΚΕ ενάντια στη συμφωνία των Πρεσπών. Μερικά τέτοια χαρακτηριστικά δείγματα είδαμε ξανά στον κυβερνητικό Τύπο του Σαββατοκύριακου, με τους αρθρογράφους - «his master voice» - να επιχειρούν να «προσπεράσουν» σαν μικρή ...λεπτομέρεια την αντίθεση του ΚΚΕ στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς που υπηρετεί η συμφωνία και να πείσουν ότι οι θέσεις του ΚΚΕ ταυτίζονται τάχα με αυτές των εθνικιστών, επειδή καταγγέλλει ότι με τη συμφωνία παραμένουν σπέρματα αλυτρωτισμού και εθνικισμού. Ακόμα πιο γκροτέσκα βέβαια γίνεται η προσπάθεια αυτή, όταν τα κυβερνητικά στελέχη επιχειρούν να δώσουν «μαθήματα» ...αντιιμπεριαλισμού στο ΚΚΕ, υπερασπιζόμενοι ακριβώς το ΝΑΤΟικό περιεχόμενο της συμφωνίας. Για παράδειγμα, ένα από τα κυβερνητικά στελέχη, αφού πρώτα ανέλυσε ότι δεν μπορεί να φύγει η χώρα από μια ιμπεριαλιστική ένωση όπου συμμετέχουν και χώρες με τις οποίες υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα (!) - εννοώντας δηλαδή λίγο-πολύ ότι το ΝΑΤΟ είναι εγγυητής των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας! - καλεί το ΚΚΕ να κατανοήσει ότι μια κυβέρνηση της «αριστεράς» είναι στο ΝΑΤΟ για να... βάζει όρια στην ιμπεριαλιστική πολιτική του! «Αν το ΚΚΕ δεν μπορεί να τα καταλάβει αυτά, ας συνεχίσει το τροπάρι περί αμερικανόδουλων», καταλήγει. Αλήθεια, μετά από τέτοιες βαθυστόχαστες αναλύσεις, υπάρχει έστω και ένας που να πιστεύει ότι έχει πάτο η ξεφτίλα, στην προσπάθειά τους να συκοφαντήσουν και να επιτεθούν στο ΚΚΕ;

Συμμετοχική εξαπάτηση

Πρόκληση για τα λαϊκά στρώματα που στενάζουν από την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, έτσι όπως εξειδικεύεται σε δήμους και Περιφέρειες, είναι οι απαντήσεις των υποψήφιων δημάρχων του ΣΥΡΙΖΑ στους δήμους Πετρούπολης, Καισαριανής, Ιλίου και Παλιού Φαλήρου, στο ερώτημα που τους θέτει η κυβερνητική «Αυγή»: «Πώς θα αυξηθεί η συμμετοχή των πολιτών στη διακυβέρνηση των δήμων; Προτίθεστε να υιοθετήσετε το εργαλείο του συμμετοχικού προϋπολογισμού;». Τι λένε εν συντομία οι ΣΥΡΙΖΑίοι υποψήφιοι; Οτι η αντιδραστική μεταρρύθμιση του «Κλεισθένη» που ψήφισε η κυβέρνηση, δίνει τάχα μεγαλύτερη δυνατότητα για «λαϊκή συμμετοχή στους δήμους» και «ευκαιρίες για να διαμορφώσουμε την πόλη των αναγκών μας», εξωραΐζοντας πλήρως μια αντιδραστική μεταρρύθμιση και καλώντας το λαό να τη στηρίξει ενεργά και «συμμετοχικά». Και όχι μόνο αυτό: Οι υποψήφιοι δήμαρχοι ισχυρίζονται ότι «η ελλιπής χρηματοδότηση του δήμου καθιστά ουτοπική προς το παρόν τη διευρυμένη υλοποίησή του (σ.σ. του "συμμετοχικού προϋπολογισμού") αλλά παραμένει εφικτή η υιοθέτησή του σε τομείς όπως η Παιδεία και ο αθλητισμός» και ότι ο λεγόμενος «συμμετοχικός προϋπολογισμός» «θα αποτυπώνει και ανάγκες που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν άμεσα και θα έχουμε πιο ρεαλιστικές και σχεδιασμένες λαϊκές διεκδικήσεις». Δείχνουν δηλαδή και τι σόι «εργαλείο» είναι αυτοί οι λεγόμενοι «συμμετοχικοί προϋπολογισμοί», που θα λειτουργούν ως μοχλός για να ρίξουν κι άλλο τις απαιτήσεις των λαϊκών στρωμάτων, να κόψουν και να ράψουν τις λαϊκές ανάγκες και τις διεκδικήσεις στα «όρια» των περιβόητων «αντοχών της οικονομίας» και της υποχρηματοδότησης των δήμων, νομιμοποιώντας τελικά τη μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα στις υπηρεσίες και τη διεύρυνση της λεγομένης «τοπικής φορολογίας».

Εξαΰλωση

«Οι εργαζόμενοι που λαμβάνουν τον κατώτατο μισθό εξακολουθούν να βρίσκονται κάτω από το αφορολόγητο όριο», είπε σε συνέντευξή της η υπουργός Εργασίας. Φανταστείτε πόσο χαμηλά έχει πέσει το αφορολόγητο όριο, ώστε να πανηγυρίζει η κυβέρνηση επειδή δεν θίγεται ο κατώτερος μισθός των 650 ευρώ μεικτά! Αν όμως το «ίσα βάρκα ίσα νερά» στη ζυγαριά της φτώχειας παρουσιάζεται από την κυβέρνηση ως η «καλή» είδηση, τι θα συμβεί στην περίπτωση που μειωθεί κι άλλο το αφορολόγητο όριο από την επόμενη χρονιά, όπως προβλέπει ο προψηφισμένος νόμος του ΣΥΡΙΖΑ; Την απάντηση δίνει η κυβερνητική «Αυγή»: «Το 2020, ο εργαζόμενος (που αμείβεται με τον κατώτερο μισθό) θα έχει ετήσιες αποδοχές 9.100 ευρώ (μεικτά), από 8.204 το 2018 (...) Αν ισχύσει το ψηφισμένο μέτρο της μείωσης του αφορολογήτου ορίου από 8.636 ευρώ στα 5.685 ευρώ και ακολούθως μειωθεί η έκπτωση φόρου από τα 1.900 ευρώ στα 1.250 ευρώ, θα προκύψει για το 2020 ετήσιος φόρος 431,68 ευρώ. Ετσι, η καθαρή αύξηση των αποδοχών του μισθωτού που θα λαμβάνει τον νέο αυξημένο κατώτατο μισθό θα μειωθεί στα 324,32 ευρώ, δηλαδή 23,15 ευρώ τον μήνα». Ούτε λίγο, ούτε πολύ, με τον «εν αναμονή» φορολογικό νόμο του ΣΥΡΙΖΑ, οι εργαζόμενοι θα χάσουν με το «καλημέρα» τη μισή σχεδόν «αύξηση» απ' αυτήν που τους έδωσαν με την αναπροσαρμογή! Χώρια που η κυβέρνηση «μάζεψε» άρον - άρον όσα έλεγε για νέα αύξηση το 2020 και άρχισε από τώρα να «ζυμώνει» την προοπτική της εξαΰλωσης ακόμα κι αυτών των ελάχιστων ευρώ που δίνει στον κατώτερο μισθό...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1669 Ο Μολιέρος παρουσιάζει επίσημα τη θεατρική κωμωδία «Ταρτούφος», με τεράστια επιτυχία.

1930 Εκδίδεται το Προεδρικό Διάταγμα με το οποίο οι Ελληνίδες αποκτούν δικαίωμα ψήφου στις δημοτικές και κοινοτικές εκλογές. Θα πρέπει να περάσουν ακόμα 14 χρόνια, έως τον Απρίλη του 1944, ωσότου οι γυναίκες αποκτήσουν από το ΕΑΜ το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι (εκλογές για την ανάδειξη του Εθνικού Συμβουλίου στην Ελεύθερη Ελλάδα).

1940 Ενώ ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος έχει ήδη αρχίσει, το Ανώτατο Πολεμικό Συμβούλιο της Αγγλίας και της Γαλλίας αποφασίζει την αποστολή εκστρατευτικού σώματος στη Φινλανδία με σκοπό να πάρει μέρος στον πόλεμο εναντίον της Σοβιετικής Ενωσης.

1942 Ιδρύεται το ΕΑΜ Νέων, με κύριο κορμό την ΟΚΝΕ (Ομοσπονδία Κομμουνιστικών Νεολαιών Ελλάδας) και τις οργανώσεις «Φιλική Εταιρεία Νέων» και «Λεύτερη Νέα».

1948 Τμήματα του Αρχηγείου Ρούμελης του ΔΣΕ διεισδύουν στην Πάρνηθα, σε απόσταση μόλις 20 χλμ. από την Αθήνα.

1960 Οι ΗΠΑ απορρίπτουν την πρόταση για σύναψη συμφώνου μη επίθεσης μεταξύ ΝΑΤΟ και Συμφώνου της Βαρσοβίας.

1966 Ενας νεκρός, πενήντα τραυματίες και πέντε χιλιάδες άστεγοι από ισχυρό σεισμό στην Ευρυτανία.

1968 Συνέρχεται η ιστορική 12η Πλατιά Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ (5-15/2/1968). Η εσωκομματική διαπάλη κορυφώνεται. Νίκη επί της δεξιάς αναθεωρητικής ομάδας Παρτσαλίδη - Ζωγράφου - Δημητρίου, η οποία προχωρά σε διάσπαση, ιδρύοντας αργότερα το «ΚΚΕ εσωτερικού».

1971 Πεθαίνει ο Ούγγρος κομμουνιστής Ματίας Ράκοσι, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Κομμουνιστικής Διεθνούς, Γενικός Γραμματέας του Κόμματος Ούγγρων Εργαζομένων (1945 - 1956) και πρωθυπουργός της Ουγγαρίας (1952 - 1953).

1973 Πραγματοποιείται συγκέντρωση 500 φοιτητών στο προαύλιο της Ανωτάτης Εμπορικής Σχολής (ΑΣΟΕΕ), σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους 12 συναδέλφους τους που κλήθηκαν σε απολογία από το Πειθαρχικό Συμβούλιο της σχολής για τη συμμετοχή τους στις διεξαγόμενες κινητοποιήσεις κατά του Καταστατικού Χάρτη της χούντας για την Παιδεία. Σημειώθηκαν μικροσυμπλοκές με την αστυνομία.

1983 Ανακοινώνονται τα στοιχεία της απογραφής του 1981, βάσει των οποίων ο πληθυσμός της Ελλάδας ανέρχεται σε 9.740.411 άτομα.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org