Σειρά νέων αντιλαϊκών μέτρων έχει στα σκαριά και ετοιμάζεται να ξεφουρνίσει, την κατάλληλη στιγμή, η κυβέρνηση. Η έμφαση δίνεται στην αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης και σε άλλα φανερά ή «συγκαλυμμένα» χαράτσια, που θα επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο την οικονομική κατάσταση των λαϊκών τάξεων και στρωμάτων. Σε βάθος χρόνου πηγαίνουν και οι υποσχέσεις που δόθηκαν δήθεν φοροελαφρύνσεις των μισθωτών - συνταξιούχων. Η υλοποίησή τους, όπως αναφέρουν κυβερνητικοί παράγοντες, θα τραβήξει σε ορίζοντα τριετίας...
Αλλοθι και πρόσχημα για τη «Νεοδημοκρατική» πολιτική της λιτότητας είναι οι ...«αντοχές του προϋπολογισμού», τα ελλείμματα και τα φέσια που άφησε πίσω της η εφαρμοζόμενη πολιτική σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου και των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων. Για ευνόητους λόγους, η κυβέρνηση επιθυμεί να διατηρήσει ήπιο κλίμα, καλλιεργώντας «φρούδες ελπίδες» για το μέλλον, όταν υποτίθεται θα έχουν αποδώσει οι λεγόμενες «δημοσιονομικές προσαρμογές». Η κατάσταση βέβαια κάθε άλλο παρά ειδυλλιακή είναι, γεγονός που με μισόλογα και υπεκφυγές παραδέχονται και οι κυβερνητικοί. Στην Αθήνα βρίσκονται από χτες οι ελεγκτές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Την επόμενη βδομάδα καταφτάνει αντίστοιχο «συνεργείο» από την Γιούροστατ και την ΕΕ. Ακόμη - και ενδεχομένως το σπουδαιότερο - η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις πρώτες προτάσεις της για την αναπροσαρμογή του διαβόητου «Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης», που δημοσιοποιήθηκαν χτες, δίνει ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα στο ύψος του δημοσίου χρέους, το οποίο, ειδικά για την Ελλάδα, τρέχει με σχεδόν ανεξέλεγκτους ρυθμούς. Στο πλαίσιο αυτό, η «αυστηρή διετής περίοδος δημοσιονομικών προσαρμογών», στην οποία αναφέρονταν ορισμένοι κυβερνητικοί παράγοντες, αποδείχνεται ελάχιστη για τους σχεδιασμούς στο πλαίσιο του ευρωμονόδρομου της υποταγής. Από την άλλη πλευρά, μέσω του Αναπτυξιακού, του φορολογικού νόμου και άλλων ρυθμίσεων, ετοιμάζονται να εκχωρήσουν νέα προνόμια στο μεγάλο κεφάλαιο και τους ισχυρούς επιχειρηματικούς ομίλους.
Τα όργανα άρχισαν ήδη να παίζουν στο σκοπό της μονόπλευρης λιτότητας. Αναδρομικά χαράτσια, που φτάνουν σε αστρονομικά ύψη, καλούνται να πληρώσουν οι ΕΒΕ της χώρας. Από τη ρύθμιση για το κλείσιμο των λεγόμενων ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων, η κυβέρνηση περιμένει να μπαλώσει τρύπες 1,6 δισ. ευρώ, από αυτά τα 400 εκατ. ευρώ μέσα στο 2004, τα υπόλοιπα το 2005. Η κυβέρνηση ετοιμάζει κλίμα για τα επερχόμενα. Δρομολογούνται γενναίες αυξήσεις πάνω σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης. Για την ώρα ομολογούν τις προθέσεις τους για αύξηση φόρων στα τσιγάρα και τα αλκοολούχα ποτά. Την ίδια στιγμή, ανακατεύουν γερά την τράπουλα με τους ειδικούς φόρους πάνω στα καύσιμα και ειδικά στο πετρέλαιο θέρμανσης των νοικοκυριών. Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης μετά τις διαδοχικές συσκέψεις που έγιναν χτες στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή και τα προεδρεία του ΣΕΒ και της ΓΣΕΒΕΕ ισχυρίστηκε πως «δεν υπάρχει θέμα αύξησης της φορολογίας του πετρελαίου θέρμανσης», αλλά «ζήτημα αντιμετώπισης του λαθρεμπορίου». Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαδίδουν οι κυβερνητικοί θα υπάρχει ένας και μοναδικός συντελεστής φορολόγησης (για πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης). Τα νοικοκυριά θα πληρώνουν στα πρατήρια ολόκληρο το φόρο (σήμερα 245 ευρώ το χιλιόλιτρο) και θα παίρνουν άμεσα τη διαφορά που υπάρχει με τον ισχύοντα φόρο για τη χειμερινή περίοδο (21 ευρώ στο χιλιόλιτρο). Το προβαλλόμενο επιχείρημα της «πάταξης του λαθρεμπορίου» δεν είναι και τόσο πειστικό. Και αυτό γιατί το πετρέλαιο για τα πλοία των εφοπλιστών δεν έχει κανέναν απολύτως φόρο (και έτσι θα παραμείνει), με αποτέλεσμα να συνεχίσει να αποτελεί ισχυρότατο κίνητρο για λαθρεμπόριο...
«Μάζεμα δαπανών», τάξη στα δημοσιονομικά, κίνητρα στους επιχειρηματίες και κυρίως άρση των αντικινήτρων για επενδύσεις. Αυτές είναι, μεταξύ άλλων, οι «λογικές κινήσεις», που κατά τον πρόεδρο του ΣΕΒ, Ο. Κυριακόπουλο, πρέπει να ακολουθήσει η κυβέρνηση στην οικονομία, όπως δήλωσε μετά τη συνάντηση του προεδρείου του Συνδέσμου Βιομηχάνων με τον Κώστα Καραμανλή. Ο πρόεδρος του ΣΕΒ διατύπωσε με σαφήνεια και την απαίτηση των βιομηχάνων για νέες αντιασφαλιστικές ανατροπές. «Το Ασφαλιστικό - είπε - είναι ένα θέμα που αργά ή γρήγορα θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε». Η συνάντηση πήγε πολύ καλά για τον ΣΕΒ, όπως αναμενόταν, καθώς ο Ο. Κυριακόπουλος πρόσθεσε χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση «συμμερίζεται τις απόψεις μας».
Ο Κ. Καραμανλής συναντήθηκε αργότερα και με αντιπροσωπεία της ΓΣΕΒΕΕ, η οποία... απέσπασε την υπόσχεση ότι η κυβέρνηση θα εφαρμόσει την πολιτική που έχει εξαγγείλει!!! Δείγμα αυτής της πολιτικής αποτελεί το νέο φορομπηχτικό μέτρο για τις «ανέλεγκτες χρήσεις», που αποσκοπεί μόνο μέσα στο 2004, να αποσπάσει 400 εκατ. ευρώ από τους ΕΒΕ. Επιπρόσθετα, η κυβέρνηση θα τους εντάξει στον ...αναπτυξιακό νόμο για επιδοτήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία της ΓΣΕΒΕΕ ζήτησε κι αυτή από την κυβέρνηση να εφαρμόσει την... πολιτική της, ενώ ο αντιπρόεδρος της Β. Λιαμέτης δήλωσε μετά τη συνάντηση ότι οι δεσμεύσεις «βρίσκονται σε μια πολύ θετική κατεύθυνση».
Στον προκαθορισμένο ρόλο του «κακού» εμφανίστηκε ο Κ. Μητσοτάκης, διευκολύνοντας έτσι την κυβέρνηση να πουλήσει το παραμύθι ότι τάχα εφαρμόζει «ήπια πολιτική και όχι σκληρή λιτότητα».
Αξιοποιώντας τις επαφές που είχε το τελευταίο διήμερο με τους «κοινωνικούς εταίρους», η κυβέρνηση επιχειρεί να πείσει ότι «ακούει» και «παίρνει υπόψη τα αιτήματα» και τις ανάγκες των κοινωνικών φορέων, αφήνοντας να εννοείται ότι η πολιτική της τουλάχιστον δεν είναι «κοινωνικά ανάλγητη». Και αυτό παρόλο που ο ίδιος του πρόεδρος του ΣΕΒ εξερχόμενος χτες από το Μέγαρο Μαξίμου δήλωσε ευθέως ότι «η κυβέρνηση συμμερίζεται τις απόψεις μας»!
Παρ' όλα αυτά, ισχυρό επιχείρημα της κυβέρνησης είναι ότι (μόνο) αυτή η πολιτική λύνει προβλήματα και αυτή είναι η μοναδική έγνοια της, πράγμα που θα φανεί πιο καθαρά και από την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ. Εύγλωττα είναι τα προπαγανδιστικά σλόγκαν, που χρησιμοποίησαν και χτες τα κυβερνητικά στελέχη: «Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης θα αντιμετωπίσει όλα τα προβλήματα που κληρονομήσαμε από το παρελθόν» (Γ. Αλογοσκούφης) - «Ολοι μαζί μπορούμε να κτίσουμε ένα καλύτερο μέλλον για όλους, με πιο ενισχυμένη την εθνική αυτοπεποίθηση» (Δ. Σιούφας).
Την προσπάθεια τής κυβέρνησης να παρουσιάσει ένα κοινωνικά ευαίσθητο προσωπείο διευκόλυνε με τις χτεσινές δηλώσεις του ο Κ. Μητσοτάκης. Δεν είναι, ίσως, τυχαίο το γεγονός ότι ο Κ. Καραμανλής τον κάλεσε στο Μέγαρο Μαξίμου παρόλο που γνώριζε ότι εξερχόμενος θα εξέφραζε τις πάγιες «σκληρές» θέσεις του για την οικονομική πολιτική. Και πράγματι, ο επίτιμος πρόεδρος επανέλαβε ότι τα μέτρα που πρέπει να πάρει η κυβέρνηση «θα πρέπει να είναι περιοριστικά», επικαλούμενος την κακή κατάσταση της οικονομίας. «Χωρίς καμία αμφιβολία η κατάσταση της οικονομίας είναι πάρα πολύ κακή». Μάλιστα άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση έχει αργήσει να πάρει τα σκληρά μέτρα, σημειώνοντας ότι «αν κάποια κριτική μπορεί να ασκήσει κανείς, είναι ότι άργησε και αργεί να κάνει ορισμένες αναγκαίες αλλαγές».
Κατά τα λοιπά, ο Κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε πρόωρη την προεδρολογία, λέγοντας ότι «κανένα κόμμα, υποθέτω, σοβαρά δεν μπορεί να συζητήσει αυτήν την ώρα για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας που θα γίνει του χρόνου την άνοιξη». Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων απέρριψε τις αιτιάσεις του ΠΑΣΟΚ για διώξεις στον κρατικό μηχανισμό. «Οι άνθρωποι τα έχουν χαμένα. Το "γαρ πολύ της θλίψεως"... Εχασαν την εξουσία και δεν ξέρουν τι λένε. Η ΝΔ είναι κυβέρνηση. Πρέπει να κυβερνήσει». Ερωτηθείς για τον ενδεχόμενο επιστροφής της δημάρχου Αθηναίων στην κυβέρνηση, περιορίστηκε να πει ότι «η Ντόρα έχει δουλιά να κάνει στο δήμο».
Ο Θανάσης Παφίλης, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και γγ του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης (ΠΣΕ), αναχωρεί σήμερα, Σάββατο, για το Ανόι, με σκοπό τη συμμετοχή του στο 5ο Φόρουμ των λαών της Ευρώπης και Ασίας, που διεξάγεται από 6-9 Σεπτέμβρη στην πρωτεύουσα του Βιετνάμ. Εκτός από τη συμμετοχή του στο παραπάνω συνέδριο, θα συναντηθεί με την Επιτροπή Ειρήνης Βιετνάμ και την Ενωση των Οργανώσεων Φιλίας του Βιετνάμ.