Στις 7 Αυγούστου οι κεντρικές εκδηλώσεις στην Ικαρία
Στις 7 Αυγούστου πραγματοποιείται στην Ικαρία, στο Καραβόσταμο (Ρέμα) στις 9 μ.μ., εκδήλωση με κεντρικό ομιλητή τον Νίκο Σοφιανό, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης συναυλία με την Βιολέτα Ικαρη και πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, ενώ θα πραγματοποιηθεί και συζήτηση με θέμα «Τι σημαίνει να ζεις σε νησί...».
Στον χώρο θα λειτουργούν «Η γωνιά των μαθητών», όπου μαθητές και μαθήτριες της Ικαρίας θα έχουν την ευκαιρία να ανταμώσουν και να συζητήσουν για την απίστευτη χρονιά που πέρασε. Για τις δυσκολίες που προκάλεσαν ιδιαίτερα η πανδημία και η διαχείρισή της από την κυβέρνηση, αλλά και για τις όμορφες στιγμές, όταν για παράδειγμα οι μαθητές με τους πολύμορφους αγώνες τους άφησαν το στίγμα τους, έδειξαν τη δύναμή τους, βγήκαν νικητές. Ο χώρος θα περιλαμβάνει έκθεση για τους μεγάλους μαθητικούς αγώνες της φετινής χρονιάς.
Θα υπάρχουν επίσης διαμορφωμένος χώρος για τους μικρούς φίλους της ΚΝΕ, με πλούσια δραστηριότητα και παιχνίδια, και έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής».
Εκδήλωση πραγματοποιείται την Παρασκευή 6 Αυγούστου στη Χίο, στην πλατεία Βουνακίου στις 8 μ.μ., με κεντρικό ομιλητή τον Γιώργο Παναγή, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης τα εξής:
- Παράσταση «O Καραγκιόζης στη Μικρασιατική Καταστροφή», έργο μαθητή για τον καλλιτεχνικό διαγωνισμό που διοργάνωσαν οι ΟΒ Χίου της ΚΝΕ για την προσφυγιά.
- Ο Κώστας Χατζηκυριάκος - Σβώκος παρουσιάζει σε πρώτη ζωντανή εκτέλεση το τραγούδι με το οποίο συμμετέχει στον καλλιτεχνικό διαγωνισμό, καθώς και τις επιτυχίες του συγκροτήματός του Altera Vita, «Στην εξορία», «Σκλάβοι δεν θα γεννούμε».
- Αφιέρωμα στο λαϊκό - νησιώτικο τραγούδι με την Λουλούδη Φακίρη.
Στον χώρο του Φεστιβάλ θα λειτουργούν επίσης έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής», χώρος δημιουργικής απασχόλησης και παιχνιδιού για τους μικρούς φίλους, γωνιά έκθεσης και συζήτησης με μαθητές και εργαζόμενους.
Στο Πάρκο Ξενία πραγματοποιείται την Κυριακή 8 Αυγούστου η εκδήλωση του Φεστιβάλ στην Κω, με μεγάλη πολιτική συγκέντρωση στην οποία θα μιλήσει ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης.
Το υπόλοιπο πρόγραμμα περιλαμβάνει συζήτηση με θέμα «Δουλεύουμε για να ζούμε ή ζούμε για να δουλεύουμε;», χαιρετισμό από την ΟΒ Κω της ΚΝΕ και μουσικά αφιερώματα από τους Βασίλη Κεφαλιανό, Μαρία και Λευτέρη Πουλιού, Βασίλη Κοκκαλάκη και Νίκο Μάμμη.
Στον χώρο θα λειτουργούν επίσης έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής», έκθεση για τους μαθητικούς αγώνες και χώρος δημιουργικής απασχόλησης για τους μικρούς επισκέπτες.
Οι εκδηλώσεις του 47ου Φεστιβάλ θα ταξιδέψουν στη Θάσο, στις 12 και 13 Αυγούστου.
Την Πέμπτη 12 Αυγούστου, στις 8 μ.μ. στην πλατεία Καλλιράχης, θα μιλήσει ο Γιώργος Πυργελής, μέλος του Γραφείου Περιοχής της Οργάνωσης Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ.
Την Παρασκευή 13 Αυγούστου, στις 8 μ.μ. στις Αποθήκες Μεταλλείων στα Λιμενάρια, θα μιλήσει η Βαγγελιώ Πλατανιά, μέλος της ΚΕΟΕ του ΚΚΕ.
Και τις δυο μέρες μετά τις ομιλίες θα πραγματοποιηθεί λαϊκό - ρεμπέτικο γλέντι με τους «Senie penie»
Στους χώρους των εκδηλώσεων θα λειτουργούν επίσης έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής», με κλασικές αλλά και νέες εκδόσεις για όλες τις ηλικίες, και γωνιά έκθεσης για τους φοιτητικούς αγώνες του τελευταίου χρόνου.
Παρουσιάζοντας την ταινία, που είχε θέμα τη ζωή του Τσε Γκεβάρα, ο Παναγιώτης, μαθητής και μέλος της ΟΒ Κω, τόνισε ότι αποτελεί αφορμή για να γνωρίσουν οι νέοι την ηρωική προσωπικότητα του Τσε, μέσω ενός στιγμιότυπου της ζωής του πριν από τη σοσιαλιστική επανάσταση της 26ης Ιούλη του 1953 στην Κούβα. Πρόσθεσε πως η ΚΝΕ και το ΚΚΕ στέκονται αλληλέγγυοι στον κουβανικό λαό, που αντιστέκεται παλικαρίσια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΗΠΑ και των συμμάχων τους. Κλείνοντας, σημείωσε ότι τα μηνύματα της ταινίας παραμένουν επίκαιρα και ότι στις σημερινές συνθήκες επιβεβαιώνεται ακόμα περισσότερο πως μοναδική διέξοδος για τον λαό και τη νεολαία είναι η συστράτευση με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ, η πάλη για την ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος, για την οικοδόμηση της κοινωνίας της πραγματικής ελευθερίας, τον σοσιαλισμό.
Τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ και του ΚΚΕ δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό για να φτάσει το σύνθημα του Φεστιβάλ πλατιά στους εργαζόμενους, στις γυναίκες, στη νεολαία του νησιού, ώστε η φεστιβαλική εκδήλωση που ακολουθεί να αποτελέσει ένα ξεχωριστό πολιτιστικό και πολιτικό γεγονός για το νησί.
Η εκδήλωση άρχισε με ομιλία από τον Βασίλη Θεοδωρόπουλο, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ.
Αναφέρθηκε στην πανδημία, στην καθυστέρηση στους εμβολιασμούς και στη μη λήψη μέτρων ολόπλευρης προστασίας από την πλευρά της κυβέρνησης, η οποία προσπαθεί να κρύψει τις εγκληματικές ευθύνες της. Στη συνέχεια μίλησε για το νομοσχέδιο που ψήφισε η κυβέρνηση για την Εκπαίδευση, που στόχο έχει την κατηγοριοποίηση των μαθητών, τη διάσπαση της ενιαίας γνώσης που πρέπει να δίνεται σε όλα τα παιδιά. Μια πολιτική που ουσιαστικά στηρίζει και ο ΣΥΡΙΖΑ.
Κλείνοντας αναφέρθηκε στις επιπτώσεις των «πράσινων» επενδύσεων στο περιβάλλον στην περιοχή της Ναυπάκτου και συνολικά στον νομό, με τις ανεμογεννήτριες που πραγματικά έχουν «γαζώσει» τις βουνοκορφές. Ο κύριος στόχος της πολιτικής αυτής, επεσήμανε, δεν είναι στην πραγματικότητα η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής αλλά η θωράκιση της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου, που φέρνει όμως ταυτόχρονα την καταστροφή του περιβάλλοντος, από διαφορετικό δρόμο.
Η λύση, τόνισε, βρίσκεται στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτή όπου βαδίζουμε μέχρι σήμερα ή αυτή που ετοιμάζουν τώρα. Το πραγματικά προοδευτικό, για την ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος, απαιτεί ανάπτυξη με γνώμονα το σύνολο των αναγκών της κοινωνίας και όχι μόνο μιας μερίδας της, των καπιταλιστών, κάτι που μπορεί να συμβεί στο πλαίσιο του σοσιαλισμού. Με αυτήν τη θέση το ΚΚΕ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή για κάθε πτυχή του σύνθετου προβλήματος της προστασίας του περιβάλλοντος, σε αντίθεση με την κυβέρνηση, τον ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα, που στηρίζουν την πολιτική της «πράσινης ανάπτυξης», η οποία καταστρέφει το περιβάλλον.
Η συνέχεια της εκδήλωσης περιλάμβανε hip hop αφιέρωμα από τον Materialist και συναυλία από το συγκρότημα Replica.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει:
- Χαιρετισμό από τον Θοδωρή Κωτσαντή, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.
- Αφιέρωμα στο αντιπολεμικό τραγούδι από το συγκρότημα της Οργάνωσης Περιοχής Δυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ.
- «Τραγουδώντας την ευτυχία». Αφιέρωμα σε τραγούδια της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου, σε καλλιτεχνική επιμέλεια Λίνας Νικολακοπούλου. Ερμηνεύει η Γιώτα Νέγκα.
Η είσοδος θα γίνεται με προσκλήσεις, που διατίθενται από τις Οργανώσεις της ΚΝΕ, καθώς και κατά την είσοδο στον χώρο του θεάτρου. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.