ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 4 Αυγούστου 2021
Σελ. /20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΤΑΣΗ ΤΩΝ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΔΟΛΟΦΟΝΙΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ
Το βλέμμα να στραφεί στις οικονομικές και κοινωνικές αιτίες της ανασφάλειας και της πολύμορφης βίας

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ

Μια ακόμα δολοφονία γυναίκας από τον σύζυγό της, με τον οποίο φέρεται ότι βρίσκονταν σε διάσταση, έγινε χτες το πρωί στο χωριό Σωτηρίτσα της Λάρισας. Θύμα είναι μια 43χρονη, μητέρα τριών παιδιών, την οποία ο 54χρονος σύζυγος πυροβόλησε 8 φορές, σε ταβέρνα - οικογενειακή επιχείρηση όπου η άτυχη γυναίκα είχε πάει για να βοηθήσει τους ιδιοκτήτες συγγενείς της.

Σε ανακοίνωσή του με αφορμή το νέο αυτό περιστατικό, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει: «Η ένταση των περιστατικών βίας και δολοφονιών γυναικών, που παρουσιάζεται τους τελευταίους μήνες, επιβάλλει, μαζί με την αυστηρή τιμωρία των δραστών, την αποκάλυψη των οικονομικών και κοινωνικών παραγόντων που "γεννούν" δολοφόνους, βιαστές, κακοποιητές και διευκολύνουν τη δράση τους.

Ο προβληματισμός καθενός και καθεμιάς χρειάζεται να στραφεί στις οικονομικές, κοινωνικές αιτίες για όσα βιώνουν χιλιάδες γυναίκες εκτεθειμένες στην ανασφάλεια και την πολύμορφη βία. Είναι οι ίδιες αιτίες που ευθύνονται για τη δραματική έλλειψη κρατικών υπηρεσιών για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας, για την αστυνομική αυθαιρεσία, για την υποστελέχωση των ιατροδικαστικών υπηρεσιών, τις μακροχρόνιες νομικές διαδικασίες. Απέναντι σ' αυτά, ούτε η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ ούτε οι προηγούμενες έλαβαν ουσιαστικά μέτρα, γι' αυτό και η αντιπαράθεση μεταξύ των αστικών κομμάτων είναι εξοργιστική και αποπροσανατολιστική.

Μόνο η ολόπλευρη κοινωνική προστασία και στήριξη των γυναικών, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες τους, μπορεί να αναχαιτίσει τέτοια αποκρουστικά περιστατικά βίας, λειτουργώντας αποτρεπτικά και απέναντι στους δράστες. Χρειάζεται δηλαδή να εξασφαλιστούν εκείνες οι προϋποθέσεις ώστε μια γυναίκα να σταθεί ανεξάρτητη και χειραφετημένη οικονομικά, ψυχικά, συναισθηματικά. Αυτό είναι το γόνιμο έδαφος για να βρει το κουράγιο και να καταγγείλει, να αποκρούσει κάθε μορφής βία, να απεγκλωβιστεί από παθογόνες οικογενειακές και διαπροσωπικές σχέσεις.

Το ΚΚΕ εκφράζει την αλληλεγγύη του σε κάθε γυναίκα που έχει υποστεί βία στην οικογένεια, στον χώρο δουλειάς, στη γειτονιά. Συμπαραστέκεται σε κάθε οικογένεια, στα παιδιά που βιώνουν την απώλεια της μητέρας, του δικού τους ανθρώπου, ιδιαίτερα με τέτοιο αποτρόπαιο τρόπο».

Πεδίο αντιπαράθεσης

Η νέα δολοφονία αξιοποιήθηκε για άλλη μια φορά ως πεδίο αντιπαράθεσης ανάμεσα στη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, που στο έδαφος της δικής τους πολιτικής αναπαράγονται οι οικονομικοί και κοινωνικοί καταναγκασμοί σε βάρος των γυναικών.

Είχε προηγηθεί η παρέμβαση της υφυπουργού Εργασίας και πρώην γραμματέα Ισότητας Μαρίας Συρεγγέλα σε τηλεοπτική εκπομπή, όπου είπε ότι οι προκάτοχοί της «κουκούλωναν τις καταστάσεις», ότι υπάρχει αύξηση στις καταγγελίες και όχι στις δολοφονίες, όπως και ότι «δεν συγκρινόμαστε με τη Βενεζουέλα, γιατί εκεί ή στο Μεξικό υπάρχουν περισσότερες γυναικοκτονίες». Με ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την αποπομπή της.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Διεκδικούν μέτρα προστασίας από τον καύσωνα

Καταγγελίες από τους κλάδους του Μετάλλου, των Ταχυμεταφορών, του Επισιτισμού και των Αστικών Συγκοινωνιών

Πρόσθετα μέτρα που να προστατεύουν τους εργαζόμενους από τη θερμική καταπόνηση εξαιτίας του καύσωνα, πέραν των όσων απαιτούνται γενικά για τους θερινούς μήνες, απαιτεί από τις εργοδοτικές ενώσεις και τις επιχειρήσεις του κλάδου το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής, σημειώνοντας πως είναι δεκάδες οι καταγγελίες που δέχτηκε την πρώτη μέρα του καύσωνα από εργαζόμενους για τις συνθήκες εργασίας.

Οπως σημειώνει το Συνδικάτο, «δεν είναι ατομική ευθύνη η αντιμετώπισή της, όπως θέλει να την επικοινωνήσει η κυβέρνηση. Είναι συλλογική και κοινωνική. Πολύ δε περισσότερο είναι ευθύνη κάθε εργοδότη οι ασφαλείς συνθήκες εργασίας για όλους τους εργαζόμενους».

Το Συνδικάτο απαιτεί με ευθύνη κράτους και εργοδοσίας να εξασφαλιστούν:

  • Παύση εργασιών για όλους τους εργαζόμενους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, με πλήρη καταβολή του ημερομισθίου και των ασφαλιστικών εισφορών.
  • Χορήγηση όλων των αναγκαίων μέσων για την ανακούφιση από τη θερμική καταπόνηση, κρύο νερό, κλιματιζόμενοι χώροι για ανάπαυση κ.ά.
  • Επαναλαμβανόμενα 10λεπτα διαλείμματα κάθε 1 ώρα.
  • Παύση εργασιών από τις 12 μ. και μέχρι τη λήξη της βάρδιας, με πλήρη καταβολή του ημερομισθίου και των ασφαλιστικών εισφορών (έναρξη εργασιών βάσει θερινού ωραρίου: 7 π.μ.).

Προειδοποιεί επίσης ότι «σε κάθε άλλη περίπτωση ο εργοδότης θα είναι υπεύθυνος και υπόλογος για οποιαδήποτε άλλη κατάσταση» και καλεί τους εργαζόμενους να επικοινωνούν με το Συνδικάτο για την τήρηση των μέτρων προστασίας.

Υπόμνημα στο υπουργείο Εργασίας

Υπόμνημα με τα μέτρα που απαιτεί για την προστασία των εργαζομένων του κλάδου από τον καύσωνα επέδωσε το πρωί της Τρίτης αντιπροσωπεία της διοίκησης του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Ταχυδρομείων - Ταχυμεταφορών Αττικής (ΣΕΤΤΑ) σε εκπρόσωπο του υπουργείου Εργασίας. Διεκδικεί: Κανένα δρομολόγιο, κανένας εργαζόμενος στη διανομή να μη βγει τις μέρες που το θερμόμετρο ξεπερνά τους 38 βαθμούς Κελσίου, να μη χαθεί κανένα μεροκάματο ή μέρα άδειας, να διασφαλιστούν όλα τα απαραίτητα μέτρα υγείας και ασφάλειας με ευθύνη της εργοδοσίας.

Οι συνδικαλιστές μετέφεραν επίσης καταγγελίες για εταιρείες των Ταχυμεταφορών που τη Δευτέρα 2 Αυγούστου «και με το θερμόμετρο να έχει ξεπεράσει τους 50 βαθμούς Κελσίου, ανάγκασαν τους εργαζόμενους του κλάδου να εργαστούν κάτω από συνθήκες ιδιαίτερα επικίνδυνες για την υγεία τους».

«Εγκληματικές συνθήκες εργασίας» καταγγέλλει και η Επιτροπή Διανομέων του ΣΕΤΕΠΕ στη Θεσσαλονίκη. Οπως αναφέρει, «ειδικά στις μεγάλες αλυσίδες εστίασης και τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες βλέπουμε αντί να σταματάει η διανομή καφέ - φαγητού να πριμοδοτείται η εργασία τις μεσημεριανές ώρες με το "γαλαντόμο" heat-bonus, ρίχνοντας δηλαδή το μπαλάκι η εταιρεία στον συνάδελφο διανομέα για το αν θα ρισκάρει ή όχι την υγεία του για ένα ευρώ την ώρα! Φανερώνεται για άλλη μια φορά η ανάγκη να υπάρχουν χώροι ανάπαυσης, που τον χειμώνα να τους κρατάει ζεστούς και το καλοκαίρι να τους δροσίζει όσο δεν βρίσκονται στον δρόμο».

Δουλειά σε 47 βαθμούς!

Στις Αστικές Συγκοινωνίες, αντιπροσωπεία εκλεγμένων συνδικαλιστών με τη ΔΑΣ - ΟΑΣΑ πραγματοποίησε παρέμβαση στον διευθυντή ανθρώπινου δυναμικού και πόρων με αίτημα τη λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας των εργαζομένων και των επιβατών σε συνθήκες καύσωνα.

Εκτός από τα αυτονόητα μέτρα για τις ευπαθείς ομάδες, απαίτησαν διακοπή εργασιών για τεχνίτες και εργάτες που δεν εργάζονται σε εγκαταστάσεις με κλιματισμό από τις 11 π.μ. ως τις 5 μ.μ., εξάωρες βάρδιες και αλλαγές βαρδιών μόνο στις αφετηρίες και όχι στο δρόμο για τους οδηγούς, συχνά διαλείμματα για όλους τους εργαζόμενους, έλεγχος (κάτι που έπρεπε να είχε ήδη γίνει το χρονικό διάστημα πριν τον καύσωνα) των χώρων ανάπαυσης των οδηγών και άμεση αποκατάσταση όποιων προβλημάτων προκύψουν σε νερό και κλιματισμό, άμεση πύκνωση των δρομολογίων με επίταξη όλων των ιδιωτικών μέσων συγκοινωνίας για την κάλυψη των συγκοινωνιακών αναγκών του λαού της Αθήνας σε συνθήκες πανδημίας και ιδιαίτερα αυτές τις μέρες σε συνδυασμό με τον καύσωνα.

Στη Θεσσαλονίκη, η διοίκηση του ΟΑΣΘ έβαλε τους εργαζόμενους στο αμαξοστάσιο της Σταυρούπολης να δουλέψουν το μεσημέρι της Δευτέρας με το θερμόμετρο να δείχνει 47 βαθμούς Κελσίου! Η ΔΑΣ ΟΑΣΘ έκανε παρέμβαση και παράλληλα έστειλε επιστολή προς τον πρόεδρο και το ΔΣ του Σωματείου καλώντας τους να παρέμβουν.

Δραστηριότητα ΚΟ του ΚΚΕ

Ανοιχτές συσκέψεις - συζητήσεις, εξορμήσεις και άλλες εκδηλώσεις διοργανώνουν αυτήν την περίοδο οι Κομματικές Οργανώσεις του ΚΚΕ. Επίσης, συνεχίζονται οι περιοδείες σε εργασιακούς χώρους και όπου αλλού συγκεντρώνεται λαϊκός κόσμος.

Δυτική Ελλάδα

Την Κυριακή 8 Αυγούστου

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους ηρωικούς μαχητές των ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΕΠΟΝ και ΔΣΕ και τους εκτελεσμένους κομμουνιστές θα πραγματοποιηθεί στα Σουδενά (Ανω Λουσούς) Καλαβρύτων Αχαΐας, στις 12.30 το μεσημέρι, από την ΚΟΒ Καλαβρύτων και τις Οργανώσεις Αχαΐας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Θα μιλήσει ο Δημήτρης Αγγελόπουλος, μέλος του ΓΠ Δυτικής Ελλάδας και του ΤΓ Αχαΐας του ΚΚΕ.

Εύβοια - Στερεά

Σήμερα, Τετάρτη 4 Αυγούστου

- Στις 9 π.μ., εξόρμηση στην Αταλάντη, στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, στους εργαζόμενους του δήμου και στα καταστήματα, με επικεφαλής την Ανδριάνα Μπαφούτσου, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατολικής Στερεάς και Εύβοιας του ΚΚΕ.

Αύριο, Πέμπτη 5 Αυγούστου

- Στις 8.30 π.μ., εξόρμηση στην Πελασγία, στη λαϊκή αγορά και σε καταστήματα. Στις 11 π.μ., εξόρμηση στις περιοχές Βαθύκοιλο και Γλύφα και στις 2 μ.μ. στο εργοστάσιο της ΠΑΚΟ, με επικεφαλής την Ανδριάνα Μπαφούτσου.

Το Σάββατο 7 Αυγούστου

- Στις 2 μ.μ., εξόρμηση στο εργοστάσιο «Λατζή», με επικεφαλής την Ανδριάνα Μπαφούτσου.

- Στις 7 μ.μ., εξόρμηση στη Σκάλα Αταλάντης και στην Αρκίτσα, με επικεφαλής τον Θωμά Καρατράντο, μέλος της Τομεακής Επιτροπής Φθιώτιδας του ΚΚΕ.

Την Κυριακή 8 Αυγούστου

- Στις 8.30 μ.μ., η Κομματική Οργάνωση Πελασγίας του ΚΚΕ θα πραγματοποιήσει πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση στον Πολυχώρο του Λυκείου Πελασγίας. Την πολιτική ομιλία θα πραγματοποιήσει ο Παναγιώτης Πολίτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Στην εκδήλωση θα υπάρχει καλλιτεχνικό πρόγραμμα, με κουκλοθέατρο για τα παιδιά και λαϊκά έντεχνα τραγούδια.

Ιόνιο

Αύριο, Πέμπτη 5 Αυγούστου

Με αφορμή την 150ή επέτειο της Κομμούνας του Παρισιού, το 1871, η Τομεακή Επιτροπή Κέρκυρας του ΚΚΕ οργανώνει ομιλία - συζήτηση με θέμα: «Αυτό που φαντάζει παντοδύναμο μπορεί να ανατραπεί! Από την Κομμούνα στο σήμερα». Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 8.30 μ.μ., στην ταράτσα του Εργατικού Κέντρου και ομιλητής θα είναι ο Κωστής Μπορμπότης, μέλος της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΥΠΕΞ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Ανταλλαγή ανακοινώσεων για το κλείσιμο σχολείων

Αντίδραση υπήρξε από το ελληνικό ΥΠΕΞ σε κατηγορίες της Αγκυρας ότι η κυβέρνηση κλείνει μειονοτικά σχολεία στη Θράκη. Το τουρκικό ΥΠΕΞ προσπάθησε να αξιοποιήσει το κλείσιμο σχολείων στο πλαίσιο της συνολικότερης αντιεκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης, που χτυπάει τα μορφωτικά δικαιώματα όλων των μαθητών, ανεξάρτητα από θρήσκευμα και βρίσκεται στο στόχαστρο των αγώνων εκπαιδευτικών, γονιών και μαθητών.

Αυτό ομολογεί στην πραγματικότητα και το ελληνικό ΥΠΕΞ στην απάντησή του, αναφέροντας ότι κριτήριο αναστολής λειτουργίας σχολείων στην Ελλάδα είναι η μη συμπλήρωση ενός ελάχιστου αριθμού 9 μαθητών. «Πέραν των 12 μειονοτικών, μόνο στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ανεστάλη η λειτουργία ακόμη 24 δημόσιων δημοτικών σχολείων. Γεγονός που αναδεικνύει ίση και όχι διακριτική μεταχείριση μειονοτικών μαθητών στην Ελλάδα», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Στο μεταξύ, ο υφυπουργός Αμυνας, Αλκ. Στεφανής, μιλώντας χτες στο Καστελόριζο, σε συνέδριο με θέμα το Δίκαιο της Θάλασσας, σημείωσε ότι «δεν μοιράζονται όλοι στις γείτονες χώρες την προσήλωσή μας στο κράτος δικαίου, τον αμοιβαίο σεβασμό και την ειρηνική συνύπαρξη» και καταλόγισε στην Τουρκία «παράνομη και αποσταθεροποιητική στάση, που εκτείνεται από τον Καύκασο έως τη Βόρεια Αφρική».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ