ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Μάη 2019 - Κυριακή 5 Μάη 2019
Σελ. /40
Στον κύβο

Δεν χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να διαπιστώσει κανείς ότι ξεχειλίζει η υποκρισία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την ιμπεριαλιστική επέμβαση στη Βενεζουέλα. Η κυβέρνηση καταγγέλλει τάχα τις «αντιδημοκρατικές ενέργειες», αλλά δεν αναφέρει καν τη λέξη «πραξικόπημα». Επιπλέον, δεν βρίσκει κουβέντα να πει για τον «στρατηγικό» της εταίρο, τις ΗΠΑ, οι οποίες απειλούν πλέον ανοιχτά με στρατιωτική επέμβαση το λαό της χώρας. Κι από πάνω, παριστάνει το «περιστέρι της ειρήνης» και καμαρώνει ότι συνδιαμορφώνει «τη θέση της ΕΕ», η οποία ισοδυναμεί με ωμή επέμβαση στα εσωτερικά της χώρας! Βέβαια, καμία διαφορά δεν έχει το γεγονός ότι η ωμή αυτή επέμβαση ντύνεται με το μανδύα των εκκλήσεων για εκλογές, το βασικό δηλαδή πρόσχημα που αξιοποιούν οι αχυράνθρωποι των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα. Εμείς θυμηθήκαμε και κάτι ακόμα, πολύ πιο κοντινό: Οταν το ΚΚΕ κατάγγελλε το βασικό στόχο της συμφωνίας των Πρεσπών, που δεν ήταν άλλος από την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ διερρήγνυε τα ιμάτιά της, με το απίθανο «επιχείρημα» ότι αυτό είναι υπόθεση των γειτόνων και ότι κανείς δεν δικαιούται να τους υποδεικνύει τι να κάνουν. Στη Βενεζουέλα, όμως, μια χαρά κάνουν τις υποδείξεις τους στο λαό και στην εκλεγμένη κυβέρνηση οι ΗΠΑ, η ΕΕ και η ελληνική κυβέρνηση. Υποκρισία στον κύβο, το απαραίτητο συμπλήρωμα της αμερικανοΝΑΤΟικής «αριστεράς».

Ακροδεξιές παρόλες

«Οι εργαζόμενοι οφείλουν πολύ περισσότερα στον Μεταξά πάρα στο ΚΚΕ...». Αυτό είναι το πρωτομαγιάτικο μήνυμα του ακροδεξιού Φ. Κρανιδιώτη, ο οποίος είναι και πρόεδρος ενός από τα πολλά μορφώματα του χώρου. Ποιο ρετσινόλαδο, ποιες εξορίες, ποια καταστολή απεργιών, ποιες φυλακίσεις κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών εργατών; «Ψιλά γράμματα» για φασιστοειδή σαν του λόγου του. Τι κι αν ο Μεταξάς αποτέλεσε επιλογή της αστικής τάξης, σε μια περίοδο που πλησίαζε ο πόλεμος, για να εξασφαλίσει σιγή νεκροταφείου πνίγοντας το εργατικό κίνημα; Αυτός πιπιλάει χιλιοειπωμένα ψέματα, που συχνά αναπαράγουν και οι εγκληματίες ναζί της Χρυσής Αυγής, για τη δήθεν «φιλεργατική πολιτική» του δικτάτορα. Οπως για τη «θέσπιση του 8ώρου», που είχε καθιερωθεί με αιματηρούς αγώνες από το 1920, ή για τη θέσπιση της κυριακάτικης αργίας, που ο Μεταξάς στην πραγματικότητα την υπονόμευσε. Μηρυκάζει επίσης την «ίδρυση του ΙΚΑ», που συστάθηκε το 1934, ενώ η δικτατορία λήστεψε τα αποθεματικά του, σε ένα «κούρεμα» της εποχής «υπέρ βωμών και εστιών». Είναι γνωστό ότι πάντοτε το κεφάλαιο έβρισκε τους πιο φανατικούς υπερασπιστές του σε διάφορους τύπους που έγιναν ή ονειρεύονται να γίνουν «Μεταξάδες». Αλλωστε, και τον Μεταξά αν κάποιοι τον «χάρηκαν» ήταν οι καπιταλιστές, με πολλούς από αυτούς (βιομήχανοι, τραπεζίτες κ.ά.) να παίρνουν έως και κυβερνητικές θέσεις στη δικτατορία, αφήνοντας κατά μέρος ακόμα και τα στοιχειώδη προσχήματα. Αυτούς υπερασπίζονται και σήμερα οι υποστηρικτές των κάθε λογής «Μεταξάδων», πετώντας που και που καμιά μπαρούφα για τους εργάτες και τα «δικαιώματά» τους... Αλλωστε, παραμονές των εκλογών είναι, οι μπαρούφες δεν κοστίζουν.

Δήλωση - μνημείο

Η δήλωση που θα μείνει στην Ιστορία από την τελευταία απόπειρα πραξικοπήματος στη Βενεζουέλα είναι αυτή του Αμερικανού συμβούλου Ασφαλείας, Τζον Μπόλτον, ο οποίος κατηγόρησε τη Ρωσία ότι εμπλέκεται στην αντιπαράθεση ΗΠΑ - Βενεζουέλας. Είπε επί λέξει ο Μπόλτον: «Αυτό είναι το δικό μας ημισφαίριο. Δεν θα έπρεπε να παρεμβαίνουν εδώ οι Ρώσοι. Είναι λάθος εκ μέρους τους. Δεν θα οδηγήσει στη βελτίωση των σχέσεων». Πέρα από το γεγονός ότι ο ανταγωνισμός ΗΠΑ - Ρωσίας εκφράζεται με κάθε αφορμή και οπουδήποτε στον κόσμο, η αντίδραση Μπόλτον είναι αποκαλυπτική για τον αμερικανικό τρόπο «χαρτογράφησης» του πλανήτη. Οι ΗΠΑ θεωρούν ότι έχουν τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στο δυτικό ημισφαίριο, άρα και το δικαίωμα να επεμβαίνουν κατά τα συμφέροντά τους σε όλες τις χώρες που βρίσκονται σ' αυτό. Και να μην το έλεγε βέβαια ο Μπόλτον, θα το είχαμε καταλάβει, από τα τόσα πραξικοπήματα που έγιναν στη Λατινική Αμερική τις προηγούμενες δεκαετίες, με ενορχηστρωτές τις ΗΠΑ και τα ερείσματά τους στην αστική τάξη των κρατών της περιοχής. Το ερώτημα είναι, ποιο ημισφαίριο θεωρούν οι ΗΠΑ ότι δεν αποτελεί «αυλή» τους; Γιατί μια ματιά να ρίξει κανείς σε όλο τον πλανήτη, πίσω από κάθε αντιπαράθεση, επέμβαση, πόλεμο ή κατοχή, θα βρει κάπου να ανεμίζει η αστερόεσσα! Παρεμπιπτόντως, τι λέει για όλα αυτά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που διαφημίζεται ως «προτιμώμενος εταίρος» των ΗΠΑ στο ...ανατολικό ημισφαίριο και μάλιστα σε μια ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή του πλανήτη;

Κινητικότητα

Μία από τις υποψήφιες ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, η Φωτεινή Σκοπούλη, υπήρξε υφυπουργός Υγείας της τρικομματικής κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου - Κουβέλη, που συμβολίζει τη «συντήρηση», ενάντια στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ οικοδομεί το «προοδευτικό» του μέτωπο. Θυμίζουμε ότι και ο Κουβέλης είναι σήμερα υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Ενας άλλος υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλ. Γεωργούλης, εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος Λάρισας το 2014 με το ψηφοδέλτιο που στήριξε η ΝΔ (παραιτήθηκε το 2017), δήλωσε ότι παράλληλα με τον ΣΥΡΙΖΑ, συζητούσε και με τη ΝΔ την επαναδραστηριοποίησή του «στα κοινά», αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτός που του πρόσφερε τελικά θέση στο ευρωψηφοδέλτιο, την οποία αποδέχτηκε. Προφανώς, αν τον προλάβαινε η ΝΔ δεν θα είχε πρόβλημα να δώσει από εκεί τη μάχη για τον ...Πολιτισμό, όπως σημείωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του. Σε κάθε περίπτωση, επιβεβαιώνεται για ακόμα μια φορά ότι η αντιπαράθεση ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και στη ΝΔ γίνεται πάνω σε κάλπικους διαχωρισμούς, δημιουργώντας το έδαφος για μετακινήσεις στελεχών και πολιτευτών με μεγάλη ευκολία, όπως γίνεται άλλωστε και με το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Σάββατο 4 Μάη

1948 Από τις 4 έως τις 7 Μάη εκτελούνται 154 κομμουνιστές πολιτικοί κρατούμενοι σε αντίποινα για το σκοτωμό του υπουργού Δικαιοσύνης Χρ. Λαδά (αρμόδιου υπουργού για τον Α.Ν.509) από τον Ε. Μουτσογιάννη, την Πρωτομαγιά.

1979 Το Κόμμα των Συντηρητικών κερδίζει τις βουλευτικές εκλογές στη Μ. Βρετανία. Νέα πρωθυπουργός γίνεται η Μάργκαρετ Θάτσερ.

1994 Το Ισραήλ και η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης υπογράφουν συνθήκη, με την οποία παραχωρούνται στους Παλαιστινίους στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη και στη Λωρίδα της Γάζας τα πρώτα μέτρα ελευθερίας μετά τον πόλεμο του 1967. Συγκροτείται η Παλαιστινιακή Αρχή.

Κυριακή 5 Μάη

1818 Γεννιέται στην πόλη Τριρ της Πρωσίας ο Καρλ Μαρξ. Με τον Φρίντριχ Ενγκελς συνδέθηκε το Σεπτέμβρη του 1844 στο Παρίσι, που από τότε έγινε ο πιο στενός του φίλος. Την άνοιξη του 1847, οι Μαρξ και Ενγκελς προσχώρησαν στην «Ενωση των Κομμουνιστών» και πήραν μέρος στο II Συνέδριό της (Νοέμβρης 1847 στο Λονδίνο), όπου έπαιξαν εξέχοντα ρόλο. Με εντολή του Συνεδρίου συνέταξαν και το περίφημο «Μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος», που εκδόθηκε το Φλεβάρη του 1848. Σε μια σειρά από ιστορικές εργασίες επεξεργάστηκε την υλιστική του θεωρία, αφιερώνοντας τις δυνάμεις του κυρίως στη μελέτη της πολιτικής οικονομίας. Την επιστήμη αυτή ο Μαρξ την επαναστατικοποίησε στα έργα του «Η κριτική της πολιτικής οικονομίας» (1859) και «Το Κεφάλαιο» (τ. 1, 1867).

Το 1864 ιδρύθηκε στο Λονδίνο η Ι Διεθνής, η «Διεθνής ένωση των εργατών». Ο Μαρξ ήταν η ψυχή αυτής της οργάνωσης, ήταν εκείνος που έγραψε την πρώτη «Διακήρυξή» της, καθώς και μια σειρά από αποφάσεις, δηλώσεις και διακηρύξεις της. Ο Μαρξ, συνενώνοντας το εργατικό κίνημα των διαφόρων χωρών, σφυρηλάτησε μια ενιαία τακτική της προλεταριακής πάλης της εργατικής τάξης των διαφόρων χωρών. Μετά το συνέδριο της Διεθνούς στη Χάγη (1872) ο Μαρξ εξασφάλισε τη μεταφορά του Γενικού Συμβουλίου της Διεθνούς στη Νέα Υόρκη. Η Διεθνής εκπλήρωσε έτσι τη διεθνή της αποστολή και παραχώρησε τη θέση της σε μια εποχή απροσμέτρητα πιο μεγάλης ανόδου του εργατικού κινήματος σε όλες τις χώρες του κόσμου. Συγκεκριμένα, στην εποχή της ανάπτυξής του σε πλάτος, στην εποχή της δημιουργίας μαζικών σοσιαλιστικών εργατικών κομμάτων στο πλαίσιο κάθε εθνικού κράτους.

1821 Πεθαίνει εξόριστος στο νησί της Αγίας Ελένης, αιχμάλωτος των Βρετανών, ο Γάλλος επαναστάτης, στρατηγός και κατόπιν αυτοκράτορας της Γαλλίας Ναπολέων Βοναπάρτης.

1893 Κραχ στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Η καπιταλιστική κρίση στις ΗΠΑ οξύνεται και βαθαίνει. Εκατοντάδες χιλιάδες εργάτες χάνουν τη δουλειά τους, με την ανεργία να εκτοξεύεται σε μόλις δύο χρόνια από 3% σε 18,4%.

1912 Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της «Πράβντα», οργάνου της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος των Μπολσεβίκων. Η 5η Μάη καθιερώνεται ως Μέρα του Επαναστατικού Τύπου.

1955 Η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας γίνεται κυρίαρχο κράτος καθώς τερματίζεται και επίσημα η συμμαχική κατοχή. Την ίδια μέρα, η χώρα μπαίνει στο ΝΑΤΟ.

1981 Ο 27χρονος Ιρλανδός Μπόμπι Σαντς (πολιτικός κρατούμενος, εκλεγμένος βουλευτής και μαχητής του ΙΡΑ) πεθαίνει στις φυλακές Λονγκ Κες της Βόρειας Ιρλανδίας, ύστερα από απεργία πείνας, που κράτησε 66 μέρες. Τον ακολούθησαν ακόμη 9 κρατούμενοι, μέλη του ΙΡΑ.

1999 Πεθαίνει ο κομμουνιστής ηθοποιός Βασίλης Διαμαντόπουλος.

2010 Εκατοντάδες χιλιάδες λαού απεργούν και διαδηλώνουν κατά της αντιλαϊκής πολιτικής. Με στόχο την ανακοπή της λαϊκής ανάτασης και τη συκοφάντηση του λαϊκού κινήματος, προβοκάτορες επιτίθενται και πυρπολούν υποκατάστημα της «Μαρφίν», δολοφονώντας τρεις ανθρώπους.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ