ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 4 Απρίλη 2004
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Κατοχική ανασφάλεια...

Οι κατοχικές δυνάμεις συνεχίζουν να έχουν απώλειες από τις συγκρούσεις

Associated Press

Οι κατοχικές δυνάμεις συνεχίζουν να έχουν απώλειες από τις συγκρούσεις
Οι μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις συμφώνησαν να δώσουν 8,2 δισεκατομμύρια δολάρια στο Αφγανιστάν για τα επόμενα τρία χρόνια. «Θα μειώσουν τα τεράστια ρίσκα που αντιμετωπίζει η χώρα μας», δήλωσε στους «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» ο Ασραφ Γκάνι, υπουργός της «μεταβατικής κυβέρνησης» του Αφγανιστάν και πρώην στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας, με ειδίκευση στα οικονομικά ρίσκα. Επί της ουσίας, επρόκειτο για ανοιχτή ομολογία του ότι στο μεγαλύτερο μέρος της, η «βοήθεια» από τις κατοχικές δυνάμεις του Αφγανιστάν θα κατευθυνθεί σχεδόν αποκλειστικά σε δαπάνες για τη «βελτίωση της κατάστασης ασφάλειας» στη χώρα. Αν ξύσει κανείς την επιφάνεια των βαρύγδουπων δηλώσεων των πολιτικών ηγετών στο Βερολίνο, θα διαπιστώσει ότι το μόνο που συμφωνήθηκε να «χρηματοδοτηθεί» είναι η επέκταση της κατοχής. Η υπόσχεση, για παράδειγμα, του Κόλιν Πάουελ ότι η «βοήθεια» των ΗΠΑ θα αυξηθεί κατά ένα ακόμη δισ. δολάρια, στα 4,3 δισ., έγινε μερικές μέρες αφότου 2.000 επιπλέον πεζοναύτες άρχισαν να φθάνουν στη χώρα για να συμβάλλουν στο κυνήγι των Οσάμα μπιν Λάντεν και μουλά Μοχάμεντ Ομάρ - κατά προτίμηση πριν τις εκλογές του Νοέμβρη στις ΗΠΑ, ώστε να αυξηθούν οι πιθανότητες επανεκλογής του Μπους. Κατά τα λοιπά, ακόμη και ο Χάμιντ Καρζάι, ο «πρόεδρος» - μαριονέτα των ΗΠΑ, αναγκάστηκε τελικά να παραδεχτεί το προφανές, ότι δηλαδή οι «εκλογές» που θέλει (για τη νομιμοποίηση της εξουσίας του, στην πραγματικότητα) ήταν αδύνατο να διεξαχθούν στο καθορισμένο από τη Βόννη χρονοδιάγραμμα, δηλαδή τον Ιούνη του 2004, και δέχτηκε να αναβληθούν για το Σεπτέμβρη.

Το βάρος της «βοήθειας» της διεθνούς κοινότητας πέφτει, λοιπόν, στην «ασφάλεια», ειδικά όσον αφορά τις ΗΠΑ, με τουλάχιστον 2,3 δισ., το μεγαλύτερο ποσοστό των κονδυλίων που διαθέτουν, να κατευθύνονται στους 13.500 άνδρες τους που επιχειρούν εκεί και τα υπόλοιπα σε «διακοσμητικά» έργα που αναλαμβάνουν φίρμες όπως η KBR, για την κατασκευή σχολείων ώστε να «αξιοποιηθούν» προεκλογικά από την αμερικανική κυβέρνηση.

Ακόμα κι έτσι, το Αφγανιστάν, όσο δεν παραμένει σε εμπόλεμη κατάσταση, ελέγχεται από πολέμαρχους - εμπόρους ναρκωτικών, κατά το πάντοτε λειτουργικό μοντέλο (της CIA) που από «χρήσιμη τακτική» έχει μετατραπεί σε ζήτημα που «θα κρίνει την ίδια την επιβίωση του Αφγανιστάν», όπως ομολογεί ο Καρζάι, για τους δικούς του λόγους. Οι Βρετανοί και οι Αμερικανοί ανταλλάσσουν κατηγορίες για τις τρομακτικές διαστάσεις που έχει προσλάβει το πρόβλημα: η παραοικονομία των ναρκωτικών ξεπερνά το 50% του ΑΕΠ της χώρας (2,3 δισ. δολάρια) και αναμένεται μεγέθυνσή της ως το καλοκαίρι, αφού η φετινή «σοδειά» ήταν, όπως προέβλεπε ο ΟΗΕ, η μεγαλύτερη της τελευταίας δεκαετίας. Ο Ρόμπερτ Τσαρλς, υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδιος για θέματα «καταπολέμησης του διεθνούς εμπορίου ναρκωτικών» (που λέει ο λόγος), κατηγόρησε τους Βρετανούς ότι αποτυγχάνουν, διότι «δε θέλουν να επιχειρούν σε περιοχές όπου μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε πιθανότητα ένοπλης αντίστασης». Ουσιαστικά, οι Αμερικανοί εγκαλούν έτσι τους Βρετανούς επειδή δεν εμπλέκονται σε μάχες με πολεμάρχους - «συμμάχους».

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει «παράπονα» και από τους άλλους «συμμάχους» της: Με αφορμή την πρόσφατη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, όπου την Παρασκευή «εγκρίθηκε» το σχέδιο επέκτασης της κατοχής σε πέντε πόλεις ως τον Ιούνη, ο Ζαλμάι Χαλιλζάντ, πρεσβευτής των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, διαμήνυσε με σχεδόν απειλητικό τόνο πως οι χώρες - μέλη του Συμφώνου «καλά θα κάνουν να τιμήσουν τις υποσχέσεις τους» για ενίσχυση της κατοχής. Το πρόβλημα είναι πως χωρίς προφανή ανταλλάγματα σε μια εμπόλεμη χώρα, που οι Αμερικανοί θέλουν να ελέγχουν πλήρως και με έντονες ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις σχετικά με τους στόχους και τους όρους της κατοχής και με τις πληροφορίες να καταδεικνύουν νέα αναζωπύρωση του πολέμου (που ο Ράμσφελντ έλεγε ότι «τελείωσε»... σχεδόν χρόνια πριν!), με γενικευμένη επιστροφή των οπαδών του τζιχάντ, καμία ευρωπαϊκή κυβέρνηση δε μοιάζει ιδιαίτερα πρόθυμη...


Μπ. Γ.


Για τους δήθεν... κρατούμενους συνείδησης της Κούβας

Μαζί με την εντεινόμενη ιμπεριαλιστική επιθετικότητα της κυβέρνησης των ΗΠΑ ενάντια στο νησί της επανάστασης στην Κούβα, συμβαδίζει και μια καινούρια εκστρατεία των λεγόμενων μη κυβερνητικών οργανώσεων που ενδιαφέρονται για τη δήθεν καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την κυβέρνηση της Κούβας. Με αφορμή τον ένα χρόνο από τη διεξαγωγή των δικών και καταδικών 75 αντεπαναστατών - μισθοφόρων των ΗΠΑ, αναγγέλλουν «νέα καμπάνια για την απελευθέρωσή τους». Στην «Ελευθεροτυπία» της Πέμπτης 1 Απρίλη εμφανίστηκε κείμενο της Τέτας Παπαδοπούλου με τίτλο: «Η Κούβα ένα χρόνο μετά», που αναφέρεται σε έναν από τους πρωτεργάτες του δικτύου αντεπαναστατών, τον Ραούλ Ριβέρο Καστανιέδα.

Αναφέρει χαρακτηριστικά η αρθρογράφος: «... Σταλινικές δίκες στην Αβάνα. Βαρύτατες ποινές και τρεις εκτελέσεις επίδοξων φυγάδων με τουφεκισμό. Δικό του είναι το νησί και ό,τι θέλει κάνει ο υπέρτατος αρχηγός ο δικτάτορας της Κούβας Φιντέλ Κάστρο. Από πέρσι το Μάρτη λοιπόν ογδόντα Κουβανοί, μέλη της αντιπολίτευσης, βρίσκονται στις φυλακές και εκτίουν ποινές εξοντωτικές. Ποινές από οκτώ έως είκοσι οκτώ χρόνια. Ολοι κρατούμενοι συνείδησης. Ολοι διεκδίκησαν στοιχειώδεις πολιτικές ελευθερίες. Ανάμεσά τους διόλου τυχαία, είκοσι επτά δημοσιογράφοι».

Θυμίζουμε ότι η αποκάλυψη και καταδίκη του δικτύου των αντεπαναστατών στην Κούβα στις αρχές του Απρίλη του 2003, έγινε σε μια περίοδο που είχαν ενταθεί οι πειρατείες σε αεροπλάνα και πλοιάρια της Κούβας. Το ξεσκέπασμα δε, της δράκας των αντεπαναστατών μισθοφόρων έγινε με τη συστηματική δράση των κουβανικών υπηρεσιών, όπου με στελέχη τους διείσδυσαν στις αντεπαναστατικές οργανώσεις και κατάφεραν να ανελιχθούν στην ιεραρχία τους.

Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση του Νέστορ Μπαγκέρ, μυστικού πράκτορα με τον κωδικό Οκτάβιο, του 81χρονου, συγγραφέα - δημοσιογράφου που κατάφερε να γίνει ο πρόεδρος της «Ενωσης Ανεξάρτητων Δημοσιογράφων». Γνωρίζει από μέσα το πώς χρηματοδοτούνταν η οργάνωση αυτή και άλλες όπως η «Cuba Press», του Ραούλ Ριβέρο, ή και «ανεξάρτητα κόμματα» απευθείας από το Γραφείο Αμερικανικών Συμφερόντων στην Αβάνα. Ο Νέστορ συμμετείχε σε πολλές συσκέψεις με τον πολύ Τζέιμς Κέισον, επικεφαλής του Γραφείου των ΗΠΑ, στα γραφεία και στην κατοικία του όπου οργανωνόταν όλη η επιχείρηση με τη στήριξη και την υποδομή των Αμερικάνων μαζί με τον Ραούλ Ριβέρο, που βραβεύτηκε από την οργάνωση Δημοσιογράφοι χωρίς Σύνορα το 1995 και φέτος από την Ουνέσκο για την... Ελευθερία του Τύπου. Αυτός είναι ο... αγωνιστής που προβάλλει η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία».

Αλλωστε για όποιον θα ήθελε να δει και το ποιόν του συγκεκριμένου αντεπαναστάτη, αλλά και την όλη υπόθεση των μισθοφόρων των ΗΠΑ που δικάστηκαν στις 3-7 Απρίλη του 2003, είναι αποκαλυπτική η έκδοση του «Ριζοσπάστη» - «Σύγχρονης Εποχής» «Η κυριαρχία μας είναι αδιαπραγμάτευτη» που περιέχει τη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε στις 8 Απρίλη του 2003 ο υπουργός Εξωτερικών της Δημοκρατίας της Κούβας Φελίπε Πέρεζ Ρόκε.

Αυτό που αποδεικνύεται περίτρανα με πολλά αποδεικτικά στοιχεία που κατατέθηκαν στις ακροαματικές διαδικασίες του δικαστηρίων, είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι κρατούμενοι συνείδησης που καταδικάστηκαν επειδή σκέπτονται ή έχουν διαφορετικές ιδέες. Αυτό που κρίθηκε είναι οι πράξεις και συμπεριφορές και τα εγκλήματα με βάση το νόμο. Αυτό που αποδείχτηκε είναι ότι και οι 75 ήταν αποδεδειγμένα μισθοφόροι στην υπηρεσία των ΗΠΑ και διέπραξαν το αδίκημα της προδοσίας της πατρίδας και της διενέργειας κατασκοπίας σε όφελος ξένης δύναμης. Αδίκημα άλλωστε που οποιαδήποτε σοβαρή χώρα στον κόσμο διώκει.

Αυτά, γιατί οι «ευαισθησίες» διαφόρων αριστερούληδων περί «καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κούβα» ή «περί φιμωμένων Κουβανών» δεν είναι τίποτε άλλο, παρά η συγκάλυψη που παρέχουν στην επιθετική πολιτική του ιμπεριαλισμού που δεν ανέχεται πραγματικά διαφορετικές και ανεξάρτητες φωνές, όπως της ηρωικής Κούβας, που έχει κάθε δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό της.


Δ. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ