ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Μάρτη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΠΡΩΗΝ «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ»
Ρεσιτάλ εμπαιγμού των απολυμένων

Στο πλευρό τους βρέθηκε χτες αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος και το ΠΑΜΕ

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ μιλάει στους απολυμένους της «Ολυμπιακής»
Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ μιλάει στους απολυμένους της «Ολυμπιακής»
Εμπαιγμό τεράστιου μεγέθους υφίστανται οι περίπου 4.000 μόνιμοι εργαζόμενοι που απολύθηκαν από την «Ολυμπιακή», καθώς η κυβέρνηση δήλωσε ότι δεν πρόκειται να υλοποιήσει τις υποσχέσεις που η ίδια έδωσε, αφήνοντας τους εργαζόμενους κυριολεκτικά στον αέρα. Στον εμπαιγμό αυτό οι εργαζόμενοι αντέδρασαν χτες με αποκλεισμό της Πανεπιστημίου και του χώρου μπροστά από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ο οποίος ξεκίνησε χτες το απόγευμα και αναμενόταν να συνεχιστεί μέχρι σήμερα το πρωί.

Στο πλάι των εργαζομένων βρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, με επικεφαλής την Γενική Γραμματέα της ΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, και εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ.

Χτες το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε τρίωρη συνάντηση εκπροσώπων των εργαζομένων με τον υφυπουργό Οικονομικών Φ. Σαχινίδη. Οι απολυμένοι εισέπραξαν για μια ακόμα φορά την άρνηση της κυβέρνησης να υλοποιήσει τις υποσχέσεις της για άμεση καταβολή των αποζημιώσεων, των μετατάξεων και των συνταξιοδοτήσεων. Οι απολυμένοι αντέδρασαν άμεσα με τον αποκλεισμό.

Είναι κράτος των μονοπωλίων

Η Αλ. Παπαρήγα μίλησε στους απολυμένους και στη συνέχεια συναντήθηκε με τον υφυπουργό. Απευθυνόμενη στους εργαζόμενους η ΓΓ της ΚΕ σημείωσε:

«Ο αρραβώνας και ο γάμος της ΜΑΡΦΙΝ με την Aegean θα οδηγήσει και σε νέες απολύσεις. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι θα υπάρχει μεγάλη στρατιά απολυμένων ακόμα και από αυτούς που μόλις προσέλαβαν. Οταν σας είπαν ότι δεν μπορεί να υπάρχει κρατικό μονοπώλιο της Ολυμπιακής, και ότι πρέπει να υπάρχουν περισσότερες εταιρείες σας κορόιδευαν. Τώρα πάνε να τις κάνουν μία.

Ενα πράγμα τους βολεύει, να έχουν οι ιδιώτες στα χέρια τους τις αερογραμμές και να υπάρχουν όσο γίνεται λιγότεροι εργαζόμενοι χωρίς πολλές δεσμεύσεις. Απαιτούμε από τη σημερινή κυβέρνηση να μη σας αφήσει στο δρόμο, γιατί αύριο θα προστεθούν και καινούργιοι άνεργοι. Να υλοποιήσουν το νόμο του κράτους.

Ομως αυτό το κράτος που υπάρχει είναι κράτος μονοπωλίων. Αν τους δώσουμε τη δυνατότητα να αλλάξουν τους νόμους σε μία νύχτα καταλαβαίνετε, τι έχει να γίνει. Εμείς δε δεχόμαστε να υπάρχει ούτε ένας καινούργιος απολυμένος, παλεύουμε για δουλειά για όλους πολύ περισσότερο σε εσάς που έχουν δεσμευτεί. Η σημερινή κυβέρνηση δε σας είχε πει ότι δεν θα υλοποιήσει το νόμο αν και δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην το κάνει».

Να ανέβει η πίεση προς την κυβέρνηση

Μετά τη συνάντηση με τον υφυπουργό, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ επισήμανε: «Το καθαρό πρόβλημα είναι διπλό. Δεν θέλουν να διαθέσουν τα χρήματα και δεύτερον δεν θέλουν να δημιουργήσουν κανένα προηγούμενο. Δεν θέλουν να γίνει αυτό που είχαν συμφωνημένο να γίνει με τους εργαζόμενους της Ολυμπιακής. Ολα τα άλλα είναι προσχήματα.

Εμείς θεωρούμε ότι η κυβέρνηση είναι μία. Δεν μπορεί κάθε υπουργείο να παίρνει μία απόφαση και ο καθένας να λέει ότι φταίει ο άλλος. Με αυτή τη λογική θα δημιουργούνται προσχήματα και θα παίρνονται συνέχεια αντιλαϊκά μέτρα. Επειδή αυτές τις μέρες φουντώνει ο αγώνας, εμείς λέμε ότι ο αγώνας πρέπει να είναι ενιαίος, αλλά ταυτόχρονα ο κάθε κλάδος να βάλει τα δικά του αιτήματα. Να ανέβει η πίεση προς την κυβέρνηση, να εκτεθεί και να καταφέρετε να υλοποιηθούν τα υποσχεμένα».

Στους απολυμένους μίλησαν νωρίτερα ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιώργος Μαυρίκος και ο Θ. Κούτρας, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Ο Κεμάλ Οκουγιάν στην Αθήνα

Συνάντηση του μέλους του ΠΓ του ΚΚ Τουρκίας χτες με την Αλ. Παπαρήγα και συμμετοχή σε εκδηλώσεις του ΚΚΕ

Από τη συνάντηση με την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
Από τη συνάντηση με την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
Στην Αθήνα βρέθηκε αυτές τις μέρες ο Κεμάλ Οκουγιάν, μέλος του ΠΓ του Κομματικού Συμβουλίου του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας. Χτες το πρωί συναντήθηκε με την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στον Περισσό. Στη συνάντηση συμμετείχαν ακόμα ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Ελισαίος Βαγενάς, υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Νίκος Σερετάκης, μέλος του ίδιου Τμήματος.

Τη Δευτέρα, ο Κεμάλ Οκουγιάν είχε πάρει μέρος στην εκδήλωση των Κομματικών Οργανώσεων του ΚΚΕ στο Λεκανοπέδιο, αφιερωμένη στην πάλη των γυναικών, στο κλειστό Γήπεδο του Απόλλωνα. Είχε ακόμα την ευκαιρία, κατά την παραμονή του στην Αθήνα, να πραγματοποιήσει συναντήσεις με το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων και την Ιδεολογική Επιτροπή της ΚΕ του ΚΚΕ, όπως επίσης και με τη διεύθυνση του «Ριζοσπάστη».

Επίσης, παραβρέθηκε σε θερμή συντροφική συνάντηση που οργάνωσε η ΚΟ Πειραιά στα γραφεία της, κατά την οποία είχε την ευκαιρία να ενημερώσει για τις εργατικές λαϊκές κινητοποιήσεις στην Τουρκία και ιδιαίτερα για τις μεγάλες κινητοποιήσεις των εργατών της καπνοβιομηχανίας ΤEKEL, τη συμβολή του ΚΚ Τουρκίας σε αυτούς τους αγώνες.

Επίσης, ενημέρωσε για τις θέσεις του κόμματός του μπροστά στις σύνθετες εξελίξεις που διαδραματίζονται στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας καθώς και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό. Χαιρετισμό στην εκδήλωση αυτή απηύθυνε ο Γιώργος Μαρίνος.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Αμεση μαζική απάντηση

Πικετοφορίες χτες στους τέσσερις νομούς

Από την πικετοφορία στη Λάρισα

*

Από την πικετοφορία στη Λάρισα
«Πόλεμος στον πόλεμο των καπιταλιστών, είναι η απάντηση των εργατών», βροντοφώναξαν χτες οι κομμουνιστές στη Λάρισα, που διαδήλωσαν στους δρόμους, καλώντας τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα του νομού σε ξεσηκωμό. Μέλη, φίλοι και οπαδοί του Κόμματος και της ΚΝΕ συμμετείχαν στην πικετοφορία, που κάλεσε η ΝΕ Λάρισας του ΚΚΕ, δίνοντας την πρώτη, άμεση αγωνιστική απάντηση στα άγρια, αντιλαϊκά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Στους Νομούς Μαγνησίας, Τρικάλων και Καρδίτσας, χτες το απόγευμα, οι κομμουνιστές επίσης πραγματοποίησαν μαζικές εξορμήσεις.

Ταμείο εξαπάτησης

Τη σύσταση του «Ταμείου Στήριξης» για την οικονομία της χώρας που θα συγκεντρώνει τις «προσφορές» των Ελλήνων του εξωτερικού και όποιου πολίτη θέλει να συνδράμει για τη «διάσωση της χώρα» υπό την «αιγίδα» του προέδρου της Δημοκρατίας πρόβαλε χτες η κυβέρνηση για να ρίξει στάχτη στα μάτια των εργαζομένων. Η συγκεκριμένη κίνηση που προσπάθησε χτες να αναδείξει ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με τον Κ. Παπούλια είναι άλλο ένα επεισόδιο στην ψευδεπίγραφη και κάλπικη προπαγάνδα της «εθνικής προσπάθειας» που συντηρεί η κυβέρνηση για να εξαπατήσει τους εργαζομένους και να περάσει τα μέτρα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ