ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Δεκέμβρη 1999
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΥΣΤΡΙΑ
Διεθνές κατηγορητήριο κατά του ΝΑΤΟ

Ενα ακόμη δικαστήριο σε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα θα εκδικάσει την επιθετική δράση του ΝΑΤΟ κατά του λαού της Γιουγκοσλαβίας. Πρόκειται για το Δικαστήριο της Βιέννης, που λαμβάνει χώρα σήμερα από τις 10.00 πμ έως τις 9.00 μμ στο πολυτεχνείο της αυστριακής πρωτεύουσας.

Οι συμμετασχόντες σε αυτό το δικαστήριο, που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία του Κομμουνιστικού Κόμματος της Αυστρίας και κάποιων τοπικών οργανώσεων του κόμματος των «Πρασίνων», όπως αναφέρει η ανακοίνωσή τους, «συγκεντρώνονται για να καταγγείλουν τον Ομοσπονδιακό Καγκελάριο Βίκτορ Κλίμα, τον αντικαγκελάριο Σούσελ και άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους(...) ενάντια στη συνηγορία και την αρωγή που έδωσαν σε αυτόν τον επιθετικό πόλεμο του ΝΑΤΟ κατά του λαού και της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας. Ενάντια στη συμμετοχή σ' έναν πόλεμο με πολιτικά, επιστημονικά μέσα, με την αρωγή που δόθηκε στην επιμελητειακή υποστήριξη, αλλά και με την άμεση συμμετοχή των στρατιωτών». Και όλα αυτά όπως υποστηρίζουν οι διοργανωτές, παρά το γεγονός ότι «με το κεκτημένο δικαίωμα, μετά από αγώνες, της ουδετερότητας της χώρας» καθώς η Αυστρία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Ομως προσέφερε τον εναέριο χώρο, αλλά και τα αεροδρόμια της χώρας για τις φονικές πτήσεις των πολεμικών αεροσκαφών του ΝΑΤΟ, όταν βομβάρδιζαν τη γιουγκοσλαβική επικράτεια.

Γι' αυτό το κατηγορητήριο δε στρέφεται απλά και μόνο κατά του Αμερικανού στρατηγού και γενικού διοικητή των πολεμικών επιχειρήσεων του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας, Ράμσεϊ Κλαρκ και των Αυστριακών αξιωματούχων. Στρέφεται και κατά του στρατηγού της γερμανικής Μπούντεσβερ Ελμαρ Σμέλινγκ, του Βίλφρεντ Γκραφ, του «Πράσινου» υπεύθυνου του εργαστηρίου σχεδιασμού και διαμόρφωσης, του εκδότη Χάνες Χόλμπάουερ και άλλων.

ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΠΟΕ
«Πυκνή ομίχλη» γύρω από τα αποτελέσματα των εργασιών
ΣΙΑΤΛ - ΓΕΝΕΥΗ.-

Η αστυνομική βία έδρασε σε όλη τη διάρκεια της Συνόδου

Associated Press

Η αστυνομική βία έδρασε σε όλη τη διάρκεια της Συνόδου
Στο «εμπόλεμο», απ' όλες τις απόψεις, Σιάτλ, το θερμόμετρο εξακολουθεί να είναι αγκιστρωμένο σε πολύ «υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες». Από τη μία πλευρά, οι 135 υπουργοί Εμπορίου, που συμμετέχουν στη Σύνοδο των εργασιών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, ψάχνουν εναγωνίως να βρουν κάποιες λύσεις - ακόμη και επιδερμικές - για να μπορέσουν, έστω και την ύστατη στιγμή, να επιδείξουν κάποια διάθεση συμβιβασμού, ώστε να διασώσουν το γόητρο και να αποφύγουν το φιάσκο.

Πάντως, στη Σύνοδο του Σιάτλ, οι εργασίες της οποίας ολοκληρώθηκαν χθες αργά τη νύχτα τοπική ώρα, το χαρακτηριστικό που επικράτησε τις δύο τελευταίες μέρες της τετραήμερης Συνόδου, ήταν η αναμέτρηση. Αραγε, επηρεασμένοι οι σύνεδροι από το κλίμα που επικρατεί έξω από το φρούριο, που λέγεται Συνεδριακό Κέντρο, αποφάσισαν να λύσουν τις διαφορές τους στους διαδρόμους; Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, οι υπουργοί Εμπορίου των 135 χωρών - μελών έδιναν μάχη μεταξύ τους, αλλά και με το χρόνο για την υιοθέτηση ενός συμφώνου για το παγκόσμιο εμπόριο, καθώς η άμμος στην κλεψύδρα του χρόνου είχε λιγοστέψει επικίνδυνα και για κανένα ουσιαστικό θέμα δεν είχε αρθεί το αδιέξοδο.

Παρ' όλα αυτά, για άλλη μία φορά, η Αμερικανίδα υπουργός Εμπορίου και προεδρεύουσα των εργασιών, Σαρλίν Μπαρσέφκσι, θέλησε να προκαταλάβει το τελικό αποτέλεσμα της Συνόδου, ότι οι σύνεδροι θα καταλήξουν σε μία κοινή ατζέντα για το νέο γύρο διαπραγματεύσεων, σχετικά με την απελευθέρωση του παγκόσμιου εμπορίου, που θα διαρκέσουν τρία χρόνια.

Η Σ. Μπαρσέφκσι, εξερχόμενη από τις διαπραγματεύσεις, που έλαβαν χώρα κεκλεισμένων των θυρών όλη τη διάρκεια της νύχτας της Πέμπτης μέχρι τα ξημερώματα της Παρασκευής, όπως και ο συνεπίκουρός της, ο οικονομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, Τζιν Σπέρλινγκ, τόνισαν ότι δόθηκε μία ώθηση της τελευταίας στιγμής για ένα συμβιβασμό με την Ιαπωνία και την ΕΕ στα πιο ευαίσθητα ζητήματα. Μάλιστα, ο Σπέρλινγκ δήλωσε προς το πρακτορείο Ρόιτερς ότι ο ίδιος ο Κλίντον παρενέβη προσωπικά, για να μπορέσει να ξεπεραστεί το αδιέξοδο.

Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο Κλίντον επρόκειτο να επικοινωνήσει, κατά τη διάρκεια της Παρασκευής, με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Κέιζο Ομπούτσι, ούτως ώστε η Ιαπωνία να άρει τις πολύ υψηλές απαιτήσεις της, όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να κάνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες για τους νόμους αντι-ντάμπινγκ, ένα από τα κύρια σημεία τριβής και σύγκρουσης των διαπραγματεύσεων.

Οι αντιδράσεις των «πτωχών Αφρικανών»

Ενα ακόμη πρόβλημα που έχει επισκιαστεί, εξαιτίας των «μαχών» που διεξάγονται μεταξύ των τριών μεγάλων δυνάμεων, είναι οι χώρες που αποτελούν και τη συντριπτική πλειοψηφία του πλανήτη και έχουν εξοβελιστεί κυριολεκτικά.

Οι περισσότερες έχουν συμβιβαστεί με το ρόλο του κομπάρσου, αλλά οι αφρικανικές χώρες απείλησαν ότι δε θα υπογράψουν την υπό συζήτηση συμφωνία, αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους. «Δεν υπάρχει διαφάνεια στις διαδικασίες και οι αφρικανικές χώρες περιθωριοποιούνται και, γενικά, εξαιρούνται στα θέματα ζωτικής σημασίας», αναφέρεται σε ανακοίνωση του Οργανισμού Αφρικανικής Ενότητας.

«Απορρίπτουμε την προσέγγιση αυτή και πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι, υπό τις παρούσες συνθήκες, δε θα μπορέσουμε να πετύχουμε τη συναίνεση που απαιτείται για την ικανοποίηση των στόχων της Συνόδου», αναφέρει η ανακοίνωση και εγείρει ξανά το θέμα της κατάληξης της Συνόδου σε φιάσκο, καθώς η λειτουργία του ΠΟΕ βασίζεται στη συναίνεση και για την επίτευξη συμφωνίας πρέπει να υπάρχει η ομόφωνη γνώμη και των 135 χωρών - μελών.

Μέχρι στιγμής, δε φαίνεται να έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος και ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν ότι η έκβαση της Συνόδου στο Σιάτλ θα είναι ένας ασήμαντος συμβιβασμός με περιορισμένα αποτελέσματα. Αλλοι αναλυτές υποστηρίζουν, πάντως, ότι παρά τις δυσκολίες έχει επιτευχθεί πρόοδος σε αρκετούς τομείς.

Και κινητοποιήσεων συνέχεια

Αν και οι πρωτοφανείς κινητοποιήσεις, που σημάδεψαν τις δύο πρώτες μέρες της Συνόδου, καθώς χιλιάδες διαδηλωτές εξέφρασαν με αγωνιστικό τρόπο την αντίθεσή τους στην παγκοσμιοποίηση, έχουν κοπάσει, κυρίως εξαιτίας των δρακόντειων μέτρων ασφαλείας και της απαγόρευσης της κυκλοφορίας, εντούτοις δεν εξέλειψαν ολοσχερώς.

Με το πρώτο φως της χθεσινής ημέρας, μία νέα ειρηνική διαδήλωση συγκροτήθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας στο κέντρο της πόλης με τη συμμετοχή 3.000 ατόμων. Οι διαδηλωτές, που φώναζαν συνθήματα κατά της απελευθέρωσης του εμπορίου και υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος και της απασχόλησης, συγκεντρώθηκαν έξω από τις φυλακές, όπου κρατούνται 587 άτομα με την κατηγορία της συμμετοχής στα βίαια επεισόδια των δύο προηγούμενων ημερών.

Ομως, δεν είναι μόνο το Σιάτλ στο μάτι του κυκλώνα. Σαμποτάζ στην έδρα του ΠΟΕ στη Γενεύη πραγματοποίησαν χθες άγνωστοι, με αποτέλεσμα να διακοπεί προσωρινά η παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στο κτίριο, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του διεθνούς οργανισμού. Σε ανακοίνωση της αστυνομίας της Γενεύης, αναφέρεται ότι δύο ή τρία άτομα εισήλθαν στον περίβολο του κτιρίου και διείσδυσαν στο σταθμό διανομής της ηλεκτρικής ενέργειας. Οι αρχές πιστεύουν ότι το σαμποτάζ εντάσσεται στις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η Σύνοδος του ΠΟΕ στο Σιάτλ.

Να τοποθετηθεί το Συμβούλιο για το έγκλημα

Ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Στρ. Κόρακα για τη θέση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων, σχετικά με την εσκεμμένη επίθεση κατά της πρεσβείας της Κίνας στη Γιουγκοσλαβία

Τη θέση του Συμβουλίου για την απρόκλητη επίθεση στην κινεζική πρεσβεία στο Βελιγράδι, μετά τις νέες πληροφορίες, ζητάει, με Ερώτηση που κατέθεσε, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας και στην οποία αναφέρει:

«Με βάση πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και μαρτυρίες ανώτατων στρατιωτικών αξιωματούχων του ΝΑΤΟ και του διευθυντή της CIA Τζορτζ Τένετ, το χτύπημα που υπέστη το κτίριο της κινεζικής πρεσβείας στο Βελιγράδι στις 7 Μαΐου από πυραύλους του ΝΑΤΟ και που είχε σαν αποτέλεσμα, πέρα από τις σοβαρότατες υλικές ζημιές, και το θάνατο τριών δημοσιογράφων δεν ήταν λάθος, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί. Αντίθετα, ήταν προμελετημένη κίνηση, καθώς οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες γνώριζαν άριστα ότι επρόκειτο για το κτίριο της πρεσβείας της Κίνας.

Πώς τοποθετείται το Συμβούλιο απέναντι στις αποκαλύψεις αυτές, δεδομένου ότι η ΕΕ κάλυψε πλήρως την επιδρομή κατά της Γιουγκοσλαβίας, ενώ τα περισσότερα μέλη της συμμετείχαν άμεσα στις στρατιωτικές επιχειρήσεις; Δε θεωρεί ότι μια τέτοια ενέργεια συνιστά απρόκλητη επίθεση εναντίον ενός ανεξάρτητου κράτους και αποτελεί σοβαρή απειλή για την παγκόσμια ειρήνη, καθώς και κατάφωρη παραβίαση των αρχών του διεθνούς δικαίου;».

ΕΕ - ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Επιστρέφουν τα πετρελαιοφόρα της «Ενέργειας για τη Δημοκρατία»...
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Εγκαταλείπει, προς το παρόν, η Ευρωπαϊκή Ενωση τις προσπάθειες για πριμοδότηση της σερβικής αντιπολίτευσης με τις αποστολές πετρελαίου σε πόλεις και κοινότητες που διοικούνται από αντιπολιτευόμενες παρατάξεις στο πλαίσιο του διαβόητου προγράμματος «Ενέργεια για τη Δημοκρατία»...

Οπως ανακοινώθηκε χτες από εκπρόσωπο της ΕΕ στις Βρυξέλλες, η προσπάθεια αποστολής πετρελαίου θέρμανσης στις υπό τον έλεγχο της αντιπολίτευσης πόλεις της νότιας Σερβίας, Νις και Περότ, σταματά και, ως εκ τούτου, τα περίπου 15 βυτιοφόρα, που εδώ και περίπου μία βδομάδα βρίσκονται ακινητοποιημένα στα σύνορα, θα επιστρέψουν στην ΠΓΔΜ. Ο ίδιος εκπρόσωπος εννοείται... πως επέκρινε τις γιουγκοσλαβικές αρχές ως «υπεύθυνες» για το γεγονός πως οι τελωνειακές αρχές καθυστερούσαν εδώ και μέρες να επιτρέψουν την είσοδο των πετρελαιοφόρων από τη μεθόριο με την ΠΓΔΜ. Ο ίδιος αξιωματούχος πρόσθεσε σιβυλλικά πως «το πετρέλαιο, συνολικής ποσότητας 25.000 τόνων (που υπακούει στο πρόγραμμα της ΕΕ "Ενέργεια για τη Δημοκρατία"), θα φθάσει στον προορισμό του "με άλλα μέσα"», δίχως να διευκρινίσει τι ακριβώς υπονοούσε...

Στο μεταξύ, η σερβική αστυνομία συνέλαβε χτες τον Λουκ Ντίον, αξιωματούχο βρετανικής εταιρίας, που προσπαθούσε να προμηθεύσει πετρέλαιο θέρμανσης σε πόλεις που ελέγχονται από την αντιπολίτευση για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Σύμφωνα με τον Μάικλ Γκράχαμ, επιτετραμμένο αντιπροσωπείας της ΕΕ στο Βελιγράδι, ο Ντίον, που εργαζόταν για τη βρετανική εταιρία «Κρόουν Αϊτζενς», συνελήφθη προχτές και κρατήθηκε για ολιγόωρες ανακρίσεις.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ