ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Νοέμβρη 1997
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΠΝΟΧΩΡΙΑ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
Φτώχεια, ερήμωση και οργή...

Οι κάτοικοι αγανακτούν: "Κανένας αγρότης δεν έχει λεφτά στην τσέπη του". Οι πρόεδροι των αγροτικών συνεταιρισμών κρούουν τον κώδωνα κινδύνου: "Αν δε μας δώσουν αυτά που μας ανήκουν, η επαρχία θα πεθάνει". Και οι νέοι, βλέποντας όλη αυτή την κατάσταση, δηλώνουν: "Δεν πρόκειται να ζήσουμε εδώ". Τα καπνοχώρια της Αιτωλοακαρνανίας βγάζουν τη δική τους κραυγή απελπισίας...

Δήμος Κατούνας, Κοινότητα Λεπενούς, χωριό Παπαδάτος στο Ξηρόμερο. Είναι οι τρεις επόμενοι σταθμοί του οδοιπορικού του "Ρ" στην Αιτωλοακαρνανία, όπου τα προβλήματα των αγροτών είναι ακόμα πιο οξυμένα. Κι αυτό γιατί η κύρια και μοναδική καλλιέργεια σ' όλες αυτές τις περιοχές είναι τα καπνά. Φτώχεια, ερήμωση, εγκατάλειψη από τη μια, οργή και αγανάκτηση απ' την άλλη. Οι αγρότες αυτών των περιοχών τονίζουν πως "ο κόμπος έφτασε στο χτένι", τα παιδιά τους επισημαίνουν πως ο μόνος δρόμος γι' αυτούς είναι ο δρόμος της φυγής και ο 74χρονος μπάρμπα - Χρήστος δείχνει τα κλειδωμένα σπίτια του χωριού μονολογώντας: "Πριν λίγα χρόνια δεν μπορούσα να φανταστώ τέτοια ερήμωση"... Τα καπνοχώρια της Αιτωλοακαρνανίας βγάζουν τη δική τους κραυγή απελπισίας. Και δε ζητούν τίποτα παραπάνω απ' αυτό που τους ανήκει...

Πρώτη στάση ο δήμος Κατούνας.Σε τούτο το μέρος τα καπνά είναι μονοκαλλιέργεια. Είναι κάτι που το καταλαβαίνει εύκολα κανείς, διασχίζοντας το δρόμο που οδηγεί στο κεφαλοχώρι, αφού δεξιά και αριστερά από τη δημοσιά βλέπεις μόνο χωράφια με καπνά.

Μπαίνοντας στην Κατούνα περιμένεις να δεις τους δρόμους να σφύζουν από ζωή. Μάταιη προσδοκία, όμως, αφού οι λιγοστοί άνθρωποι στο δρόμο συνθέτουν μουντή εικόνα. Στην κεντρική πλατεία της πόλης το καφενείο. Οποιον θαμώνα κι αν ρωτήσεις για το τι γίνεται με τα καπνά στο χωριό το ίδιο πράγμα θα σου πει: "Πετρίδου... Το ξέρεις αυτό το όνομα; Η επιχείρησή της χρωστάει σε όλο το χωριό χρήματα από τα περσινά καπνά. Χρωστάει λεφτά μετά από έξι μήνες".

Ο Αποστόλης Πουρνάρας είναι καπνοπαραγωγός κι ένα από τα θύματα της αισχροκέρδειας των εμπόρων. "Μου δίνουνε ποσόστωση 1.900 κιλά. Μπορεί να ζήσει κανείς μ' αυτά τα κιλά; Η επιδότηση και η εμπορική τιμή μαζί είναι 700 δραχμές το κιλό. Εχω 4μελή οικογένεια, πώς θα τη συντηρήσω; Καλλιεργώ 12 στρέμματα με καπνά και βγάζω 3.000 κιλά, η ποσόστωση όμως αφήνει τα υπόλοιπα κιλά στο κατώι να τα φάνε οι κότες ή να μας τα πάρουν τζάμπα οι έμποροι", λέει χαρακτηριστικά.

"Ζούμε κάτω απ' το όριο της φτώχειας"

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού της Κατούνας Θύμιος Καραϊσκος περιγράφει την κατάσταση των καπνοπαραγωγών του χωριού: "Ο μέσος όρος ποσόστωσης για τους παραγωγούς της Κατούνας είναι 1.400 κιλά και ο μέσος όρος εισοδήματος είναι 1,5 εκατομμύριο δραχμές μεικτό για κάθε οικογένεια. Τα χρήματα αυτά είναι πολύ λίγα, έτσι οι περισσότεροι κάτοικοι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας".

Μιλώντας για τους νέους του χωριού, ο Θ. Καραϊσκος επισημαίνει πως, όταν τελειώνουν το σχολείο δεν έχουν καμία προοπτική να μείνουν στον τόπο, αφού δεν μπορούν να αποκτήσουν νέες άδειες καλλιέργειας καπνού. "Πριν από 7 - 8 χρόνια η Κατούνα είχε 4.500 κατοίκους και τώρα έχει μόλις 2.000. Οταν άρχισαν οι αποσύρσεις των αδειών των καπνών 450 οικογένειες εγκατέλειψαν τον τόπο. Είμαστε σε τραγική κατάσταση. Η κυβέρνηση, με την πολιτική των ποσοστώσεων που ακολουθεί, θέλει να διώξει τους αγρότες από τα χωράφια. Εμείς ζητάμε να δοθούν μεγαλύτερες ποσοστώσεις, έτσι ώστε να είναι βιώσιμες οι καλλιέργειες και να μπορεί ο κόσμος να μείνει", υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού.

Την ίδια άποψη έχει και ο δήμαρχος Κατούνας Χρ. Λίτσος που λέει ξεκάθαρα: "Η μόνη λύση είναι να αυξηθούν οι ποσοστώσεις. Αν θέλουν να υπάρχει σε δέκα χρόνια η Κατούνα, πρέπει να λύσουν αυτό το ζήτημα. Δεν υπάρχει άλλη παραγωγή για τους αγρότες σε αυτό τον τόπο εκτός από τα καπνά".

"Και μεις που μείναμε στα χωράφια, για... φιγούρα μείναμε", παρεμβαίνει στη συζήτηση ο Γ. Σαλαγιάννης."Λεφτά δεν πήραμε ακόμα και δεν ξέρουμε πότε θα πάρουμε. Ο κόσμος έχει απελπιστεί. Αλήθεια τρώγεται ο καπνός;", αναρωτιέται χαριτολογώντας.

Ο 74χρονος μπάρμπα - Χρήστος μάς τραβάει έξω απ' το καφενείο, μας δείχνει τα σπίτια κάτω από την εκκλησία του χωριού και μας λέει: "Κοίτα τούτα τα σπίτια. Είναι όλα κλειστά. Τα αφήσανε και φύγανε. Ποτέ δεν είχα φανταστεί ότι τούτο το χωριό θ' άδειαζε έτσι"...

Τα 2/3 των κατοίκων έχουν εγκαταλείψει το χωριό

Επόμενος σταθμός το χωριό Παπαδάτος.Γνωστό καπνοχώρι κι αυτό της επαρχίας Ξηρομέρου.Τα προβλήματα κι εδώ είναι τα ίδια. Με τη μόνη διαφορά ότι ο έμπορος που χρωστάει στους αγρότες, λέγεται Χαρδαλιάς και η εταιρία του ΑΤΙΚ. Οι ποσοστώσεις και εδώ μικρές, η φτώχεια μεγάλη και ο κόσμος σε πλήρη απόγνωση.

Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Ντ. Τσιλίκης επισημαίνει ότι οι παραγωγοί είναι απλήρωτοι από τις 15 Μάη και ότι ο Χαρδαλιάς χρωστάει στο χωριό περίπου 100 εκατομμύρια δραχμές. "Μας υποσχέθηκαν ότι στις αρχές του Νοέμβρη θα μας τα δώσουν. Αλλά και αυτά τα χρήματα να πάρουμε δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα", λέει χαρακτηριστικά. Ο Ντ. Τσιλίκης υπογραμμίζει ότι για να ξελασπώσουν οι αγρότες πρέπει να υπάρξει ελεύθερη καλλιέργεια. "Το υπουργείο Γεωργίας πρέπει να βάλει ένα πλαφόν βιώσιμο. Να δώσουν δυο τόνους ποσόστωση για το "τσεμπέλι" και 3,5 τόνους για τα "βιρτζίνια". Δε θα υπήρχε πρόβλημα αν τα καπνά ήταν ελεύθερα", επισημαίνει.

"Τα 2/3 των κατοίκων έχουν εγκαταλείψει το χωριό", τονίζει ο πρόεδρος της κοινότητας Γ. Σταμπουλάκης."Εμείς που έχουμε μείνει, δε βλέπουμε κέρδη από τα καπνά, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε και καμιά άλλη δουλιά. Ο κόσμος μαραζώνει. Ολοι χρωστάνε και ζουν με δανεικά. Αν, όμως, υπήρχαν κίνητρα ειδικά για τους νέους αγρότες, κανείς δεν έφευγε από το χωριό", υπογραμμίζει.

"Στα χωράφια δεν υπάρχει πια μέλλον"

Τελευταίος σταθμός η κοινότητα Λεπενού.Αυτή τη φορά τους κατοίκους δεν τους συναντήσαμε μέσα στο χωριό. Τους βρήκαμε στο μπλόκο που είχαν στήσει στον εθνικό δρόμο Αγρινίου - Ιωαννίνων, διαμαρτυρόμενοι για τις αναγκαστικές συνενώσεις.

Από τις πρώτες κουβέντες καταλαβαίνεις τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι καπνοπαραγωγοί, αλλά και την τραγική θέση στην οποία έχουν περιέλθει. Ο Π. Μήλιος είναι πολύτεκνος και μέρα νύχτα παλεύει στο χωράφι. "Εχω τέσσερα παιδιά και το κράτος μού δίνει ποσόστωση 1.300 κιλά "βιρτζίνια" για να ζήσει ολόκληρη η οικογένεια. Τα λεφτά μού τα έχει φαγωμένα η Πετρίδου. Το πότε θα μας τα δώσει είναι άγνωστο. Αν εμείς οι αγρότες χρωστάγαμε αυτά τα λεφτά θα μας είχαν πάρει το σπίτι, το τρακτέρ, το χωράφι", λέει οργισμένος.

Στην ίδια μοίρα βρίσκεται και ο Γ. Κακατσίδης: "Εχω οκτώ παιδιά, δηλαδή 10μελή οικογένεια. Παίρνω δυο μισθών ποσόστωση "βιρτζίνια". Εάν με τους 2,5 τόνους, που είναι η ποσόστωσή μου, μπορεί κανείς από τους κυβερνώντες να τα φέρει γύρα και να ζήσει οικογένεια να 'ρθει να μου πει... Τα χρέη στην τράπεζα χρόνο με το χρόνο αυξάνονται, θα έρθει η ώρα να μας πάρουν και το σπίτι που βρήκαμε απ' τον πατέρα μας. Ολοι λένε πως έχουν λεφτά οι αγρότες. Γιατί δεν πάει κανείς στην τράπεζα να ανοίξει τις καρτέλες να δει πόσο χρεωμένοι είμαστε;".

Δίπλα στους αγρότες στέκονται και δυο 17χρονοι νέοι. Και τα δύο είναι παιδιά αγροτών που βιώνουν μαζί με τις οικογένειές τους τα προβλήματα. "Εγώ δεν πρόκειται να ζήσω εδώ. Είναι μεγάλη ταλαιπωρία. Βάζεις τα καπνά, περιμένεις να πάρεις χρήματα να ζήσεις και τελικά εισπράττεις ψίχουλα", λέει ο Π. Ψηλός,για να συμπληρώσει ο φίλος του Λ. Μπούκος: "Με τίποτα δε θα έμενα στο χωράφι. Αλλά και να φύγω δεν ξέρω αν θα βρω αλλού δουλιά. Κάποιοι έφυγαν και ξαναγύρισαν... ".

ΑΠΟΣΤΟΛΗ: Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΙΩΞΕΙΣ ΑΓΡΟΤΩΝ
Δουλεύουν συνεχώς τα "αγροτοδικεία"
  • Συλλαλητήριο σήμερα στην Αρτα, την ώρα που δικάζονται τρία μέλη της ΣΕΑ αγροτών. Παράλληλα, σήμερα δικάζονται άλλοι 13 αγρότες στα Τρίκαλα και αύριο ακόμη 20 στο Αίγιο
  • Αντιδρά και η οργάνωση Φαρκαδώνας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ, στα Τρίκαλα

Στην Αρτα και στα Τρίκαλα πιάνουν σήμερα δουλιά τα "αγροτοδικεία" της κυβέρνησης, ενώ αύριο σειρά παίρνει και το Αίγιο.

Αγωνιστικό συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί σήμερα έξω από τα δικαστήρια της Αρτας,με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού, την ώρα που τρία μέλη της τοπικής Συντονιστικής Επιτροπής των αγροτών δικάζονται, επειδή συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις του περασμένου Δεκέμβρη. Η ΟΑΣ Αρτας απευθύνει κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στο σημερινό συλλαλητήριο, ώστε να καταδικαστεί αγωνιστικά η κυβερνητική πολιτική τρομοκρατίας και δήμευσης των αγώνων των αγροτών.

Αλλοι 13 αγρότες από το Κεραμίδι δικάζονται σήμερα στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Τρικάλων για τη συμμετοχή τους στις αγροτικές κινητοποιήσεις του Μάρτη το 1995. Η επιχείρηση τρομοκράτησης συνεχίζεται στο Αίγιο, όπου 20 αγρότες της Αιγιάλειας οδηγούνται αύριο στο δικαστήριο με τη γνωστή κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνιών για τις κινητοποιήσεις του Μάρτη του 1995. Τη δίκη αυτή αναμένεται σύντομα να ακολουθήσουν μια σειρά ακόμα από δίκες για τις κινητοποιήσεις του περασμένου Δεκέμβρη.

Καταδίκη της κυβέρνησης

Η "βιομηχανία" δικών και καταδικαστικών αποφάσεων σε βάρος αγωνιστών της αγροτιάς προκαλούν το κοινό αίσθημα στα Τρίκαλα και βρίσκουν αντίθετους ακόμα και νέους που ανήκουν στην οργάνωση νεολαίας του κυβερνώντος κόμματος.

Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση της οργάνωσης Φαρκαδώνας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ,που αναφέρει:

"Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε μια σημαντική μείωση του αγροτικού εισοδήματος και παράλληλη αύξηση του κόστους παραγωγής. Η αγροτική πολιτική που ακολουθείται ειδικά μετά τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και ΚΑΠ αναγκάζει πολλούς νέους να εγκαταλείπουν τον τόπο τους και να συσσωρεύονται στα μεγάλα αστικά κέντρα και σε χώρες της Ευρώπης. Ομως και εκεί το μέλλον τους ειδικά σήμερα είναι αβέβαιο. Γι' αυτό οι αγρότες δεν έχουν άλλο δρόμο παρά μόνο το δρόμο του συνεχούς αγώνα.

Κατέβηκαν στις περσινές κινητοποιήσεις με τα γεωργικά τους μηχανήματα και αντιστάθηκαν στην αντιαγροτική και αντιαναπτυξιακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αντιστάθηκαν στην υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου που προέρχεται από τις χαμηλές τιμές των προϊόντων. Αντιστέκονται στο υψηλό κόστος παραγωγής που προέρχεται από το ακριβό πετρέλαιο, στο ακριβό ενοίκιο της γης, την υψηλή τιμή των λιπασμάτων και των άλλων γεωργικών φαρμάκων. Ακόμη αντιστέκονται στην πιστωτική πολιτική που τους καταπνίγει στα χρέη και τους οδηγεί στη χρεοκοπία.

Οι κινητοποιήσεις των αγροτών τον περασμένο χρόνο δείχνουν σε πιο βαθμό αγανάκτησης έχει φθάσει ο αγροτικός πληθυσμός και σε πια απελπιστική κατάσταση έχουν περιέλθει.

Και δε φτάνει αυτή η ανασφάλεια που νιώθουν για το μέλλον το δικό τους και των παιδιών τους, έρχεται σήμερα η πολιτεία να τους ΔΙΚΑΣΕΙ. Για εμάς τους νέους είναι απαράδεκτο, το γεγονός να δικάζουν τον αγώνα των αγροτών για ΕΠΙΒΙΩΣΗ. Ως νέοι ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΕΣ τους απαντάμε ότι οι πολιτικοί και κοινωνικοί μας αγώνες δεν ποινικοποιούνται. Ο αγώνας για την ίδια την ύπαρξή μας δε δικάζεται ,αλλά συνεχίζεται με μεγαλύτερη ένταση και δυναμισμό. Είμαστε αντίθετοι στις διώξεις των αγροτών και στεκόμαστε αλληλέγγυοι στον Αγώνα τους.

Τους συμπαραστεκόμαστε και τους στηρίζουμε στο δίκαιο αγώνα που διεξάγουν μέχρι την τελική δικαίωση".

Σε απόγνωση οι κτηνοτρόφοι

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή

Τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι της χώρας φέρνει για άλλη μια φορά στη Βουλή το ΚΚΕ, με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε χτες ο βουλευτής του Κόμματος Σταύρος Παναγιώτου και στην οποία καλείται η κυβέρνηση να λάβει συγκεκριμένα μέτρα για τη στήριξη της κτηνοτροφίας.

Στην Επίκαιρη Ερώτηση τονίζεται ότι οι κτηνοτρόφοι βρίσκονται σε απόγνωση, αφού οι τιμές κρέατος και γάλακτος μειώνονται, ενώ το κόστος παραγωγής (ζωοτροφές κλπ.) αυξάνεται συνεχώς. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, οι κτηνοτρόφοι αδυνατούν να πληρώσουν τα χρέη τους στην ΑΤΕ με τα υψηλά τοκογλυφικά επιτόκια και το απαράδεκτο σύστημα ανατοκισμού. Και σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, πρόσφατα υπήρξαν κατευθύνσεις στην ΑΤΕ (εγκύκλιος) για σύνταξη καταλόγων με κτηνοτρόφους που χρωστάνε και αναλυτική αναφορά για τα περιουσιακά τους στοιχεία, ενώ άρχισαν και δημεύσεις περιουσιών.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ καλεί τον υπουργό Γεωργίας να απαντήσει στα παρακάτω:

  • Τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση, προκειμένου να ρυθμιστούν δίκαια τα χρέη των κτηνοτρόφων, να αποφευχθούν δημεύσεις περιουσιών και το ξεκλήρισμα κτηνοτρόφων;
  • Τι μέτρα θα παρθούν για τη μείωση των επιτοκίων στα αγροτικά δάνεια και την κατάργηση του ανατοκισμού (289/1980 Απόφ. της Νομισμ. Επιτροπής της Ελλάδας);
  • Τι μέτρα θα παρθούν για την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας και όχι για συρρίκνωσή της;


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ