ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Νοέμβρη 2000
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Ομόφωνη απόφαση για 48ωρη απεργία

Θα γίνει στις 27 και 28 Νοέμβρη 2000

 

Η πανελλαδική κινητοποίηση της ΠΟΕΔΗΝ στις 31.10.2000 ήταν απ' τις μεγαλύτερες στα δημόσια νοσοκομεία τα τελευταία χρόνια
Η πανελλαδική κινητοποίηση της ΠΟΕΔΗΝ στις 31.10.2000 ήταν απ' τις μεγαλύτερες στα δημόσια νοσοκομεία τα τελευταία χρόνια
Σε νέα 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση προχωρούν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας στις 27 και 28 του Νοέμβρη, κλιμακώνοντας έτσι τις αντιδράσεις τους στο σχέδιο απορύθμισης της Υγείας που προωθεί η κυβέρνηση.

Την ομόφωνη απόφαση για τη νέα απεργιακή κινητοποίηση πήρε το Γενικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), που συνεδρίασε χτες, για να εκτιμήσει την κατάσταση και να οργανώσει τις κινήσεις των εργαζομένων, «μετά, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία, και τη χτεσινή (σ.σ. προχτεσινή) άκαρπη συνάντηση με τον υπουργό Υγείας».

Εκτίμηση της Ομοσπονδίας είναι ότι η κινητοποίηση της 31-10-2000 ήταν πολύ καλή, ενώ για άλλη μια φορά η συζήτηση επικεντρώθηκε στον αυταρχικό και αντιλαϊκό χαρακτήρα με τον οποίο επιχειρεί η κυβέρνηση να προωθήσει τα ανθυγιεινά μέτρα της.

Ταυτόχρονα, το Γενικό Συμβούλιο εξουσιοδότησε την Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας για παραπέρα κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Στα πλαίσια αυτής της εξουσιοδότησης περιλαμβάνονται ποικιλία πρωτοβουλιών που θα διασφαλίζουν το άνοιγμα της Ομοσπονδίας προς την κοινωνία, τα άλλα συνδικάτα, τους συνταξιούχους, τους ασθενείς και που θα κρατάει ζωντανό το πνεύμα ενάντια στα μέτρα του Αλ. Παπαδόπουλου.

Τα έξι βασικά σημεία διαφωνίας της ΠΟΕΔΗΝ με το σχέδιο της λεγόμενης μεταρρύθμισης του ΕΣΥ είναι τα εξής:

1. Κατάργηση της νομικής υπόστασης των νοσοκομείων.

2. Δυνατότητα στα ΠΕΣΥ να συστήνουν Ανώνυμες Εταιρίες και να εκχωρούν υπηρεσίες των νοσοκομείων.

3. Η δημιουργία του ΟΔΙΠΥ και το νομικό καθεστώς ως ΝΠΙΔ.

4. Η κατάργηση του κοινωνικού ελέγχου και της συμμετοχής εκπροσώπων εργαζομένων Τοπικής - Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης στα διάφορα όργανα διοίκησης.

5. Η δημιουργία απογευματινών ιδιωτικών ιατρείων συμβάλλει σε περαιτέρω ανισότητα στην πρόσβαση των υπηρεσιών Υγείας.

Επίσης, η ΠΟΕΔΗΝ διαμαρτύρεται για την απόρριψη από την κυβέρνηση όλων των οικονομικών και θεσμικών αιτημάτων των εργαζομένων.

ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Σύμπλευση με κατάληξη το στραγγαλισμό

ΚΩΣ (της απεσταλμένης μας ΧΡ. ΔΙΑΜΑΝΤΗ).-

Σε πλήρη σύμπλευση με τις θέσεις του υπουργείου Εσωτερικών για τη λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΤΑ), που επικεντρώνουν στη μείωση ουσιαστικά της πενιχρής χρηματοδότησης που παίρνουν οι δήμοι, καθώς και στην κατοχύρωση μηχανισμών επιβολής και ελέγχου της τήρησης της δημοσιονομικής δυνατότητας που έχουν να επιβάλλουν πρόσθετη φορολογία, βρίσκεται η πλειοψηφία της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ).

Χτες, δεύτερη μέρα των εργασιών του ετήσιου τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ, που γίνεται στην Κω, η πλειοψηφία του Διοικητικού της Συμβουλίου επιχειρούσε να υποβαθμίσει τη δυσαρέσκεια μεγάλου τμήματος των αιρετών για τις ανακοινώσεις της Β. Παπανδρέου στο συνέδριο και να εξωραΐσει την πληθώρα των οικονομικών και άλλων προβλημάτων που κατατέθηκαν.

Την ίδια ώρα, μέχρι και χτες ήταν βέβαιο πως το συνέδριο δε θα καταλήξει σε ομόφωνο ψήφισμα, καθώς οι αιρετοί που πρόσκεινται στη ΝΔ είχαν διαμορφώσει ξεχωριστό σχέδιο ψηφίσματος, καταγγέλλοντας την «αντιδημοκρατική συμπεριφορά της κυβέρνησης να αφαιρεί συνεχώς πόρους από την ΤΑ». Παράλληλα, ξεχωριστό σχέδιο ψηφίσματος ετοίμασαν και οι αιρετοί που υποστηρίχτηκαν απ' το ΚΚΕ, καταδικάζοντας τη διαστρέβλωση του ρόλου της ΤΑ και την απαξίωσή της σε διαχειριστικό μηχανισμό και όργανο αφαίμαξης των δημοτών, ρόλο που αποδέχεται η πλειοψηφία της ΚΕΔΚΕ, και ζητώντας φορολογική εξουσία, ως τη λύση στο οικονομικό πρόβλημα των δήμων. Σημεία σύγκλισης θα αναζητήσουν οι αιρετοί που υποστηρίζονται απ' το ΣΥΝ, οι οποίοι φαίνεται να διαφοροποιούνται μόνο στο επίπεδο της αξιοπιστίας ή μη των κυβερνητικών ανακοινώσεων σχετικά με την απόδοση πόρων ταυτόχρονα με μια σειρά κρατικών αρμοδιοτήτων.

Στις ελληνικές καλένδες τα παρακρατημένα

Χαρακτηριστικά της σύμπλευσης της πλειοψηφίας της ηγεσίας της ΚΕΔΚΕ με το υπουργείο Εσωτερικών ήταν τα λόγια του προέδρου της, Π. Κουκουλόπουλου, πως «ο δρόμος που χαράσσει το υπουργείο είναι ο μόνος ρεαλιστικός»... Εξηγώντας αυτή τη θέση ο Π. Κουκουλόπουλος είπε πως αυτό που πρέπει να ενδιαφέρει την ΤΑ είναι η μεταφορά σε αυτήν αρμοδιοτήτων, μέσα από την οποία θα προκύψουν οι επιπλέον πόροι. Η εμπειρία βέβαια δείχνει το ακριβώς αντίθετο: Οτι δηλαδή η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να μεταφέρει κρατικές αρμοδιότητες στους δήμους για να ξεφορτωθεί το οικονομικό και πολιτικό, πολλές φορές, κόστος τους. Αλλά ακόμα και αν αποδοθούν οι πόροι για τις νέες αρμοδιότητες, αυτοί δε λογίζονται ως πρόσθετοι στα χρήματα που λαμβάνουν οι δήμοι, αλλά προορίζονται για την άσκηση αυτών των νέων αρμοδιοτήτων.

Τη θέση του αυτή αναμένεται να παρουσιάσει ο Π. Κουκουλόπουλος αύριο - οπότε και ολοκληρώνεται το συνέδριο - ταυτόχρονα με την απομάκρυνση από τη διεκδίκηση των χρημάτων που χρωστά η κεντρική εξουσία στους δήμους, κάτι που είχε αποφασιστεί στα προηγούμενα συνέδρια. Ο ίδιος, μάλιστα, θεώρησε ότι δε συνάδει η διεκδίκηση των παρακρατημένων πόρων με την πορεία της αποκέντρωσης, καλώντας ουσιαστικά τους αιρετούς να μην αμφισβητούν τις σχετικές προθέσεις του υπουργείου Εσωτερικών.

Η Β. Παπανδρέου, που μίλησε και χτες στο συνέδριο, δεν απάντησε στις απόψεις και ερωτήματα των αιρετών πως τα 150 δισ. επιπλέον χρηματοδότησης των δήμων - που ανακοίνωσε προχτές - είναι δικά τους χρήματα. Πως οι αρμοδιότητες που τους μεταφέρονται πρέπει να συνοδεύονται από επαρκείς και όχι απλά αυξημένους πόρους.

Πως δεν μπορούμε να μιλάμε για μητροπολιτική διοίκηση όταν πολλές υπερτοπικές λειτουργίες έχουν ανατεθεί ή ανατίθενται σε ιδιώτες.

Το μόνο που κατάφερε να αρθρώσει η υπουργός, αποδεικνύοντας και με αυτόν τον τρόπο το στημένο του λεγόμενου διαλόγου με την ΚΕΔΚΕ για το νέο ρόλο της ΤΑ, ήταν: «Η υλοποίηση όσων πρότεινα εξαρτάται κυρίως από εσάς τους αιρετούς».

Αυτό, όμως, που κυρίως εξαρτάται απ' αυτούς είναι η τύχη της ΤΑ και η προοπτική να θωρακίσει την αυτοτέλειά της, όχι με την επιβολή κυβερνητικών μηχανισμών ελέγχου της δράσης της, στο όνομα της διαφάνειας, αλλά με την κατοχύρωση του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών της και των επαρκών πόρων για την άσκησή τους.

Κι αυτή η προοπτική θυμίζουμε ότι αναχαιτίζεται από την ίδια την ΚΕΔΚΕ, η οποία δεν υλοποιεί καν τις αποφάσεις των συνεδρίων της. Και στην ηγεσία της ΚΕΔΚΕ, τουλάχιστον τις τελευταίες δύο θητείες της, μετέχουν και οι εκπρόσωποι της ΝΔ και του ΣΥΝ.

Οι γιατροί κόντρα στην... . ΚΑΤάρρευση

Ομόφωνη απόφαση για 48ωρη απεργία στις 6 και 7 του Νοέμβρη 2000 πήρε η γενική συνέλευση των γιατρών του ΚΑΤ

Σοβαρότατα προβλήματα λειτουργίας αντιμετωπίζει το ΚΑΤ, το μεγαλύτερο τραυματιολογικό κέντρο της χώρας που εφημερεύει 365 μέρες το χρόνο περιθάλποντας βαρύτατα τραυματισμένους ασθενείς απ' όλη σχεδόν την Ελλάδα.

Πολύτιμα κρεβάτια στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και τα χειρουργεία του νοσοκομείου δε λειτουργούν λόγω των μεγάλων ελλείψεων προσωπικού και εξοπλισμού. Πανάκριβα ιατρικά μηχανήματα (αξονικός, αγγειογράφος) βρίσκονται σε αχρηστία, ενώ η περιοριστική πολιτική της κυβέρνησης είχε σαν αποτέλεσμα να παρουσιάζεται για το 2000 έλλειμμα 70 εκατομμυρίων δραχμών.

Διεκδικώντας την εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου, αλλά και αντιδρώντας στην αδιαφορία της διοίκησης τού να αντιμετωπίσει τα σοβαρά προβλήματα που παρουσιάζονται οι γιατροί του ΚΑΤ προχωρούν σε 48ωρη απεργιακή κινητοποίηση, στις 6 και 7 Νοέμβρη, σύμφωνα με την ομόφωνη απόφαση της έκτακτης γενικής τους συνέλευσης στις 30-10-2000.

Οι γιατροί του νοσοκομείου διεκδικούν:

1. Τη βελτίωση της λειτουργίας των τακτικών - έκτακτων χειρουργείων, του χώρου εφημερίας, της κτιριακής υποδομής, του ξενοδοχειακού εξοπλισμού.

2. Αμεση λειτουργία του αξονικού τομογράφου που έχει παραληφθεί από εξαμήνου και αντικατάσταση του κατεστραμμένου αγγειογράφου. Εγκατάσταση και λειτουργία μηχανημάτων υψηλής τεχνολογίας που έχουν παραληφθεί αλλά δε χρησιμοποιούνται.

3. Αμεση λειτουργία Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), σύμφωνα με τις προτάσεις των επιστημονικών φορέων του νοσοκομείου.

4. Κάλυψη κενών θέσεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ώστε να στελεχωθούν και να λειτουργήσουν αποτελεσματικά βασικά τμήματα.

«Είναι απαράδεκτη, επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους οι γιατροί του νοσοκομείου, η μη λειτουργία αιθουσών χειρουργείου, κρεβατιών ΜΕΘ, λόγω έλλειψης επιστημονικού προσωπικού και κατάλληλου εξοπλισμού».

Σημειώνεται ότι στο νοσοκομείο είναι κενές 200 περίπου θέσεις νοσηλευτικού προσωπικού, 30 ιατρικού προσωπικού, ενώ υπάρχουν και 15 κενές διευθυντικές θέσεις.

5. Η τήρηση χωρίς περικοπή των εγκεκριμένων από τους επιστημονικούς φορείς του νοσοκομείου προγραμμάτων εφημεριών, που σημειωτέον είναι το ελάχιστο για την ασφαλή κάλυψη των ασθενών.

«Είναι ηθικά απαράδεκτη και επιστημονικά επικίνδυνη η περικοπή εφημεριών, λόγω ελλείψεων εγκεκριμένων κονδυλίων», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση.

Νέα ποινή στον Τζίμη Πανούση

Σε πέντε μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή καταδικάστηκε χτες από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας ο σατιρικός τραγουδοποιός Τζίμης Πανούσης για «εξύβριση με λόγο και έργο» του τραγουδιστή Γιώργου Νταλάρα. Αρχικά αντιμετώπιζε την κατηγορία της «συκοφαντικής δυσφήμισης και εξύβρισης» σε βάρος του τραγουδιστή, αλλά ο εισαγγελέας της έδρας πρότεινε τη μετατροπή του κατηγορητηρίου.

Στην απολογία του ο Τζίμης Πανούσης υποστήριξε ότι δεν είχε πρόθεση να θίξει τον μηνυτή και ότι κάνει σάτιρα για όλα τα δημόσια πρόσωπα.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών
Επέτειοι

Σήμερα το Παράρτημα Αμαρουσίου της ΠΕΑΕΑ και το Πνευματικό Κέντρο του δήμου, διοργανώνουν στις 6 μ.μ., στην αίθουσα του Παλαιού Δημαρχείου (Πλατεία Ηρώων), εκδήλωση αφιερωμένη στην Εποποιία του '40 και της Εθνικής Αντίστασης. Στον ίδιο χώρο θα λειτουργήσει 4ήμερη έκθεση ντοκουμέντων της ΕΑ και του έπους του '40. Η έκθεση εγκαινιάζεται το Σάββατο 4-11-00 στις 10.30 π.μ. και θα παραμείνει ανοιχτή έως τις 8 μ.μ. Την Κυριακή, Δευτέρα και Τρίτη, η έκθεση θα λειτουργεί από τις 10.30 π.μ. έως 2 μ.μ. και από 5.30 μ.μ. έως 8.30 μ.μ.

Σήμερα η ΠΕΕΠΠ οργανώνει στις 5 μ.μ., εκδήλωση - συγκέντρωση νεαρών επιστημόνων και τεχνικών με θέμα: «Τα παιδιά του εμφυλίου και της προσφυγιάς και η πρόοδός τους», στα γραφεία της ΠΟΑΟ (Πειραιώς 6, 4ος όροφος, Ομόνοια). Μετά τη συγκέντρωση, θα πραγματοποιηθεί επετειακή συνάντηση -συνεστίαση των αποφοίτων των Επαγγελματικών Σχολών Γιάνγκι -Γιουλ και Τσιρτσίκ της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, σε κέντρο που θα ανακοινωθεί. Πληροφορίες στα τηλέφωνα: 52.30.526, 88.11.763, 90.17.458 και 65.46.583.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ