ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Οχτώβρη 1996
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Συλλαλητήριο για την GOOD YEAR

Σε άλλη συνεδρίαση... παρέπεμψε όμως η πλειοψηφία του ΕΚΘ την απόφαση για 24ωρη απεργία. "Εργατική Ενότητα": Απαιτείται αγωνιστική αντιμετώπιση

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.-

Συλλαλητήριο διαμαρτυρίας κατά της αποβιομηχάνισης και της ανεργίας και με κύριο αίτημα την επαναλειτουργία του εργοστασίου της GOOD YEAR,θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη το δεύτερο δεκαήμερο του Οκτώβρη με απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΚΘ, χωρίς όμως να οριστικοποιηθεί παράλληλα και η πραγματοποίηση 24ωρης πανεργατικής απεργίας όπως είχε αποφασίσει προηγούμενη Ολομέλεια του Εργατικού Κέντρου.

Για μια ακόμη φορά οι παρατάξεις της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ επέλεξαν την τακτική της αναβολής και παρέπεμψαν το θέμα της απεργίας σε νέα συζήτηση στην Ολομέλεια του ΕΚΘ που θα συγκληθεί τη Δευτέρα. Απέρριψαν την πρόταση της "Εργατικής Ενότητας",η οποία πρότεινε πέρα από την άμεση προετοιμασία για την 24ωρη απεργία και το συλλαλητήριο, να δρομολογηθούν μια σειρά από κινητοποιήσεις των εργαζομένων της GOOD YEAR, όπως πορείες σε τακτά χρονικά διαστήματα και συμβολικές ενέργειες διαμαρτυρίας, ώστε το αίτημα της επαναλειτουργίας του εργοστασίου να παραμένει επίκαιρο και ζωντανό και να αναθερμανθεί το κλίμα αλληλεγγύης. Τα στελέχη της "Εργατικής Ενότητας" τόνισαν πως δεν πρέπει να υπάρξει κι άλλη χρονοτριβή με νέες συναντήσεις, καθώς οι προγραμματικές δηλώσεις και ο νέος προϋπολογισμός που θα κινείται στην ίδια αντιλαϊκή κατεύθυνση, πλησιάζουν άμεσα και το συνδικαλιστικό κίνημα θα πρέπει να είναι κατάλληλα προετοιμασμένο να απαντήσει αγωνιστικά. "Η κυβέρνηση και οι υπουργοί γνωρίζουν το πρόβλημα και αν είχαν την πολιτική βούληση, από τον Ιούλη που έκλεισε το εργοστάσιο θα μπορούσαν να δώσουν λύσεις, τόνισε ο γ. γ του ΕΚΘ Βασίλης Ρέβας.Από εδώ και πέρα χρειάζεται να προβάλλουμε το πρόβλημα καθημερινά και αγωνιστικά και οι κινητοποιήσεις μας να στηρίζονται στη ζωντανή συμμετοχή της βάσης".

Στη διάρκεια της ΕΕ του ΕΚΘ εξετάστηκε και το μείζον θέμα της αποδιοργάνωσης και διάλυσης των Επιθεωρήσεων Εργασίας, λόγω συνειδητής αδιαφορίας της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης και αποφασίστηκε άμεσα να υπάρξει συνάντηση με τον νομάρχη ώστε να ληφθούν μέτρα για την αναβάθμιση της υπηρεσίας.

Φ. Δ

ΔΙΕΘΝΗΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΕΝΔΥΜΑΤΩΝ ΑΕ
Απεργιακή "ομοβροντία"

Με τέσσερις 48ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις, πρωτοβουλίες συντονισμού με άλλα σωματεία εργαζομένων και κινητοποιήσεις στην Αθήνα, απαντούν οι εργαζόμενοι στην αντεργατική επίθεση

Με δυναμικές απεργιακές κινητοποιήσεις αποφάσισαν να απαντήσουν οι 387 εργαζόμενοι της "Διεθνούς Βιομηχανίας Ενδυμάτων" ΑΕ,με έδρα την Καλαμάτα,στην πρόθεση του ιδιοκτήτη να προχωρήσει σε 250 απολύσεις, την ίδια ώρα που δεν καταβάλει στους εργαζόμενους δεδουλευμένα μηνών, η επιχείρηση υπολειτουργεί και φήμες παρουσιάζουν τον ιδιοκτήτη να έχει ήδη εγκαταστήσει νέα μονάδα στην Αλβανία ή να είναι σχεδόν έτοιμος να το κάνει πολύ σύντομα. Η επιχείρηση έχει κάνει επίσης αίτηση για ομαδικές απολύσεις για τις οποίες απαιτείται η σύμφωνη γνώμη της Νομαρχίας.

Οι εργαζόμενοι εργάζονται αυτή τη στιγμή εκ περιτροπής (!), περίπου 140 από αυτούς κάθε βδομάδα και η ανασφάλεια είναι έντονη, αφού ο ιδιοκτήτης έχει συνδυάσει την τύχη τους με την τύχη των οικονομικών απαιτήσεων που προβάλλει για νέα δάνεια, ευνοϊκή ρύθμιση παλιότερων δανείων, επιδότηση του κόστους εργασίας, κίνητρα λειτουργίας ίδια με αυτά που ισχύουν στις φθίνουσες περιοχές.

Την απόφαση για απεργιακές κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι την πήραν ομόφωνα στη Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησαν προχθές το βράδυ σε αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου. Μαζί τους βρέθηκε αντιπροσωπεία της ΓΣΕΕ με επικεφαλής τον Γ. Μαυρίκο και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων του κλάδου, Θ. Ευθυμίου.

Τα αιτήματα των εργαζομένων είναι να επιστρέψουν όλοι στη δουλιά, να γίνει εξόφληση όλων των οφειλών, να ενταχθεί η επιχείρηση στον Οργανισμό Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων και να χαραχτεί κλαδική πολιτική.

Οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν τέσσερις 48ωρες απεργίες τις επόμενες 15 μέρες, αρχίζοντας από τις 7 του Οκτώβρη.Να πραγματοποιηθεί σύσκεψη κοινωνικών και πολιτικών φορέων του νομού, την Τετάρτη 9 του Οκτώβρη, με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας και του σωματείου. Να αναλάβει το σωματείο εργαζομένων πρωτοβουλία για το συντονισμό δράσης με άλλα σωματεία εργαζομένων, όπως της ΜΙΣΚΟ, του ΜΕΤΡΟ, της ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗΣ, της ΒΑΜΒΑΚΟΥΡΓΙΑΣ,για κοινή αγωνιστική αντίδραση. Να πραγματοποιήσουν οι εργαζόμενοι αγωνιστική κινητοποίηση στον Αθήνα κατά τη διάρκεια μιας από τις απεργίες που έχουν προγραμματίσει.

Να απολύσει τους μισούς απειλεί η ΔΑΡΙΓΚ!

Προτείνει... επίσης μείωση ωρών εργασίας με ταυτόχρονη μείωση αποδοχών! Αντιδρούν οι εργαζόμενοι

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας).- "Πτώση πωλήσεων" διαπίστωσαν οι ιδιοκτήτες της βιομηχανίας συρματουργίας "ΔΑΡΙΓΚ" στη Χαλκίδα, και βρήκαν το "γιατρικό": Συρρίκνωση του προσωπικού! Ετσι, σε συνάντηση με το ΔΣ, έκαναν γνωστές τις προθέσεις για μείωση του προσωπικού κατά 50%!Κάτι που σημαίνει ότι 190 εργαζόμενοι κινδυνεύουν άμεσα να χάσουν τη δουλιά τους και να τοποθετηθούν στις λίστες των 20.000 ανέργων της Εύβοιας!

Στις προθέσεις της, μεσοπρόθεσμα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, να μετατρέψει μεγάλο τμήμα της παραγωγής σε εμπορικό με εισαγόμενα από άλλες χώρες (πρώην σοσιαλιστικές) προϊόντα που θα διαθέτει στην εγχώρια αγορά.

Οι "λύσεις" που προτάθηκαν στους εργαζόμενους - χωρίς να γίνουν αποδεκτές - αφορούν την αποδοχή από μέρους τους συνεχών αδειών άνευ αποδοχών ή μείωση των ωρών εργασίας και παράλληλη μείωση αποδοχών και τέλος απολύσεις με το 2% αρχικά, μαζικές αργότερα! Πρέπει να σημειωθεί ότι το 1993, επικαλούμενη η "Δάριγκ" πτώση των πωλήσεων από την εισαγωγή ομοειδών προϊόντων και αύξηση του κόστους, είχε απολύσει με διάφορους τρόπους 83 εργαζόμενους. Μετά από τρία χρόνια επανέρχεται για να επικαλεστεί τους ίδιους λόγους και να ξαναϋποσχεθεί ότι οι απολύσεις... θα είναι οι τελευταίες.

Παράλληλα όμως, τα στοιχεία των ισολογισμών της και οι "ευοίωνες προοπτικές που χαράσσονται", διαψεύδουν τους ιδιοκτήτες. Ετσι, το 1994 οι πωλήσεις ανήλθαν σε 8,5 δισ. δραχμές και τα καθαρά κέρδη σε 110 εκατομμύρια δραχμές, ενώ το 1995 με αύξηση των πωλήσεων κατά 24,8% ή 11,3 δισ. δραχμές, είχε υπερδιπλασιασμό των κερδών που έφτασαν τα 250 εκατομμύρια δραχμές.

Για το 1996 (δύο πρώτους μήνες), παρά το αρνητικό κλίμα από την εισαγωγή ομοειδών προϊόντων, οι πωλήσεις σημείωσαν αύξηση κατά 10% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Υπάρχει όμως το ενδεχόμενο η προειδοποίηση αυτή να έχει αποδέκτες τα κυβερνητικά επιτελεία για την παραχώρηση περαιτέρω προνομίων. Ο γενικός διευθυντής της επιχείρησης ήταν σαφέστατος σ' αυτό: "Ζητάμε επιδότηση, μείωση της τιμής του ρεύματος στο ελάχιστο και προστατευτικά μέτρα..."!

Γ. Π.

Ζητά και "ρέστα" η ΜΙΣΚΟ!

Με προσφυγή της στο δικαστήριο επιδιώκει την ποινικοποίηση των απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων, οι οποίοι αντιστέκονται στις απολύσεις

ΠΑΤΡΑ (του ανταποκριτή μας).-

Αποφασισμένοι να αντισταθούν στις προκλήσεις της εργοδοσίας είναι οι εργαζόμενοι της "Μίσκο" (ΜΠΑΡΙΛΑ), η οποία άρχισε να κάνει πράξη τις εξαγγελίες της για απολύσεις 40 εργαζόμενων. Ηδη την περασμένη Δευτέρα απολύθηκαν τρεις και την επομένη άλλοι τρεις, οι οποίοι πρέπει να σημειωθεί πως είναι εργαζόμενοι με πολλά χρόνια υπηρεσίας και αρκετά μεγάλης ηλικίας, κάτι που σημαίνει πως πολύ δύσκολα μπορούν να απορροφηθούν, έστω σε εποχιακές απασχολήσεις, στην ήδη παραφορτωμένη από την ανεργία Πάτρα.

Το σωματείο εργαζόμενων "Η Ενότητα",αντέδρασε δυναμικά στις έξι απολύσεις κηρύσσοντας τρίωρες στάσεις εργασίας σε κάθε βάρδια κάθε Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη, αποκλείοντας ταυτόχρονα το δρόμο μπροστά από το εργοστάσιο. Ενοχλημένοι από τις αντιδράσεις αυτές, οι υπεύθυνοι της εταιρίας προσέφυγαν στα δικαστήρια ζητώντας να κηρυχτούν οι κινητοποιήσεις παράνομες και καταχρηστικές!Η υπόθεση εκδικάζεται σήμερα το πρωί.

Σε ανακοίνωσή του το Σωματείο των εργαζομένων, θεωρεί προκλητική την ενέργεια αυτή, προσθέτοντας ότι "στρέφεται στο σύνολο των εργαζόμενων της πόλης και της κοινωνίας" και καλεί το λαό της Πάτρας να συμπαρασταθεί στον αγώνα των εργαζόμενων με την παρουσία του στο δικαστήριο. Σήμερα θα γίνει νέα στάση εργασίας και πορεία προς το δικαστήριο, ενώ το απόγευμα το θέμα της "Μίσκο" θα συζητηθεί σε σύσκεψη εργοστασιακών Σωματείων που διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο Πάτρας.

Παιχνίδια με το "σήμα" της ΑΧΑΪΑ CLAUSS!

Εκδικάζονται σήμερα προσφυγές των τραπεζών. Σε αποκλεισμό της Νομαρχίας και της Εμπορικής Τράπεζας προχωρούν οι εργαζόμενοι

Σε αποκλεισμό της Νομαρχίας και της Εμπορικής Τράπεζας προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι της "Αχάια Κλάους" στην Πάτρα, μπροστά στον κίνδυνο να κλείσει η επιχείρηση, μετά την προσφυγή στα δικαστήρια των Τραπεζών Πίστεως και Κρήτης, που διεκδικούν τα "σήματα" της επιχείρησης και της Εμπορικής να σταματήσει η λειτουργία του εργοστασίου με το υπάρχον καθεστώς. Οι εργαζόμενοι, στη Γενική τους Συνέλευση αποφάσισαν ακόμα να παραβρεθούν στην εκδίκαση της υπόθεσης σήμερα, επισημαίνοντας ότι τα σήματα της επιχείρησης ανήκουν πρώτα και κύρια στους εργαζόμενους.

Σε ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων καταγγέλλεται η τακτική της κυβέρνησης και των τραπεζών, που - όπως τονίζουν - οδηγεί με σιγουριά στο κλείσιμο της ιστορικής οινοβιομηχανίας.Καταγγέλλεται επίσης προσωπικά ο πρωθυπουργός,ο οποίος δεν τηρεί τις υποσχέσεις που έδωσε μόλις μια βδομάδα πριν τις εκλογές.

"Εχουμε τονίσει επανειλημμένα - σημειώνεται στο ψήφισμα - ότι η "Αχάια Κλάους" είναι βιώσιμη βιομηχανία και με το κλείσιμο θα θιγεί η εθνική οικονομία, αφού το τελευταίο τετράμηνο είχε 1,5 δισ. εξαγωγές, θα θιγεί η ντόπια αγροτική παραγωγή και η κοινωνία της Πάτρας".

Μετά και τις τελευταίες εξελίξεις, οι εργαζόμενοι τονίζουν ότι ο μόνος τρόπος που τους έμεινε είναι οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις και ζητούν από τους φορείς της Πάτρας την ενεργό συμπαράστασή τους στην κατεύθυνση λύσης του προβλήματος.

Από προηγούμενη κινητοποίηση των εργαζομένων στη "Διεθνή Βιομηχανία Ενδυμάτων" έξω από το υπουργείο Εργασίας



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ