ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Γενάρη 2013 - 2η έκδοση
Σελ. /24
Το ταμείο

Κάθε φορά που μια στατιστική αναφέρεται στη συγκέντρωση του πλούτου, παράλληλά της υπάρχει κι άλλη μια για τη φτώχεια. Και οι δυο επιβεβαιώνουν αυτό που ο λαϊκός στίχος κατέγραψε ανεπανάληπτα: «Δυο δρόμοι τη χωρίζουνε την κοινωνία τούτη, και φέρνουν μαύρη συμφορά η φτώχεια και τα πλούτη. Της κοινωνίας η διαφορά φέρνει στον κόσμο μεγάλη συμφορά».

Από τη μια, ο πλούτος, που αυξήθηκε κατά 241 εκατομμύρια δολάρια στα χέρια των 100 πλουσιοτέρων του κόσμου.

Κι από την άλλη, οι 1,3 δισ. τόνοι φαγητού, που λείπουν απ' το τραπέζι εκατομμυρίων ανθρώπων (τα στοιχεία προέρχονται από το Διεθνή Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας και αφορούν στο ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων και η ποσότητα που πετιέται στα σκουπίδια είναι ίση με την τροφή που χρειάζονται 868 εκατομμύρια άνθρωποι που επίσημα κάθε βράδυ γέρνουν για ύπνο πεινασμένοι).

Οσο και να πασχίζουν διάφοροι με τις αναλύσεις τους να εξηγήσουν το πρόβλημα σαν θέμα άλλης διαχείρισης, αυτό δεν είναι άλλο από καθρέφτης ενός συστήματος βαθιά ταξικού. Ενός συστήματος που δεν μπορεί να υπάρχει χωρίς το βάθεμα της ταξικής διαφοράς.

***

Η συγκινητική αυτοκριτική σε κείμενα του αστικού Τύπου για τα χρόνια της καλοπέρασης φτάνει πάντα στην καλύτερη των περιπτώσεων ως το σημείο να ζητείται η αντικατάσταση ενός πολυδάπανου Range Rover με ένα χαμηλότερου κυβισμού.

Η διαφορά εμφανίζεται ανάμεσα στη φασολάδα του εργατόσπιτου με τη φασολάδα του χιονοδρομικού, αλλά η βάση της κρύβεται από τη μια στην ταξική θέση του ιδιοκτήτη μιας κατσαρόλας κι από την άλλη στην ταξική θέση αυτού που ζει στα πούπουλα.

Αυτοί που ζουν στα πούπουλα έχουν ντυμένους τους τοίχους των σπιτιών τους με γιγαντιαία θερμικά πάνελ και για ντεκόρ ανάβουν τζάκι απ' τον Οκτώβρη έως και το Πάσχα με τα έξοδα όλα περασμένα στους ισολογισμούς των εταιρειών τους. Είναι αυτοί που διαμαρτύρονται σήμερα, γιατί στις παρακάτω γειτονιές η πλέμπα άναψε στο φουλ τα μαγκάλια και γέμισε, λέει, νέφος η Πολιτεία και το Κεφαλάρι.

***

Ασχετο: Κοιτώντας τα στοιχεία για τις συντάξεις - «μαϊμού», που διοχετεύει η κυβέρνηση, αυτοί που ξέρουν, δηλαδή οι υπάλληλοι στα ίδια τα ασφαλιστικά ταμεία, μιλάνε για μια από τις μεγαλύτερες προπαγανδιστικές κομπίνες. Λένε ευθέως ότι οι συντάξεις - «μαϊμού» είναι απειροελάχιστες μπροστά στο πραγματικό πρόβλημα των Ταμείων που έχει δημιουργηθεί από τις εισφοροαπαλλαγές των καπιταλιστών και τη διαρκή νόμιμη εισφοροκλοπή από τις κυβερνήσεις. Και προκαλούν ευθέως την κυβέρνηση: Δώστε μας τα ονόματα που λέτε ότι σας λείπουν από την απογραφή, διαθέστε υπαλλήλους και θα πάμε να τους βρούμε έναν έναν! Καθαρή πρόκληση, περιμένει καθαρή απάντηση.

Ορισμένοι, πιο μπασμένοι στα κόλπα, ισχυρίζονται ότι κάποια σύμβαση για τη μηχανογράφηση των Ταμείων βρίσκεται σε εκκρεμότητα και προκειμένου να πέσουν οι σχετικές υπογραφές σηκώνεται ντόρος για να αιτιολογηθεί σαν έκτακτη ανάγκη.

Σε κάθε περίπτωση, ο δρόμος για τον έλεγχο της κατάστασης είναι απλός: Ακολουθείς το χρήμα και βρίσκεις πού είναι το πρόβλημα. Κάνεις, δηλαδή, ακριβώς το αντίθετο από αυτό που κάνει η κυβέρνηση. Η οποία για να δικαιολογήσει τις άγριες περικοπές στις συντάξεις σπρώχνει την προπαγάνδα της στα όρια της γελοιότητας. Οπως τώρα που μιλά για 5 δισ. έλλειμμα από τις συντάξεις - «μαϊμού». Δε στέκει. Ας ρωτήσει και τον Σπυρόπουλο, κάτι έμαθε από Ταμείο τόσα χρόνια...


ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ Η ΔΙΑΦΟΡΑ

ΟΙ ΠΤΩΧΟΙ: «Το 2012 εκατομμύρια άνθρωποι σε Ευρώπη και Αμερική είδαν τα εισοδήματά τους να καταρρέουν και τις περιουσίες τους να εξαφανίζονται. Ομως την ίδια στιγμή οι 100 πλουσιότεροι άνθρωποι στον κόσμο έγιναν ακόμη πιο πλούσιοι κατά 241 εκατομμύρια δολάρια» (στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

ΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ: «Στα σκουπίδια καταλήγουν 1,3 δισ. τόνοι φαγητό κάθε χρόνο, τη στιγμή που εκατομμύρια άνθρωποι λιμοκτονούν καταρρίπτοντας τον μύθο ότι δεν παράγουμε αρκετά τρόφιμα για όλους» (στην ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ).

Η ΦΑΣΟΛΑΔΑ «NORTH FACE»: «Δεν έχω τίποτα με τους ανθρώπους που μπορούν να περνούν καλά, να κάνουν εκδρομές, να χαίρονται αγαθά και μικρές πολυτέλειες απαγορευμένες σε πολλούς πλέον. Με πειράζει όμως πολύ, να προσπαθούν αυτοί οι ίδιοι άνθρωποι να αποδείξουν (με πανάκριβη ένδυση, που καθόλου δεν πείθει) ότι η... "φτώχεια θέλει καλοπέραση", και μάλιστα σε κάπως μεγάλο υψόμετρο. Αλλοι έλεγαν ότι μόνο καφέ πίνουν, άλλοι ότι τρώνε μόνο φασολάδα κι όχι κρέας, άλλοι ότι το μόνο που ξόδεψαν είναι η βενζίνη για να φτάσουν ως εκεί» (στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

Η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ: «Η αλήθεια είναι ότι μεγαλώσαμε με το περίσσιο. Οι γονείς μας έκαναν την καλοπέρασή μας καθήκον τους. Δεν μας έλειψε τίποτα (...) Σινιέ ρούχα, γκάτζετ τελευταίας τεχνολογίας, γκλαμουράτα αυτοκίνητα, έξοδοι σε εστιατόρια, ντίσκο, νυχτερινά κέντρα. Το περίσσιο έγινε καθημερινότητα (...) Η χρεοκοπία της χώρας μάς ωθεί στην απότομη ενηλικίωση (...) Αναγκαζόμαστε να αναζητήσουμε το ίσιο» (στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΤΟ ΧΟΝΤΡΟ ΨΕΜΑ! «Οι εκτιμήσεις για τις απώλειες των ασφαλιστικών ταμείων από την καταβολή συντάξεων - μαϊμού είναι εφιαλτικές: Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των ειδικών φτάνουν τα πέντε δισ. ευρώ για την τελευταία δεκαετία! (...) Εν ολίγοις, το ψαλίδισμα των νόμιμων συντάξεων θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, αν τα Ταμεία είχαν βάλει εγκαίρως τάξη στα του οίκου τους! (...) Αν δεν ολοκληρωθεί αμέσως η μηχανοργάνωση των Ταμείων δεν πρόκειται να κλείσουν τα παράθυρα της παρανομίας» (από το κύριο άρθρο στα ΝΕΑ).

ΤΟ ΔΕΔΟΜΕΝΟ: «Η Ελλάδα αναστενάζει στις Εφορίες! Δυσκολεύονται να πληρώσουν ή σηκώνουν τα "χέρια ψηλά" κι εκείνοι ακόμα οι πολίτες που θέλουν να 'ναι εντάξει με την Εφορία... Ολο και περισσότεροι πολίτες επικαλούνται το... "ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος"! Ηδη το 2012 (μέχρι τον Νοέμβριο) οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές ανήλθαν στα 12 δισ.! Ενώ δεν έχουν υποβληθεί 1,1 εκατ. περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ... Από την άλλη, περίπου έντεκα φόροι μας... περιμένουν το 2013! (...) Ενώ μειώνονται τα εισοδήματα των περισσοτέρων, κατά... μαγικό τρόπο αυξάνονται οι φορολογικές υποχρεώσεις τους και δοκιμάζεται η φοροδοτική ικανότητά τους!» (στο ΕΘΝΟΣ).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ αντιπλημμυρικής προστασίας

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Πρωτογενές πλεόνασμα 2,3 δισ. ευρώ

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Αισιόδοξα μηνύματα

Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: Επισπεύδονται τα μέτρα κατά της φοροδιαφυγής

6 ΜΕΡΕΣ: Λόγια, λόγια κατά της φοροδιαφυγής

ΤΑ ΝΕΑ: Κόβουν τις συντάξεις από τα «φαντάσματα»

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: Κάνουν φορο-χώραφα και τα εκτός σχεδίου

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Επίδομα ανεργίας σε ελεύθερους επαγγελματίες

Η ΕΛΛΑΔΑ: Η λίστα Λαγκάρντ «κρύβει» και άλλα πολιτικά ονόματα

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Θύελλα στα σκοτάδια της Κουμουνδούρου

Η ΑΥΓΗ: Δίδυμο ποινικών ευθυνών

ΕΘΝΟΣ: Ο πόλεμος της λίστας

Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ: Μπένι στο κάδρο

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Νόμιμη η φοροαπαλλαγή για το κεφάλαιο

«Η διαφημιζόμενη από τη συγκυβέρνηση επιχείρηση μείωσης της φοροδιαφυγής (...) σε ό,τι αφορά το μεγάλο κεφάλαιο, αποδείχνεται απάτη ολκής (...) η φοροδιαφυγή "ανθίζει" ταυτόχρονα και παράλληλα με τα καπιταλιστικά κέρδη, λειτουργεί και ως συμπληρωματικό εργαλείο της επίσημης φορολογικής πολιτικής, των αλλεπάλληλων φοροελαφρύνσεων μέχρι και της πλήρους χορηγούμενης ασυλίας για βιομηχάνους, τραπεζίτες, εφοπλιστές, μεγαλεμπόρους και τα άλλα τμήματα του κεφαλαίου. Οι επιχειρηματικοί όμιλοι, οι μερίδες της πλουτοκρατίας έχουν στη διάθεσή τους απόλυτα νόμιμους τρόπους, σωρεία από φοροαπαλλαγές και ελαφρύνσεις, "παράθυρα" και ορθάνοιχτες "πόρτες".

Νέες φοροθηλιές για το λαό

Η προπαγανδιστική επιχείρηση σχετικά με τη φοροδιαφυγή επιχειρεί να τσουβαλιάσει τα θύματα με τους θύτες, να διαμορφώσει στο λαό την ολότελα ψευδή εντύπωση, τάχα ότι άλλος λίγο άλλος περισσότερο όλοι μαζί "φταίμε", προκειμένου στη συνέχεια να αιτιολογήσουν τα επόμενα αντιλαϊκά πακέτα. Με πρόσχημα τη φοροδιαφυγή, στήνουν τις νέες φοροθηλιές πάνω στα διαλυμένα λαϊκά εισοδήματα μέσα από την εφαρμογή νέου τύπου λεγόμενων αντικειμενικών κριτηρίων διαβίωσης. Για παράδειγμα, ενόψει της εφαρμογής του λεγόμενου ηλεκτρονικού περιουσιολογίου, ήδη "τσεκάρουν" δαπάνες των λαϊκών νοικοκυριών που αφορούν στις καταναλώσεις νερού, ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφώνου, οτιδήποτε μπορεί να αξιοποιηθεί στη συνέχεια για την τεχνική διόγκωση του λαϊκού εισοδήματος και για την επιβολή αυξημένων φόρων και άλλων χαρατσιών (...) Για την ανάκαμψη των καπιταλιστικών κερδών, για τη διέξοδο από την καπιταλιστική κρίση σε όφελος των μονοπωλίων και με το λαό τσακισμένο έρχονται να διευρύνουν τις επίσημα εκχωρούμενες ελαφρύνσεις και απαλλαγές των μονοπωλίων και των ισχυρών επιχειρηματικών ομίλων (...) η σπέκουλα της συγκυβέρνησης γύρω από τη φοροδιαφυγή αποτελεί την προαναγγελία και για τα επόμενα μέτρα της αντιλαϊκής κλιμάκωσης.

Η διέξοδος

Τα "μπιχλιμπίδια" περί φοροδιαφυγής τους βοηθούν στο να κρύψουν την πραγματικότητα, το γεγονός ότι ενόσω τα μονοπώλια θα αλωνίζουν στο επίπεδο της οικονομίας και της παραγωγής, η φοροληστεία του λαού θα συνεχίζεται, ενώ "φιλολαϊκή" διέξοδος δεν μπορεί να υπάρξει. Μοναδική λύση είναι η πάλη για να αναχαιτίσουμε τα βάρβαρα μέτρα, για τη ρήξη και την ανατροπή, με λαϊκή εξουσία, χωρίς τα μονοπώλια, τα φαινόμενα και τις εκφάνσεις του εκμεταλλευτικού συστήματος» (από το κύριο άρθρο στον ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ)



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ