ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Γενάρη 2020 - Κυριακή 5 Γενάρη 2020
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΜΗΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Με το κουπόνι στο χέρι για την υπερκάλυψη!

22 Τομεακές Οργανώσεις ήδη έχουν ξεπεράσει τους στόχους τους

Στην τελική ευθεία έχει μπει η μεγάλη μάχη της Οικονομικής Εξόρμησης που προκήρυξε η ΚΕ του ΚΚΕ από τον περασμένο Νοέμβρη, με τις Οργανώσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ να παλεύουν με το κουπόνι στο χέρι για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Μετά το πρόσφατο πανελλαδικό «κλείσιμο», οι ΚΟ έφτασαν κατά μέσο όρο στο 91,16% του πλάνου τους, μια ανάσα από την υπερκάλυψη. Ενώ, ήδη 22 Τομεακές Οργανώσεις έχουν υπερκαλύψει, με την πρώτη από αυτές, την ΤΟ Δράμας, να είναι στο εντυπωσιακό 160,46%.

Δίπλα στο Κόμμα, τη μάχη δίνει και η ΚΝΕ, που απευθυνόμενη στη νεολαία έχει φτάσει στο 93,22% του στόχου της, πλησιάζοντας επίσης την υπερκάλυψη.

Στις μέρες που απομένουν, τα μέλη και οι φίλοι του Κόμματος και της ΚΝΕ πολλαπλασιάζουν τις προσπάθειές τους για να μην υπάρχει ούτε μία Οργάνωση που δεν θα ανταποκριθεί στους στόχους της. Με το κουπόνι στο χέρι, συζητάμε άνθρωπο τον άνθρωπο για την ανάγκη να ενισχυθεί αποφασιστικά το ΚΚΕ, ώστε από καλύτερες θέσεις να οργανώνεται η εργατική - λαϊκή πάλη, η διεκδίκηση για τις ανάγκες μας.

Καθώς όλο και περισσότερες Οργανώσεις «κόβουν το νήμα» της κάλυψης των πλάνων τους, δυναμώνει και η άμιλλα ανάμεσά τους, που για τις λίγες μέρες που απομένουν, μπορεί να φέρει «το κάτι παραπάνω», το ακόμα μεγαλύτερο πείσμα για να μην αφήσουμε κανένα περιθώριο αναξιοποίητο. Υπενθυμίζεται ότι η Γραμματεία της ΚΕ του Κόμματος έχει ανακοινώσει ως βραβεία, για την 1η Οργάνωση τη σημαία του Κόμματος, τιμητική πλακέτα και τεχνικό εξοπλισμό, για τη 2η Οργάνωση τιμητική πλακέτα, τεχνικό εξοπλισμό και πίνακα ζωγραφικής απ' το Αρχείο του Κόμματος και για την 3η Οργάνωση τιμητική πλακέτα και τεχνικό εξοπλισμό. Ενώ, κριτήρια για την ανάδειξη των τριών πρώτων Οργανώσεων Περιοχής θα είναι οι παρακάτω δείκτες: Πρώτον ο βαθμός υπερκάλυψης του συνολικού πλάνου της ΚΟ, δεύτερον η προσωπική συνεισφορά των μελών της ΚΟ («κόκκινα μεροκάματα») και η συγκέντρωση των κομματικών συνδρομών για Νοέμβρη - Δεκέμβρη και τρίτον ο βαθμός ανταπόκρισης και στράτευσης των οπαδών και φίλων του Κόμματος.

Με βάση το βαθμό υπερκάλυψης, στην πρώτη τετράδα βρέθηκαν η ΚΟ Εξωτερικού, που παραμένει πρώτη φτάνοντας στο 135,47%, η ΚΟ Αιγαίου με 112,25%, η ΚΟ Κρήτης με 105,32% και η ΚΟ Ανατ. Μακεδονίας - Θράκης με 102,91%.

Στην πέμπτη θέση βρίσκεται η ΚΟ Θεσσαλίας με 94,32%, κρατώντας τη διαφορά που έχει στην άμιλλά της με την ΚΟ Δυτικής Ελλάδας, η οποία βρέθηκε στην 7η θέση με 91,14%. Η ΚΟ Πελοποννήσου πέρασε στην 6η θέση με 91,28%, παραμένοντας πίσω από την ΚΟ Κρήτης, που όπως αναφέραμε είναι στην πρώτη τριάδα. Η ΚΟ Αττικής έφτασε στο 88,71% και στην 8η θέση, παραμένοντας πάνω από την ΚΟ Κ. Μακεδονίας, παρά το ότι η δεύτερη έφτασε στο 81,60% (10η θέση), κάνοντας το μεγαλύτερο εβδομαδιαίο «κλείσιμο» (+11,22%). Η ΚΟ Δυτικής Μακεδονίας φτάνει στο 81,66% (9η θέση), ενώ η δωδεκάδα των Οργανώσεων κλείνει με την ΚΟ Ηπείρου στο 81,46% και την ΚΟ Ανατ. Στερεάς - Εύβοιας στο 81,24%.

Πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της Οικονομικής Εξόρμησης

Το Σάββατο 4 Γενάρη:

-- Η ΚΟ Αργολίδας καλεί σε λαϊκό γλέντι, στις 8.30 μ.μ., στη Νέα Κίο (ταβέρνα «Αδελφών Τσακίρη»).

-- Η ΚΟΒ Ευεργέτουλα Λέσβου οργανώνει γλέντι στις 9 μ.μ., στο καφενείο - ουζερί του Νίκου Κόμβου (Κάτω Τρίτος).

Την Κυριακή 5 Γενάρη:

-- Η ΤΟ Νότιου Τομέα Αττικής διοργανώνει συναυλία - αφιέρωμα στον Δημήτρη Μητροπάνο, στις 9.30 μ.μ., στη μουσική σκηνή «Level 69» (Σολωμού 69, Μοσχάτο).

-- Η ΚΟΒ Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λέσβου οργανώνει λαϊκό - ρεμπέτικο γλέντι, στις 9 μ.μ., στο ουζερί του Κουτσομύτη (στο Συνοικισμό).

Την Πέμπτη 9 Γενάρη, η ΤΟ Καλλιτεχνών Αττικής οργανώνει εκδήλωση στις 8 μ.μ., στον Πολυχώρο «Μάνος Λοΐζος» (Θηβών 243, Νίκαια, απέναντι από τα «Village Cinemas» Ρέντη), όπου θα κόψει και την πρωτοχρονιάτικη πίτα της.

Την Κυριακή 12 Γενάρη, η ΤΟ Τρικάλων διοργανώνει πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση, στις 12.30 μ.μ., στο Κλειστό Γυμναστήριο Μπάρας (δίπλα από το κολυμβητήριο). Θα μιλήσει η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει λαϊκό γλέντι με ζωντανή μουσική.

Πατριδογνωμόνιο
Ενεργειακά πυράνχας

Με μια πιρόγα δεν διασχίζεις τη Μεσόγειο. Ούτε στο Αιγαίο μπορείς να αρμενίσεις μ' αυτήν. Ακόμα κι αν καβαλήσεις τους στίχους που μελοποίησε ο τεράστιος κι απέθαντος Θάνος, ακόμα κι αν ξέρεις γκέμια ατίθασα να κρατάς, το πελώριο ερώτημα παραμένει στην αιματηρή του θέση: Πώς να δεθεί η Μεσόγειος με σχοινιά;

Κι όμως η καινούργια χρονιά, ανάμεσα σε λαμπιόνια και καζαμίες, μπήκε με έναν «διαβολικά καλό» σταυρό του νότου, εκεί στη Μεσόγειο, νότια κι ανατολικά, όπου περιπλέκονται σωλήνες, αγωγοί, υποβρύχια, αεροπλανοφόρα, αποβατικά, πλωτά γεωτρύπανα, σκάφη, αεροπλάνα, γλώσσες, στολές, πολιτισμοί, κέρδη και υπολογισμοί των κολοσσών. Οχι της Ρόδου, μήτε του μύθου, αλλά των ενεργειακών κολοσσιαίων σχεδίων και συμβόλων ισχύος του ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού.

Ετσι, ξυπνήσαμε την καινούργια χρονιά παρακολουθώντας τον εμφύλιο στη Λιβύη, σαν γεωπολιτικό αιματηρό «Survivor», κι έμεινα να κοιτάω στην τηλεόραση γεωπολιτικούς μεγαλοϊδεατικούς πανηγυρισμούς. Και η ασφάλεια κι η συνεργασία μού ακούγονται σχεδόν υβριστικά, καθώς σκέφτομαι ότι από τους τρεις υπογράψαντες τη συμφωνία «East Med» οι δύο κουβαλάνε στην πλάτη τους από ένα Τείχος. Ο ένας αυτό που υψώθηκε στην Κύπρο και παραμένει στη θέση του, διχοτομικό καίτοι «ευρωπαϊκό», και ο άλλος εκείνο που διχοτομεί ισραηλινά και παλαιστινιακά εδάφη. Αναπόφευκτα αναρωτιέμαι ποιο τείχος θα φορτωθούμε κι εμείς, και πού και ποιος θα το στήσει για το καλό μας, σε μια εποχή που λίγοι βλέπουν κι ελάχιστοι ακούν την προειδοποίηση - φάρο του ΚΚΕ, που αναβοσβήνει επίμονα, ως σήμα κινδύνου, καθώς οι εξελίξεις μετατρέπουν τη χώρα σε εν δυνάμει εμπόλεμη ζώνη.

Κι εκεί που αναρωτιέμαι τι λένε οι περιβαλλοντολόγοι για τα ενεργειακά πυράνχας που κατακλύζουν τη Μεσόγειο, και που κανονικά όταν ακούνε τα περί οικονομικής βιωσιμότητας των αγωγών θα 'πρεπε να λογαριάζουν και τη βιωσιμότητα φύσης και ανθρώπων σε περίπτωση ατυχήματος, σαμποτάζ, βόμβας βυθού κ.λπ., μια ταπεινή είδηση με συγκλονίζει πιο πολύ κι απ' τον γεωπολιτικό μας θρίαμβο. Μια διαρροή αερίου σε μια πολυκατοικία στην Καλλιθέα προκάλεσε συναγερμό νυχτιάτικα... Πυροσβεστική, αστυνομία, απέκλεισαν τετράγωνο, τρόμαξε η πόλη... λήξη συναγερμού. Η βλάβη διορθώθηκε. Αυτή τη φορά εγκαίρως. Δεν έφτασα μέχρι την προέκταση του επεισοδίου σε επίπεδο αγωγού «εκ των μεγαλύτερων του κόσμου».

Σύντροφοι, τώρα που όλοι μαζί πανηγυρίζουν, που όλοι οι άνεργοι εργάτες τάχα μου θα βρουν ψωμί στα σωληνουργεία και στις θαλάσσιες και στεριανές υπεργολαβίες εταιρειών με εξωτικά ονόματα και εξωχώρια φορολόγηση, δεν μπορεί εύκολα κανείς να πει πως η χρονιά που συντομογραφικά κι αμερικανιστί λέγεται είκοσι είκοσι είναι καλή για τη γειτονιά μας, καθώς ξεκινάει με μια «χειρουργική» επιδρομή - εκτέλεση, ένα πυροτέχνημα, σαν σε καθυστερημένο ρεβεγιόν μόλις το ημερολόγιο έδειξε τρεις του νέου χρόνου. Αντε να σταθείς ασφαλής και να κορδωθείς ως ειρηνιστής, όταν πάνω από το κεφάλι σου (σηκωμένα από τη Σούδα; Από το Ιντσιρλίκ; Από κάπου στη θάλασσα;) πετάνε βλήματα ικανά να χτυπήσουν έναν, σε ένα αυτοκίνητο, σε ένα σημείο, δίπλα σου. Και τσουπ, πριν ξημερώσει, με μια μόνο βολή, τέσσερα τα εκατό πάνω το πετρέλαιο πριν ξημερώσει.

Συμβολικά, λοιπόν, ας μοιραστούμε δέκα δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ευχών για καλή χρονιά, ώσπου να πάρουν οι λαοί στα χέρια τους και τη ροή και τις στρόφιγγες διανομής του φυσικού και παραγόμενου πλούτου.


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ

Για μια ακόμα χρονιά σημαντική προσφορά από τη «Σύγχρονη Εποχή»

Η «Σύγχρονη Εποχή», ανταποκρινόμενη και φέτος στην έκκληση του Ιδρύματος «Σπίτι του Αγωνιστή», προσφέρει οικονομική ενίσχυση ύψους 60.000 ευρώ για την αντιμετώπιση των αναγκών του, στη σοβαρή προσπάθεια που κάνει για τη φροντίδα και την περίθαλψη ηλικιωμένων αγωνιστών.

Προσφορά από τη Λέσχη Φίλων του ΚΚΕ στο Τορόντο Καναδά

Κομμουνιστές και φίλοι του ΚΚΕ συγκέντρωσαν και παρέδωσαν χρήματα για την Οικονομική Εξόρμηση

Ενίσχυση στο Κόμμα, στο πλαίσιο της Οικονομικής Εξόρμησης, προσφέρουν Ελληνες από τον Καναδά, οι οποίοι υπογράφουν το παρακάτω κείμενο:

«Ελληνες κομμουνιστές και φίλοι του Κόμματος από τη Λέσχη Φίλων του ΚΚΕ στο Τορόντο του Καναδά προσφέρουμε στην Οικονομική Εξόρμηση του ΚΚΕ το ποσό των 3.370 δολαρίων Καναδά.

Ευχές μας για τη νέα χρονιά να είναι χρονιά νέων κατακτήσεων για τα δίκια και την απελευθέρωση της εργατικής τάξης από τα δεσμά που της έχουν επιβάλει οι αστικές κυβερνήσεις.

Αναλυτικά προσφέρουν οι σύντροφοι: Χατζηθωμάς Γιάννης (500), Λιαμακερος Λευτέρης (200), Τ. Π. (50), Νικολέτα Βαμβακάκη (100), Δαμιανός Νίκος (200), Κοντονή Κίτσα (50), Τασίκας Μάρκος (250), Μούλα Γράμος (50), Λιανός Θανάσης (300), Λεμπέσης Κώστας (100), Ρούτης Πλάτων (100), Ασημόπουλος Τάκης (200), Καμπίτσης Δημήτρης (100), Γεωργίου Κυριάκος (50), Ρούτης Πήτερ (20), Φίλος του Κόμματος (150), Τσίντζος Κώστας (60), Βαγενάς Κώστας (300), Μέλη της Εθνικής Αντίστασης (200), Μέλη της ΕΔΟ (200), Δημόπουλος Τάσσος (150), Φίλος του ΚΚΕ (40)».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ