ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 31 Αυγούστου 2003
Σελ. /28
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

Συνεχίζεται η Πολιτική Εξόρμηση του ΚΚΕ με όλο και διευρυνόμενο πρόγραμμα περιοδειών, συσκέψεων και συγκεντρώσεων.

Στην Αθήνα

Η Κομματική Οργάνωση Αθήνας του ΚΚΕ διοργανώνει τις παρακάτω περιοδείες και συγκεντρώσεις:

-- Την Τρίτη, 2/9, στις 4 το πρωί θα πραγματοποιηθεί περιοδεία στο αμαξοστάσιο της ΕΘΕΛ στο Ελληνικό από τον Λευτέρη Παπακωνσταντόπουλο, μέλος της ΕΠ της ΚΟΑ του ΚΚΕ.

-- Την Τρίτη, 2/9, στις 7 π.μ. ο Τέλης Γόντικας, μέλος του Γραφείου της Επιτροπής Πόλης της ΚΟΑ του ΚΚΕ, θα περιοδεύσει στο δημοσιογραφικό χωριό, στο έργο της φιλοξενίας των δημοσιογράφων, στους εργαζόμενους της «Θεμελιοδομής».

-- Την Τετάρτη, 3/9, στις 7 π.μ. ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, θα μιλήσει σε συγκέντρωση των εργαζομένων της «Τεχνικής Εταιρίας Αθηνάς», στο δημοσιογραφικό χωριό.

-- Την Πέμπτη, 4/9, στις 4 π.μ. στελέχη του ΚΚΕ θα περιοδεύσουν στο αμαξοστάσιο της ΕΘΕΛ στο Βοτανικό.

-- Την Πέμπτη, 4/9, στις 7π.μ. ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, θα μιλήσει σε συγκέντρωση στο Εμπορικό Κέντρο του δημοσιογραφικού χωριού των εργαζομένων της τεχνικής εταιρίας «Μοχλός».

-- Την Παρασκευή, 5/9, στις 7π.μ., στο Μαρούσι στο Ολυμπιακό έργο τένις - ΟΑΚΑ, σε συγκέντρωση των εργαζομένων, θα μιλήσει ο Δημήτρης Κουτσούμπας, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στα Γιάννενα

Εκδήλωση με θέμα «Υπόθεση Πρίντζου - 55 χρόνια μετά» διοργανώνουν από κοινού η ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ και το Παράρτημα Ιωαννίνων του Πανελλήνιου Πολιτιστικού Συλλόγου Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, αύριο Δευτέρα 1/9/2003, στις 8 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων. Θα γίνουν δύο ομιλίες, εκ μέρους του ΚΚΕ θα μιλήσει ο Χρ. Τσιντζιλώνης, μέλος του Ιστορικού Τμήματος της ΚΕ, δημοσιογράφος και εκ μέρους του Συλλόγου η πρόεδρος Ελ. Κουρμαντζή, επίκουρος καθηγήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Η υπόθεση αφορά στη στημένη δίκη που έγινε το 1948 στα Γιάννενα, όπου, για την αντιστασιακή τους δράση, καταδικάστηκαν σε θάνατο 48 αγωνιστές. Εκτελέστηκαν, τελικά, 16 αγωνιστές, όλοι μέλη και στελέχη του ΚΚΕ, στις 27 Ιουλίου και στις 9, 10 Αυγούστου του 1948. Ανάμεσά τους ήταν και η Ευτυχία Πρίντζου, γραμματέας της ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ και μέλος του Γραφείου Περιοχής.


ΚΗΔΕΙΑ

Τον αγαπημένο μας σύζυγο, αδελφό και θείο

ΟΡΕΣΤΗ Ι. ΦΑΡΑΚΟ

Δημοσιογράφο

Κηδεύουμε τη Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου 2003 και ώρα 5 μ.μ. από τον ιερό ναό Παναγίτσας Π. Φαλήρου.

Η σύζυγος: Ελλη. Τα αδέλφια: Αγαμέμνων και Σόφη. Τα ανίψια: Μαριλένα και Γιώργος, Στέφανος, Γεωργία.

ΠΡΟΣΦΟΡΑ

Ο Γ, ΣΑΜΠΑΤΑΚΟΣ δολοφονήθηκε στο Μακρονήσι. Τον πήραν ένα απόγευμα από τη χαράδρα του Α' Τάγματος οι Αλφαμίτες και τον βασάνισαν όλη τη νύχτα. Δεν ξαναγύρισε στη σκηνή του.

Στη μνήμη του ο Βασίλης Επιτρόπου προσφέρει στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Πειραιά, 200 ευρώ.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΧΑΡΤΟΥ
Να ανακληθεί η απόλυση του Χρ. Ξηρογιάννη

Σε μια σειρά πρωτοβουλιών για αγωνιστικές παρεμβάσεις στην κατεύθυνση της υπεράσπισης των εργασιακών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, κατέληξε η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε προχτές με πρωτοβουλία της διοίκησης της Ομοσπονδίας Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου με τη συμμετοχή των σωματείων μελών της.

Τα θέματα που απασχόλησαν τη σύσκεψη ήταν οι συνεχιζόμενες απολύσεις στη «ΣΟΦΤΕΞ» και η παράνομη και τρομοκρατική απόλυση του Οργανωτικού Γραμματέα της Ομοσπονδίας Χρ. Ξηρογιάννη. Γι' αυτό το λόγο η διοίκηση θα επισκεφτεί τη Δευτέρα, 1 Σεπτέμβρη, στις 11 το πρωί τους υπεύθυνους της επιχείρησης προκειμένου να εκφράσει την έντονη διαμαρτυρία της για τις συνεχιζόμενες απολύσεις εργαζόμενων και να ζητήσει την άμεση ανάκληση της απόλυσης του Χρ. Ξηρογιάννη.

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ομοσπονδίας κατά τη διάρκεια της σύσκεψης με τα σωματεία μέλη της εκφράστηκε η ομόθυμη αγωνιστική διάθεση και αλληλεγγύη για συλλογική δράση και ενωμένο αγώνα συμπαράσταση προς τους εργαζόμενους της «ΣΟΦΤΕΞ», γιατί μόνο έτσι μπορεί να δοθεί λύση και να μπει φραγμός στις απολύσεις εργαζομένων και συνδικαλιστών.

Η ΟΓΕ πάει θέατρο

Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, συνεχίζοντας την πολιτιστική της διαδρομή, επέλεξε αυτή τη φορά ένα έργο που συνδυάζει το χιούμορ με την τραγικότητα της εποχής που ζούμε.

Την Κυριακή 7 Σεπτέμβρη στο θέατρο «ΑΘΗΝΑΙΟΝ» η ΟΓΕ, απαντώντας στην υποκουλτούρα και στην τηλεβαρβαρότητα, με πολιτισμό, θα παρακολουθήσει το έργο του Ξανθούλη «Τα Σκουπίδια» με τους: Μ. Βούρτση, Χ. Βαλαβανίδη, Κωστή κ.ά.

Εισιτήρια μόνο από τους κατά τόπους συλλόγους της ΟΓΕ και από τα κεντρικά της γραφεία (Ιπποκράτους 120 Αθήνα, τηλ. 210-3629.460)

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

To Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Λακωνίας και οι συγγενείς των θυμάτων διοργανώνουν, την Κυριακή 7.9.2003 και ώρα 12 το μεσημέρι στην Τρύπη Λακωνίας, εκδήλωση - μνημόσυνο για να τιμήσουν τους 55 Τρυπιώτες αγωνιστές που εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς κατακτητές, το κράτος και το παρακράτος, την περίοδο 1940 - '49.

H Νομαρχιακή Επιτροπή Πέλλας της ΠΕΑΕΑ διοργανώνει την Κυριακή 7 Σεπτέμβρη στις 11 το πρωί, στα στενά του Μουχαρέμ Χάνι Εδεσσας, παλλαϊκή εκδήλωση προς τιμήν των νικηφόρων μαχών του ΕΛΑΣ και των ηρωικών του νεκρών εναντίον των φασιστικών δυνάμεων κατοχής.

Στα στενά αυτά, 15 χιλιόμετρα δυτικά της Εδεσσας απ' όπου περνά η μοναδική σιδηροδρομική γραμμή και οδική αρτηρία, οι ηρωικοί αντάρτες του ΕΛΛΑΣ έδωσαν επανειλημμένες μάχες με τα φασιστικά στρατεύματα κατοχής.

Τον Αύγουστο του 1944 ο ΕΛΑΣ έδωσε εδώ τις τελευταίες και πιο αποφασιστικές μάχες στις οποίες σκοτώθηκαν πολλοί Γερμανο - Ιταλοί στρατιώτες και αξιωματικοί, τραυματίστηκαν εκατοντάδες και πιάστηκαν 273 αιχμάλωτοι. Στις μάχες αυτές έπεσαν ηρωικά και 18 αντάρτες του ΕΛΑΣ.

Στον τηλεοπτικό «902»

Η τηλεόραση του «902» θα παρουσιάσει σήμερα Κυριακή, στις 22.30, την ομιλία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα στο έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΚΕ.

35 ΧΡΟΝΙΑ ΚΝΕ - 29ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ
Αναδρομή στις διεθνείς αποστολές

Στο πλαίσιο της επετείου των 35 χρόνων ζωής και δράσης της ΚΝΕ, η Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων του ΚΣ της Οργάνωσης καλεί:

Ολους όσοι, σε όλα αυτά τα χρόνια, συμμετείχαν ως μέλη της ΚΝΕ σε μπριγάδες αλληλεγγύης που διοργάνωσε η ίδια ή σε μπριγάδες αλληλεγγύης άλλων φορέων, καθώς και σε αποστολές σε Παγκόσμια Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών, στο χώρο της Διεθνούπολης του 29ου Φεστιβάλ, στα Ιλίσια, την Κυριακή, 21 Σεπτέμβρη, στις 9.30 μ.μ., για να θυμηθούν τα παλιά, να ανταλλάξουν εμπειρίες, να συζητήσουν για την ανάγκη της διεθνιστικής αλληλεγγύης σήμερα.

Επίσης, όσοι διαθέτουν κάποιο υλικό από τη συμμετοχή τους στις μπριγάδες (φωτογραφίες, βίντεο κλπ.) το οποίο θα φανεί χρήσιμο, μπορούν να καλούν καθημερινά στο 210-5282523.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ