ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 31 Μάη 2012
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ
Πακτωλός από διακριτικές ενισχύσεις

Επιχειρηματικά πλάνα με μείωση μισθών, λουκέτα σε υποκαταστήματα αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων

Μπαράζ από νέες κρατικομονοπωλιακές ρυθμίσεις, ποταμούς ενισχύσεων από τα δάνεια των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών, καλύτερους όρους πρόσβασης στα τζάμπα κεφάλαια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με βάση τις παρεχόμενες διακρατικές ενισχύσεις περιμένουν οι τραπεζίτες για τους επόμενους μήνες.

Μέχρι το τέλος Σεπτέμβρη προδιαγράφονται μεγάλες αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων, που πρόκειται, στο συντριπτικά μεγαλύτερο κομμάτι να καλυφθούν από το νέο εμφανιζόμενο μεγαλομέτοχο, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), που διαχειρίζεται και αποδίδει στους τραπεζίτες τα δάνεια των ιμπεριαλιστικών Οργανισμών. Κάθε τράπεζα σε συνεργασία με το Ταμείο θα υποβάλει συγκεκριμένα επιχειρηματικά πλάνα με κεντρικό στόχο την επάνοδο σε κερδοφορία, την επιστροφή των μετοχών στους σημερινούς ιδιοκτήτες ή άλλους επίδοξους επενδυτές. Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΤΧΣ τα επιχειρηματικά πλάνα θα αφορούν τη μείωση του λεγόμενου λειτουργικού κόστους και την ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας, πολιτική που σημαίνει λουκέτα στα λιγότερα κερδοφόρα υποκαταστήματα, σε παραπέρα μειώσεις μισθών, καθώς και σε εκποίηση θυγατρικών εταιρειών και άλλων δραστηριοτήτων. Η επόμενη φάση, σύμφωνα με τους τωρινούς σχεδιασμούς τους, είναι οι συγχωνεύσεις και εξαγορές, πρώτα και κύρια για τις μικρότερες τράπεζες.

Το ΤΧΣ έχει ήδη προικοδοτηθεί με τα 25 δισ. ευρώ από τα δάνεια της τρόικας, τα οποία και φορτώνουν στο λαό. Οι 4 «συστημικές» τράπεζες (Εθνική, Αλφα, Γιούρομπανκ, Πειραιώς) μοιράστηκαν την προκαταβολή με τα 18 δισ. ευρώ. Για το επόμενο διάστημα, περιμένουν τις εκταμιεύσεις με ακόμη 25 δισ. ευρώ, συνολικά δηλαδή 50 δισ. ευρώ που διοχετεύουν για τη στήριξη και σωτηρία του τραπεζικού κεφαλαίου.

Σύμφωνα με τους ισολογισμούς, για το α' τρίμηνο του 2012 ο όμιλος της Εθνικής Τράπεζας εμφανίζει ζημιές ύψους 537 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, η Πειραιώς εμφανίζει κέρδη ύψους 298 εκατ. ευρώ.

«ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ»
Στόχος 400 εκατ. ευρώ από τη «μαρίδα»

Σε ρότα απότομης παραπέρα υποχώρησης συνεχίζουν τα φορολογικά έσοδα του κράτους, εξέλιξη που έχει να κάνει με την έξαρση της καπιταλιστικής κρίσης, με τα διαχειριστικά ζόρια και αδιέξοδα της εγκληματικής πολιτικής απέναντι στο λαό.

Το υπουργείο Οικονομικών μέσω της Εφορίας κλιμακώνει τις απειλές για κατασχέσεις από τη μαρίδα. Στο επίκεντρο μπαίνουν και πάλι τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την Εφορία, ιδιαίτερα αυτά που έχουν εμφανιστεί στο τελευταίο διάστημα και που σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θεωρούν ότι μπορούν να τα βάλουν στο χέρι. Οδηγίες για την επιτάχυνση της είσπραξης των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο δόθηκαν χτες από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Ζανιά σε σύσκεψη με τους επικεφαλής των 10 μεγαλυτέρων Εφοριών της Αττικής και των 5 μεγαλυτέρων τελωνείων. Ο στόχος μπαίνει στα 400 εκατ. ευρώ, ποσό που ελπίζουν να έχουν μαζέψει μέχρι το τέλος Ιούνη. Να σημειωθεί πως η ρύθμιση για ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δημόσιο, μετά και την παράταση που δόθηκε και λήγει σήμερα 31 Μάη και είναι πολύ κάτω από τις προσδοκίες και τις εκτιμήσεις τους. Ηδη, προκειμένου να πιάσουν τη «μαρίδα» ετοιμάζουν να δώσουν και νέα παράταση.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ
Αυξήθηκαν με ρυθμό 5,1% τον Απρίλη

Αύξηση 5,1% παρουσίασε ο Γενικός Δείκτης Τιμών Παραγωγού στη Βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής Αγοράς) τον Απρίλη του 2012, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Απρίλη του 2011, έναντι αύξησης 8,2% που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση των δεικτών του έτους 2011 προς το 2010. Σε σύγκριση με το δείκτη του Μάρτη 2012, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 0,2%, έναντι αύξησης 1,0%, που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση των δεικτών του έτους 2011. Τέλος, ο μέσος Δείκτης του δωδεκαμήνου Μάη 2011 - Απρίλη 2012, σε σύγκριση προς τον ίδιο δείκτη του δωδεκαμήνου Μάη 2010 - Απρίλη 2011, παρουσίασε αύξηση 7,1%, έναντι αύξησης 6,8% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων προηγούμενων δωδεκαμήνων.

Η αύξηση του Γενικού Δείκτη Τιμών Παραγωγού κατά 5,1%, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Απρίλη 2011, οφείλεται στην αύξηση του Δείκτη Τιμών Παραγωγού Εγχώριας Αγοράς κατά 5,2% και την αύξηση του Δείκτη Τιμών Παραγωγού Eξωτερικής Aγοράς κατά 4,9%.

«ΕΛΠΕ»
Κέρδη και αύξηση πωλήσεων

Με αύξηση πωλήσεων και σταθεροποίηση των συγκρίσιμων καθαρών κερδών στα 45 εκατ. ευρώ, ξεπέρασαν το πρώτο τρίμηνο του 2012 τα ΕΛΠΕ, αποκομίζοντας τεράστια κέρδη μέσα σε ένα περιβάλλον οικονομικής και ενεργειακής ένδειας για όλο και περισσότερους εργαζόμενους και νοικοκυριά, καθώς και ευρύτερα λαϊκά στρώματα. Μάλιστα, η επικείμενη λειτουργία του αναβαθμισμένου διυλιστηρίου της Ελευσίνας εκτιμάται ότι θα ενισχύσει σημαντικά τα έσοδα. Ο διευθύνων σύμβουλος Γ. Κωστόπουλος σημείωσε ενδεικτικά: «Η έναρξη λειτουργίας του διυλιστηρίου Ελευσίνας στις επόμενες εβδομάδες θα σηματοδοτήσει ένα σημείο καμπής για τον Ομιλο, επαναπροσδιορίζοντας τη θέση των Ελληνικών Πετρελαίων στο διεθνή ανταγωνισμό, αυξάνοντας την εξωστρέφεια και τις χρηματοροές μας».

Ενόψει των... καλύτερων ημερών, το πρώτο τρίμηνο του 2012 οι πωλήσεις των ΕΛΠΕ διαμορφώθηκαν στα 2.716 εκατ. ευρώ από 2.419 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2011, αυξημένες κατά 12,3% παρότι τα ΕΛΠΕ κατέγραψαν μείωση κατά 12% στην εγχώρια αγορά πετρελαιοειδών. Τα συγκρίσιμα κέρδη EBITDA αυξήθηκαν κατά 5%, στα 75 εκατ. ευρώ από 72 εκατ. ευρώ, ενώ τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 45 εκατ. ευρώ, όπως σχεδόν και το πρώτο τρίμηνο του 2011.

Με τις τιμές της βενζίνης και του πετρελαίου να έχουν υπέρμετρα επιβαρυνθεί, τόσο από τους φόρους της ασκούμενης πολιτικής, όσο και από τα κερδοσκοπικά τερτίπια των πετρελαϊκών μονοπωλίων και των διυλιστηρίων, η διοίκηση των ΕΛΠΕ εμφανίζει τα θετικά αποτελέσματα ως συνέπεια επιδέξιων επιχειρηματικών παρεμβάσεων. Ωστόσο, είναι οι καταναλωτές που πληρώνουν όλο και περισσότερα για να διασφαλιστεί ότι στην αλυσίδα της επεξεργασίας και διάθεσης υγρών καυσίμων, εταιρείες και κράτος διασφαλίζουν κέρδη και έσοδα, ενώ ο «πελάτης» - λαός, μόνο ζημιές.

ΑΓΟΡΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Αποβλήθηκε και η «REYMA ENA»

Πριν προλάβει να «στεγνώσει το μελάνι» της προχτεσινής απόφασης της «ΛΑΓΗΕ ΑΕ» (λειτουργός της ημερήσιας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας), με την οποία απέβαλε από την αγορά την εταιρεία προμήθειας «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΕ», λόγω χρεών, χτες προχώρησε και στην ανάλογη απόφαση για την κάπως πιο γνωστή «REVMA ENA ΜΕΠΕ».

Η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει τους πελάτες των δύο εταιρειών, ως τελευταίο καταφύγιο. Ειδικότερα, από χτες τους πελάτες της «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ» και από σήμερα Πέμπτη, τους πελάτες της «REVMA ENA». Στους καταναλωτές παρέχεται περιθώριο 3 μηνών για να επιλέξουν προμηθευτή. Στο μεταξύ θα ισχύουν γι' αυτούς τα τιμολόγια της ΔΕΗ.

ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ
Αυξήθηκαν οι εισπράξεις τους από συμβόλαια ζωής

Αύξηση της τάξης του 79% παρουσιάζουν οι εισπράξεις των ταμείων των ασφαλιστικών εταιρειών από ασφάλιστρα νέων συμβολαίων ζωής που συνδέονται με επενδύσεις στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2012, πράγμα που σε ένα βαθμό οφείλεται και στη γενικευμένη ανασφάλεια που επικρατεί, ενώ κατά 7,2% μειώθηκε η παραγωγή ασφαλίστρων στα απλά συμβόλαια ζωής. Την ίδια περίοδο, η παραγωγή ασφαλίστρων στον κλάδο ζημιών παρουσίασε μείωση κατά 12%. Τα παραπάνω προκύπτουν από τα αποτελέσματα που συγκέντρωσε η Ενωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδας από 62 εταιρείες και συγκεκριμένα, από 22 που δραστηριοποιούνται στον κλάδο ζωής και συγκεντρώνουν το 99,3% της αγοράς από 51 που δραστηριοποιούνται στον κλάδο ζημιών και κατέχουν το 93,9% της αγοράς. Κατά μέσο όρο η παραγωγή ασφαλίστρων και στους δύο κλάδους εμφανίζει μείωση κατά 5%.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ