ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Μάη 2000
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ Δ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να μη μετατραπεί η περιοχή μας σε χωματερή τοξικών αποβλήτων

Μετά τις αντιφατικές απαντήσεις που δόθηκαν σχετικά με την πρόθεση της εταιρίας CINAR ΑΕ που διαχειρίζεται τα λήματα του ΝΑΤΟ, να αποθηκεύσει επικίνδυνα τοξικά απόβλητα στους νομούς Κοζάνης και Γρεβενών, απόβλητα που ίσως να προέρχονται και από την περιοχή του Κοσσυφοπεδίου, η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, επανέρχεται και με σχετική ανακοίνωσή της καλεί τους αρμόδιους να απαντήσουν ξεκάθαρα στα ερωτήματα που θέτει.

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει «οι μέχρι σήμερα απαντήσεις ήταν αντιφατικές» και διευκρινίζει:

«Μας είπαν αρχικά για διέλευση αποβλήτων, στη συνέχεια για αποθήκευση και απομάκρυνση των τοπικών τοξικών αποβλήτων και τώρα μιλούν απλά για συγκέντρωση και απομάκρυνση των τοπικών τοξικών αποβλήτων, όπως αναφέρεται στην τελευταία αίτηση που υπέβαλε η CINAR ΑΕ στη διεύθυνση περιβάλλοντος της ΝΑ Κοζάνης.

Παρά τις όποιες απαντήσεις, παραμένουν πολλά και κρίσιμα ερωτηματικά:

1ο Γιατί μέχρι στιγμής αποκρύπτεται ο ρόλος της CINAR ΑΕ; Ποια η σχέση της με το ΝΑΤΟ; Ποιο είναι το αντικείμενο δραστηριοτήτων αλλά και το επίπεδο δράσης της; Γιατί την παρουσιάζουν σαν μια απλή εταιρία με πολύ αθώες και αναπτυξιακές δραστηριότητες;

2ο Αν όπως μας λένε δε ζητήθηκε να αποθηκευτούν τα απόβλητα, αλλά να διέλθουν από τους Νομούς Κοζάνης - Γρεβενών, γιατί δε ζητήθηκε από τη CINAR ΑΕ άδεια και από τους άλλους νομούς της διαδρομής;

3ο Αν την άδεια, η πιο πάνω εταιρία, τη ζήτησε για να αποθηκεύσει ή και να συγκεντρώσει τα απόβλητα της ΔΕΗ και τις άχρηστες μπαταρίες, γιατί διάλεξε τους δύο νομούς και μάλιστα ένα μικρό νομό όπως των Γρεβενών;

Γιατί η CINAR ΑΕ επιμένει με νέα αίτηση αφού η πρώτη, προς τη ΝΑ Κοζάνης, απορρίφθηκε στις 16/3/99;

4ο Γιατί η ΝΑ Γρεβενών βιάστηκε και αποφάσισε τη δημιουργία επιτροπής που η CINAR ΑΕ ζήτησε, χωρίς να ελέγξει το ρόλο και το σκοπό της; `Η μήπως τον γνωρίζει;

Η κυβέρνηση, δέσμια των επιλογών της στο άρμα της Νέας Τάξης Πραγμάτων, δέχεται να γίνεται συνολικά η χώρα μας προγεφύρωμα των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, για να εξυπηρετηθούν τα άνομα σχέδιά τους στα Βαλκάνια, επιδιώκοντας να ανατρέψουν τη νόμιμη κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας αλλά και τη γενικότερη αποσταθεροποίηση στην περιοχή.

Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο δέχεται να γίνει η Δυτική Μακεδονία σήμερα, αποθήκη τοξικών αποβλήτων. Γι' αυτόν ακριβώς το λόγο συμμετέχει στην άσκηση Dynamic Mix που διεξάγεται αυτό το διάστημα σε όλη σχεδόν την Ελλάδα παραδίδοντας "γην και ύδωρ" στους ΝΑΤΟικούς», σημειώνει η Επιτροπή Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Καταλήγοντας απαιτεί από τις ΝΑ Κοζάνης και Γρεβενών να μην χορηγήσουν άδειες στη συγκεκριμένη εταιρία. Αντίθετα καλεί να μπουν μπροστά στον αγώνα για να μην αποθηκευτούν τοξικά απόβλητα στους νομούς της περιοχής και γενικότερα στην Ελλάδα. Για να φύγουν οι βάσεις του θανάτου από τη χώρα και τα Βαλκάνια, να επιστρέψουν όλα τα στρατευμένα Ελληνόπουλα από τις περιοχές της Βαλκανικής, όπου συμμετέχουν στο ΝΑΤΟικό στρατό κατοχής. Καλεί το λαό της Δυτικής Μακεδονίας να επαγρυπνεί και να αντιδράσει στα σχέδια των ΝΑΤΟικών εγκληματιών. Να μην επιτρέψει τη μετατροπή της περιοχής της Δυτικής Μακεδονίας σε χωματερή τοξικών αποβλήτων.


Στόχος η κερδοσκοπία των τραπεζών

Ολοκληρώθηκε χτες η συζήτηση των άρθρων του νομοσχεδίου για το καταστατικό της Τράπεζας της Ελλάδας και του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων

Με τη συζήτηση των άρθρων του νομοσχεδίου για την αλλαγή του καταστατικού της Τράπεζας της Ελλάδας και του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων, συνεδρίασε χτες η Ολομέλεια της Βουλής.

Από την πλευρά του ΚΚΕ, ο βουλευτής του Κόμματος, Αγγελος Τζέκης, επισήμανε την αντίθεσή του με τον ιδιωτικό χαρακτήρα του ταμείου καθώς και το ρόλο τον οποίο καλείται να παίξει στο πιστωτικό σύστημα της χώρας και με τις νέες ρυθμίσεις.

Αναφορικά με τη σχέση των πιστωτικών ιδρυμάτων και του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων, ο βουλευτής του ΚΚΕ, κατά τη διάρκεια της συζήτησης, έκανε λόγο για χαριστική ρύθμιση υπέρ των τραπεζών, αφού «εξαιρούνται και οι καταθέσεις του ΤΕΚ που έχουν τα πιστωτικά ιδρύματα και τα εκμεταλλεύονται. Είναι αυτό το 80% που παρακρατούν, τα εκμεταλλεύονται με τον γνωστό τρόπο και μέσα από τη διαφορά επιτοκίων που δίνουν στο ταμείο κερδοσκοπούν». Μάλιστα αναφερόμενος σε ρύθμιση του άρθρου 4 του νομοσχεδίου απηύθυνε ερώτημα προς την κυβέρνηση λέγοντας: «Δανείζεται το ταμείο όταν τα διαθέσιμά του δεν μπορούν να ανταποκριθούν σε κρίσεις; Δανείζεται από αυτά τα πιστωτικά ιδρύματα που παρακρατούν το 80% και το εκμεταλλεύονται; Υπάρχει λοιπόν χαριστική πράξη ναι ή όχι;».

Ο Αγγελος Τζέκης τόνισε επίσης ότι εξαιρούνται από το ταμείο τα επενδυτικά προγράμματα των ασφαλιστικών εταιριών, καθώς και τα ομόλογα και τα «ρέπος». Παράλληλα, καταθέτοντας τις προτάσεις του ΚΚΕ για το θέμα, ο Αγγελος Τζέκης επισήμανε ότι το προσωπικό του ταμείου θα πρέπει να εργάζεται με συμβάσεις αορίστου χρόνου και χωρίς ξεχωριστά μισθολόγια, καταγγέλλοντας παράλληλα ότι δεν υπάρχουν «εξουσίες προληπτικής παρέμβασης όπως σε άλλες χώρες της Ευρώπης».

Παράλληλα ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε τον ανεπαρκή έλεγχο στο ταμείο, που περιορίζεται στην ελεγκτική δραστηριότητα ενός ορκωτού λογιστή, χωρίς ουσιαστικά να ελέγχει το ελληνικό Κοινοβούλιο. Τέλος, ζήτησε στο νόμο να υπάρξει σαφής πρόβλεψη για το τι θα γίνει με τα αποθεματικά του ταμείου σε περίπτωση διάλυσής του, προκειμένου να μην περάσουν στα πιστωτικά ιδρύματα.

Ανταπαντώντας, ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Δρυς επισήμανε ότι ο ασφαλιστικός χαρακτήρας του ΤΕΚ καταργείται προς αποφυγή σύγχυσης με το θεσμό της ασφάλισης, αφού τέτοια είναι η πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το θεσμό.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ