ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Μάη 2000
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΑΡΙΣΣΙΑ
Εδώ χτυπά σήμερα η καρδιά του φιλειρηνικού κινήματος

Τη περασμένη Κυριακή στον Αραξο (απ'όπου η φωτογραφία)και στη Κερασίτσα, σήμερα στη Κυπαρισσία, οι φιλειρηνιστές της Πελοποννήσου δηλώνουν «παρών», όπου το καθήκον τους καλεί
Τη περασμένη Κυριακή στον Αραξο (απ'όπου η φωτογραφία)και στη Κερασίτσα, σήμερα στη Κυπαρισσία, οι φιλειρηνιστές της Πελοποννήσου δηλώνουν «παρών», όπου το καθήκον τους καλεί
Η καρδιά του φιλειρηνικού κινήματος χτυπά σήμερα στο Νομό Μεσσηνίας. Το μεγάλο αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο του λαού της Πελοποννήσου, που εναντιώνεται στη διεξαγωγή της άσκησης «DYNAMIC MIX 2000» στην πατρίδα μας, θα πραγματοποιηθεί στις 8.00 μ.μ. στην πόλη της Κυπαρισσίας. Σύμφωνα με την κοινή ανακοίνωση όλων των Επιτροπών Ειρήνης της Πελοποννήσου, τόπος συγκέντρωσης των διαδηλωτών θα είναι η περιοχή Καλό Νερό στις 7.00 μ.μ.

Ταυτόχρονα, τα μέλη των Επιτροπών Ειρήνης έχουν ήδη προγραμματίσει νέα διαδήλωση και πορεία προς το ΝΑΤΟικό στρατηγείο, για την Κυριακή 4 του Ιούνη και ώρα 10.00 π.μ., μέρα ολοκλήρωσης της ΝΑΤΟικής άσκησης. Οπως υπογραμμίζουν στο κείμενο της ανακοίνωσής τους, σε όλες τις πόλεις οργανώνουν την ενημέρωση και αντίσταση του λαού, με συγκεντρώσεις, πικετοφορίες, πορείες διαμαρτυρίας και άλλες εκδηλώσεις.

Σ' αυτό το σημείο αξίζει να αναφέρουμε, ότι ήδη εδώ και δυο μέρες λειτουργεί το κιόσκι της ειρήνης στο Καλό Νερό, που όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι εκπρόσωποι των Επιτροπών Ειρήνης, «θα είναι το δικό μας αντιιμπεριαλιστικό - φιλειρηνικό "στρατηγείο", με σκοπό την ενημέρωση του λαού και της νεολαίας», ένα «στρατηγείο», συνεχίζουν, το οποίο δε διευθύνουν τα γεράκια του ΝΑΤΟ και οι πολεμοκάπηλοι, αλλά οι πατριωτικές και φιλειρηνικές δυνάμεις όλης της Πελοποννήσου. «Η συμμετοχή σ' αυτό το "στράτευμα" είναι εθελοντική και χωρίς... μισθό», καταλήγουν.

Θρασύτατη πρόκληση

Στο κείμενο της κοινής ανακοίνωσής τους οι Επιτροπές Ειρήνης της Πελοποννήσου υπογραμμίζουν: «Πολυάριθμα ιμπεριαλιστικά στρατεύματα κάθε είδους και προέλευσης στρατοπεδεύουν στα εδάφη της χώρας μας, στα πλαίσια της συγκεκριμένης άσκησης του ΝΑΤΟ, κουβαλώντας μαζί τα δολοφονικά τους σύνεργα». Πρόκειται, συνεχίζουν, για μια κανονική επέμβαση του ΝΑΤΟ, της συμμορίας που βομβάρδισε και έκανε κατοχή στη Γιουγκοσλαβία, που παντού όπου πέρασε σκόρπισε χούντες και πολέμους.

Η άσκηση, τονίζουν σ' άλλο σημείο, πραγματοποιείται με την άδεια, τη συμμετοχή και την ένθερμη υποστήριξη της ελληνικής κυβέρνησης. Είναι μια θρασύτατη πρόκληση γιατί αποτελεί προετοιμασία κι εκπαίδευση της ΝΑΤΟικής επιθετικής μηχανής για νέες δολοφονικές επιδρομές, για την επιβολή της «νέας τάξης πραγμάτων». Γιατί εδραιώνει τη ΝΑΤΟποίηση του Αιγαίου, την αμφισβήτηση των συνόρων μας και της εθνικής μας κυριαρχίας.

Δε συνυπογράφουμε ούτε συμβιβαζόμαστε

Μέρος της άσκησης, συνεχίζουν οι φιλειρηνιστές στην ανακοίνωσή τους, θα γίνει και στα δικά χώματα, στην περιοχή της Τριφυλίας, με κύρια φάση την απόβαση των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στο Γιαννιτσοχώρι της Ηλείας, τα ξημερώματα της Παρασκευής 2 του Ιούνη , και θα διαρκέσει μέχρι την Κυριακή 4 του Ιούνη. Το σκηνικό κατοχής ήδη διαμορφώνεται στην περιοχή, επισημαίνουν. Η χώρα μας μετατρέπεται σε εφαλτήριο για την επίθεση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων σε βάρος γειτονικών λαών και τα σύνορά μας και η εθνική κυριαρχία μας αμφισβητούνται.

Αν η κυβέρνηση, τονίζουν, παραδίδει στον ιμπεριαλισμό τη χώρα και την καθιστά ξέφραγο αμπέλι για τα συμφέροντα μιας χούφτας πολυεθνικών εταιριών, εμείς δε συνυπογράφουμε, δε συναινούμε. Αλλά και δεν αδιαφορούμε, δε συμβιβαζόμαστε με το καθεστώς αυτό της ΝΑΤΟικής παρουσίας και τρομοκρατίας. Δε θα τους ανεχθούμε μοιρολατρικά, στο όνομα των αρνητικών συσχετισμών και της δύναμης που διαθέτουν. Θα τους αντιμετωπίζουμε ως επικυρίαρχους.

Καλούμε κάθε λαϊκό φορέα και παράγοντα να πάρει ξεκάθαρη θέση ενάντια στα ΝΑΤΟικά γυμνάσια και το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ, να ξεσηκωθεί μαζί με το αντιιμπεριαλιστικό φιλειρηνικό κίνημα. Να υψώσουμε μαζί φωνή διαμαρτυρίας ενάντια στα πολεμικά γυμνάσια. Να στιγματίσουμε το ραγιαδισμό που καλλιεργεί η κυβέρνηση και οι δυνάμεις της ευρωΝΑΤΟικής υποταγής. Να μην ανεχτεί κανένας, τονίζουν σ' άλλο σημείο, τη λογική μήπως «επωφεληθούμε» από το πλιάτσικο που συντελείται στα Βαλκάνια. Να καλλιεργήσουμε πνεύμα ανυπακοής, αντίστασης και πάλης ενάντια στο ΝΑΤΟικό ιμπεριαλισμό, δηλαδή αυτό που ταιριάζει στο λαό μας. Κι ο καθένας ας κριθεί από τη στάση του.

Και καταλήγουν: «Εμπρός για μια συνεχή παρουσία και δράση του αντιιμπεριαλιστικού - φιλειρηνικού κινήματος και του λαού, στην περιοχή που προσβάλλουν οι ΝΑΤΟικοί, όλες τις μέρες της άσκησης».

ΑΣΚΗΣΗ «DYNAMIC MIX - 2000»
Σε αντιιμπεριαλιστική «ξέρα» προσάραξε η ΝΑΤΟική αρμάδα...

Λόγω... μηχανικής βλάβης στο αμερικανικό ελικοπτεροφόρο, αναβάλλεται για 24 ώρες, για την Παρασκευή το πρωί αντί για αύριο, η απόβαση στην Κυπαρισσία

Εικόνες σαν κι αυτή θα αντικρύσουν τη Παρασκευή το πρωϊ οι κάτοικοι της Κυπαρισσίας
Εικόνες σαν κι αυτή θα αντικρύσουν τη Παρασκευή το πρωϊ οι κάτοικοι της Κυπαρισσίας
Υπό καθεστώς ΝΑΤΟικής κυριαρχίας και σε «εμπόλεμη» κατάσταση βρίσκεται η Ελλάδα, η οποία από την Πελοπόννησο μέχρι τη Λάρισα, τη Θεσσαλονίκη και την Καβάλα, έχει μετατραπεί σε τεράστιο πεδίο βολής και ασκήσεων των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων, που αλωνίζουν ως επικυρίαρχοι ξηρά, θάλασσα και ουρανό στα πλαίσια της άσκησης «DYNAMIC MIX - 2000».

Στην Κυπαρισσία, όπου υποτίθεται πως όλα ήταν έτοιμα για ν' αρχίσει από σήμερα τα μεσάνυχτα για να ολοκληρωθεί μέχρι αύριο Πέμπτη το πρωί η απόβαση των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων, τελικά έγινε γνωστό χτες βράδυ ότι η επιχείρηση αναβάλλεται για 24 ώρες, δηλαδή θα πραγματοποιηθεί τα ξημερώματα και το πρωί της Παρασκευής. Στο μεταξύ η άσκηση συνεχίζεται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Χτες πραγματοποιήθηκαν 196 έξοδοι μαχητικών αεροσκαφών, ενώ συνολικά από την έναρξη της άσκησης έχουν πραγματοποιήσει από ελληνικά αεροδρόμια 1.184 εξόδους.

Η αναβολή αυτή αποδίδεται σε μηχανική βλάβη, συγκεκριμένα σε βλάβη στους λέβητες, που υπέστη το αμερικανικό ελικοπτεροφόρο «Γουάσπ», γνωστό από τις αποβάσεις στη βόρεια Ελλάδα, στο οποίο επιβαίνει η 24η Μηχανοκίνητη Μονάδα Πεζοναυτών, περίπου 900 ανδρών. Η ζημιά, σύμφωνα πάντα με στρατιωτικές πηγές, εκδηλώθηκε όταν το πλοίο που είναι επικεφαλής της ΝΑΤΟικής αρμάδας έπλεε ανοιχτά της Σικελίας με κατεύθυνση τις ακτές της δυτικής Πελοποννήσου. Το γεγονός αυτό, και άσχετα από τις όποιες άλλες αιτίες αν υπάρχουν, έδωσε λαβή για ποικίλα ειρωνικά σχόλια, καθώς οι Αμερικανοί εμφανίζονται εκτεθειμένοι απέναντι στους «συμμάχους» τους και το γόητρο της στρατιωτικής τους μηχανής στραπατσαρισμένο.

Στη ΝΑΤΟική αρμάδα που θα καταπλεύσει στην Κυπαρισσία για να αποβιβαστούν οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις, εκτός από το παραπάνω πλοίο συμμετέχουν ακόμα 7 πλοία από Ελλάδα, Τουρκία, Ισπανία και ΗΠΑ. Τα δύο γαλλικά πλοία, όπου επιβαίνουν 450 πεζοναύτες αποχώρησαν από την άσκηση κατευθυνόμενα στο Λίβανο «για εθνικούς λόγους» σύμφωνα με την επίσημη διευκρίνιση. Η δύναμη που θα αποβιβαστεί υπολογίζεται στα 2.500 άτομα. Σε αυτούς περιλαμβάνονται 950 Ελληνες αλλά και 150 Τούρκοι πεζοναύτες. Η απόβαση θα γίνει στην ακτή Καλό Νερό βόρεια του ποταμού Νέδα. Για την παροχή υποστήριξης στην αποβατική δύναμη πλέουν προς την Κυπαρισσία και άλλες ΝΑΤΟικές ναυτικές δυνάμεις υπό τον επιχειρησιακό έλεγχο του Ιταλού διοικητή Ναυτικών Δυνάμεων Νοτίου Περιοχής.

Από εκεί τα ΝΑΤΟικά στρατεύματα θα κατευθυνθούν προς τα εσωτερικά και στη συνέχεια ακολουθώντας την εθνική οδό θα στραφούν προς το νότο, όπου και θα συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους για να επιστρέψουν μετά από τρεις μέρες στην ακτή Καλό Νερό για να φύγουν με τα ίδια πλοία. Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι οι ελληνικές στρατιωτικές αρχές δε δίνουν περισσότερα στοιχεία για το σχεδιασμό και τους συγκεκριμένους χώρους εξέλιξης της άσκησης, δηλώνοντας ότι ούτε οι ίδιοι ξέρουν γιατί η άσκηση είναι του ΝΑΤΟ...

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασκούνται στην επίδειξη του φονικού τους έργου

ΝΑΤΟικές δυνάμεις στο Πολύκαστρο

Status

ΝΑΤΟικές δυνάμεις στο Πολύκαστρο
Μέχρι γυμναστήρια και ανταλλακτήρια συναλλάγματος διαθέτουν οι «καταυλισμοί» των μισθοφόρων δολοφόνων που έχουν εγκατασταθεί στα στρατόπεδα του ελληνικού(;) στρατού και κάνουν κουμάντο στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, του Κιλκίς και της Καβάλας.

Αμερικανοί, Γερμανοί, Δανοί και οι «νεοφώτιστοι» Ούγγροι, ασκούνται για την επίδειξη του φονικού τους έργου, την επόμενη Δευτέρα 5 Ιούνη στο πεδίο βολής Ασκού - Προφήτη στην περιοχή του Λαγκαδά στη Θεσσαλονίκη. Εχουν κληθεί να παραστούν για να τους «καμαρώσουν» και να τους αποδώσουν τα εύσημα, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Ρόμπερτσον, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Ακης Τσοχατζόπουλος, ο διοικητής του Στρατηγείου του ΝΑΤΟ στη Σμύρνη, στρατηγός Ακμπάς, ανώτεροι διοικητές των ΝΑΤΟικών στρατηγείων, οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των ΝΑΤΟικών χωρών και οι πρέσβεις των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ με επικεφαλής τον Αμερικανό ανθύπατο στη χώρα μας Νίκολας Μπερνς.

Στην τελική φάση των χερσαίων επιχειρήσεων, οι φίλες δυνάμεις (εικάζεται ότι θα είναι χρώματος μπλε) θα εκδιώξουν τις εχθρικές μονάδες (πιθανά κόκκινους). Η άσκηση θα εξελιχθεί με πραγματικά πυρά. Θα λάβουν μέρος μια ολόκληρη ταξιαρχία αποτελούμενη από Ελληνες, Αμερικανούς και Ούγγρους στρατιώτες, η οποία θα υποστηρίζεται από μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα.

Στο πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος «συνεκπαίδευσης» μέσα στα στρατόπεδα όπου βρίσκονται εγκατεστημένοι, στο Πολύκαστρο του Κιλκίς, έχει συγκροτηθεί στρατόπεδο πολυεθνικής σύνθεσης με τη συμμετοχή ελληνικών, ουγγρικών και αμερικανικών δυνάμεων υπό ουγγρική διοίκηση. Στο στρατόπεδο που βρίσκεται δίπλα στο ποτάμι του Αξιού, κυματίζει υψωμένη η ουγγρική σημαία. Λίγο πιο νότια, στο Νομό Θεσσαλονίκης, 1.500 Αμερικανοί της 22ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών, έχουν στήσει τις εγκαταστάσεις τους και ελέγχουν τη «δική τους» γη μέσα στο στρατόπεδο της Ασσηρου. Μάλιστα, έτσι για να μην ξεχνάμε και το ρόλο τους, αυτό του επικυρίαρχου, έχουν εγκαταστήσει δικούς τους «φύλακες» ακόμη και στην κεντρική πύλη του στρατοπέδου. Η κύρια δύναμη των Αμερικανών, 2.500 ανδρών, βρίσκεται εγκατεστημένη στην περιοχή Ασκού - Προφήτη στην επαρχία Λαγκαδά και έχει το γενικό κουμάντο για τα της προετοιμασίας.

Οι μετακινήσεις των δυνάμεων από τα στρατόπεδα που έχουν εγκατασταθεί και ασκούνται από τις 20 Μάη, προς το πεδίο κορύφωσης της άσκησης, θα ξεκινήσουν από την Πέμπτη 1 Ιούνη. Μέχρι τότε θα συνεχίσουν να ασκούνται, να αθλούνται, να απολαμβάνουν τον ήλιο, τον αέρα και τη δροσιά των ελληνικών ακτών προκαλώντας την οργή του λαού, από το Αγγελοχώρι μέχρι το Χορτιάτη και το Λαγκαδά, και από το Κιλκίς μέχρι τη Θράκη. Ακόμη και όσων προέβλεπαν πως με την «εισβολή» των ΝΑΤΟικών θα γέμιζε η τσέπη τους. Βλέπετε διαψεύστηκαν τα «όνειρα» για μια γρήγορη και εύκολη «κονόμα», αφού οι επιτελείς του ΝΑΤΟ έχουν φροντίσει να μοιράσουν τη δουλιά σε λίγους και «καλούς γνωστούς» είτε αυτή αφορά την τροφοδοσία και την οργανωμένη μεταφορά με λεωφορεία στις παραθαλάσσιες περιοχές, είτε την προμήθεια με χημικές τουαλέτες...

ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΦΟΡΕΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Οχι στην πρόσκληση ντροπή

Να μην πάρουν μέρους ούτε ως παρατηρητές στην επίσημη τελετή κορύφωσης των χερσαίων ασκήσεων της «Dynamic MIX» στο πεδίο βολής Ασκού - Προφήτη στις 5 Ιούνη, καλεί τους βουλευτές, τους πολίτες, τους παράγοντες και τους φορείς της πόλης, η Αντιπολεμική Επιτροπή Φορέων Θεσσαλονίκης. Και κόντρα στην «πρόσκληση ντροπή», όπως τη χαρακτηρίζει, τους προτρέπει σε διαρκή αγώνα για την ειρήνη, για την εθνική ανεξαρτησία και κυριαρχία και ενάντια σε κάθε σχέδιο, που εμπλέκει τη χώρα και την περιοχή σε οποιαδήποτε πολεμικά σενάρια.

Σε ανακοίνωσή της μεταξύ άλλων σημειώνει: «Τους καλούμε να μην παραβρεθούν ούτε ως παρατηρητές στο αποκρουστικό θέαμα ρίψης βολών με πραγματικά πυρά για τη δολοφονία χιλιάδων ανθρώπων, που αντιστέκονται στα σχέδια των ισχυρών της Νέας Τάξης. Να πουν ΟΧΙ στην πρόκληση ντροπής και να αρνηθούν να συμμετέχουν στη Ρωμαϊκού τύπου Αρένα, που τα ΝΑΤΟικά γεράκια θα στήσουν για να δείξουν πόσο εύστοχα και εύκολα μπορούν να ματοκυλούν και να μακελεύουν τους λαούς.

Με την πρόσκληση αυτή και τη συμμετοχή εκπροσώπων του Κοινοβουλίου και των φορέων του τόπου, το ΝΑΤΟ και η κυβέρνηση επιδιώκουν την πολιτική κάλυψη των ασκήσεων και της μετατροπής της χώρας μας σε ορμητήριο ξένων δυνάμεων, την παραπέρα εμπλοκή της σε πολεμικά σενάρια σε βάρος των γειτονικών λαών. Τα εικοσαήμερα γυμνάσια, σε πολλαπλά σημεία της χώρας μας συγχρόνως, είναι η πρώτη μεγάλη άσκηση στα πλαίσια του νέου στρατηγικού δόγματος και της νέας δομής του ΝΑΤΟ, καταλύουν κάθε έννοια εθνικής ανεξαρτησίας και κυριαρχίας και θίγουν βαθύτατα την αξιοπρέπεια του λαού μας».

Εξάλλου, κάλεσμα αντίστασης και πάλης κατά της δράσης του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, απευθύνει με ανακοίνωσή της η Συντονιστική αντιπολεμική Επιτροπή των ΕΒΕ που δημιουργήθηκε πέρσι με το βρόμικο πόλεμο του ΝΑΤΟ εναντίον της Γιουγκοσλαβίας. Η Συντονιστική Επιτροπή ΕΒΕ καλεί τους «επαγγελματίες, βιοτέχνες, εμπόρους, συνταξιούχους να πάρουν μαζικά μέρος στις φιλειρηνικές εκδηλώσεις που γίνονται αυτή την περίοδο στη Θεσσαλονίκη. Καλεί επίσης τους συνδικαλιστικούς φορείς των ΕΒΕ να αντιδράσουν έμπρακτα στα γυμνάσια του ΝΑΤΟ, που απεργάζονται την παραπέρα αποσταθεροποίηση της περιοχής».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ