ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Μάρτη 1998
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ"
Σαρώνονται εργατικά δικαιώματα χρόνων
  • Ο υπουργός Εργασίας παρουσίασε στη Βουλή τις κυβερνητικές θέσεις για κατάργηση του οκταώρου
  • Μ. Κωστόπουλος: Με συλλογική αυτοάμυνα θα απαντήσουν οι εργαζόμενοι

Τις εξοργιστικά αντεργατικές θέσεις της κυβέρνησης που σαρώνουν στην κυριολεξία κατακτήσεις χρόνων του εργατικού κινήματος, παρουσίασε χθες στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας Μ. Παπαϊωάννου, κάτω από τον ψευδεπίγραφο τίτλο "Εθνικό σχέδιο δράσης για την απασχόληση".

Η παρουσίαση έγινε σε κοινή συνεδρίαση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Σχέσεων και της αντίστοιχης Κοινωνικών Υποθέσεων και ο υπουργός, αφού ανέπτυξε όλες τις πτυχές της αντεργατικής πολιτικής (κατάργηση οκταώρου, μερική απασχόληση στο δημόσιο, μείωση εργοδοτικών εισφορών, υποταγή στην ΟΝΕ) έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι όσοι καταγγέλλουν την κατάργηση του οκταώρου είναι "δημαγωγοί". Ο Μ. Παπαϊωάννου είπε ότι στις 10 Απριλίου το "σχέδιο για την απασχόληση" θα συζητηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο και μέχρι τις 15 του ίδιου μήνα θα κατατεθεί στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Αυτά που εισηγείται η κυβέρνηση θίγουν τα ιερά και όσια του εργατικού κινήματος, τόνισε στην τοποθέτησή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλος, υπογραμμίζοντας ότι όλα όσα η "Λευκή Βίβλος" θεωρούσε "δυσκαμψίες" (8ωρο, κοινωνική ασφάλιση, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας) έρχεται σήμερα να υλοποιήσει η κυβέρνηση.

Ο οδοστρωτήρας της ΟΝΕ περνάει πάνω από τα εργατικά δικαιώματα, συνέχισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, υπενθυμίζοντας στον παριστάμενο υπουργό ότι η Ελλάδα κύρωσε το 8ωρο που κατακτήθηκε με αίμα, από το 1920 για να έρθει η σημερινή κυβέρνηση να το καταργήσει, βάζοντας στη θέση του το 9ωρο και το 10ωρο.

Ο πυρήνας αυτού του κειμένου, τόνισε, εκπονήθηκε το 1990 από τον διευθυντή της ΝΕΣΤΛΕ, ο οποίος υποδείκνυε στις κυβερνήσεις ότι πρέπει να πάρουν τα ανάλογα προπαγανδιστικά μέτρα για να "αναχαιτίσουν" τις κοινωνικές αναταραχές. Παρομοίωσε δε την επίθεση αυτή κατά των εργατικών δικαιωμάτων με τον κλέφτη που μπαίνει στο σπίτι κάποιου για να τον κλέψει ή να βιάσει το παιδί του και τόνισε: "Μόνο μέσο είναι η αυτοάμυνα των εργαζομένων, γιατί στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε να κάνουμε με τον χειρότερο βιασμό του εργατικού κινήματος, το οποίο και θα αντιδράσει με τη συλλογική αυτοάμυνα".

Στη δευτερολογία του ο υπουργός Εργασίας διαστρεβλώνοντας τα λεγόμενα του Μ. Κωστόπουλου, έκανε λόγο για "προσκλητήριο για αίμα" (!), "εύκολα συνθήματα", φτάνοντας στο σημείο να πει ότι "θα έρθει η ώρα που το ΚΚΕ θα υπερασπίζεται τους νόμους του ΠΑΣΟΚ"!


Ευσεβείς πόθοι και μεθοδεύσεις εξαπάτησης

Η κυβέρνηση μπορεί να δηλώνει σε όλους τους επίσημους και ανεπίσημους τόνους ότι δεν έχει κανένα λόγο και, κυρίως, κανένα όφελος να καταφύγει σε πρόωρες εκλογές, όμως, αυτό δε σημαίνει ότι δεν έχει θέσει ήδη σε επεξεργασία διάφορα σενάρια, που σχετίζονται με τον εκλογικό νόμο, και συνακόλουθα με τις εκλογές, όποτε αυτές πραγματοποιηθούν. Σύμφωνα με πληροφορίες του "Ρ", η κυβέρνηση, και πιο συγκεκριμένα το υπουργείο Εσωτερικών, σε συνεργασία με τους "εκλογομάγειρες" της Χαριλάου Τρικούπη, επεξεργάζονται σχέδια για τη συνένωση νομών της χώρας και την αναδιάταξη των περιφερειών, που είναι προφανές ότι θα συμπαρασύρουν και το εκλογικό σύστημα, είτε προς το αναλογικότερο, είτε προς το πιο ενισχυμένο πλειοψηφικό, ανάλογα πάντα με τις κυβερνητικές επιδιώξεις και ανάγκες. Μάλιστα, δεν αποκλείεται η προώθηση των παραπάνω διοικητικών αναδιατάξεων, όπως ονομάζονται από την κυβέρνηση, να ενσωματωθεί σε μια επόμενη φάση των "μεταρρυθμίσεων" στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, που αφορούν την Αττική και τη Θεσσαλονίκη, και που ήδη έχουν βαφτιστεί "Καποδίστριας 2".

***

Πάντως σε ό,τι αφορά στη διανυόμενη περίοδο, κυβερνητικοί παράγοντες τόνιζαν χτες στο "Ρ" ότι ο πρωθυπουργός εκτιμά πως όλο το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση θα "εισπράττει" τη δυσαρέσκεια του κόσμου και πως το κλίμα θα αρχίσει να αντιστρέφεται στα μέσα του 1999... Βέβαια, μέσα από τέτοιες διατυπώσεις και εκτιμήσεις, εκείνο που υπονοείται - πέρα από τους ευσεβείς πόθους περί μεταστροφής του κλίματος - είναι οι ήδη επεξεργαζόμενες κυβερνητικές ταχυδακτυλουργίες για την παραπλάνηση της λαϊκής συνείδησης, που θα αρχίσουν να εκδηλώνονται με προπαγανδιστική ένταση, όταν πια οι εκλογές θα διαφαίνονται στον ορίζοντα. Σε κάθε περίπτωση, λένε συνεργάτες του πρωθυπουργού, ο Κ. Σημίτης δεν προτίθεται να πάει σε εκλογές σε μια στιγμή που η κοινωνική αγανάκτηση εντείνεται. Αλλωστε, όπως σημειώνουν, οι δικές τους εκτιμήσεις είναι ότι σε ένα βάθος χρόνου οι διασπαστικές διεργασίες στη ΝΔ θα πάρουν και πρακτική μορφή, πράγμα που συνιστά επιπλέον λόγο για το ΠΑΣΟΚ να περιμένει, ώστε στις επόμενες εκλογές να έχει απέναντί του μια όχι ενωμένη ΝΔ. Υποστηρίζουν, συγκεκριμένα, ότι υπάρχουν ενδείξεις για συγκρότηση κόμματος εκ μέρους των Α. Ανδριανόπουλου, Στ. Μάνου κ.ά., που δεν αποκλείεται να πάρει μέρος και στις ευρωεκλογές. Στο ερώτημα, τι γίνεται με τη λεγόμενη "εσωκομματική αντιπολίτευση" του ΠΑΣΟΚ, οι ίδιοι αξιωματούχοι σημειώνουν ότι ακόμα και στην, κάτι παραπάνω από εξαιρετικά απίθανη, περίπτωση, που κάποιοι διανοηθούν να ρίξουν την κυβέρνηση από τα μέσα, δε θα μπορούσαν να προσφέρουν καλύτερο δώρο στον Σημίτη.

***

Από τα αξιοσημείωτα των κυβερνητικών προθέσεων είναι να εμφανίσουν τη μεγάλη πτώση της δυναμικότητας του κόμματος στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές - την οποία όπως λένε "αναμένουν" και "γνωρίζουν" - ως κάτι "αναμενόμενο" και άρα, επειδή είναι "αναμενόμενο", δε θα αντιστρέψει το κλίμα στο γενικότερο πολιτικό σκηνικό. Σημειώνουν, παράλληλα, ότι τίποτα δεν έχει αποφασιστεί για τον πολυθρύλητο ανασχηματισμό, αφού υπάρχουν δυο απόψεις: Η πρώτη υποστηρίζει ότι ο ανασχηματισμός πρέπει να γίνει μετά τις δημοτικές για την "αναπτέρωση" της κυβέρνησης και την "οξυγόνωσή" της μετά τα αποτελέσματα των δημοτικών. Η δεύτερη, όμως, αναφέρει ότι μετά από μια ήττα στις δημοτικές ο πρωθυπουργός θα είναι πιο ευάλωτος στις πιέσεις που θα δεχτεί από τους εσωκομματικούς του αντιπάλους για παραχώρηση "πόστων - ανταλλαγμάτων" σε δικούς τους ανθρώπους.

Πάντως, την ίδια ώρα οι συνεργάτες του πρωθυπουργού αναφέρουν ότι στο ερχόμενο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, την άνοιξη του '99, ο Κ. Σημίτης δε θα έχει αντίπαλο, αφού μετά τις διαπραγματεύσεις του παρασκηνίου κανείς άλλος δε θα κατέλθει για να διεκδικήσει την προεδρία του κόμματος. Δεν αποκλείουν, δε, ο ανασχηματισμός να γίνει παραμονές του συνεδρίου, ως απόδειξη της παροχής των αναγκαίων ανταλλαγμάτων από τον πρωθυπουργό στους "συντρόφους" του.

***

Οχι χωρίς σημασία είναι οι απόψεις των κυβερνώντων και σχετικά με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα περί "δυσκολιών" στις σχέσεις της κυβέρνησης με κάποια οικονομικά κέντρα, μεγαλοκεφαλαιούχους και εκδότες. Οπως ομολογούν, σε κάθε φάση αναδιανομής της "τράπουλας" υπάρχουν τριβές, αλλά, όπως πάντα συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις, "τα πράγματα θα ξαναϊσορροπήσουν"! Σε... "μετάφραση" τα παραπάνω σημαίνουν ότι πίσω από τις πλάτες του λαού διεξάγεται το σύνηθες αλισβερίσι των "διαπλεκόμενων συμφερόντων".

Τέλος, οι κυβερνώντες δεν κρύβουν ότι το επόμενο διάστημα ετοιμάζουν μια φιλο-ΕΕ και φιλο-ΟΝΕ προπαγάνδα, που θα ξεπεράσει ακόμα και εκείνη που έζησε η Ελλάδα προ 20ετίας, ενόψει της ένταξης της χώρας στην ΕΟΚ. Ο Κ. Σημίτης και το ΠΑΣΟΚ θα εμφανιστούν ως οι επιτυχημένοι "κλειδοκράτορες" του "ευρωπαϊκού" μέλλοντος της χώρας και ως οι "μάγοι" που προσέφεραν στο λαό το "δώρο να πληρώνεται σε ΕΥΡΩ", σύμφωνα με τη διατύπωση κυβερνητικού στελέχους! Κάπως έτσι νομίζουν ότι θα αντιστρέψουν το κλίμα από την υποτίμηση, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, την κατάργηση του 8ωρου κλπ... Είπαμε: Ευσεβείς πόθοι. Μόνο που εκείνος που μπορεί να μετατρέψει αυτούς τους πόθους πράγματι σε φρούδες ελπίδες, για τους κυβερνώντες και τους ομοϊδεάτες τους, είναι ο λαός.

Ν. Μπ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ