ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Μάρτη 1998
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Νέοι φραγμοί και μέσα στα πανεπιστήμια!
  • Χωρίς εξετάσεις η πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, αλλά "ξεκαθάρισμα" μετά το 2ο έτος
  • Για θεσμοθέτηση κύκλων σπουδών κάνει λόγο ο υπουργός Παιδείας, σε συνέντευξή του σε απογευματινή εφημερίδα
  • Με τους δύο κύκλους προπτυχιακών σπουδών, ένας περιορισμένος αριθμός θα αποκτά πτυχίο ΑΕΙ - ΤΕΙ και με τους υπόλοιπους θα τροφοδοτείται η "αγορά" με μισομορφωμένους, ανειδίκευτους και "ευέλικτους" εργαζόμενους

Πριν προλάβει να στεγνώσει το μελάνι για την αύξηση των εισακτέων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Παιδείας ήρθε να βάλει τα πράγματα στη θέση τους, κάνοντας λόγο για τη θεσμοθέτηση κύκλων σπουδών μέσα στα πανεπιστήμια, υψώνοντας, έτσι, ακόμα περισσότερους φραγμούς στη μόρφωση. "Με τη δημιουργία των δύο κύκλων προπτυχιακών σπουδών, επιχειρείται από τη μια να περιοριστεί ο αριθμός των νέων που θα αποχτάνε πτυχίο ΑΕΙ - ΤΕΙ, καθώς ένα μεγάλο κομμάτι θα πετιέται έξω από την εκπαιδευτική διαδικασία μετά τα δύο πρώτα χρόνια σπουδών", τονίζουν σε σχετική ανακοίνωσή τους οι ΠΚΣ.

Στη συνέντευξή του στην εφημερίδα "Τα Νέα", ο υπουργός Παιδείαςσπεύδει να ξεκαθαρίσει ότι την "ελεύθερη πρόσβαση" στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα ακολουθεί ξεκαθάρισμα μέσα στα Ιδρύματα. Αναφέρεται συγκεκριμένα σε "7-8 ευρύτατες κατευθύνσεις" στις οποίες θα εισάγονται οι φοιτητές, ενώ "ο επιμερισμός τους σε ειδικότητες θα γίνεται αργότερα μέσα στα Πανεπιστήμια, με βάση την πανεπιστημιακή επίδοση των φοιτητών". Τονίζει δε ότι "μέσα στις ευρύτερες κατευθύνσεις, που δεν μπορούμε τώρα να τις κατονομάσουμε, θα υπάρχουν κοινά μαθήματα, τα οποία για τον α' ή και για τον β' χρόνο θα μπορούν να παρακολουθούν όλοι οι φοιτητές, οι οποίοι αργότερα θα χωριστούν στις εξειδικευμένες συγκεκριμένες κατευθύνσεις του ευρύτερου χώρου".Ο υπουργός Παιδείας σε δηλώσεις του χτες, στο περιθώριο της συνόδου υπουργών αρμοδίων σε θέματα νεότητας, δήλωσε ότι τα παραπάνω είναι υπό συζήτηση και τα συγκεκριμένα θέματα θα δοθούν στη δημοσιότητα τον Απρίλη.

Στην ίδια συνέντευξη ο υπουργός Παιδείας αναφέρεται και στα Προγράμματα Σπουδών Επιλογής και με εκβιαστικό τρόπο καλεί τα πανεπιστήμια να αποδεχτούν τα ΠΣΕ, αν θέλουν να επιβιώσουν: "Αν τα δημόσια πανεπιστήμια δε σπεύσουν να ανταποκριθούν στο αίτημα των καιρών, η ζωή θα καλύψει το κενό που αφήνουν, διαφορετικά", είπε.

Αναφέρεται επίσης στο "γεροντοκρατικό", όπως λέει, σύστημα του διορισμού των εκπαιδευτικών με την επετηρίδα και προσπαθεί να καλλιεργήσει πλαστές αντιπαλότητες ανάμεσα στους νεότερους απόφοιτους των παιδαγωγικών τμημάτων και τους παλιότερους.

Οι ΠΚΣ

Σε ανακοίνωσή τους οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας τονίζουν:

"Κάθε αντιδραστική πολιτική, προσπαθεί να παρουσιαστεί στην κοινωνία με προοδευτικό προσωπείο. Ετσι και η εκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης. Σε σημερινή (σ.σ. χτεσινή) συνέντευξή του ο υπουργός Παιδείας κ. Γερ. Αρσένης, προσπαθεί με προκλητικό τρόπο να καλλωπίσει την πολιτική θέληση της κυβέρνησης να δημιουργήσει δύο προπτυχιακούς κύκλους σπουδών.

Με τη δημιουργία των δύο κύκλων προπτυχιακών σπουδών επιχειρείται από τη μια να περιοριστεί ο αριθμός των νέων που θα αποχτάνε πτυχίο ΑΕΙ - ΤΕΙ καθώς ένα μεγάλο κομμάτι θα πετιέται έξω από την εκπαιδευτική διαδικασία μετά τα δύο πρώτα χρόνια σπουδών. Από την άλλη, επιδιώκουν να τροφοδοτείται "η αγορά" με μισομορφωμένους, ανειδίκευτους εργαζόμενους που θα μπορούν αξιοποιώντας τη γνώση που έχουν πάρει σε αυτά τα δυο χρόνια σπουδών να κινούνται "ευέλικτα" σε πολλές διαφορετικές θέσεις, στην επιχείρηση που θα απασχολούνται, και πάντα με μειωμένες απαιτήσεις και δικαιώματα.

Με τη δημιουργία δύο κύκλων σπουδών κατακερματίζεται η ίδια η εκπαιδευτική διαδικασία σε ένα αρθρωτό σύστημα, στο οποίο δεν εξασφαλίζεται η ενότητα και η συνέχεια. Η δημιουργία δύο κύκλων προπτυχιακών σπουδών είναι συνέχεια και συμπλήρωμα της πολιτικής του νόμου 2525/97 και θα συναντήσει την αντίδραση των φοιτητών και των σπουδαστών".

Κινητοποιήσεις ενάντια στα ΠΣΕ

Κάτω από την πίεση των αγώνων των φοιτητών δεν ξεκίνησαν χτες, όπως ήταν προγραμματισμένο, τα μαθήματα στα Προγράμματα Σπουδών Επιλογής στο Πολυτεχνείο της Κρήτης. Χτες, η γενική συνέλευση των φοιτητών αποφάσισε να συνεχιστεί για πέμπτη βδομάδα η κατάληψη του Ιδρύματος με κύριο αίτημα να μη λειτουργήσουν Προγράμματα Σπουδών Επιλογής.

Το περασμένο Σάββατο, οι φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης, με μια δυναμική κινητοποίηση, δεν επέτρεψαν να γίνουν οι εγγραφές εκείνων που εισήχθησαν στο Πρόγραμμα Σπουδών Επιλογής, καθώς με απόφαση της γενικής τους συνέλευσης συγκεντρώθηκαν στο ξενοδοχείο, όπου είχε προγραμματιστεί να γίνουν οι εγγραφές και εκδήλωση υποδοχής των νεοεισαχθέντων. Παρά τη δέσμευση ότι δεν επρόκειτο να γίνουν εγγραφές η διοίκηση του Ιδρύματος προσπάθησε, σύμφωνα με τους φοιτητές να κάνει εγγραφές κρυφά, όμως κάτω από την πίεση των φοιτητών μόλις 37 από τους 350 "φοιτητές" εγγράφηκαν.

Στην Καβάλα, σπουδαστές του ΤΕΙ Καβάλας έκαναν χτες πορεία ενάντια στην ίδρυση Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής καταλήγοντας στη Νομαρχία όπου επέδωσαν ψήφισμα.

ΔΑΣΚΑΛΟΙ - ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ
Απεργία και συλλαλητήρια στις 3 του Απρίλη

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν την Παρασκευή 3 του Απρίλη καθηγητές και δάσκαλοι μετά την απόφαση της γενικής συνέλευσης των προέδρων των ΕΛΜΕ που έγινε το Σάββατο και την κοινή απόφαση των ΔΣ της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ. Τη μέρα της απεργίας θα γίνουν πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια στην Αθήνα, στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Κάνιγγος και στη Θεσσαλονίκη την ίδια ώρα στην Καμάρα. Επίσης, δάσκαλοι και καθηγητές αποφάσισαν την πραγματοποίηση απεργιακών συγκεντρώσεων των εκπαιδευτικών τις μέρες που έχει προγραμματιστεί να γίνει ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ για την πρόσληψη των εκπαιδευτικών.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις, εκπρόσωποι της "Δημοσιοϋπαλληλικής Ενότητας Εκπαιδευτικών" (ΔΕΕ) τόνιζαν πως η πλειοψηφία στο ΔΣ της ΟΛΜΕ κάτω από την πίεση των προβλημάτων που αναδεικνύονται καθημερινά και της ΔΕΕ, εισηγήθηκε αυτή την 24ωρη απεργία στον κλάδο, φροντίζοντας να αφαιρέσει τις προϋποθέσεις εκείνες που θα έπρεπε να έχει μια κινητοποίηση του κλάδου ως προς το περιεχόμενο, τη δυνατότητα κλιμάκωσης, προοπτικής και μαζικής συμμετοχής των εκπαιδευτικών.

Η ΔΕΕ, τόνιζαν, θα συμβάλει με όλες της τις δυνάμεις για την επιτυχία της απεργίας. "Η ΔΕΕ έκανε και θα συνεχίσει να κάνει ό,τι μπορεί στην κατεύθυνση της ενεργοποίησης της βάσης των καθηγητών με προσανατολισμό τέτοιο που θα χτυπά την ουσία της πολιτικής που ακολουθείται, αποκαλύπτοντας τις επιλογές και τις τακτικές της πλειοψηφίας του ΔΣ της ΟΛΜΕ που είναι καταστρεπτικές για τη δυνατότητα του κλάδου να παλέψει για τα προβλήματα της παιδείας".

Εκδήλωση στο ΤΕΙ Λάρισας

Εκδήλωση με θέμα "Πορεία της αγροτικής οικονομίας και επαγγελματική προοπτική αποφοίτων ΣΤΕΓ" διοργανώνουν οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας, σήμερα στις 12 μ., στο μικρό αμφιθέατρο του ΤΕΙ Λάρισας. Θα μιλήσουν τα μέλη της ΠΑΣΕ Γιάννης Παττάκης και Γιώργος Νταφούλης.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ