ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 31 Μάρτη 1998
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΑΥΡΙΟ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ
Με τις ΠΚΣ στην αντεπίθεση

Λίγες ώρες μάς χωρίζουν μέχρι τις φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές για ανάδειξη των νέων ΔΣ των φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων, αλλά και για αντιπροσώπους στα Συνέδρια της ΕΦΕΕ και της ΕΣΕΕ. Οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας με μεγάλη αισιοδοξία δίνουν μέχρι και την τελευταία στιγμή τη μεγάλη μάχη της ενημέρωσης των φοιτητών και σπουδαστών, καλώντας τους να ενισχύσουν τα ψηφοδέλτια της παράταξης, δίνοντας έτσι μια νέα αγωνιστική προοπτική στο φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα.

Τα θετικά μηνύματα υπέρ της Πανσπουδαστικής, της παράταξης που με συνέπεια βρέθηκε κοντά στους φοιτητές και σπουδαστές στα μικρά και μεγάλα προβλήματά τους, δημιουργούν στα μέλη και τους φίλους των ΠΚΣ αισθήματα αισιοδοξίας, δίνοντάς τους έτσι νέα ορμή στον αγώνα τους για την ανατροπή της σημερινής αντιεκπαιδευτικής πολιτικής. Καλούν δε όλους τους φοιτητές και σπουδαστές να στείλουν με την ψήφο τους μήνυμα πανσπουδαστικής αντεπίθεσης, καταδικάζοντας την πολιτική που τους θέλει υποταγμένους και συμβιβασμένους. Ψήφος που θα ανοίξει το δρόμο στους αγώνες οι οποίοι θα συναντιούνται με το λαϊκό κίνημα, διεκδικώντας ένα καλύτερο μέλλον.

Ιδιαίτερα αισιόδοξοι φαίνονταν χτες, δύο μέρες πριν τις εκλογές, οι εκπρόσωποι των ΠΚΣ στη Νομική, καθώς, κρίνοντας από τα ενισχυμένα ψηφοδέλτια, αλλά και την ευρεία αποδοχή που συναντούν οι θέσεις των ΠΚΣ μέσα και έξω από τα αμφιθέατρα, εκτιμούν ότι η παράταξη φέτος θα ανέβει σε ψήφους και ποσοστά.

Η Σοφία Νικολάου,φοιτήτρια στο β έτος της Νομικής, μας είπε ότι οι ΠΚΣ έχουν θέσεις και αιτήματα που μπορούν να υλοποιηθούν και όχι ψευτοριζοσπαστικές απόψεις όπως οι άλλες συμβιβασμένες παρατάξεις, που ακολουθούν την κυβερνητική πολιτική. "Η Πανσπουδαστική αγωνίζεται για παιδεία που θα παρέχεται σε όλους δωρεάν. Εγώ, για παράδειγμα, που δεν έχω την οικονομική δυνατότητα και αναγκάζομαι παράλληλα να δουλεύω, δεν μπορώ να παρακολουθώ όλα τα μαθήματα. Καλούμε τους φοιτητές να ψηφίσουν ΠΚΣ, να αυξηθεί η δύναμη και να βγούμε αύριο όλοι μαζί στο δρόμο για να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο μέλλον", τόνισε.

Η Ελεάνα Σαββιδάκη,φοιτήτρια στο β έτος της Νομικής, μας είπε: "Ξέρουμε ότι το φοιτητικό κίνημα πρέπει να πάει μπροστά στους αγώνες και να διεκδικήσει δημόσια δωρεάν εκπαίδευση, αναβάθμιση των σπουδών μας. Οι θέσεις και προτάσεις των ΠΚΣ είναι ευρύτερες. Δεν περιορίζονται στα κομματικά πλαίσια, αλλά στους διαρκείς αγώνες για την υπεράσπιση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης. Η Πανσπουδαστική αγωνίζεται όλο το χρόνο μέσα στο πανεπιστημιακό χώρο και δεν ασχολείται με τα προβλήματα των φοιτητών μόνο την περίοδο των εκλογών. Θέλουμε να χτυπήσουμε αυτό που λέμε συντηρητικό μπλοκ, και οι αγώνες μας να συναντιούνται με το λαϊκό κίνημα".Η πρωτοετής Μαρία Τζώρτζη μάς είπε ότι η Πανσπουδαστική έχει άποψη, είναι συνεπής, τη διακρίνει σοβαρότητα και όχι οι συναισθηματισμοί ή οι κινήσεις αυτοπροβολής. "Είναι κοντά στους φοιτητές για τα μικρά και μεγάλα προβλήματα όλη τη χρονιά και όχι μια βδομάδα πριν τις εκλογές, όπως είναι οι άλλες παρατάξεις".

Δικηγόροι και ανεργία

Τι θα συναντήσει ο απόφοιτος της Νομικής στην αγορά εργασίας καθώς και ποια είναι η επαγγελματική προοπτική του νέου δικηγόρου, ήταν το θέμα της εκδήλωσης που διοργάνωσε χτες η ΠΚΣ Νομικής, στην αίθουσα Σβώλου.

Εκ μέρους της ΠΚΣ ο Μ. Χαραλαμπίδης είπε ότι μετά το πτυχίο η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για την πλειοψηφία των αποφοίτων είναι δυσβάσταχτη. Μάλιστα, οι αλλαγές που προωθούνται για 7,5 χρόνια φοίτησης (4 στη Νομική, 2 σε Δικηγορική Σχολή και 1,5 πρακτική άσκηση), σημαίνει υποβάθμιση των σπουδών και όξυνση των ταξικών φραγμών.

Ο Δ. Καλτσώνης,διδάκτωρ Νομικής, αναφέρθηκε στην κατεύθυνση της ΕΕ για μείωση του μεγάλου αριθμού των δικηγόρων. Σκιαγραφώντας την κατάσταση στην αγορά εργασίας, είπε ότι δεν υπάρχει ωράριο εργασίας, οι αμοιβές είναι πολύ χαμηλές, ενώ και οι συνθήκες εργασίας είναι άθλιες, αφού οι απόφοιτοι της Νομικής Σχολής αντιμετωπίζονται από τους ξένους μεγαλοδικηγόρους που "ανοίγουν" δικηγορικά γραφεία στην Ελλάδα σαν φτηνό εργατικό δυναμικό. Κάλεσε, τέλος, τους φοιτητές σε διαρκή αγώνα.

Πάντα επίκαιρος ο Μπρεχτ

Αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη γέννηση του Μπέρτολτ Μπρεχτ ήταν η εκδήλωση της ΠΚΣ Φιλοσοφικής, η οποία πλαισιώθηκε από απαγγελίες ποιημάτων, θεατρικά αποσπάσματα και τραγούδια, σε μια προσπάθεια να επισημανθεί η μεγάλη προσφορά του στην Τέχνη και η επικαιρότητα των κοινωνικών μηνυμάτων του έργου του.

Η Νίκη Κυριαζή,μέλος των ΠΚΣ, αναφερόμενη στους "μπρεχτολόγους", είπε ότι κάποιοι θυμήθηκαν φέτος το έργο του Μπρεχτ, ενώ μέχρι σήμερα δεν ήθελαν να τον ξέρουν, και μάλιστα διατυμπάνιζαν, ότι το έργο του είναι οριστικά ξεπερασμένο.

Τονίζοντας τη σημασία που έχει το έργο του Μπρεχτ σήμερα, με την επιβολή της "νέας τάξης", της "μεταρρύθμισης" στην παιδεία και της καταπάτησης των στοιχειωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου, η Βαγγελιώ Πλατανιά επισήμανε: "Σήμερα, που η αμάθεια, η μορφωτική υποβάθμιση και ο ταξικός διαχωρισμός γίνονται "σύγχρονοι" εκπαιδευτικοί νόμοι, που η εξαθλίωση και ο φόβος διαμορφώνουν ένα ζοφερό μέλλον για μας, που ο ατομικισμός και ο συμβιβασμός προβάλλονται ως διέξοδος από την κρίση, χρειάζεται αγώνας και συνείδηση του φοιτητικού κινήματος απέναντι στα προβλήματα".

Λίγες ώρες απομένουν για να ανοίξουν οι κάλπες στα Πανεπιστήμια και τα

Λίγες ώρες απομένουν για να ανοίξουν οι κάλπες στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ