ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 31 Μάρτη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΚΕ
Διάβημα για τη δίωξη κατά του προέδρου του Εργατικού ΚΚ Βοσνίας - Ερζεγοβίνης

Εντονη διαμαρτυρία για τις διώξεις σε βάρος του προέδρου του Εργατικού Κομμουνιστικού Κόμματος Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, εξέφρασε χτες με διάβημα στην πρεσβεία της χώρας στην Αθήνα το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων του ΚΚΕ.

Στο μήνυμα ζητείται η άμεση ανάκληση της παράνομης και αντισυνταγματικής απόλυσης του Γκόραν Μάρκοβιτς από το ιδιωτικό πανεπιστήμιο («Σλόμπονταν Πάβλοβιτς») στο οποίο εργαζόταν, γιατί, όπως κατήγγειλε το ΕΚΚ Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, αρνήθηκε να υπογράψει δήλωση μετανοίας και αποκήρυξης του «κομμουνισμού και του Εργατικού Κομμουνιστικού Κόμματος».

Η τρομοκρατική αυτή απόλυση έγινε παρά το γεγονός ότι το Εργατικό Κομμουνιστικό Κόμμα κατόρθωσε να επιβάλλει τη νομιμότητά του στη Βοσνία, αναπτύσσει σημαντική δράση στο εργατικό συνδικαλιστικό και αντιπολεμικό κίνημα της χώρας, συμμετέχει στις δημοτικές εκλογές.

Ο πρόεδρος του Εργατικού ΚΚ Βοσνίας - Ερζεγοβίνης έχει ανακοινώσει πως θα προσφύγει στη δικαιοσύνη για να πετύχει τη δικαίωσή του απέναντι σε μια απόλυση που, ας σημειωθεί, έγινε με... το «αιτιολογικό» πως ως «κομμουνιστής δεν μπορεί να μορφώσει τους νέους»!


ΤΟΥΡΚΙΑ
Ελεύθερη η Σάντρα Μπακούτζ

Από τις εκδηλώσεις συμπαράστασης στην Αυστριακή δημοσιογράφο

Associated Press

Από τις εκδηλώσεις συμπαράστασης στην Αυστριακή δημοσιογράφο
ΑΓΚΥΡΑ.-- Αίσιο τέλος - ή σχεδόν αίσιο - φαίνεται πως είχε η δίκη της Σάντρα Μπακούτζ, της Αυστριακής δημοσιογράφου της εφημερίδας «Junge Welt» και του «Radio Orange», η οποία έγινε χτες στην τουρκική πρωτεύουσα. Το δικαστήριο δεν μπόρεσε να στοιχειοθετήσει τις απίθανες κατηγορίες σε βάρος της και διέταξε την αποφυλάκισή της και την απέλασή της από τη χώρα. Αναμενόταν να αποχωρήσει από την Τουρκία αεροπορικώς χτες βράδυ. Οριστική απόφαση αναμενόταν να εκδοθεί από το δικαστήριο - πρώην κρατικής ασφαλείας - την 1η Ιουνίου.

Τη δίκη παρακολούθησε και ελληνική αποστολή αλληλεγγύης από στελέχη της ΟΛΜΕ και της ΑΔΕΔΥ - ο Π. Αντωνόπουλος, ο Γρηγόρης Δαφνής και ο Φάνης Αγγελής, που είναι μέλος και του ΠΑΜΕ - καθώς και αρκετοί ακόμη παρατηρητές από Αυστρία (κατ' εξοχήν ενδιαφερόμενη χώρα), το Βέλγιο, τη Δανία, τη Σκοτία και άλλες χώρες. Επίσης, υπήρξε σημαντική παρουσία εντός και εκτός αίθουσας εκ μέρους του Κινήματος για τις Ελευθερίες και τα Δικαιώματα (HOC).

Οπως δήλωσε χτες τηλεφωνικά στον «Ριζοσπάστη» ο Παύλος Αντωνόπουλος, στη δίκη, που έγινε υπό συνθήκες αστυνομοκρατίας, η κατηγορούσα αρχή δεν μπόρεσε να στοιχειοθετήσει τις σαθρές κατηγορίες σε βάρος της Μπακούτζ: Η περιλάλητη φωτογραφία του ρεπορτάζ της «Hurriyet» με την οποία θα... «αποδεικνυόταν» πως η δημοσιογράφος είχε «υποβοηθήσει σε κίνηση αποδοκιμασίας σε βάρος του υπουργού Εξωτερικών» της Τουρκίας - του Ισμαήλ Τζεμ, συγκεκριμένα, σε επίσκεψή του στις Βρυξέλλες - δεν έδειχνε καν τη δημοσιογράφο, αλλά ένα... πανό, ενώ η απίστευτη κατηγορία σε βάρος της περί «συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση», επειδή μετέχει σε οργάνωση αλληλεγγύης για τους πολιτικούς κρατούμενους και κατά των Λευκών Κελιών, των βασανιστηρίων και της απομόνωσης δε στάθηκε πουθενά.

Ουσιαστικά, η όλη υπόθεση της δίωξης αποδείχτηκε, όπως ανέμεναν πολλοί, μια απόπειρα «εκφοβισμού» και «παραδειγματισμού» εκ μέρους των τουρκικών αρχών, τις οποίες «ενοχλούσαν» οι συνεπείς τοποθετήσεις της Σάντρα Μπακούτζ εναντίον της πρακτικής που ακολουθούν έναντι των πολιτικών κρατουμένων. Ετσι εξηγείται η ουσιαστική απαγόρευση εισόδου στη χώρα που της επέβαλε το δικαστήριο.

  • Σημειώνεται ότι με ανακοίνωσή του την Τρίτη το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ ζητούσε την απελευθέρωση της Σάντρα Μπακούτζ.
  • Μπορεί η δίκη Μπακούτζ να είχε αίσιο τέλος, τουλάχιστον ως προς την απελευθέρωσή της, αλλά οι δίκες με σαφή πολιτικό χαρακτήρα συνεχίζονται. Χτες, έγινε γνωστό ότι εισαγγελείς θα απαιτήσουν επιβολή βαρύτατων, πολυετών ποινών σε βάρος έξι παιδιών, διότι την περασμένη εβδομάδα προσπάθησαν να κάψουν μία τουρκική σημαία στη Μερσίν. Πρόκειται για παιδιά 12 έως 17 ετών, σύμφωνα με χτεσινό ρεπορτάζ της «Vatan». Στο θέμα παρενέβη το Γενικό Επιτελείο Στρατού (!), χαρακτηρίζοντας «προδοτική» τη συμπεριφορά των παιδιών. Οι κατηγορίες: Ασέβεια προς την τουρκική σημαία, λιθοβολισμός αστυνομικών και εκφώνηση συνθημάτων υπέρ του φυλακισμένου Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν.
  • Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι πολιτικές ανακατατάξεις στην Τουρκία, με νέες αποχωρήσεις από το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης ή ΑΚ: Εφθασαν, συνολικά, τις 9.

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Αναμένοντας βοήθεια...

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.--

Ολοένα και δυσκολότερος γίνεται ο σκληρός αγώνας της επιβίωσης δεκάδων χιλιάδων σεισμόπληκτων των νησιών Νίας, Σιμελούε, Μπανγιάκ. Η έντονη μυρωδιά του θανάτου που βρήκε το βράδυ της περασμένης Δευτέρας εκατοντάδες ίσως και πάνω από 1.000 ανθρώπους, απλώνεται πιο γρήγορα από την πάντα βραδύτερη ανθρωπιστική βοήθεια διεθνών οργανώσεων και ξένων κυβερνήσεων...

Στο Νίας, που υπέστη - τις πιο γνωστές - μεγαλύτερες καταστροφές, ο κίνδυνος επιδημιών ελλοχεύει, αφού τα σωστικά συνεργεία ακόμη δεν έχουν ανασύρει τα πτώματα εκατοντάδων εγκλωβισμένων που αποσυντίθενται σε συνθήκες υψηλής υγρασίας και ζέστης... Η πείνα, η δίψα και οι κακουχίες χιλιάδων τραυματισμένων και μη φαίνεται πως θα ταλαιπωρήσουν τον πληθυσμό για τουλάχιστον ένα δίμηνο. Σύμφωνα τουλάχιστον με πρόβλεψη του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων, ανακοίνωσε πως χρειάζεται να συγκεντρώσει, για χρονικό διάστημα δύο μηνών, τις ποσότητες απαραίτητων τροφίμων και πόσιμου νερού για τουλάχιστον 200.000 κατοίκους των νησιών Νίας... Χτες πάντως αναφέρθηκαν πυρκαγιές αλλά και τα πρώτα κρούσματα λεηλασιών σε καταστήματα από ομάδες γυναικόπαιδων και ανδρών που αναζητούσαν τρόφιμα, νερό και ρούχα...

Στο μεταξύ ο Ινδονήσιος Πρόεδρος Γιουντχογιόνο Μπαμπάνγκ, που ούτε χτες κατάφερε να επισκεφθεί το επίκεντρο της νέας τραγωδίας, επαναλαμβάνει τις εκκλήσεις για οιαδήποτε ξένη ανθρωπιστική βοήθεια. Ο δε Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζ.Ου. Μπους, πάντως, εμφανίστηκε χτες για να προσφέρει στους Ινδονήσιους δεινοπαθούντες τις... «προσευχές και τη συμπάθεια της Αμερικής»! Μολονότι, απ' αυτά... έχουν «χορτάσει» πολλοί λαοί και όχι μόνον εκείνος της Ινδονησίας, που ακόμη περιμένουν τα 350.000.000 δολάρια που είχε ανακοινώσει ο Μπους για τα θύματα του τσουνάμι στη ΝΑ Ασία και από τα οποία ούτε το ένα δέκατο δεν έφθασε (ως σήμερα) στην Ινδονησία...


ΚΙΡΓΙΖΙΑ
«Μην επιστρέφετε»

ΜΠΙΣΚΕΚ, ΜΟΣΧΑ και ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Ο «προσωρινός πρόεδρος και πρωθυπουργός», ηγέτης της λεγόμενης «επανάστασης της τουλίπας» ή «λεμονί επανάστασης» (διαλέγετε και παίρνετε), Κουρμάνμπεκ Μπακίεφ, κάλεσε χτες τον (πρώην πλέον) πρόεδρο Ασκάρ Ακάεφ να «μην επιστρέψει» στη χώρα, προειδοποιώντας τον εμμέσως πλην σαφώς ότι η επιστροφή του θα προκαλούσε «σοβαρά επεισόδια... όχι μόνο στην πρωτεύουσα αλλά και σε όλη τη χώρα». Το θέμα της επιστροφής Ακάεφ τέθηκε τόσο από τον ίδιο, σε συνεντεύξεις που έδωσε σε ΜΜΕ της Ρωσίας -όπου έχει καταφύγει μετά την ανατροπή του την 24η Μάρτη - όσο και από τον Φέλιξ Κούλοφ, τον έτερο ισχυρό άνδρα της αντιπολίτευσης, που φαίνεται ότι θα ήθελε να επιστρέψει ο Ακάεφ για να υποβάλει και τυπικά παραίτηση, υποκύπτοντας έτσι και νομιμοποιώντας τη διάδοχη κατάσταση. Ο Ακάεφ είχε ουσιαστικά αναγγείλει ότι θα ήθελε να επιστρέψει, ενώ αιτιολόγησε τη φυγή του με το επιχείρημα ότι «απέτρεψε μια αιματοχυσία» στην Κιργιζία.

Κατά ενδιαφέροντα τρόπο, χτες, ο Κούλοφ εγκατέλειψε τη θέση του «συντονιστή» των υπηρεσιών ασφαλείας και του στρατού, αιτιολογώντας την απόφασή του αυτή λέγοντας πως η κατάσταση «έχει σταθεροποιηθεί». Μάλλον όμως η κίνηση αφορά την πρόθεση του Κούλοφ να παίξει πιο πρωταγωνιστικό ρόλο στις μελλοντικές πολιτικές εξελίξεις, διεκδικώντας την πρωτοκαθεδρία από τον Μπακίεφ.

Στο μεταξύ, νέα στοιχεία, που τεκμηριώνουν την αμερικανική ανάμειξη στις εξελίξεις στην Κιργιζία, είδαν χτες το φως της δημοσιότητας από τις σελίδες των «New York Times» -«International Herald Tribune»: Ανάμεσα στα τεχνάσματα τα οποία μετήλθαν οι Αμερικανοί, σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές, είναι η δημοσιοποίηση στοιχείων για «διαφθορά» του Ακάεφ, σε εφημερίδα χρηματοδοτούμενη από το «Freedom House», αμερικανική οργάνωση για την «υπεράσπιση της δημοκρατίας», καθώς και η διάθεση 12 εκατ. δολαρίων το 2004 για την «προώθηση της δημοκρατίας» στη χώρα. Ακόμη, το ρεπορτάζ των εφημερίδων αναφέρει ότι όλοι οι «συνήθεις ύποπτοι» έπαιξαν ρόλο: το «National Endowment for Democracy», το «National Democratic Institute», το τοπικό αμερικανικό πανεπιστήμιο κ.ο.κ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ