ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Οχτώβρη 2012
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΡΑΣΗ ΛΑΪΚΩΝ ΕΠΙΤΡΟΠΩΝ
Παρεμβάσεις για πετρέλαιο στα σχολεία και Υγεία

Από την κινητοποίηση για την Υγεία
Από την κινητοποίηση για την Υγεία
Κοινή σύσκεψη, με αφορμή το κλείσιμο ή τη συγχώνευση που προωθεί η κυβέρνηση για το Γενικό Νοσοκομείο Πατησίων (ΓΝΠ), το 7ο Θεραπευτήριο του ΙΚΑ και την «Παμμακάριστο», πραγματοποίησαν, προχτές, οι Λαϊκές Επιτροπές Πατησίων - Κυψέλης Αθήνας, Γαλατσίου, Νέας Ιωνίας, Μεταμόρφωσης, Ηρακλείου, φορείς και το ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας.

Στη σύσκεψη, οι Λαϊκές Επιτροπές συζήτησαν για το συντονισμό της δράσης τους, οι οποίες το επόμενο διάστημα θα εκφραστούν με μαζικές συνελεύσεις ανά γειτονιά, εξορμήσεις σε εργασιακούς χώρους.

Αναφερόμενος στα αποτελέσματα που έχει η αναδιάρθρωση στα 3 νοσοκομεία της περιοχής, ο Λευτέρης Νικολάου, εκ μέρους της Λαϊκής Επιτροπής, τόνισε, πως οι επιπτώσεις στους ασθενείς και το λαό είναι βαριές. Οπως είπε, περιστατικά δεν εξυπηρετούνται, ήδη 300 κλίνες έχουν αφαιρεθεί, ενώ τα νοσοκομεία αποκλείστηκαν και από τις εφημερίες, εκατοντάδες εργαζόμενοι απολύθηκαν μετά τη λήξη των συμβάσεών τους. Υπογράμμισε ότι το αίτημα των Λαϊκών Επιτροπών, για πρόσβαση του λαού σε αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας που θα εξυπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες και θα χρηματοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό είναι επιτακτικό όσο ποτέ.

Παρέμβαση έγινε και από τον Χάρη Χουρδάκη, εκ μέρους του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας, ο οποίος τόνισε την αναγκαιότητα να γίνει σαφές στον κόσμο τι σημαίνει συγχώνευση, για να προσθέσει ότι σημαίνει κλείσιμο τμημάτων, δημόσιων κρεβατιών, αύξηση της νοσηρότητας, θάνατο.

Βύρωνας

Παρέμβαση στο δήμο του Βύρωνα έκανε χτες η Λαϊκή Επιτροπή για τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει από την υποχρηματοδότηση, με σοβαρές επιπτώσεις στις υπηρεσίες προς τους εργαζόμενους.

Τα μέλη της Λαϊκής Επιτροπής συναντήθηκαν με την αντιδήμαρχο Οικονομικών, όπου απαίτησαν να δοθούν άμεσα χρήματα στις Σχολικές Επιτροπές για προμήθεια πετρελαίου στα σχολεία, ενώ κατήγγειλαν το δήμο για τη συναινετική πολιτική που ακολουθεί, προχωρώντας στην ιδιωτικοποίηση και στην ανταποδοτικότητα υπηρεσιών και υποδομών, όπως αθλητικών εγκαταστάσεων, παιδικών σταθμών, του Κέντρου Υγείας, του υποκαταστήματος του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ Βύρωνα, το οποίο λειτουργεί από το 1986 εξυπηρετώντας 9.000 πληρωμές συνταξιούχων το χρόνο και 60.000 συναλλαγές ασφαλισμένων.

Από την πλευρά της, η αντιδήμαρχος δεσμεύθηκε μόνο για το πετρέλαιο στα σχολεία, τονίζοντας ότι είναι στα άμεσα σχέδια του δήμου να δώσει χρήματα στις σχολικές επιτροπές γι' αυτό το λόγο.

Μπραχάμι

Σύσκεψη στο 6ο Δημοτικό Σχολείο του Μπραχαμίου έκανε προχτές η Λαϊκή Επιτροπή της περιοχής, στην οποία συμμετείχαν εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, γυναίκες και η Συντονιστική Επιτροπή των εργαζομένων στο δήμο που έχουν προσληφθεί από ΜΚΟ μέσω της κοινωφελούς εργασίας. Οι συγκεντρωμένοι αποφάσισαν να ξεκινήσουν μαζικές συσκέψεις ανά γειτονιά, στους τόπους δουλειάς και στα σωματεία της περιοχής, να έρθουν σε επαφή με το λαό της περιοχής, να τον καλέσουν να δραστηριοποιηθεί μαζί με τη Λαϊκή Επιτροπή και τους μαζικούς φορείς για όλα τους τα προβλήματα.

Ακόμα, εκδόθηκε ψήφισμα καταδίκης του ναζιστικού - φασιστικού μορφώματος «Χρυσή Αυγή», τονίζοντας ότι τέτοιες φασιστικές οργανώσεις πρέπει να απομονωθούν από την εργατική τάξη και τη νεολαία.

ΚΥΜΑ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ
Μεγάλες καταστροφές στα Τρίκαλα

Περιοδεία του ΚΚΕ στις πληγείσες περιοχές

«

Βομβαρδισμένo» τοπίο θυμίζει όλο το ορεινό τμήμα του Δήμου Πύλης Τρικάλων, καθώς τεράστιες είναι οι ζημιές που προκάλεσαν οι πλημμύρες από τις ισχυρές βροχοπτώσεις που έπεσαν στην περιοχή. Το εύρος της καταστροφής εκτείνεται από το Νεραϊδοχώρι και πάνω μέχρι την Αθαμανία, από τη Μεσοχώρα μέχρι τη Νεράιδα, από το Μοσχόφυτο μέχρι το Πολυνέρι, ενώ ζημιές από τις βροχοπτώσεις είχαμε και σε ορεινά χωριά του Δήμου Καλαμπάκας.

Τα νερά της βροχής είχαν σαν αποτέλεσμα να φουσκώσουν και να ξεχειλίσουν ποτάμια και ρέματα, να γίνουν πολλές και μεγάλες κατολισθήσεις. Δρόμοι καταστράφηκαν και με δυσκολία γίνεται η πρόσβαση σε πολλά δημοτικά διαμερίσματα. Σπίτια πλημμύρισαν και απειλούνται με κατάρρευση. Μεγάλες ζημιές έχει υποστεί το αρδευτικό δίκτυο και εκατοντάδες άνθρωποι δεν έχουν νερό να πιουν. Τα όποια αντιπλημμυρικά έργα υπήρχαν δε στάθηκαν ικανά να συγκρατήσουν τα νερά και η αγωνία των κατοίκων αυξάνεται, καθώς, σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία, προβλέπεται νέος γύρος βροχοπτώσεων από αύριο Πέμπτη.

O κίνδυνος των πλημμυρών μεταφέρεται και στον κάμπο, καθώς ο όγκος του νερού της βροχής που θα κατέβει από τα ορεινά, θα γεμίσει τον Πηνειό και τα άλλα ποτάμια και θα καταλήξει στις λεκάνες απορροής, απ' όπου, αν το νερό «ξεφύγει» θα πλημμυρίσουν καλλιέργειες, ακόμα και κατοικημένες περιοχές, ιδιαίτερα στην περιοχή της Φαρκαδόνας.

Αντιπροσωπεία της ΝΕ Τρικάλων του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τους Αχ. Κανταρτζή, μέλος της ΚΕ και γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, Δ. Αρμάγο, μέλος της ΝΕ και δημοτικό σύμβουλο Δήμου Πύλης, Απ. Ζάχο και Σ. Σωτηρόπουλο, επισκέφτηκε τα δημοτικά διαμερίσματα Νεραϊδοχωρίου, Πύρρας, Δέσης, Αγίου Νικολάου του Δήμου Πύλης και εξέφρασε τη συμπαράσταση του Κόμματος στους πληγέντες, απαιτώντας άμεσες ενέργειες για την αποκατάσταση των ζημιών και αποζημίωση των πληγέντων. Επίσης, η αντιπροσωπεία δεσμεύτηκε για κατάθεση Ερώτησης του ΚΚΕ στη Βουλή.

Ζημιές από την κακοκαιρία υπήρξαν και στο Νομό Μαγνησίας. Στη Σκόπελο έπεσε μεγάλου μεγέθους χαλάζι, που διήρκεσε 15 περίπου λεπτά και προκάλεσε καταστροφές στα ελαιόδενδρα. Επίσης, οι νότιοι άνεμοι προκάλεσαν ζημιές σε κρηπιδώματα στο παραλιακό μέτωπο από Γατζέα μέχρι Καλά Νερά, ενώ καταστράφηκαν κι αρκετά σκάφη κυρίως στη Σκιάθο που το λιμάνι της είναι ανοιχτό.

Ζημιές και στα Γιάννενα

Πλημμύρες και καταστροφές σε καλλιέργειες, σημεία του οδικού δικτύου, σπίτια και καταστήματα σε πολλές περιοχές του Νομού Ιωαννίνων προκάλεσαν οι καταρρακτώδεις βροχές που σημειώθηκαν το περασμένο Σαββατοκύριακο. Στο 1ο δημοτικό σχολείο Σταυρακίου οι αίθουσες πλημμύρισαν με τους γονείς να καταγγέλλουν κακοτεχνίες στη στέγη και ότι από θέμα τύχης μέχρι και σήμερα δε σημειώθηκε κάποιο ατύχημα. Το επαρχιακό οδικό δίκτυο κόπηκε σε πολλά σημεία, ενώ διακόπηκε η κυκλοφορία στην Εγνατία.

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΣ
Εκατοντάδες παιδιά εκτός σταθμών

Εκτός παιδικών σταθμών του Δήμου Αθήνας παραμένουν εκατοντάδες παιδιά παρά τις κατά καιρούς διαβεβαιώσεις και εξαγγελίες της δημοτικής αρχής ότι δήθεν θα καλύψει 5.500 θέσεις. Από αυτές υπολογίζεται ότι φιλοξενούνται φέτος μόλις 4.500 παιδάκια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται στην καθημερινότητα χιλίων (και πλέον) οικογενειών που τρέχουν για το μεροκάματο.

Σε αυτό το πλαίσιο στο Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθήνας (ΔΒΑ, έχει την ευθύνη λειτουργίας των παιδικών σταθμών του δήμου), ενώ μπαίνουμε στον τρίτο μήνα της σχολικής χρονιάς, ακόμα να συνεδριάσει η δευτεροβάθμια επιτροπή ενστάσεων όπου περίπου τετρακόσιοι γονείς υπέβαλαν ένσταση επειδή δεν δέχτηκαν παιδιά τους σε σταθμούς του δήμου. Η διοίκηση του ΔΒΑ, αποδεχόμενη στην πράξη το γεγονός ότι δεν έχουν προχωρήσει οι προσλήψεις προσωπικού που έταζε η δημοτική αρχή, εφαρμόζοντας την ίδια πολιτική, μην έχοντας προσωπικό να πάρει κι άλλα παιδιά, φαίνεται να υπολογίζει ότι οι γονείς θα απογοητευθούν από τη δίχως αποτέλεσμα αναμονή και θα στραφούν σε ιδιωτικούς σταθμούς.

Εξάλλου η διοίκηση του ΔΒΑ ερωτάται γιατί ακριβώς κρίθηκαν «ελλιπείς» εκατοντάδες άλλες αιτήσεις, με αποτέλεσμα και αυτά τα παιδιά να μείνουν εκτός. Στο μεταξύ στον αέρα είναι και δεκάδες άλλοι γονείς (σε τουλάχιστον 230 υπολογίζονται) που υπέβαλαν νέες αιτήσεις, μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, και με την πολιτική της δημοτικής αρχής δεν δείχνει να έχουν ελπίδα φιλοξενίας...

Κλείνει η Κοιλάδα των Τεμπών

Κλειστή στην κυκλοφορία οχημάτων θα παραμένει η Εθνική Οδός στο ύψος της Κοιλάδας των Τεμπών από τη Δευτέρα 5.11.2012 και κάθε μέρα έως και την Παρασκευή 9.11.2012 από τις 7 (επτά) το πρωί έως και τις 8 (οκτώ) το βράδυ, επειδή πρόκειται να εκτελεστούν εργασίες επιθεώρησης και συντήρησης των μέτρων βραχοπροστασίας.

Για περισσότερες πληροφορίες οι οδηγοί μπορούν να απευθύνονται στο τηλεφωνικό κέντρο της «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου» στο τηλέφωνο 2410.741.440 καθώς και στην ιστοσελίδα www.aegeanmotorway.gr.

Διήμερη απεργία των δικηγόρων

Σε διήμερη απεργία προχωρούν οι δικηγόροι αύριο και μεθαύριο (1 και 2 Νοέμβρη) μετά από έκτακτη συνεδρίαση της Συντονιστικής Επιτροπής των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ