ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Ιούλη 2004
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΜΥΤΙΛΗΝΗ
Σεκιουριτάς με εντολή του δήμου σε ρόλο χαφιέ

Φωτογράφιζε μέλη της ΚΝΕ που προπαγάνδιζαν το Κάμπινγκ Διακοπών της Οργάνωσης στο νησί

Νέο κρούσμα τρομοκρατίας, που δείχνει ότι η πολιτική δράση παρακολουθείται, συνέβη στη Μυτιλήνη με θύτη ιδιώτη αστυνομικό - ιδιοκτήτη εταιρίας security και θύματα μέλη της ΚΝΕ που προπαγάνδιζαν με αφίσες το κάμπινγκ διακοπών που διοργανώνει η Οργάνωση στην παραλία Χαραμίδα από 31 του Ιούλη έως 14 του Αυγούστου. Ο εν λόγω υπάλληλος, που εργαζόταν για λογαριασμό του δήμου, φωτογράφισε και «ανέκρινε» τους νεολαίους, όπως κατήγγειλε αντιπροσωπεία του ΚΣ της ΚΝΕ και των ΚΟ Μυτιλήνης του ΚΚΕ σε παράσταση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν χτες το πρωί στο δημαρχείο της πόλης.

Το συγκεκριμένο ωστόσο περιστατικό εγείρει και σοβαρά ερωτήματα, που αναδεικνύουν και τις πολιτικές ευθύνες της δημοτικής αρχής του Δήμου Μυτιλήνης (στηρίχτηκε από τη ΝΔ και τον ΣΥΝ) αλλά και το ...έννομο της υπόθεσης. Μόνος του ο εν λόγω κύριος πήρε την πρωτοβουλία να ανακρίνει τα μέλη της ΚΝΕ; Ποιος του δίνει το δικαίωμα να φωτογραφίζει πολίτες; Πού αλλού πηγαίνουν οι φωτογραφίες;

Η αντιπροσωπεία επισήμανε στην αντιδήμαρχο κ. Μπουρνού ότι το συγκεκριμένο περιστατικό ήταν απαράδεκτο καθώς τα μέλη της ΚΝΕ προπαγάνδιζαν πολιτικές ιδέες. Παρ' όλ' αυτά, η αντιδήμαρχος απέφυγε να καταδικάσει το συμβάν, και περιορίστηκε στο να σημειώσει ότι η ίδια δεν είχε προσωπική ανάμειξη. Χαρακτηριστικό είναι πως επιβεβαίωσε ότι ανάμεσα στις αρμοδιότητες του συγκεκριμένου ιδιώτη αστυνομικού - στον οποίο η δημοτική αρχή έχει αναθέσει την επιτήρηση της περιοχής (π.χ., να απομακρύνει τους μικροπωλητές, τήρηση καθαριότητας, κλπ.) - είναι να φωτογραφίζει τους εκάστοτε παραβάτες ώστε να πιστοποιείται η ταυτότητά τους (δηλαδή, και χαφιές με εντολή της δημοτικής αρχής). Η αντιδήμαρχος δεσμεύτηκε ακόμα για τη μη επιβολή προστίμου στην ΚΝΕ (χειριζόμενη ουσιαστικά την υπόθεση «κατ' εξαίρεση»), ενώ υποσχέθηκε ότι θα επιστραφούν τα φιλμ και οι σχετικές φωτογραφίες.

Σε ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής Λέσβου του ΚΚΕ για το περιστατικό σημειώνεται: «Είναι καθαρό ότι στοχεύει στην παρεμπόδιση της πολιτικής δράσης, στον περιορισμό των δημοκρατικών δικαιωμάτων και λαϊκών ελευθεριών, στην τρομοκράτηση του λαού μας». Η ανακοίνωση τονίζει παράλληλα ότι αυτή η ενέργεια «εναρμονίζεται με το σύνολο των αντιδημοκρατικών μέτρων που πάρθηκαν και συνεχίζονται να παίρνονται από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ με αφορμή τους Ολυμπιακούς Αγώνες και πρόσχημα την τρομοκρατία». Καλεί δε το λαό της Λέσβου να συσπειρωθεί και να παλέψει για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και λαϊκών ελευθεριών.

Το θέμα αυτό τέθηκε αργά το βράδυ στο Δημοτικό Συμβούλιο της Μυτιλήνης από τον επικεφαλής της ΔΑΣ, Βαγγέλη Χριστοδούλου, ο οποίος σημείωσε ότι την ευθύνη για το απαράδεκτο αυτό περιστατικό τη φέρει απόλυτα η δημοτική αρχή, που δίνει εντολές στον εν λόγω υπάλληλο. Ζήτησε να σταματήσει αυτή η κατάσταση ενώ η δημοτική αρχή επιχείρησε να υποβαθμίσει το θέμα.

ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Σε ετοιμότητα για τον «ολυμπιακό» πόλεμο

Σε πολεμική κινητοποίηση νεοταξικού τύπου, σύμφωνα με τις προδιαγραφές του «αντιτρομοκρατικού» πολέμου βρίσκονται οι Ενοπλες Δυνάμεις, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων. Σε ξηρά, θάλασσα και αέρα, προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και οπλικά συστήματα έχουν τεθεί σε επιχειρησιακή ετοιμότητα, όπου με πρόσχημα την ασφάλεια των Αγώνων πραγματοποιούν ένα είδος άσκησης προσαρμογής στις απαιτήσεις του νέου ιμπεριαλιστικού δόγματος, περί καταπολέμησης της «τρομοκρατίας» και των «ασύμμετρων απειλών».

Εκτός από το σύστημα αεράμυνας με τους αντιαεροπορικούς πυραύλους και τα μαχητικά αεροσκάφη, που βρίσκονται σε πολεμική ετοιμότητα, στο χορό μπαίνουν και τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού, που ήδη ξεκίνησαν περιπολίες στις θαλάσσιες εισόδους της χώρας, αλλά και κοντά στις ακτές. Περί τα 35 πολεμικά πλοία όλων των τύπων, περίπου το 60% του Στόλου, θα βρίσκονται από την Τρίτη 3 Αυγούστου σε πλήρη ανάπτυξη και θα πραγματοποιούν «συναινετικές» νηοψίες. Επίσης πάνω από 10.000 άνδρες του Στρατού Ξηράς έχουν αναλάβει ρόλους στα πλαίσια της ασφάλειας των Αγώνων.

Στο μεταξύ άρχισε να σφίγγει και ο ΝΑΤΟικός κλοιός, καθώς κατέφθασε ήδη από την Τσεχία το πρώτο τμήμα της ΝΑΤΟικής δύναμης αντιμετώπισης ραδιοβιολογικής απειλής, το οποίο θα στρατοπεδεύσει στη Χαλκίδα. Πρόκειται για ένα λόχο από 120 άνδρες και τον αντίστοιχο εξοπλισμό του για την αντιμετώπιση τυχόν τρομοκρατικής ενέργειας που θα γίνει με πυρηνικά ή βιολογικά μέσα. Παράλληλα, μέχρι τις 7 Αυγούστου θα βρίσκεται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα η Μόνιμη Ναυτική Δύναμη Μεσογείου του ΝΑΤΟ, που θα πλέει έξω από τα ελληνικά χωρικά ύδατα νότια της Κρήτης και στο Νότιο Ιόνιο, ενώ την παραμονή έναρξης των Αγώνων θα ξεκινήσουν τις πτήσεις τους πάνω από την Ελλάδα τα ΝΑΤΟικά ιπτάμενα ραντάρ τύπου «ΑΒΑΚΣ».

Προφεστιβαλικές εκδηλώσεις της ΚΝΕ

Συνεχίζεται η καλοκαιρινή δραστηριότητα της ΚΝΕ, μέσα από την οποία η οργάνωση πραγματοποιεί μια πλατιά επαφή με τη νεολαία μέσα από τις εκδηλώσεις αλλά και μέσα από τη διακίνηση του εισιτηρίου για το κεντρικό τετραήμερο του 30ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», που θα πραγματοποιηθεί από την Πέμπτη 16 μέχρι και την Κυριακή 19 Σεπτέμβρη στην Πανεπιστημιούπολη στα Ιλίσια.

-- Σήμερα, Παρασκευή, πραγματοποιείται εκδήλωση για τα 35χρονα της ΚΝΕ στο Κατωμέρι, στο πλαίσιο της τριήμερης κατασκήνωσης που διοργανώνει η ΝΟ Λευκάδας της ΚΝΕ στο Μεγανήσι. Η κατασκήνωση θα διαρκέσει μέχρι την 1η Αυγούστου.

-- Αύριο Σάββατο, στην κεντρική πλατεία Γιαννάδων στην Κέρκυρα, εκδήλωση με θέμα «Ολυμπιάδα και αθλητισμός».

-- Επίσης αύριο Σάββατο η Οργάνωση Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ στις 8.30 το βράδυ, στο Θεατράκι του Σταυρού, με θέμα «Αλληλεγγύη στη Σοσιαλιστική Κούβα».

-- Την Κυριακή 1 Αυγούστου στην κεντρική πλατεία Λιαπάδων στην Κέρκυρα εκδήλωση με θέμα «Επίθεση στις εργασιακές σχέσεις και νεολαία».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ