ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Μάη 2015 - Κυριακή 31 Μάη 2015
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Την Τετάρτη η μεγάλη εκδήλωση - συναυλία για τον Μίκη Θεοδωράκη

Συνέντευξη με τον ενορχηστρωτή Μανώλη Ανδρουλιδάκη

Συναυλία σε εργοστάσιο του Αμβούργου το 1971
Συναυλία σε εργοστάσιο του Αμβούργου το 1971
Η ΚΕ του ΚΚΕ τιμά τα 90 χρόνια του μεγάλου μας μουσικοσυνθέτη, με μεγάλη εκδήλωση - συναυλία που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 3 Ιούνη, στις 20.30, στο Θέατρο Πέτρας του Δήμου Πετρούπολης.

Στην εκδήλωση θα παρευρεθεί και ο ίδιος ο συνθέτης, όπου θα απευθύνει χαιρετιστήριο μήνυμα.

Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Θα προβληθεί βίντεο - αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του Μίκη Θεοδωράκη.

Θα ακολουθήσει συναυλία με τραγούδια από διάφορα έργα του συνθέτη.

Ερμηνεύουν οι: Μαρία Φαραντούρη, Λάκης Χαλκιάς, Βασίλης Λέκκας, Γεράσιμος Ανδρεάτος, Μίλτος Πασχαλίδης και Ρίτα Αντωνοπούλου.

Συμμετέχουν οι μουσικοί: Νίκος Κρέτσης μπουζούκι, Γιώργος Καλτσούνης τρομπέτα, Δημήτρης Κουφαλάκος φυσαρμόνικα - φαγκότο, Λεωνίδας Κυρίδης μπάσο, Δημήτρης Μαργιολάς μπουζούκι, Νεοκλής Νεοφυτίδης πιάνο, Νίκος Πάνας Τρομπόνι, Θύμιος Παπαδόπουλος πνευστά, Δήμος Πολυμέρης ακορντεόν, Γιάννης Σαρίκος ντραμς, Γιώργος Σαρίκος κρουστά, Τάσος Βιτσεντζάτος τρομπέτα, Κώστας Σταυρόπουλος κιθάρα.

Θα ενορχηστρώσει ο Μανώλης Ανδρουλιδάκης.

Από την επίσκεψη στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, μετά την πλημμύρα του 1994
Από την επίσκεψη στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, μετά την πλημμύρα του 1994
Με αφορμή την παραπάνω συναυλία ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με τον ενορχηστρωτή της συναυλίας, τον Μανώλη Ανδρουλιδάκη.

* * *

-- Η ΚΕ του ΚΚΕ πήρε την πρωτοβουλία να τιμήσει τα 90 χρόνια ζωής του μεγάλου μας μουσικοσυνθέτη, με μια μεγάλη εκδήλωση - συναυλία. Πείτε μας κάποια πράγματα για το μουσικό κομμάτι της εκδήλωσης, στο οποίο είστε ο ενορχηστρωτής.

-- Είναι αδύνατο να καλύψεις σε μια δίωρη συναυλία το έργο του Μίκη Θεοδωράκη. Στη συναυλία, κατόπιν επιθυμίας του ίδιου, δε θα ακουστούν συμφωνικά έργα του. Θα ακουστούν κυρίως λαϊκά τραγούδια: η «Δραπετσώνα», το «Βρέχει στη φτωχογειτονιά», ο «Ζορμπάς», τραγούδια από τον «Επιτάφιο» του Γιάννη Ρίτσου, τραγούδια από το «Αξιον εστί» του Ελύτη κ.λπ. Δε θα μπορούσαν να λείψουν, βέβαια, λυρικότερα τραγούδια: η «Ομορφη πόλη», τραγούδια από την μπαλάντα του «Μαουτχάουζεν» (με την καταλυτική παρουσία της Μαρίας Φαραντούρη), τραγούδια του αγώνα, όπως το «Θα σημάνουν οι καμπάνες», αλλά και το τραγούδι της εξορίας «Θάλασσες μας ζώνουν».

Η ορχήστρα αποτελείται από 14 εξαιρετικούς έμπειρους επαγγελματίες μουσικούς, εξειδικευμένους σε αυτό το είδος μουσικής, μια διευρυμένη λαϊκή ορχήστρα, όπου δίπλα στα μπουζούκια, τις κιθάρες, το ακορντεόν και το πιάνο, ακούγονται φλάουτο, φαγκότο, φυσαρμόνικα, χάλκινα πνευστά και κρουστά συμφωνικής ορχήστρας. Επεδίωξα οι ενορχηστρώσεις να είναι κοντά στην αισθητική λογική των πρώτων εκτελέσεων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αποτελούν πιστή αντιγραφή τους.

Οι τραγουδιστές που συμμετέχουν είναι άνθρωποι συνειδητοποιημένοι, με εξαιρετικές φωνές και βαθιά γνώση αυτού που ερμηνεύουν.

Ολοι οι συντελεστές συμμετέχουν αφιλοκερδώς, με ενθουσιασμό και εξαιρετική διάθεση, για χάρη του Μίκη, της σπουδαίας μουσικής του και του Κόμματος.

-- Πώς αισθάνεστε γι' αυτήν τη συμμετοχή σας σε αυτή τη συναυλία;

-- Εχω μεγαλώσει με τα τραγούδια του Θεοδωράκη - φυσικά και των άλλων σπουδαίων συνθετών μας, αλλά κυρίως με Θεοδωράκη - και αυτό από μόνο του καθιστά, για μένα, τη συγκεκριμένη εκδήλωση ιδιαίτερη. Η τιμή και η ευθύνη της ενορχήστρωσης και διεύθυνσης μιας τέτοιας συναυλίας είναι διπλή: αφενός, γιατί η πρόσκληση έγινε από το ΚΚΕ, που έχει μακρά ιστορία αγώνων και υψηλό πολιτιστικό υπόβαθρο, αφετέρου η συναυλία αφορά τον σημαντικότερο εν ζωή Ελληνα συνθέτη, μία από τις σπουδαιότερες καλλιτεχνικές μορφές του 20ού αιώνα και του αιώνα που διανύουμε, του οποίου το έργο αποτελεί έμπνευση και στήριγμα για το λαό μας και άλλους λαούς. Δικαίως, πολλοί φορείς διοργανώνουν φέτος αντίστοιχες εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα με αφορμή τα 90 χρόνια του Μίκη Θεοδωράκη.

Η συγκεκριμένη εκδήλωση, όμως, θεωρώ ότι είναι ξεχωριστή, γιατί υπάρχει τρόπον τινά, αντιστοιχία ανάμεσα στο μουσικό έργο του συνθέτη, της ιδεολογίας που κουβαλά αυτό το έργο και την ουσία αυτού που αποτελεί το ΚΚΕ. Δηλαδή, ο Θεοδωράκης είναι ένας απόλυτα καταρτισμένος συνθέτης με ευρωπαϊκή παιδεία και βαθιά γνώση της μουσικής, που εμπνέεται από λαϊκούς μουσικούς δρόμους και ρυθμούς και επιστρέφει πίσω στο λαό (απ' όπου κατάγεται και εκπορεύεται) μια τέχνη λαϊκή, τέχνη των ποιητών, εξυψωμένη και αυθεντική. Αντίστοιχα το ΚΚΕ, οπλισμένο με την επιστημοσύνη του μαρξισμού, γεννιέται μέσα από το λαό, εμπνέεται από τους αγώνες του, εξυψώνει και καθοδηγεί το μαζικό κίνημα.

Επίσης, οι σχεδόν συνομήλικοι ΚΚΕ και Θεοδωράκης, βίωσαν μαζί τους αγώνες, τις διώξεις, τις εξορίες, το αντάρτικο, τον εμφύλιο, τα δεινά που πέρασε αυτός ο τόπος και αυτό από μόνο του καθιστά τη συγκεκριμένη εκδήλωση ξεχωριστή.

Τέλος, η παρουσία του ίδιου του Θεοδωράκη, είναι λογικό να φορτίζει όλη την εκδήλωση. Εκ μέρους όλων των συντελεστών, θα ήθελα να ευχαριστήσω το ΚΚΕ για τη συμμετοχή μας σε αυτήν την, κατά τη γνώμη μου, ιστορική στιγμή.

Δήλωση του Δ. Κουτσούμπα για τον Μ. Θεοδωράκη

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, με αφορμή την εκδήλωση της ερχόμενης Τετάρτης, δήλωσε:

«"Μίκης Θεοδωράκης: Ο πολυτάλαντος, ο πολυδιάστατος, ο πολυσύνθετος, ο πολυδύναμος. Είναι απ' αυτούς που «όταν χορεύουν στην πλατεία/μέσα στα σπίτια τρέμουν τα ταβάνια/και κουδουνίζουνε τα γυαλικά στα ράφια». Ρωμιός. Γνήσιος Ρωμιός. Κι έχει πάντα κρεμασμένο στον κόρφο του, σε χοντρό, λαϊκό, τσαγκαράδικο σπάγκο (κι όχι χρυσή αλυσιδίτσα) γκόλφι του την Ελλάδα. Κι η Ελλάδα αναγνωρίζει στο έργο του το πρόσωπό της".

Αυτά τα λόγια του Γιάννη Ρίτσου δε θα μπορούσα να τα καταλάβω, όταν 10χρονο παιδί, το 1965, έβλεπα και άκουγα για πρώτη φορά τον Μίκη, στη μεγάλη συναυλία του στο Δημοτικό Θέατρο στη Λαμία. Τότε που ζητούσα να μου δώσουν να φορέσω κι εγώ την κονκάρδα με το "Ζ" που φόραγαν οι Λαμπράκηδες, για να θυμίζουν σε όλους ότι ο Λαμπράκης ΖΕΙ. Είχε προηγηθεί η δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη.

Ομως, αυτά τα λόγια μπορούν, όσα χρόνια και να περάσουν, να μιλήσουν για τον Μίκη Θεοδωράκη, που για περισσότερα από εβδομήντα χρόνια, ευτύχησε να δει τα έργα του να ριζώνουν στην καρδιά και το μυαλό ενός ολόκληρου λαού, γιατί σ' αυτά τα έργα είναι χαραγμένα οι αγωνίες, οι πόθοι, τα οράματά του.

Και οι ρίζες είναι τόσο βαθιές, γιατί το έργο που δημιούργησε ο Μίκης είναι ζυμωμένο με τους ιστορικούς αγώνες του λαού μας. Αγώνες που ο ίδιος ο Μίκης έβαλε τη σφραγίδα, όχι μόνο με τη μουσική αλλά και με την προσωπική συμμετοχή και δράση του.

Αυτά τα έργα με το γνήσιο ανθρωπισμό αναδύουν αυτό που έλεγε και ο Μπρεχτ:"Το πιο σημαντικό μάθημα που έμαθα, ήταν πως το μέλλον της ανθρωπότητας μπορεί να ιδωθεί μόνον «από τα κάτω», από τη σκοπιά των καταπιεζόμενων και των εκμεταλλευόμενων. Μόνο όποιος αγωνίζεται μαζί τους, αγωνίζεται για την ανθρωπότητα".

Ο μεγάλος μας μουσικοσυνθέτης, που έβαλε στα χείλη μας και την καρδιά μας, για να "πολεμάμε και να τραγουδάμε", τους στίχους των μεγάλων μας ποιητών, όπως του Γιάννη Ρίτσου,"Μικρός λαός και πολεμά, δίχως σπαθιά και βόλια, για όλου του κόσμου το ψωμί, το φως και το τραγούδι",αλλά και ..."τη Ρωμιοσύνη μην την κλαις, εκεί που πάει να σκύψει... να τη πετιέται αποξαρχής κι αντρειεύει και θεριεύει...",είναι παρών με το έργο του σε όλους τους μικρούς και μεγάλους αγώνες του λαού μας».

Το πρόγραμμα της παράστασης

Τα τραγούδια που θα παρουσιαστούν στην εκδήλωση είναι τα εξής και με τη σειρά που τα παραθέτουμε:

«Θέματα από το Ζορμπά» (Ορχηστρικό)

«Ο Χορός του Ζορμπά» (Ορχηστρικό)

«Ομορφη πόλη» (Γιάννης Θεοδωράκης)

«Της εξορίας (Θάλασσες μας ζώνουν)» (Μίκης Θεοδωράκης)

«Διότι δε συνεμορφώθην» (Μίκης Θεοδωράκης)

«Δρόμοι παλιοί» (Μανώλης Αναγνωστάκης)

«Κάποτε θα 'ρθουν» (Λευτέρης Παπαδόπουλος)

«Οι μοιραίοι» (Κώστας Βάρναλης)

«Θα σημάνουν οι καμπάνες» (Γιάννης Ρίτσος)

«Στα περβόλια» (Μίκης Θεοδωράκης)

«Βράχο βράχο» (Δημήτρης Χριστοδούλου)

«Της ξενιτιάς» (Ερρίκος Θαλασσινός)

«Εδώ το φως» (Γιάννης Ρίτσος)

«Δραπετσώνα» (Τάσος Λειβαδίτης)

«Ποιος δε μιλά για τη Λαμπρή» (Ορχηστρικό)

«Μέρα Μαγιού» (Γιάννης Ρίτσος)

«Πού πέταξε τ' αγόρι μου» (Γιάννης Ρίτσος)

«Στο παραθύρι στεκόσουν» (Γιάννης Ρίτσος)

«Απονες εξουσίες» (Μιχάλης Κακογιάννης)

«Σαββατόβραδο» (Τάσος Λειβαδίτης)

«Κοίτα με στα μάτια» (Μιχάλης Γκανάς)

«Μάνα μου και Παναγιά» (Τάσος Λειβαδίτης)

«Ενα δειλινό» (Μίκης Θεοδωράκης)

«Βρέχει στη φτωχογειτονιά» (Τάσος Λειβαδίτης)

«Αρνηση» (Γιώργος Σεφέρης)

«Της αγάπης αίματα» (Οδυσσέας Ελύτης)

«Ο Αντώνης» (Ιάκωβος Καμπανέλλης)

«Ποιος τη ζωή μου» (Μάνος Ελευθερίου)

«Ο ταμένος» (Γιάννης Ρίτσος)

«Τη Ρωμιοσύνη μην την κλαις» (Γιάννης Ρίτσος)

«Της δικαιοσύνης ήλιε νοητέ» (Οδυσσέας Ελύτης)

Πούλμαν για τη συναυλία θα ξεκινήσουν από:

Μενίδι, 7 μ.μ. πλατεία Καράβου, Κόκκινος Μύλος, 7 μ.μ. περίπτερο Φιλαδέλφειας. Ολυμπιακό Χωριό, 7 μ.μ. Στέκι Λαϊκής Επιτροπής. Ανω Λιόσια, 7 μ.μ. τριγωνική πλατεία. Ζεφύρι, 7 μ.μ. γέφυρα Αττικής Οδού. Περιστέρι, 7 μ.μ. πλατεία έναντι ΚΕΠ Ν. Ζωής, πλατεία Λόφου, πλατεία Δημαρχείου. Αιγάλεω, 7 μ.μ. Θηβών και Σμύρνης. Χαϊδάρι, 7 μ.μ. Παλατάκι. Αγ. Βαρβάρα, 7 μ.μ. Ταχυδρομείο, Ελ. Βενιζέλου και Μ. Αλεξάνδρου. Αγ. Παρασκευή, 7.15 μ.μ. πλατεία Αγίας Παρασκευής. Χολαργός, 7 μ.μ. πλατεία Κύπρου. Νέο Ηράκλειο, 7 μ.μ. κινηματογράφο «Τρία Αστέρια». Νέα Ιωνία, 7 μ.μ. ΟΤΕ. Μεταμόρφωση, 7 μ.μ. Αγιο Κωνσταντίνο. Νέα Φιλαδέλφεια, 7.15 μ.μ. Δημαρχείο. Μαρούσι-Πεύκη, 7.00 μ.μ. κλειστό γήπεδο «Σπύρος Λούης». Χαλάνδρι, 7.15 μ.μ. γωνία Παπανικολή και Εθνικής Αντίστασης. Καλλιθέα, 6.30 μ.μ. πλατεία Δαβάκη. Λαύριο, 6.30 μ.μ. Αγαλμα Μεταλλωρύχων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ