ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 30 Μάρτη 2008
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ - ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
Μαζί να αλλάξουμε ριζικά την κατάσταση

«Κάνετε την επιλογή σας. Το βάρβαρο, βαθιά άδικο και αδίστακτο, μπροστά σε κάθε έγκλημα κατά του λαού, σύστημα δε μετασχηματίζεται σε ανθρώπινο. Τα κόμματα που το στηρίζουν ή διακηρύσσουν ότι μπορούν να το διαχειριστούν προς όφελος του λαού ψεύδονται, δεν αλλάζουν. Αλλάξτε εσείς και μαζί να αλλάξουμε ριζικά την κατάσταση». Είναι το κάλεσμα που απευθύνει η ΚΕ του ΚΚΕ, με ανακοίνωσή της, που δημοσιεύεται σήμερα ένθετη στον «Ρ» προς κάθε άνθρωπο του μόχθου, εργάτη του χεριού και του πνεύματος, στους ανέργους και τους νέους, στις γυναίκες και τους συνταξιούχους.

Η ΚΕ του ΚΚΕ απευθύνει κάλεσμα οργάνωσης του αγώνα και ανάπτυξης ενός ισχυρού κινήματος ενάντια στην πλουτοκρατία, τους πολιτικούς της εκπροσώπους και τα στηρίγματά τους. Δηλώνοντας συγχρόνως ότι στην κατεύθυνση αυτή το ΚΚΕ θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια.

Η ανάγκη ανασύνταξης του κινήματος και όξυνσης της πάλης του αναδεικνύεται σε επιτακτικά αναγκαία από τις ίδιες τις εξελίξεις - τις οποίες η ΚΕ του ΚΚΕ αναλύει στην ανακοίνωσή της, όπως και τη στάση και το ρόλο των άλλων πολιτικών δυνάμεων απέναντι σ' αυτές - από τα σενάρια αναμόρφωσης και αναδιάταξης του πολιτικού σκηνικού που προωθεί η πλουτοκρατία, με σκοπό να εγκλωβίσουν τους εργαζόμενους, να ανακόψουν τη ριζοσπαστικοποίηση λαϊκών δυνάμεων, για να περάσουν νέα, ακόμα χειρότερα, αντεργατικά - αντιλαϊκά μέτρα. Προάγγελος, εξάλλου, της κλιμάκωσης της επίθεσης στα δικαιώματα του λαού είναι και η συντονισμένη επίθεση στο ΚΚΕ, αλλά και η αντικομμουνιστική σταυροφορία σε επίπεδο ΕΕ.

Στην ανακοίνωσή της, η ΚΕ του ΚΚΕ υπογραμμίζει ότι ο λαός έχει πλέον την πείρα, μπορεί και πρέπει να βγάλει ουσιαστικά πολιτικά συμπεράσματα. Να κατανοήσει αυτό που το ΚΚΕ τονίζει, ότι προϋπόθεση για την ικανοποίηση των πόθων του είναι μια νέα, ισχυρή λαϊκή ενότητα, που με τη δύναμη και το σωστό προσανατολισμό του αγώνα θα υποχρεώσει τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα και τους πολιτικούς τους εκπροσώπους σε κάθε τομέα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής σε παραχωρήσεις προς όφελος των εργαζομένων, θα συγκρουστεί με τις αντιλαϊκές επιλογές της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Θα ανατρέπει σχέδια, θα ανοίγει βήμα το βήμα το δρόμο για να κατακτήσουν η εργατική τάξη και οι σύμμαχοί της την εξουσία, για το δικό τους συμφέρον. Ανατροπή και αλλαγή σε επίπεδο εξουσίας σημαίνει αλλαγή τάξης και όχι εναλλαγή κομμάτων της διαχείρισης.

Οπως σημειώνει «με ένα ισχυρό ΚΚΕ, με ισχυρή ΚΝΕ και με ένα αναγεννημένο και καλά οργανωμένο εργατικό και λαϊκό κίνημα, καμιά δύναμη δεν μπορεί να ανακόψει το δρόμο για νέες κατακτήσεις, για ανατροπές, για την κατάκτηση της λαϊκής εξουσίας».

ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΟ ΛΑΟ - ΠΡΟΤΑΣΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ ΚΑΙ ΕΞΟΥΣΙΑΣ
Να γίνει ο λαός πρωταγωνιστής των εξελίξεων

«Κέντρο των εξελίξεων δεν είναι η Βουλή. Η πραγματική αντιπαράθεση γίνεται στην κοινωνία». Τα παραπάνω υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, με την οποία συγκεκριμενοποιεί την πορεία του ΚΚΕ στο λαό, με την πρόταση συμμαχίας και εξουσίας και με στόχο να γίνει αυτός ο πρωταγωνιστής των εξελίξεων, την οποία προανήγγειλε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ κατά την περιοδεία της την περασμένη βδομάδα στη Μεσσηνία.

Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση: «Είναι πια καιρός να πάρουν στα χέρια τους, ο λαός και η νεολαία του, το μέλλον που τους αξίζει και τους ανήκει.

Το ΚΚΕ οργανώνει νέα πορεία προς το λαό, για να αναπτύξει την πρότασή του εξουσίας, να ακούσει γνώμες και προτάσεις από τους εργαζόμενους, να συμβάλει στην αποφασιστική οργάνωση της λαϊκής πάλης για όλα τα προβλήματα που αφορούν τη ζωή του λαού και της νεολαίας.

Το πρόγραμμα της πορείας του ΚΚΕ στο λαό συνδυάζει την ένταση των αγώνων, παράλληλα με πολιτικές συγκεντρώσεις σε όλη την Ελλάδα, συνεντεύξεις Τύπου, περιοδείες σε τόπους δουλειάς και μόρφωσης, επαφές με συνεργαζόμενους και άλλους φίλους του Κόμματος».

Στην παραπάνω δραστηριότητα - όπως υπογραμμίζεται - θα πάρουν μέρος ως ομιλητές δεκάδες στελέχη του ΚΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ της ΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Το πρόγραμμα συγκεντρώσεων, στις οποίες θα μιλήσει η Αλέκα Παπαρήγα, αρχίζει με συγκεντρώσεις των φοιτητών και σπουδαστών αύριο Δευτέρα 31/3 στα Γιάννενα και την Πέμπτη 3/4 στη Θεσσαλονίκη.

Συνεχίζεται με ανοιχτές συγκεντρώσεις στις παρακάτω πόλεις:

-- Το Σάββατο 5/4 στην Αλεξανδρούπολη.

-- Την Κυριακή 6/4 στην Καβάλα.

-- Την Πέμπτη 10/4 στη Θεσσαλονίκη.

-- Το Σάββατο 12/4 στην Κοζάνη.

-- Την Κυριακή 13/4 στην Πάτρα.

-- Την Παρασκευή 18/4 στα Γιάννενα.

-- Το Σάββατο 19/4 στο Αγρίνιο.

Μετά το Πάσχα θα ακολουθήσουν συγκεντρώσεις σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα, που θα κορυφωθούν με μεγάλη συγκέντρωση στην Αθήνα.

Πατριδογνωμόνιο
Το βύσμα του ακτιβισμού

Είναι της μόδας. ΜΗ.ΚΥ.Ο. Μη Κυβερνητική Οργάνωση, χρηματοδοτούμενη συνήθως από τις κυβερνήσεις, μυστικά ή φανερά. Σ' άλλες περιπτώσεις, αν ψαχτούν καλά οι μεγάλοι χορηγοί τους και φιλάνθρωποι με ονοματεπώνυμο της εποχής, είναι συνηθέστατα οι πλουτοκράτες ή μεγαλοστελέχη των εταιρειών και οργανισμών που αντιστρατεύονται το σκοπό των ΜΗ.ΚΥ.Ο αυτών καθαυτών. Οι ελάχιστες εξαιρέσεις των εκατομμυρίων ακτιβίστικων οργανώσεων επιβεβαιώνουν τον κανόνα: Στην κοινωνία των ...πολιτών για να εκτονώνεται η ανάγκη του κοινωνικού ζώου να αναχθεί σε πολιτικό ζώο, το σύστημα ελέγχου λέγεται ακτιβισμός. Κατακερματίζει τον κοινωνικό ιστό. Χειραγωγεί τα χρήσιμα τιμαριοποιημένα συλλογικής δράσης σχήματα υπαγορεύοντας σκοπούς. Καταβροχθίζει τη μερίδα του λέοντος από το χρόνο της ανεργίας, της σκέψης, αυτόν καθαυτόν το συλλογικό χρόνο των αλληλέγγυων, των ευαίσθητων ή και των βολεμένων που ψάχνουν άλλοθι.

Μέρες που είναι, φοιτητικών εκλογών, ο ακτιβισμός, σύντροφοι, δε θ' απασχολήσει σήμερα το πατριδογνωμόνιό μου από τη σκοπιά της συστημικής συμπεριφοράς του θεσμού.

Θέλω να σταθώ στην υποκειμενική παγίδα που αντικειμενικά στήνει ως τμήμα μιας γενικευμένης κι άκρως αποτελεσματικής προπαγάνδας με στόχο κυρίως τους νέους.

Σ' όλο το μήκος της μεταπολιτευτικής περιόδου το ...«μέσον» που πρέπει να έχει ο νέος για να ...«αποκατασταθεί» στο αναξιοκρατικό εκμεταλλευτικό αστικό σύστημα, το βύσμα στο στρατό, προβλήθηκε και προβάλλεται ως σήμερα διά της στηλίτευσής του. Κυριολεκτικά, το βύσμα διαφημίζεται και υποδεικνύεται ως τρόπος επιβίωσης σ' έναν κόσμο που αλλάζει κι απαιτεί προσαρμογή, οτιδήποτε ως μέθοδο, «γλείφοντας, έρποντας, διά των κεράτων», όπως έλεγαν οι παλιότεροι. Μόνο επανάσταση να μη γίνει κι όλα τ' άλλα επιτρέπονται!.. Στις ΗΠΑ λειτουργούν αυτή τη στιγμή 1.100.000 ακτιβίστικες οργανώσεις. Στη Ρωσία μέσα σε μια δεκαετία ξεφύτρωσαν περίπου 100.000 ΜΗ.ΚΥ.Ο.

Αν υπάρχει μασκότ που μπορεί να εξαργυρώσει πειστικά το βύσμα του περάσματος από μια, δυο ΜΗ.ΚΥ.Ο και να τις έχει χρησιμοποιήσει ως βατήρα «επιτυχίας» με αριστερό (;) παρελθόν και λαμπρό μέλλον αυτός είναι ο Μπερνάρ Κουσνέρ. Σήμερα ΥΠΕΞ του Σαρκοζί και ιδρυτής των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα». Μ' ένα πέρασμα ως κυβερνήτης του Κοσσόβου με εντολή ΝΑΤΟ στο Κόσσοβο το 2000! Ο Κουσνέρ την Παρασκευή σοσιαλιστής της Σεγκολέν. Την Κυριακή υπουργός του Σαρκοζί...

Στην Ελλάδα, τα βιογραφικά των ενσωματωμένων στο σύστημα αριστερών περιλαμβάνουν υπερηφάνως το πέρασμα από την ΚΝΕ. Είναι οι ίδιοι σύγχρονοι «ταγοί» των νεολαιίστικων αγωνιών, που υποδεικνύουν ως πιστοποιητικό αριστεροφροσύνης σύγχρονου τύπου το πέρασμα από μια ακτιβίστικη οργάνωση ως βιογραφικό βύσμα.

Ο απλούστερος τρόπος να χωθείς στην υψηλή κοινωνία των αφεντικών είναι να υπηρετήσεις τη ...χορηγία. Θητεία στην επιτυχία. Ετσι η δυσθυμία των νέων διοχετεύεται σε ελεγχόμενες δράσεις. Σ' αυτές τις τρέχουσες ανθρωποπαγίδες χάνονται όνειρα, φαντασία, σκέψη, διανόηση μιας γενιάς που πρέπει να νομίζει ότι αλλάζει τον κόσμο αφήνοντάς τον άθικτο για άρμεγμα από τ' αφεντικά.

Η συλλογική κουλτούρα του ακτιβισμού σηκώνει, κι εν πολλοίς απαιτεί, μια ειλικρινή και πλατιά, τεράστια συζήτηση μεταξύ των νέων που θέλουν όχι απλώς να αυτοκαθορίζονται ως πολίτες, αλλά και να επανακαθορίσουν τη σχέση τους με την πολιτική του παρόντος και του μέλλοντός τους. Συλλογικά, αλλά όχι προβατηδόν. Ο ακτιβισμός ως βύσμα είναι θάνατος του πολιτικού και πολιτισμένου λαού από ηλεκτροπληξία στο σκοτάδι του ιμπεριαλιστικού μεσαίωνα. Δε γράφει ιστορία η παράκαμψη της πολιτικής. Γεμίζει μόνο τα άλμπουμ φωτογραφιών των επιλεγμένων μάνατζερ του μέλλοντός τους κι όχι μας...


Της
Λιάνας ΚΑΝΕΛΛΗ

Η Αλ. Παπαρήγα στη ΝΕΤ

Σήμερα, Κυριακή 30/3, στις 12.30 το μεσημέρι, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, θα δώσει συνέντευξη στην εκπομπή «ΖΟΟΜ σε πρόσωπα και γεγονότα» της ΝΕΤ, στον δημοσιογράφο Μπάμπη Παπαπαναγιώτου.

Σε Γιάννενα - Θεσσαλονίκη
  • Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα πραγματοποιήσει περιοδεία στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων αύριο Δευτέρα 31/3. Το πρόγραμμα της περιοδείας είναι το ακόλουθο:

-- 11 π.μ.: Συνάντηση με το ΔΣ του συλλόγου ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

-- 12 μ.: Συνάντηση με το Πρυτανικό Συμβούλιο.

-- 12.30 μ.μ.: Ομιλία σε συγκέντρωση στο Αμφιθέατρο «Δάκαρη» της Φιλοσοφικής με θέμα: «Προσαρμογή ή ανατροπή του πολιτικού σκηνικού; Η πολιτική πρόταση εξουσίας του ΚΚΕ».

  • Την Πέμπτη 3/4 η Αλέκα Παπαρήγα θα πραγματοποιήσει περιοδεία στη Θεσσαλονίκη. Το πρόγραμμα της περιοδείας είναι το ακόλουθο:

-- 11 π.μ.: Συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα της ΕΣΗΕΜ - Θ.

-- 12.30 μ.μ.: Ομιλία στο Αμφιθέατρο Σχολής Νομικών Οικονομικών και Πολιτικών Σπουδών του ΑΠΘ.

-- 5 μ.μ.: Περιοδεία στο «Παπάφειο» (Κέντρο Παιδικής Μέριμνας).
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org