ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Δεκέμβρη 2008
Σελ. /32
ΥΓΕΙΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Ποδαρικό με χαράτσι σε εξετάσεις και φάρμακα

Θα πληρώνουν εξ ολοκλήρου από την τσέπη τους από την 1/1/2009

Την αναστολή των συμβάσεων με τον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων του Δημοσίου (ΟΠΑΔ) από 1.1.2009 ανακοίνωσε χτες ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) σε εφαρμογή παλιότερων - κατά πλειοψηφία - αποφάσεων, στη Σύνοδο των προέδρων των ιατρικών συλλόγων που συγκάλεσε ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) στις 22.11.2008.

Ο ΙΣΑ ζητά την άμεση καταβολή όλων των οφειλομένων χρημάτων από τον ΟΠΑΔ στους συμβεβλημένους γιατρούς και την οριστική ρύθμιση αποπληρωμής των δεδουλευμένων εντός διμήνου μέσω τραπέζης. Επίσης ο ΙΣΑ, όπως και η πλειοψηφία των ηγεσιών των ιατρικών συλλόγων της χώρας, ζητά την ανακοστολόγηση των ιατρικών αμοιβών και πράξεων, που είναι καθηλωμένες απ' το 1991, χωρίς να ζητούν την κάλυψη αυτών των αυξήσεων απ' τον κρατικό προϋπολογισμό, με αποτέλεσμα να φορτωθούν - σε περίπτωση θετικής απόφασης - με ένα ακόμα χαράτσι τα ασφαλιστικά ταμεία.

Με την απόφαση για την αναστολή των συμβάσεων, όπως και την πληρωμή των επισκέψεων απ' τους ασφαλισμένους, διαφώνησε η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση (ΔΗΠΑΚ) Γιατρών σε όλα τα επίπεδα των συνδικαλιστικών οργάνων, προτείνοντας την από κοινού με τους ασφαλισμένους διεκδίκηση της επαρκούς χρηματοδότησης των ταμείων απ' την κυβέρνηση για την αποπληρωμή των χρεών του ΟΠΑΔ. Απ' την 1.1.2009 οι ασφαλισμένοι του Δημοσίου θα πληρώνουν πανελλαδικά και τα φάρμακα, μετά την τελευταία απόφαση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου σε περίπτωση που δεν υλοποιηθεί η αποπληρωμή των χρεών του ΟΠΑΔ προς τους φαρμακοποιούς, όπως συμφωνήθηκε με το υπουργείο Υγείας (26.11.2008).

Συνολικά ο ΟΠΑΔ οφείλει 373 εκατ. ευρώ προς συμβεβλημένους γιατρούς και φαρμακοποιούς. Απ' αυτά τα 163,6 είναι στους φαρμακοποιούς, 86,7 εκατ. ευρώ για επισκέψεις στους συμβεβλημένους γιατρούς, 38,4 εκατ. ευρώ για ιατρικές πράξεις, και 84,3 εκατ. για εργαστηριακές εξετάσεις.

Στο μεταξύ, απ' την 1.1.2009 θα σταματήσουν και οι ιδιωτικοί φορείς Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας να δέχονται τα παραπεμπτικά των ασφαλιστικών ταμείων λόγω των χρεών των ταμείων προς αυτούς. Η προσφυγή στους ιδιώτες οφείλεται στη γύμνια της δημόσιας ΠΦΥ, την οποία έρχεται να επιδεινώσει η κρατική υποχρηματοδότηση των Ταμείων, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή τα Ταμεία να χρωστούν στους ιδιώτες πάνω από 1,5 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα, οι ιδιώτες ζητούν και αυτοί την αύξηση των εργαστηριακών τιμών και πράξεων που είναι καθηλωμένες από το 1991, χωρίς βέβαια να ζητούν την κάλυψη αυτών των αυξήσεων απ' τον κρατικό προϋπολογισμό.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Κόβουν δεδουλευμένες εφημερίες

Οι γιατροί, κυρίως ειδικευόμενοι, θα χάσουν συνολικά 11 εκ. ευρώ, σε περίπτωση που δεν υπογραφεί μέχρι αύριο η σχετική απόφαση απ' το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης

Την ώρα που η κυβέρνηση επιχειρεί να εμφανιστεί γαλαντόμα στη βελτίωση των αποδοχών των νοσοκομειακών γιατρών, μέσω της κλαδικής σύμβασης που υπέγραψε το υπουργείο Υγείας με την ηγεσία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), αρνείται να αποπληρώσει δεδουλευμένες εφημερίες του Νοέμβρη του 2008, που ανέρχονται σε 11 εκ. ευρώ για όλα τα νοσοκομεία της χώρας.

Παρά τις αντιδράσεις των γιατρών, μέχρι και χτες δεν είχε υπογραφεί η σχετική απόφαση απ' το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα - εάν δεν υπογραφεί μέχρι αύριο - να μην μπορούν να εκταμιευτούν τα σχετικά κονδύλια και οι γιατροί - κυρίως ειδικευόμενοι - να μην μπορέσουν να πληρωθούν για εργασία που πρόσφεραν λόγω παρέλευσης του οικονομικού έτους. Ετσι, θα αναγκαστούν να διεκδικήσουν τις δεδουλευμένες εφημερίες μέσω της δικαστικής οδού, που και μακρόχρονη είναι, αλλά και σε περίπτωση δικαίωσης πιθανώς να μην τις πληρωθούν, καθώς υπάρχει το προηγούμενο στη δεκαετία του 1990, όπου οι αρμόδιοι υπουργοί των κυβερνήσεων του δικομματισμού αρνήθηκαν ετσιθελικά την καταβολή των εφημεριών παρά τη δικαστική δικαίωση.

Η στάση αυτή της κυβέρνησης για τις εφημερίες του Νοέμβρη προαλείφει και τη στάση της για τις εφημερίες του Δεκέμβρη, που ολοκληρώνονται σε δυο μέρες. Κι ενώ οι γιατροί κινδυνεύουν να χάσουν δεδουλευμένα, η πλειοψηφία της ΟΕΝΓΕ ανησυχεί μήπως δεν προωθηθεί στη Βουλή η κύρωση με νόμο της κλαδικής σύμβασης που υπέγραψε με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και η οποία, πέραν όλων των άλλων, ανοίγει το δρόμο και για την αντιδραστική διευθέτηση του χρόνου εργασίας στα νοσοκομεία. Ετσι, με ανακοίνωσή της (24.12.2008) κάλεσε τους γιατρούς σε ετοιμότητα στο διάστημα μέχρι τις 15.1.2009, εάν δεν προγραμματιστεί η ημερομηνία ψήφισης του νόμου, που θα κυρώνει την κλαδική σύμβαση.

Πλήρης εναρμόνιση με την κοινοτική οδηγία

Τις ανησυχίες της ηγεσίας της ΟΕΝΓΕ έσπευσε -στα πλαίσια της συναίνεσης - να διασκεδάσει το υπουργείο Υγείας με χτεσινή ανακοίνωσή του, με την οποία διαβεβαιώνει ότι η κλαδική σύμβαση εγκρίθηκε ήδη απ' τη νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής στις 16.12.2008 και κατά «συνέπεια ουδέν θέμα υφίσταται ως προς την ολοκλήρωση και την ψήφισή της σύμφωνα με τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες».

Αποκαλυπτική, όσον αφορά τους ισχυρισμούς της ηγεσίας της ΟΕΝΓΕ, πως σε καμιά περίπτωση η σύμβαση αυτή δεν αποτελεί υλοποίηση της διευθέτησης που προωθείται απ' τις κοινοτικές οδηγίες, είναι η επόμενη παράγραφος της ανακοίνωσης του υπουργείου Υγείας: «Η σύμβαση αυτή, αναφέρει, θα αποτελέσει νόμο του κράτους και θα εφαρμοστεί στην πληρότητά της, προκειμένου να προσληφθούν νέοι γιατροί στο ΕΣΥ, ώστε να υπάρξει πλήρης εναρμόνιση με την κοινοτική οδηγία ως προς το ωράριο και τις εφημερίες των γιατρών, αλλά κυρίως να απελευθερωθεί το σύστημα και να ανανεωθεί με έμψυχο προσωπικό, χωρίς τις μέχρι σήμερα δαιδαλώδεις, χρονοβόρες και συχνά ατελέσφορες διαδικασίες επιλογής από τα ΣΚΕΙΟΠΝΙ».

Πέρα απ' το ότι δηλαδή ομολογεί απροκάλυπτα πως αποτελεί πλήρη εναρμόνιση με την κοινοτική οδηγία, δε διστάζει να ομολογήσει ότι ετοιμάζεται και απελευθέρωση του συστήματος, που προφανώς οδηγεί στην περαιτέρω ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων των γιατρών.

ΝΟΣΗΛΙΑ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΚΛΙΝΙΚΩΝ
Προκλητική προσφυγή των κλινικαρχών

Αξιώνουν από το ΣτΕ να ανοίξει το δρόμο για ακόμα μεγαλύτερα χαράτσια σε βάρος ασφαλισμένων και Ταμείων

Η μεταβολή στα νοσήλια των ιδιωτικών κλινικών από το 2002 έως το 2008
Η μεταβολή στα νοσήλια των ιδιωτικών κλινικών από το 2002 έως το 2008
Δεν τους έφτασε η προκλητική απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ - που είχε αποκαλύψει ο «Ρ» στις 3.12.2008 - με την οποία θα χαρατσωθούν με 17 εκ. ευρώ το χρόνο τα ασφαλιστικά ταμεία - που θα προστεθούν στα 250 εκατ. ευρώ, με τα οποία τα χαράτσωσαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ από το 2002 - αλλά οι κλινικάρχες με απίστευτο θράσος διεκδικούν ακόμα μεγαλύτερα χαράτσια σε βάρος των ασφαλισμένων με την προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), γιατί, όπως υποστηρίζουν, δε συνεκτιμήθηκε το ύψος των δαπανών, ώστε να έχουν ένα εύλογο περιθώριο κέρδους!

Η αναπροσαρμογή των νοσηλίων των ιδιωτικών κλινικών ήταν μια απόφαση των υπουργών Οικονομίας Γιώργου Αλογοσκούφη, Απασχόλησης Φάνης Πάλλη - Πετραλιά και Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλου (ΦΕΚ Β' 2115 του 2008), με την οποία αναπροσαρμόστηκαν τα νοσήλια του 2002 κατά 18% που καταβάλλουν τα ασφαλιστικά ταμεία και το Δημόσιο προς τις ιδιωτικές κλινικές για τη νοσηλεία - γιατί δεν επαρκούν οι δημόσιες υπηρεσίες Υγείας - των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων.

Η καθιέρωση των νοσηλίων αποκλειστικά για τις ιδιωτικές κλινικές θεσπίστηκε το 2001 (ΦΕΚ Β' 1372) - και ίσχυσε απ' την 1.1.2002 - με κοινή απόφαση των τότε συναρμόδιων υπουργών του ΠΑΣΟΚ Οικονομικών Γιώργου Δρυ, Εργασίας Νίκου Φαρμάκη και Υγείας Αλέκου Παπαδόπουλου. Μέχρι το 2001 το νοσήλιο ήταν κλειστό και ίσχυε το ίδιο για το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα Υγείας (Κοινή Υπουργική Απόφαση ΦΕΚ 242 Β΄/8.4.1993). Ομως το 1998, η τότε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ καθιέρωσε (ΦΕΚ Β΄ 99/10.2.1998) δύο τύπους νοσηλίων για τα δημόσια νοσοκομεία: Το ημερήσιο ενοποιημένο (κλειστό) νοσήλιο που ποικίλλει από κλινική σε κλινική και το συνολικό ενοποιημένο (κλειστό) νοσήλιο, στο οποίο περιλαμβάνονται ιατρικές πράξεις, φάρμακα κλπ.

Μ' αυτή τη διατίμηση οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ - όπως και της ΝΔ - μετακύλησαν τη χρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων στα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία σήμερα χρωστούν 2,2 δισ. ευρώ στα νοσοκομεία. Μετά το 2002, με την αύξηση των νοσηλίων για τις ιδιωτικές κλινικές, τα ασφαλιστικά ταμεία επιβαρύνθηκαν με 29,4 εκατ. ευρώ και το Δημόσιο με 6,5 εκατ. ευρώ το χρόνο. Δηλαδή, τα ασφαλιστικά ταμεία και το Δημόσιο την περίοδο 2002 - 2008 επιβαρύνθηκαν - μόνο απ' τις αυξήσεις - με 250 εκατ. ευρώ. Με τη νέα απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ γίνεται η πρόβλεψη ότι το Δημόσιο θα επιβαρύνεται με 5 εκατ. ευρώ και τα ασφαλιστικά ταμεία με 12 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Την προσφυγή στο ΣτΕ έκανε η Ενωση Ιδιωτικών Κλινικών Ελλάδας καθώς, όπως υποστηρίζει, δε συνεκτιμήθηκε το ύψος των δαπανών ώστε να έχουν ένα εύλογο περιθώριο κέρδους.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ