ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Νοέμβρη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Ωθηση στην αντιασφαλιστική επίθεση
  • Εμφάνισε ως αντιδραστική πολιτική τη μη συμμετοχή στο διάλογο των προαποφασισμένων λύσεων, ενώ αναγόρευσε ως πράξη ευθύνης την αντιδραστική μεταρρύθμιση στο Ασφαλιστικό
  • Απέφυγε συνειδητά να επαναλάβει τα τρία προεκλογικά «δεν»

«Σινιάλο» για κλιμάκωση της αντιασφαλιστικής επίθεσης έστειλε ο Κ. Καραμανλής, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση σε όσους αντιστέκονται στις δρομολογημένες ανατροπές ασφαλιστικών δικαιωμάτων και αποφεύγοντας επίμονα να επαναλάβει τα τρία προεκλογικά «δεν» (δε θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας, δε θα μειωθούν οι συντάξεις, δε θα αυξηθούν οι εισφορές).

Επιχειρώντας να ανοίξει δρόμο στην επιχείρηση κατεδάφισης των ασφαλιστικών δικαιωμάτων, ο πρωθυπουργός κατήγγειλε ως αντικοινωνική και αντιδραστική θέση την ...άρνηση συμμετοχής στο «διάλογο», δηλαδή στο κρεβάτι του Προκρούστη, ενώ την ίδια στιγμή αναγόρευσε ως «πράξη ευθύνης» απέναντι στις επόμενες γενιές και ολόκληρη την κοινωνία ...την προωθούμενη αντιδραστική μεταρρύθμιση.

Μιλώντας στη χτεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ ο Κ. Καραμανλής έριξε το βάρος του στη δικαιολόγηση των «αλλαγών» στο Ασφαλιστικό, επισείοντας τα γνωστά και έωλα επιχειρήματα, ενώ ταυτόχρονα έθεσε στο στόχαστρο όσους αρνούνται να μπουν στο σικέ παιχνίδι του «διαλόγου». Απέφυγε να αναφερθεί σε συγκεκριμένα μέτρα - το έχει κάνει άλλωστε ο αρμόδιος υπουργός Απασχόλησης - διατηρώντας έτσι το δικαίωμα της «προσθαφαίρεσης» ανάλογα με τις κοινωνικές αντιδράσεις που θα υπάρξουν το επόμενο διάστημα. Αυτό είναι και το πραγματικό πρόβλημα της κυβέρνησης, η οποία συναρτά την τελική στάση της από την επιτυχία της πανελλαδικής απεργίας στις 12 Δεκέμβρη. Μόνο ένας παλλαϊκός ξεσηκωμός θα βάλει φρένο στα αντιασφαλιστικά σχέδιά της.

Προκειμένου να πείσει για την «ανάγκη» της αντιασφαλιστικής μεταρρύθμισης, ο Κ. Καραμανλής κατέφυγε ξανά στα γνωστά ψευτοδιλήμματα του τύπου «χρειάζονται ναι ή όχι αλλαγές και μεταρρυθμίσεις», «αντιμετωπίζει ναι ή όχι το ασφαλιστικό προβλήματα που οδηγούν αναπόφευκτα σε πλήρες αδιέξοδο», για να απαντήσει μόνος του ότι «η ασφαλιστική μεταρρύθμιση είναι αναγκαία και επιβεβλημένη». Παράλληλα, χαρακτήρισε ως «έγκλημα σε βάρος των ασφαλισμένων και των επόμενων γενιών» την απάθεια και διαιώνιση του ασφαλιστικού προβλήματος.

Αναφερόμενος στις θέσεις της κυβέρνησης, περιορίστηκε να παραπέμψει στους «βασικούς άξονες των θέσεων και των στόχων μας, τόσο προεκλογικά - στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, στις 23 Αυγούστου - όσο και στις Προγραμματικές Δηλώσεις της Κυβέρνησης», αποφεύγοντας να αναφέρει κάτι συγκεκριμένο.

Αντίθετα επέλεξε να καταγγείλει όσους δε συμμετέχουν στο διάλογο - απάτη ή θέτουν όρους και προϋποθέσεις: «Οι όροι και οι προϋποθέσεις που τίθενται από ορισμένες πλευρές, η απολυτότητα, οι υπερβολές, οι προφάσεις προδίδουν άρνηση διαλόγου. Αρνηση στην επίλυση προβλημάτων. Αρνηση των δικαιωμάτων για τους πολλούς. Και αυτό, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, είναι αντικοινωνικό! Είναι κραυγαλέα αντιλαϊκή θέση. Είναι βαθιά συντηρητική στάση. Είναι η πιο άδικη, η πιο ακραία αντιδραστική πολιτική», τόνισε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, φρόντισε να καθαρίσει με τα του οίκου του, θέτοντας έμμεσα πλην σαφώς θέμα κομματικής πειθαρχίας για την ψήφιση του νομοσχεδίου του Ασφαλιστικού. «Είναι συλλογική ευθύνη, για όλα τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας μας. Για όλες και για όλους μας», είπε με νόημα.

Νωρίτερα, οι αρμόδιοι υπουργοί ανέλαβαν να απαντήσουν στις «ενστάσεις» των κοινωνικών φορέων και να περιγράψουν το πλαίσιο της αντιασφαλιστικής επίθεσης.

Ο Γ. Αλογοσκούφης υποστήριξε ότι δεν είναι λύση η προσφυγή στη χρηματοδότηση του Ασφαλιστικού από τον προϋπολογισμό, στο όνομα ότι είναι «η ίδια η κοινωνία που χρηματοδοτεί και τον προϋπολογισμό και το ασφαλιστικό». Είναι υπεκφυγή να λέμε ότι το Ασφαλιστικό θα λυθεί με αυξημένη χρηματοδότηση, αποφάνθηκε ο υπουργός Οικονομίας, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι το κράτος δεν πρόκειται να αναλάβει ούτε καν τις νομοθετικές υποχρεώσεις του απέναντι στα Ταμεία.

Από την πλευρά του ο Β. Μαγγίνας συνόψισε τις κυβερνητικές θέσεις, επιβεβαιώνοντας ότι οι ενοποιήσεις των Ταμείων θα αυξήσουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, ενώ επέμεινε και στην αφαίμαξη των αποθεματικών των «υγιών» Ταμείων, ξεκινώντας από το 10% των «κοινωνικών πόρων». Αμφισβήτησε ότι η χρηματοδότηση του Ασφαλιστικού είναι «η κορωνίδα» του προβλήματος, επισημαίνοντας με νόημα ότι όσοι ζητούν επιπλέον 1% του ΑΕΠ για τα Ταμεία «θα πρέπει να απαντήσουν εάν αυτά θέλουν να προκύψουν από νέα φορολογία ή να αφαιρεθούν από άλλους τομείς, όπως η παιδεία, η υγεία, η εθνική άμυνα...». Κατά τα λοιπά, επιχείρησε να καθησυχάσει τους εργαζόμενους διαβεβαιώνοντας ότι «δε μειώνεται καμία σύνταξη (σ.σ. εννοεί από τις ήδη χορηγούμενες...), δεν αυξάνεται καμία εισφορά και δε μεταβάλλονται τα γενικά όρια ηλικίας», πράγμα που ασφαλώς δεν ισχύει.

Σε ό,τι αφορά τη μεγάλη αδικία του Ασφαλιστικού, δηλαδή τις συντάξεις πείνας που παίρνει το 65% των συνταξιούχων, ο υπουργός Απασχόλησης «καθάρισε» με εκφράσεις συμπάθειας: «Κανείς δεν μπορεί να αισθάνεται ικανοποιημένος όταν πολύ μεγάλος αριθμός(!) συνταξιούχων εισπράττει 500 ή 600 ευρώ το μήνα», είπε και τέλος...

ΠΑΣΟΚ
Με σημαία τον αντεργατικό «νόμο Ρέππα»

Με σημαία το «νόμο Ρέππα» και προτάσεις που κινούνται στην ίδια κατεύθυνση με τις κεντρικές αντιασφαλιστικές θέσεις της κυβέρνησης, έτσι όπως αυτές υπαγορεύονται από τα ευρωενωσιακά κέντρα, εμφανίστηκαν χτες τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν για το Ασφαλιστικό.

Την ίδια στιγμή που το ΠΑΣΟΚ με τις θέσεις του συναινεί στην αντιασφαλιστική επέλαση που έχει εξαπολύσει η ΝΔ, ο Γ. Παπανδρέου υποκριτικά χτες από το βήμα της ΑΔΕΔΥ ισχυριζόταν ότι το κόμμα του θα ...πρωτοστατήσει στους αγώνες για την υπεράσπιση του Ασφαλιστικού. Είχε προηγηθεί ο Θ. Πάγκαλος, που μίλησε για «αναμέτρηση των οργανωμένων λαϊκών κινημάτων με την "κρυφή ατζέντα" της ΝΔ», επιχειρώντας να εντάξει στην αναμέτρηση και το ΠΑΣΟΚ(!!) που πρώτο των πρώτων έσπευσε να συμμετέχει στον «κοινωνικό διάλογο» της κυβέρνησης. Βέβαια, ο Θ. Πάγκαλος προσπάθησε να δικαιολογήσει την προσέλευση του ΠΑΣΟΚ στο «διάλογο» και ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ συμμετείχε για να καταγγείλει τα τεράστια κρατικά χρέη προς το ΙΚΑ, όπως και την εισφοροδιαφυγή. Ο ίδιος όμως ξεκαθάρισε ότι αυτά συνέβαιναν και επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, αλλά σε ...μικρότερο βαθμό.

Στην ίδια συνέντευξη, η Ε. Χριστοφιλοπούλου, απαριθμώντας τις «διαφορές» του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ, πρότεινε δημιουργία «εθνικού κεφαλαίου αλληλεγγύης των γενεών». Οτι θα «χρηματοδοτηθεί με ειδικούς πόρους, όπως, για παράδειγμα, ποσοστό επί των κρατικοποιήσεων, ποσοστό επί των αδειών ηλεκτρονικών μέσων, ποσοστό επί της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου εφ' όσον αυτή πωλείται». Δηλαδή, θα συνεχίσουν το ξεπούλημα του δημόσιου πλούτου κι ένα ψιχουλάκι το ρίχνουν σε έναν κουμπαρά...

Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ τάχτηκαν υπέρ των ενοποιήσεων των Ταμείων με βάση το «νόμο Ρέππα», που αυτόματα θα οδηγήσει, όπως στην περίπτωση των τραπεζοϋπαλλήλων, στην αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και μείωση των συντάξεων.

Παράλληλα, σε σημείωμα που διένειμε το ΠΑΣΟΚ με τις θέσεις του στο Ασφαλιστικό, «δεσμεύεται» για τα όρια ηλικίας ότι «θα τηρηθεί το σημερινό καθεστώς», όπως αυτό διαμορφώθηκε με νόμους ΠΑΣΟΚ, που αυξάνει τα όρια ηλικίας στα 67 χρόνια (!) και επιπλέον, όπως και η ΝΔ, προτείνουν την «παροχή κινήτρων παραμονής στην εργασία»... Σε ξεχωριστό κεφάλαιο, τιτλοφορούμενο ως «Παράταση του ασφαλιστικού βίου», υπογραμμίζουν: «Πιστεύουμε ότι η παραμονή στην εργασία μετά τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος θα πρέπει να αποτελεί δικαίωμα για κάθε εργαζόμενο». Φυσικά, τάσσονται υπέρ της «αναμόρφωσης και επικαιροποίησης του κανονισμού βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων» και της «επαναξιολόγησης των αναπηρικών συντάξεων».

Αντιδραστική είναι η πολιτική αφαίρεσης στοιχειωδών δικαιωμάτων των εργαζομένων

Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την ομιλία του πρωθυπουργού

Σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει σχετικά με την ομιλία του πρωθυπουργού στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ:

«

Αντιδραστική είναι η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, που επιχειρεί να αφαιρέσει στοιχειώδη δικαιώματα των εργαζομένων και ειδικότερα των γυναικών και των νέων στο Ασφαλιστικό, στις εργασιακές σχέσεις, στο εισόδημα, στα κοινωνικά δικαιώματά τους. Και όχι αυτό που ισχυρίστηκε ο πρωθυπουργός: Η άρνηση συμμετοχής στον προσχηματικό κοινωνικό διάλογο, της ταξικής συναίνεσης, και η αποφασιστική πάλη κατά της αντιλαϊκής πολιτικής.

Οι μεταρρυθμίσεις που επιδιώκει η κυβέρνηση της ΝΔ δεν είναι, όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, προς όφελος όλης της κοινωνίας, αλλά αποτελούν αναπροσαρμογές που έχει ανάγκη το κεφάλαιο. Αποτελούν συνέχεια των αντεργατικών εκσυγχρονισμών των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και εντάσσονται στην ίδια στρατηγική. Για να αποκτήσει δύναμη σήμερα η πάλη των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων κατά των αντιασφαλιστικών μέτρων, του "Καποδίστρια 2", της εμπορευματοποίησης - ιδιωτικοποίησης της Παιδείας, της Υγείας, είναι επιτακτική ανάγκη να διαμορφώσουν κοινό μέτωπο πάλης, να απορρίψουν τη στρατηγική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, τον "ευρωμονόδρομο"».

Ψηφοθηρική «πρωτοβουλία»

Εντυπωσιοθηρική και ψηφοθηρική πρωτοβουλία με στόχο ...να διερευνηθούν οι δυνατότητες για μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης της αγρότισσας από τα 65 στα 60 έτη ανέλαβαν χτες δέκα βουλευτές της ΝΔ.

Για το σκοπό αυτό ζήτησαν, με επιστολή που έστειλαν στον πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, να κληθούν στην εν λόγω επιτροπή ο υπουργός Απασχόλησης και ο διοικητής του ΟΓΑ «προκειμένου να ενημερώσουν τη Βουλή για τα δεδομένα του Οργανισμού και τη δυνατότητα μείωσης του ορίου συνταξιοδότησης από τα 65 στα 60 έτη, έτσι ώστε να αρθεί η αδικία που υφίστανται οι αγρότισσες»...



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ