ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 30 Οχτώβρη 2021 - Κυριακή 31 Οχτώβρη 2021
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΛΙΑ ΚΟΚΚΙΝΙΑ
Δολοφονική επίθεση σε μετανάστη από «τάγμα εφόδου»

  • Πληθαίνουν παρόμοιες επιθέσεις το τελευταίο διάστημα, με το κράτος σε ρόλο παρατηρητή
  • Ανακοίνωση - καταγγελία της ΤΟ Πειραιά του ΚΚΕ
  • Κινητοποίηση την Τρίτη 2 Νοέμβρη από το Εργατικό Κέντρο Πειραιά

Το θύμα της άγριας επίθεσης
Το θύμα της άγριας επίθεσης
Δολοφονική επίθεση από ομάδα φασιστοειδών σε βάρος μεταναστών από το Πακιστάν σημειώθηκε το βράδυ της περασμένης Τετάρτης, στην πλατεία Αγίας Σωτήρας, επί της Θηβών, στην Παλιά Κοκκινιά.

Σύμφωνα με καταγγελίες, ομάδα 15 φασιστοειδών που αποτελούσαν «τάγμα εφόδου», καθώς με μοτοσικλέτες γυρνούσαν για ώρες στην περιοχή, επιτέθηκαν και τραυμάτισαν έναν Πακιστανό εργάτη στο κεφάλι με μπουκάλι, ενώ εισέβαλαν σε σπίτι άλλων, που ήταν παρόντες στο περιστατικό, σπάζοντας την πόρτα. Τον τραυματία παρέλαβε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, ενώ οι άλλοι δύο Πακιστανοί γλίτωσαν αφού κατάφεραν να κρυφτούν στην ταράτσα.

Το νέο περιστατικό, καθώς αντίστοιχες επιθέσεις θρασύδειλων ακροδεξιών τραμπούκων έχουν καταγραφεί τις τελευταίες μέρες και στην περιοχή του Ρέντη, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Τομεακή Οργάνωση Πειραιά του ΚΚΕ.

Ανάμεσα σε άλλα, καλεί την εργατική τάξη, τον λαό και τη νεολαία του Πειραιά «να αντιπαλέψουν τον φασισμό και το σύστημα που τον γεννά μέσα από την οργανωμένη πάλη των σωματείων τους και των μαζικών φορέων. Να μπουν εμπόδιο απέναντι σε κάθε προσπάθεια φασιστοειδών να επιτεθούν σε μετανάστες και πρόσφυγες, στους κατατρεγμένους του πολέμου και της αδικίας. Να τους απομονώσουν και να τους πετάξουν έξω από τους χώρους δουλειάς και τις γειτονιές».

Υπογραμμίζει, επίσης, πως ο λαός και η νεολαία πρέπει να καταδικάσουν όσους δίνουν «αέρα στα πανιά» των φασιστοειδών, επιρρίπτει ευθύνες στο αστικό κράτος και την αστική δικαιοσύνη, που προκλητικά απελευθέρωσαν τον ναζί εγκληματία Πατέλη, πρωτεργάτη των «ταγμάτων εφόδου» της Νίκαιας και του Πειραιά.

Την επίθεση καταγγέλλει με ανακοίνωσή του και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, καλώντας σε συγκέντρωση στην πλατεία Αγ. Σωτήρα την Τρίτη 2 Νοέμβρη, στις 6.30 μ.μ., αλλά και στο μεγάλο συλλαλητήριο των συνδικάτων, στις 4 Νοέμβρη, στις 6.30 μ.μ., στο Πασαλιμάνι.

Στο Πέραμα

Αμεση απάντηση πήραν η δημοτική αρχή του ΣΥΡΙΖΑ και ο εκλεκτός των χρυσαυγιτών στο Πέραμα
Αμεση απάντηση πήραν η δημοτική αρχή του ΣΥΡΙΖΑ και ο εκλεκτός των χρυσαυγιτών στο Πέραμα
Στο μεταξύ, την κατάθεση στεφάνου από δημοτικό σύμβουλο που στηρίχθηκε από την εγκληματική ναζιστική οργάνωση της Χρυσής Αυγής μεθόδευσε η δημοτική αρχή του ΣΥΡΙΖΑ στον δήμο Περάματος, ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου.

Η μεθόδευση όμως έπεσε στο κενό, κάτω από την άμεση αντίδραση των εργαζομένων και των μαζικών φορέων της πόλης, καθώς εκπρόσωποί τους έκαναν αλυσίδα μπροστά στο Μνημείο Ηρώων στην κεντρική πλατεία της πόλης, όταν αναγγέλθηκε ότι ο εκλεκτός των χρυσαυγιτών θα κατέθετε στεφάνι.

Ταυτόχρονα ο κόσμος φώναζε συνθήματα όπως «Τότε ναζί, τώρα χρυσαυγίτες, όπλο του συστήματος είναι οι φασίστες» και «Είναι η σαπίλα όλου του ντουνιά, μπλόκο στους φασίστες σε κάθε γειτονιά», υποχρεώνοντας τον εκλεγμένο με τη στήριξη της εγκληματικής οργάνωσης σε άτακτη φυγή.

ΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Για τα 80 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ

Εκδήλωση την Κυριακή 7 Νοέμβρη

Εκδήλωση για τα 80 χρόνια από την ίδρυση του ΕΑΜ οργανώνει η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, την Κυριακή 7 Νοέμβρη, στις 11 το πρωί, στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι:

-- Κώστας Σκολαρίκος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής του Τμήματος Ιστορίας, με θέμα «80 χρόνια ΕΑΜ - Συμπεράσματα και διδάγματα από την πάλη του ΚΚΕ την περίοδο του ιμπεριαλιστικού πολέμου».

-- Γιώργος Σανίδας, πανεπιστημιακός καθηγητής, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, με θέμα «Οι δύο κόσμοι της κατεχόμενης Θεσσαλονίκης. Αντίσταση και δοσίλογοι».

-- Δημήτρης Παπατολίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, με θέμα «Το Μακεδονικό Γραφείο του ΚΚΕ και η δράση του στις αρχές του ιμπεριαλιστικού πολέμου».

ΚΙΝΑΛ
Σενάρια για αναβολή των εσωκομματικών εκλογών

Ζήτημα αναβολής των εσωκομματικών εκλογών στο ΚΙΝΑΛ, που είναι προγραμματισμένες για τις 5 και 12 Δεκέμβρη, συζητούν συνεργάτες του Παύλου Χρηστίδη. Οπως ανέφεραν χαρακτηριστικά από το επιτελείο του υποψηφίου για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, ο Π. Χρηστίδης έχει γίνει δέκτης πιέσεων από κομματικά στελέχη, ανά την Ελλάδα, να πάρει παράταση η διεξαγωγή των εσωκομματικών εκλογών, λόγω του συγκινησιακά φορτισμένου κλίματος που έχει δημιουργηθεί, μετά τον θάνατο της Φώφης Γεννηματά.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, με αυτό το ενδεχόμενο υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες από αρκετούς εκ των υποψηφίων και διαρροές φέρουν τα επιτελεία των Α. Λοβέρδου και Γ. Παπανδρέου να έχουν έρθει σε επαφή και να έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στην αναβολή των εσωκομματικών εκλογών. Τις επόμενες μέρες θα ξεκαθαριστεί το θέμα, ενώ αντιπαραθέσεις εκδηλώνονται και για το θέμα της εκπροσώπησης του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ στη Βουλή και συγκεκριμένα για το ποιος θα αναλάβει τελικά τον ρόλο του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας.

Νέες εξελίξεις στη δολοφονία του 18χρονου Ρομά

Καταπέλτης για την εκδοχή της αστυνομίας, που ισχυρίζεται ότι οι 7 αστυνομικοί βρίσκονταν σε άμυνα όταν ξεκίνησαν να πυροβολούν ενάντια στους τρεις Ρομά που επέβαιναν στο κλεμμένο αυτοκίνητο, το οποίο ακινητοποιήθηκε την Παρασκευή 22 Οκτώβρη στο Πέραμα, αποτελεί η μαρτυρία του 14χρονου οδηγού, που είχε διαφύγει της σύλληψης και παρουσιάστηκε τελικά στις αρχές. Από τους πυροβολισμούς είχε χάσει τη ζωή του ένας 18χρονος, ενώ τραυματίστηκε και ο τρίτος συνεπιβάτης.

Σύμφωνα με όσα είπε ο 14χρονος, οι πυροβολισμοί άρχισαν ακαριαία μόλις το όχημα ακινητοποιήθηκε και όχι όταν έκανε όπισθεν για να απεγκλωβιστεί, πέφτοντας πάνω στις σταθμευμένες μηχανές των αστυνομικών που τους καταδίωκαν. Για να αντικρούσει τις καταγγελίες του, η υπεράσπιση των αστυνομικών αμφισβητεί ότι ο 14χρονος ήταν ο οδηγός του οχήματος και γι' αυτό οι ανακριτικές αρχές έκαναν δεκτό το αίτημα των συνηγόρων υπεράσπισης του νεαρού για λήψη γενετικού υλικού προκειμένου να αποδειχτεί η αλήθεια των όσων λέει.

Θυμίζουμε ότι μετά την απολογία τους, οι 7 αστυνομικοί αφέθηκαν ελεύθεροι, προκαλώντας νέο γύρο διαμαρτυριών από Ρομά σε διάφορα σημεία της Ελλάδας, που απέκλεισαν δρόμους, καταγγέλλοντας ρατσιστικά κίνητρα στη δολοφονία του 18χρονου και ζητώντας να υπάρξει τιμωρία.

Με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ είχε ζητήσει από την πρώτη στιγμή να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση και να αποδοθούν ευθύνες. Σημείωνε ταυτόχρονα ότι το συγκεκριμένο περιστατικό φέρνει «με τραγικό τρόπο στο προσκήνιο την αστυνομική βία κι αυθαιρεσία, με τα αντίστοιχα περιστατικά να πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα, αλλά και τη διαχρονική εγκατάλειψη από το κράτος των κοινωνικά ευάλωτων ομάδων».

Ο πρώην σύζυγος δολοφόνος της 48χρονης

Νεκρή από τα χέρια του 54χρονου πρώην συζύγου της, που τη δολοφόνησε με μαχαίρι, έπεσε το πρωί της Παρασκευής μια γυναίκα 48 χρόνων. Πρόκειται για το 13ο έγκλημα με αυτά τα χαρακτηριστικά που γίνεται από τις αρχές του χρόνου. Σύμφωνα με πληροφορίες, θύτης και θύμα είχαν χωρίσει πριν μερικούς μήνες, ενώ ο δράστης φέρεται να είχε αποκαλύψει σε γνωστούς του τις δολοφονικές προθέσεις του πριν από μερικές μέρες. Μετά τη δολοφονία της 48χρονης, ο δράστης προσέγγισε έναν γκρεμό και απειλούσε να αυτοκτονήσει, για να συλληφθεί λίγες ώρες αργότερα.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον σύντροφο Βαγγέλη Μπούτα

Την Κυριακή 7 Νοέμβρη στις 11 π.μ.

Η Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ οργανώνει εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον σύντροφο Βαγγέλη Μπούτα, που «έφυγε» από τη ζωή πριν περίπου ένα χρόνο, στις 18 Σεπτέμβρη του 2020.

Η εκδήλωση θα γίνει την Κυριακή 7 Νοέμβρη, στις 11 π.μ., στο ξενοδοχείο «Thessalikon Grand» (3ο χλμ. Καρδίτσας - Μητρόπολης). Στην εκδήλωση θα μιλήσει η Μαρία Γαβαλά, μέλος της ΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ.

Την Κυριακή η εκδήλωση της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ

Στη Νίκαια στις 4-6/11 η Εκθεση κειμένων και φωτογραφιών

Εκδήλωση με θέμα «Πείρα και συμπεράσματα από την εργατική - λαϊκή πάλη της δεκαετίας του 1940 στους σύγχρονους αγώνες για την κοινωνική απελευθέρωση» οργανώνει η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ την Κυριακή 31/10, στις 11 π.μ., στο αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης» (Ακαδημίας 50). Θα μιλήσει η Φιλομένη (Φιλιώ) Τόλια, διδάκτορας Ιστορίας, μέλος της ΓΣ της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, συνεργάτρια του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στο μεταξύ, η έκθεση κειμένων, φωτογραφιών και υλικού που οργανώνει η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ τιμώντας τα 80 χρόνια του ΕΑΜ και τα 75 χρόνια του ΔΣΕ, μεταφέρεται από τις 4 έως τις 6 Νοέμβρη στον Πολυχώρο «Μάνος Λοΐζος» στη Νίκαια (Θηβών 243). Συγκεκριμένα, η Εκθεση θα λειτουργήσει την Πέμπτη 4 Νοέμβρη για τις ώρες 5.30 μ.μ. - 8 μ.μ. Την Παρασκευή 5 Νοέμβρη και το Σάββατο 6 Νοέμβρη οι ώρες λειτουργίας θα είναι 9 π.μ. - 12 μ. και 5.30 μ.μ. - 8 μ.μ. Στον χώρο της Εκθεσης θα λειτουργήσει και βιβλιοπωλείο με εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ