ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Οχτώβρη 1998
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΜΠΑΣΚΕΤ Α1
Ο Μποντίρογκα έκανε τη διαφορά

Ο Γιουγκοσλάβος έδωσε τη νίκη στον ΠΑΟ απέναντι στη χλωμή ΑΕΚ

Τι κι αν δεν έπαιξε καλά; Οπως είπε και ο Λ. Σούμποτιτς, "σημασία έχει να κερδίζεις κι όταν δεν είσαι σε καλή κατάσταση". Εναντίον της ΑΕΚ, οι "πράσινοι" έκαναν τη χειρότερη φετινή τους εμφάνιση. Αυτό όμως δεν τους εμπόδισε να κερδίσουν και μάλιστα ευκολότερα από ό,τι δείχνει το τελικό 61-54. Το μυστικό του Λ. Σούμποτιτς ακούει στο όνομα Ντ. Μποντίρογκα. Ο Σέρβος είναι ο άνθρωπος που άλλαξε τις ισορροπίες. Ανέβασε με την απόδοσή του όλη την ομάδα κι ανά πάσα στιγμή είναι έτοιμος να καλύψει όλα τα κενά. Προχτές στο ΟΑΚΑ έκανε ό,τι ήθελε. Σημείωσε 24 πόντους, πήρε 8 ριμπάουντ, κέρδισε 8 φάουλ, έδωσε 4 ασίστ και στο δημοψήφισμα του ΕΣΑΚΕ δικαιολογημένα αναδείχτηκε πολυτιμότερος παίκτης της 7ης αγωνιστικής, με 72 βαθμούς - 32 περισσότερους από τον δεύτερο Ερικ Μικ του Αμαρουσίου.

"Εκμηδενίσαμε όλους τους παίκτες του Παναθηναϊκού, εκτός από τον Μποντίρογκα" δικαιολογήθηκε ο Γ. Καλαφατάκης. Υπερβολή. Ενας παίκτης από μόνος του ποτέ δεν κερδίζει έναν αγώνα, εκτός κι αν απέναντί του δεν έχει κάποια σοβαρή ομάδα. Κι η ΑΕΚ της Τετάρτης είχε τα χάλια της. Ατομικές εξάρσεις των Πάτερσον, Κακιούζη, δύναμη στα όρια του αντιαθλητικού κοντά στη ρακέτα, αλλά πέραν τούτων ουδέν. Κορωνιός, Πρέλεβιτς, Αρλάουκας, Χατζής, Αντερσεν υστέρησαν απελπιστικά. Οι "μικροί" Παπανικολόπουλος, Τσακαλίδης, δεν μπορούσαν να νικήσουν τον πρωτοπόρο του πρωταθλήματος. Ο Γ. Καλαφατάκης δικαιολογημένα έχει παράπονα από τους διαιτητές που προστάτευσαν τις βεντέτες του Παναθηναϊκού, αλλά η συνολική εμφάνιση της ΑΕΚ τον υποχρεώνει να αναζητήσει ευθύνες, αποκλειστικά από τον εαυτό του και τους παίκτες του.

Τι είχες Γιάννη, τι είχα πάντα... Ο Ολυμπιακός επανέλαβε τον κακό του εαυτό και νίκησε δύσκολα στο Φάληρο το Περιστέρι με 80-66. "Δεν ήταν από τα παιχνίδια που ικανοποιούν τον κόσμο" παραδέχτηκε ο Ιβκοβιτς, που βλέπει να συγκεντρώνονται όλο και λιγότεροι φίλαθλοι στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας.

Το νεοφώτιστο Μαρούσι έριξε λάδι στις πληγές του Παπάγου, νικώντας τον μέσα στην έδρα του με 78-74. Η ομάδα του Κ. Πετρόπουλου πηγαίνει από το καλό στο καλύτερο. Εκ διαμέτρου αντίθετη είναι η κατάσταση στην ομάδα του Παπάγου. Οι παίκτες παραμένουν απλήρωτοι και την τελευταία στιγμή αποφάσισαν να αγωνιστούν.

Στον πρώτο του εκτός έδρας αγώνα ο Αντρέ Ματζόν είδε τον Πανιώνιο να "βουλιάζει" στη μετριότητα. Ο Σπόρτιγκ πήρε εύκολη νίκη στα Πατήσια με 77-65 και ατενίζει με αισιοδοξία το μέλλον.

Γιορτινή ήταν η 7η αγωνιστική για τις ομάδες της Θεσσαλονίκης. Ο Αρης επικράτησε στο Ηράκλειο της τοπικής ομάδας με 63-51, ο Ηρακλής στο Ιβανόφειο του Απόλλωνα με 88-77 και ο ΠΑΟΚ της Νήαρ Ηστ με 94-63.

ΒΟΛΕΪ
Στα βήματα της Ελλάδας

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία αποφάσισε την κατάργηση της αλλαγής από το 1999

Το παράδειγμα του ελληνικού βόλεϊ αποφάσισε να ακολουθήσει η Παγκόσμια Ομοσπονδία του αθλήματος. Στη Γενική Συνέλευση της FIVB αποφασίστηκε να καθιερωθεί από τις αρχές του 1999 το σύστημα της συνεχούς καταγραφής πόντων με τρία νικηφόρα σετ των 25 πόντων, δηλαδή να εφαρμόσει το "τάι - μπρέικ" σ' όλα τα σετ. Από την 1η Γενάρη όλες οι παγκόσμιες διοργανώσεις της FIVB θα διεξαχθούν με το παραπάνω σύστημα (προολυμπιακά τουρνουά, αλλά και οι Ολυμπιακοί του 2000).

Στην απόφαση υπήρξαν και αντίθετες φωνές. Ετσι η Παγκόσμια Ομοσπονδία βρήκε τη σολομώντεια λύση να επιτρέψει στις εθνικές ομοσπονδίες να αποφασίσουν οι ίδιες πότε θα το καθιερώσουν.

Οσον αφορά στην εφαρμογή του νέου συστήματος στην Ευρώπη, οι ομοσπονδίες της γηραιάς ηπείρου αποφάσισαν στη συνέλευσή τους ότι στους τελικούς Κυπέλλων Ευρώπης ανδρών - γυναικών και στην τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 1999 θα ισχύσει το νέο σύστημα, αλλά οι αγώνες πρόκρισης θα γίνουν με το παλιό.

Νίκες της Εθνικής

Παρά τις απουσίες και τους τραυματισμούς η Εθνική ανδρών πραγματοποιεί καλές εμφανίσεις στο διεθνές τουρνουά της Αγκυρας. Χτες, απόντων των τραυματιών Μπάεφ, Χριστοφιδέλη και Αντ. Κοβάτσεφ, η ομάδα του Στ. Καζάζη κέρδισε την Τουρκία του Χ. Χερέρα με 3 - 1 (11 - 15, 16 - 14, 15 - 9, 15 - 10). Η εθνική ομάδα έπαιξε με τους: Γκιούρδα, Χατζηαντωνίου, Γραμματικόπουλο, Αγγελίδη, Τσακιρόπουλο, Μποζίδη (Μιχαλόπουλο, Κουρνέτα, Χριστοφορίδη, Μητρούδη).

Στο πρώτο παιχνίδι της η ελληνική ομάδα κέρδισε την Ισπανία με 3 - 2 (15 - 3, 8 - 15, 14 - 16, 15 - 9, 15 - 10).

  • Παραιτήθηκε από το Φιλαθλητικό η Μαρία Αθανασιάδου, η προπονήτρια που είχε συνδέσει το όνομά της με το σύλλογο.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ 2004
"Μετεξεταστέοι" στα νομικά

Μετά από κάθε συνεδρίαση της Εθνικής Επιτροπής για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, θα πρέπει να συνηθίσουμε ότι ο εκάστοτε προεδρεύων θα ξεκινάει με την κλασική δήλωση "διαμορφώθηκε κλίμα συναίνεσης, όλα βαδίζουν καλώς". Αυτός ήταν άλλωστε κι ο λόγος σύστασης της, χωρίς αρμοδιότητες, επιτροπής. Τα δεκάδες μέλη της, ενημερώθηκαν χτες από τον προεδρεύοντα υπουργό Πολιτισμού Ε. Βενιζέλο, για τα μέχρι τώρα πεπραγμένα της διυπουργικής επιτροπής. Η διαμόρφωση του νομικού πλαισίου, η ίδρυση της Ανωνύμου Εταιρίας "Αθήνα 2004", ο καθορισμός των προτεραιοτήτων, η επεξεργασία των κανονισμών για τις μελέτες και τα έργα και ο προϋπολογισμός του 1999, ήταν τα θέματα που απασχόλησαν την τριμελή επιτροπή των υπουργών.

"Πιο πολύπλοκα είναι τα νομικά θέματα από τα τεχνικά" υποστήριξε ο Ε. Βενιζέλος, υποστηρίζοντας μάλιστα, ότι τα όποια προβλήματα με το ιδιοκτησιακό καθεστώς της γης και τα διάφορα έργα, θα λυθούν διά νόμου από τη Βουλή. Ως προς τη χωροθέτηση των έργων ο Σχοινιάς παραμένει ως αποκλειστική λύση για το κωπηλατοδρόμιο, "εκτός κι αν αποφασίσει διαφορετικά το Συμβούλιο της Επικρατείας", όπως είπε ο υπουργός, ενώ μελετάται και η αξιοποίηση των Λιπασμάτων της Δραπετσώνας.

Στο μεταξύ ο υφυπουργός Αθλητισμού Ανδρ. Φούρας συναντήθηκε χτες στη Λωζάνη με τον πρόεδρο της ΔΟΕ, Χ. Αντ. Σάμαρανκ, με τον οποίο συζήτησε την οργάνωση για την καλύτερη προετοιμασία των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και τον τρόπο που το κέντρο αντιντόπινγκ ελέγχου του ΟΑΚΑ θα συμβάλλει στην αντιμετώπιση του ντόπινγκ.

"Βρομιές" με αβγά

Με... αβγά ημέρας, υποδέχτηκαν οι οπαδοί της ΑΕΚ την αποστολή του Παναθηναϊκού στο ΟΑΚΑ. Ηταν η δική τους απάντηση στα όσα συνέβησαν στους περσινούς ημιτελικούς του πρωταθλήματος μεταξύ των δύο ομάδων και τα οποία ξεσπίτωσαν τον πρωταθλητή Παναθηναϊκό για έξι αγωνιστικές. Τώρα η ΑΕΚ περιμένει την τιμωρία της δικής της έδρας, καθώς οι διαιτητές κατέγραψαν με κάθε λεπτομέρεια την αφιλόξενη υποδοχή. Με τιμωρία κινδυνεύει και ο Γ. Καλαφατάκης στον οποίο οι δύο διαιτητές αποδίδουν τη φράση "ντροπή σας αλήτες, για το στήσιμο που μας κάνατε". Η διοίκηση της ΚΑΕ δεν κάλυψε χτες οπαδούς και προπονητή, στοιχείο που δείχνει τη δυσαρέσκεια που επικρατεί για τις άσχημες εμφανίσεις της ομάδας τον τελευταίο μήνα. Πιθανή τιμωρία της έδρας και του προπονητή, ίσως δρομολογήσει εξελίξεις στην ομάδα της Ν. Φιλαδέλφειας.

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Α 1Κ Α Τ Η Γ Ο Ρ Ι Α

(7η αγωνιστική)

ΑΕΚ - Παναθηναϊκός.... 54 - 61

Ηρακλής - Απόλλωνας... 88 - 67

Ηράκλειο - Αρης....... 51 - 63

Ολυμπιακός - Περιστέρι 80 - 66

ΠΑΟΚ - Νήαρ Ηστ....... 94 - 63

Σπόρτιγκ - Πανιώνιος.. 77 - 65

Παπάγου - Μαρούσι..... 74 - 78

ΗΒ Α Θ Μ Ο Λ Ο Γ Ι Α

1. Παναθηναϊκός (7 - 0) 14

2. ΠΑΟΚ........ (6 - 1) 13

3. Αρης........ (6 - 1) 13

4. Ολυμπιακός.. (5 - 2) 12

5. Μαρούσι..... (4 - 3) 11

6. ΑΕΚ......... (4 - 3) 11

7. Ηρακλής..... (3 - 4) 10

8. Περιστέρι... (3 - 4) 10

9. Παπάγου..... (2 - 5) 9

10. Νήαρ Ηστ.... (2 - 5) 9

11. Απόλλωνας... (2 - 5) 9

12. Σπόρτιγκ.... (2 - 5) 9

13. Πανιώνιος... (2 - 5) 9

14. Ηράκλειο.... (1 - 6) 8

Υποψηφιότητα και το μπιλιάρδο

Την αναγνώρισή του μέσω της ΕΟΑ προκειμένου να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα της Ολυμπιάδας του 2004 σαν αγώνισμα επίδειξης, διεκδικεί το Αγωνιστικό Μπιλιάρδο, όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Ομοσπονδία Μπιλιάρδου.

Σύμφωνα με τους υπεύθυνους του αγωνίσματος, υπάρχουν πολλοί σημαντικοί λόγοι που το μπιλιάρδο θα πρέπει να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων που θα γίνουν στη χώρα μας. Οπως για παράδειγμα οι πολλές διεθνείς επιτυχίες που έχει προσφέρει στην Ελλάδα και το γεγονός ότι είναι ένα άθλημα που έχει ευρεία απήχηση στον κόσμο (καλλιεργείται σε 90 χώρες και το παρακολουθούν περισσότεροι από 100.000.000 φίλαθλοι).

Παράλληλα, όπως τονίζει η Ομοσπονδία, σημαντικό πλεονέκτημα στη... μάχη της διεκδίκησης για μια θέση στην Ολυμπιάδα του 2004 αποτελεί και το γεγονός ότι τα έξοδα των αποστολών που θα ταξιδέψουν στη χώρα μας μπορεί κάλλιστα να τα αναλάβει η Παγκόσμια Συνομοσπονδία, χωρίς την επιβάρυνση της πολιτείας.

ΣΟΥΠΕΡ ΚΑΠ ΠΟΛΟ
"Ερυθρόλευκος" ο πρώτος τίτλος

Ο Ολυμπιακός κέρδισε τη Βουλιαγμένη με 6 - 5, δέκα μέρες πριν το ντέρμπι στην πρεμιέρα του πρωταθλήματος

Η ιστορία επαναλήφθηκε για μια ακόμη φορά και όπως και πέρσι έτσι και φέτος το πρώτο τρόπαιο της χρονιάς βάφτηκε στα "κόκκινα", αφού στον τελικό του Σούπερ Καπ ο κυπελλούχος Ολυμπιακός επικράτησε της πρωταθλήτριας Βουλιαγμένης με 6 - 5.

Ετσι οι Πειραιώτες κατέκτησαν το δεύτερο τρόπαιο της ιστορίας τους στις τρεις φορές που έχουν δηλώσει "παρών" σε ανάλογο τελικό.

Ενα δεκαήμερο περίπου πριν την έναρξη του πρωταθλήματος ο αγώνας αποτέλεσε μια καλή πρόβα και για τους δυο αντιπάλους λίγο πριν την πρώτη τους κόντρα, αφού ως γνωστόν κοντράρονται και στην πρώτη αγωνιστική.

"Αυτός ο τίτλος δε σημαίνει τίποτα. Σημασία έχει τι θα γίνει στην πρώτη αγωνιστική που μετράει η βαθμολογία", δήλωσε ο νέος τεχνικός του Ολυμπιακού Νίκολα Στάμενιτς. Στο ίδιο μήκος κυμάνθηκαν και οι δηλώσεις του συναδέλφου του της Βουλιαγμένης Γιάννη Γιαννουρή. "Ηταν ένα καλό παιχνίδι για την περίοδο που βρίσκονται και οι δυο ομάδες αυτή τη στιγμή. Ο Ολυμπιακός κέρδισε δίκαια. Εμείς έχουμε ένα δύσκολο έργο σε 20 ημέρες που παίζουμε στην Ευρώπη και ο στόχος μας είναι η πρόκριση στους οκτώ", τόνισε ο Ελληνας τεχνικός.

Στα αγωνιστικά στοιχεία οι παίκτες του Ολυμπιακού έδειξαν πιο έτοιμοι για το παιχνίδι και στηριζόμενοι στην πολύ καλή τους άμυνα έφθασαν στη νίκη απέναντι στους αντιπάλους τους, που προσπάθησαν για το καλύτερο. Τα εννιάλεπτα του αγώνα ήταν: 3 - 2, 1 - 2, 2 - 1, 0 - 0. Για τους νικητές τα γκολ σημείωσαν οι: Κραβαρίτης 2, Χατζής 1, Παυλίδης 1, Μαρουλής 1, Αρόγιο 1.

Για τη Βουλιαγμένη τα γκολ πέτυχαν: Αφρουδάκης 2, Κρέντελ 2, Μαυρωτάς 1,

ΠΙΝΓΚ - ΠΟΝΓΚ

Να αποφύγει τον υποβιβασμό θα προσπαθήσει στο εξής η Εθνική μας ομάδα πινγκ - πονγκ, στον αγώνα μπαράζ με την 3η ομάδα του Α' ομίλου, αφού στον τρίτο και πιο καθοριστικό της αγώνα για την ευρωπαϊκή Σούπερ Λίγκα, δεν άντεξε την πίεση των Πολωνών και τελικά υπέκυψε με 4-3.

Για τα ελληνικά χρώματα αγωνίστηκαν οι Γκιώνης, Κρεάγκα και Τσιόκας.

ΧΑΝΤΜΠΟΛ
Αυλαία στο πρωτάθλημα

Η αυλαία του πρωταθλήματος της Α1 κατηγορίας ανδρών ανοίγει σήμερα στο κλειστό γυμναστήριο της Νέας Φιλαδέλφειας, με την αναμέτρηση του γηπεδούχου περσινού δευτεραθλητή Ιωνικού και του Πανελληνίου (17.30 SUPERSPORT), οι οποίοι, στην παρθενική τους εμφάνιση στο φετινό πρωτάθλημα, στοχεύουν μόνο στη νίκη και στη δημιουργία θετικών εντυπώσεων.

Με ατού τη μαζικότητα

Το καράτε διεκδικεί μια θέση στους Ολυμπιακούς του 2004

Μια θέση στα αγωνίσματα που θα περιλαμβάνει η Ολυμπιάδα του 2004, διεκδικεί το ερασιτεχνικό καράτε, το οποίο από το 1985 έχει και επίσημα αναγνωριστεί από την Ολυμπιακή Επιτροπή.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του προέδρου της Ομοσπονδίας Ερασιτεχνικού Καράτε και μέλους της ΕΟΑ, Γιώργου Γερόλυμπου, το καράτε διεκδικεί με αξιώσεις τη θέση αυτή, καθώς τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει μεγάλη ανάπτυξη στην Ελλάδα, αφού πάνω από 300 σωματεία λειτουργούν σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ παγκοσμίως 50 εκατομμύρια περίπου αθλητές ασχολούνται με το άθλημα αυτό. Οπως τόνισε, επίσης, ο Γ. Γερόλυμπος, τα άλματα προόδου που έχει κάνει το καράτε τα τελευταία χρόνια, επιβεβαιώνονται και από τους αριθμούς, καθώς, το 1993, οι καρατέκα σε διεθνείς διοργανώσεις κέρδισαν συνολικά 2 χρυσά, 3 αργυρά και 2 χάλκινα μετάλλια, ενώ την περσινή χρονιά, σε αντίστοιχες διοργανώσεις τα χρυσά ήταν 52, τα αργυρά 46 και τα χάλκινα 41. Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, το γεγονός, ότι μέχρι σήμερα σε αντιντόπινγκ ελέγχους που έχουν κατά καιρούς πραγματοποιηθεί σε αθλητές του καράτε, κανένας δεν έχει βρεθεί "θετικός" σε χρήση απαγορευμένων ουσιών.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ