ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Οχτώβρη 2012
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ» - ΜΑΓΝΗΣΙΑ
Πιέσεις στους εργάτες να μην αντιδράσουν

Κάλεσμα πάλης κόντρα στη μοιρολατρία και τις αυταπάτες απευθύνει το Συνδικάτο Μετάλλου Μαγνησίας

12/1/2012: Η απεργία που οργάνωσε το Συνδικάτο Μετάλλου Μαγνησίας έστειλε μήνυμα ελπίδας στους χαλυβουργούς
12/1/2012: Η απεργία που οργάνωσε το Συνδικάτο Μετάλλου Μαγνησίας έστειλε μήνυμα ελπίδας στους χαλυβουργούς
Η σημασία που έχει για την εργοδοσία να μην εκφράσουν οι εργάτες στα εργοστάσια Βόλου και Βελεστίνου αγωνιστικά την αντίδρασή τους στην αξίωσή του μεγαλοβιομήχανου για δραστικές μειώσεις μισθών αναδείχθηκε και με αφορμή τη Γενική Συνέλευση της περασμένης Παρασκευής.

Η πραγματοποίηση της συνέλευσης είχε ανακοινωθεί την περασμένη Τετάρτη, στην πρώτη συνέλευση που είχε συγκαλέσει το σωματείο των εργαζομένων στα δύο εργοστάσια προσδίδοντάς της το χαρακτηρισμό «ενημερωτική» και διευκρινίζοντας ότι την απόφαση για την αποδοχή ή όχι της εργοδοτικής πρότασης θα έπαιρνε η συνέλευση της Παρασκευής. Ομως, σύμφωνα με καταγγελίες, οι εργάτες ενημερώθηκαν ότι η συνέλευση δε θα γινόταν εκεί που γίνεται τα τελευταία χρόνια (στο Εργατικό Κέντρο και συνήθως το απόγευμα για να διευκολύνεται η συμμετοχή των εργατών), αλλά μέσα στο εργοστάσιο, χωρίς να έχει προκηρυχθεί κάποια στάση εργασίας.

Είναι ενδεικτικό, όπως κατήγγειλαν και εργάτες στο κλαδικό συνδικάτο, ότι η ενημέρωση για τη συνέλευση έγινε με διαφορά αρκετών ωρών στα δύο εργοστάσια καθώς, σύμφωνα με καταγγελίες εργαζομένων, στο έλαστρο (Βόλο) έγινε το πρωί και στο χαλυβουργείο (Βελεστίνο) ώρες αργότερα. Μάλιστα, δεκάδες χαλυβουργοί απείχαν από τη συνέλευση με αρκετούς από αυτούς να καταγγέλλουν το σωματείο για μεθόδευση.

Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι όλες τις προηγούμενες μέρες στελέχη της εταιρείας φρόντιζαν να αναπαράγουν τον εκβιασμό ότι αν οι εργάτες δεν αποδεχτούν τις μειώσεις θα κλείσει το εργοστάσιο.

Παρ' όλ' αυτά, το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας φανέρωσε τις αντιδράσεις που συναντούν οι εργοδοτικοί σχεδιασμοί, αφού σε σύνολο 270 ψηφισάντων, 102 απέρριψαν την εργοδοτική πρόταση και 168 ψήφισαν υπέρ.

Το Συνδικάτο Μετάλλου Μαγνησίας

Χτες, το Συνδικάτο Μετάλλου Ν. Μαγνησίας «ΜΗΤΣΟΣ ΠΑΠΑΡΗΓΑΣ» έκανε εξόρμηση στους εργάτες των δύο εργοστασίων μοιράζοντας την εξής ανακοίνωση:

«Συνάδελφοι, μεταλλεργάτες στη Χαλυβουργία σε Βόλο και Βελεστίνο

ΨΗΛΑ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ! ΜΗΝ ΠΕΡΑΣΕΙ ΚΑΝΕΝΑ ΚΛΙΜΑ ΜΟΙΡΟΛΑΤΡΙΑΣ Η ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗΣ ΜΕΤΑΞΥ ΣΑΣ! ΕΙΝΑΙ ΟΠΛΟ ΤΗΣ ΕΡΓΟΔΟΣΙΑΣ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ!

ΟΡΓΑΝΩΘΕΙΤΕ - ΑΠΛΩΣΤΕ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΕ ΚΑΘΕ ΠΟΣΤΟ!

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΕΙΤΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΕΠΙΘΕΣΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟ ΠΩΣ ΘΑ ΕΡΘΕΙ!

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ξέρουμε πολύ καλά πώς ήρθε, μέσα σε κλίμα τρομοκρατίας και εκβιασμών. Ασφαλώς με αυτή τη συνδικαλιστική ηγεσία στο τιμόνι, η εργοδοσία θα δρα ανενόχλητη. Εχετε άλλο ένα τρανταχτό παράδειγμα για να βγάλετε συμπέρασμα για τους φίλους και τους εχθρούς σας, για όσους σας μιλάνε ξεκάθαρα κοιτώντας σας στα μάτια και για εκείνους που ντύνονται την προβιά του «αγωνιστή» αλλά σας θέλουν υποταγμένους. Μπορείτε να βγάλετε συμπεράσματα, για άλλη μια φορά, για το ρόλο του καθένα.

Συνάδελφοι που αψηφήσατε τις απειλές και θαρραλέα είπατε το «ΟΧΙ» στις απαιτήσεις του Μάνεση ή δεν πήγατε να ψηφίσετε από αγανάκτηση για το σκηνικό που στήθηκε: δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μπείτε στην άκρη, να απογοητευτείτε! Θυμηθείτε πως πριν από ένα χρόνο ήσασταν οι μισοί! Σε εσάς θα στοχεύσει πιο συγκεκριμένα η προπαγάνδα για να απογοητευτείτε και να στραφείτε ενάντια στους υπόλοιπους συναδέλφους. Σε εσάς που δείξατε ότι μπορείτε να αντιπαρατεθείτε με την εργοδοσία. Εσείς που κάνατε ένα σοβαρό βήμα, πρέπει να δώσετε συνέχεια. Δε μπορείτε να περιμένετε να εκφραστείτε ξανά στην επόμενη ψηφοφορία, στην επόμενη εκβιαστική απαίτηση του Μάνεση!

Οι εργάτες έχουμε τη δύναμη! Μπορούμε με την οργάνωσή μας, με το ταξικό κίνημα, με συλλογική συζήτηση, βγάζοντας από πάνω μας τα βαρίδια του εργοδοτικού συνδικαλισμού, κλείνοντας τα αυτιά στην εργοδοσία και τους μηχανισμούς της, βάζοντας μπρος τις δικές μας διεκδικήσεις, τις δικές μας ανάγκες, να βγούμε νικητές!

Συνάδελφοι,

Ξέρουμε ότι ο δρόμος του αγώνα και της πάλης δεν είναι εύκολος. Ωστόσο, το να μη φτάσουμε να δουλεύουμε με 300 και 400 ευρώ, ήλιο με ήλιο, το να μη φτάσουν τα παιδιά μας να γίνουν δούλοι στον 21ο αιώνα είναι στο χέρι μας. Σε κανενός άλλου!».

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Συνάντηση με εκπροσώπους εργαζομένων στα ΕΑΣ

Από τη χτεσινή συνάντηση στα γραφεία της ΚΕ του ΚΚΕ
Από τη χτεσινή συνάντηση στα γραφεία της ΚΕ του ΚΚΕ
Με εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Εργαζομένων Χημικής Βιομηχανίας Ελλάδας (ΟΕΧΒΕ) και των σωματείων των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ, πρώην ΠΥΡΚΑΛ και ΕΒΟ) συναντήθηκε χτες αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής την Αλέκα Παπαρήγα, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, όπου και συζητήθηκαν τα προβλήματα της Αμυντικής Βιομηχανίας και των εργαζομένων σε αυτή.

Να σημειωθεί ότι τα ΕΑΣ βρίσκονται σε χρόνια πορεία απαξίωσης και υποβάθμισης, παρά τις τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης. Οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έχουν καταδικάσει τα ΕΑΣ σε παραγωγική υποαπασχόληση και λειψή χρηματοδότηση. Αρκεί μόνο να σημειωθεί ότι μέχρι πριν δύο χρόνια οι εργαζόμενοι των ΕΑΣ ήταν 1.600 και τώρα έχουν μείνει μόλις 930. Ταυτόχρονα, εντείνεται ο παραγωγικός μαρασμός σε όλο το φάσμα των εργοστασίων των ΕΑΣ με κύριο χαρακτηριστικό την έλλειψη παραγγελιών απ' το κράτος, με συνέπεια να οδηγούνται σε πλήρη διάλυση.

Αμέσως μετά τη συνάντηση η Αλ. Παπαρήγα τόνισε:

«Η σημερινή κυβέρνηση, συνεχίζοντας βεβαίως το έργο των προηγούμενων κυβερνήσεων και πιστή στις εντολές της ΕΕ, σκοπεύει κυριολεκτικά να επιβάλει το θάνατο στην Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία. Το αποτέλεσμα θα είναι όχι μόνο να βρεθούν στο δρόμο χιλιάδες εργαζόμενοι -και μάλιστα με το νέο νόμο χωρίς πραγματική αποζημίωση και χωρίς μέλλον- αλλά και η πλήρης εξάρτηση της χώρας από ευρωπαϊκά ή μη ευρωπαϊκά μονοπώλια όχι μόνο στο βαρύ οπλισμό, αλλά ακόμα και στα δευτερεύοντα, αλλά πολύ χρήσιμα βεβαίως, υλικά για την αμυντική ικανότητα του στρατού και της χώρας.

Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει πάση θυσία συκοφαντώντας τους εργαζόμενους και αθωώνοντας τη δική της πολιτική, να πάει σε μηδενική βάση, κλείνοντας τα εργοστάσια και κυρίως πουλώντας αυτά και την περιουσία τους σε ιδιώτες, που το βέβαιο είναι ότι θα αλλάξουν τη χρήση της γης. Είμαστε ριζικά αντίθετοι. Θεωρούμε ότι είναι αδύνατον να μπορούμε να μιλάμε για φιλολαϊκή ανάπτυξη σε συνθήκες όπου οι εστίες πολέμου είναι αρκετές και ανάβουν και νέες και να μην υπάρχει Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία που μπορεί να εξασφαλίζει την αμυντική ικανότητα της χώρας μέχρι εκεί που μπορεί να την εξασφαλίσει».

Από την πλευρά των εργαζομένων, ο Ευθύμιος Θεοχάρης, πρόεδρος της ΟΕΧΒΕ, επισήμανε ανάμεσα στα άλλα: «Φοβόμαστε ότι μια εταιρεία που έχει πολύ σημαντικό ρόλο, που τα αμυντικά προϊόντα που παράγει είναι πολύ σημαντικής αξίας, οδηγείται στο κλείσιμο, απλά για να εξυπηρετηθούν μεσάζοντες και ιδιώτες που κινούνται γύρω από τα κυκλώματα αυτά. Οι εργαζόμενοι θα αντισταθούν στο κλείσιμο των ΕΑΣ, θα παλέψουν για μια αμυντική βιομηχανία που να ανήκει στο κράτος και να πάρει την αξία που της πρέπει στην Ελλάδα».

ΝΕ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
Εκδήλωση για τους χαλυβουργούς

Εκδήλωση αφιερωμένη στον ένα χρόνο από την έναρξη του μεγαλειώδους αγώνα των χαλυβουργών του Ασπρόπυργου, οργανώνει, τη Δευτέρα, 5 Νοέμβρη, στις 7 μ.μ., η ΝΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ. Ο τόπος της εκδήλωσης θα ανακοινωθεί σύντομα.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Κινητοποίηση για δωρεάν μεταφορά

Κινητοποίηση με αίτημα αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν μεταφορά για άνεργους, φοιτητές, σπουδαστές και μαθητές διοργανώνουν την Πέμπτη 1η του Νοέμβρη, στις 11 το πρωί στο Αγαλμα του Βενιζέλου, η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, οι Λαϊκές Επιτροπές, το ΜΑΣ, οι Σύλλογοι Σπουδαστών Δημοσίων και Ιδιωτικών ΙΕΚ, το Συντονιστικό Αγώνα Νυχτερινών Σχολείων και οι Επιτροπές Αγώνα σε ΟΑΕΔ και ΑΕΝ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ