ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
«Δεν πρέπει να καταθέσετε τα όπλα»

Με τους εργαζόμενους του ΕΟΤ συναντήθηκε και μίλησε χτες η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, αναπτύσσοντας τις θέσεις του Κόμματος για τον τουρισμό και τονίζοντας την ανάγκη αγωνιστικής αντιμετώπισης των προβλημάτων τους

Η Αλ.Παπαρήγα ενώ μιλά στους εργαζόμενους του ΕΟΤ
Η Αλ.Παπαρήγα ενώ μιλά στους εργαζόμενους του ΕΟΤ
Κανένα ξεπούλημα δημόσιας περιουσίας. ΕΟΤ κρατικός. Να μη χαθεί κανένα δικαίωμα και κατάκτηση των εργαζομένων σε αυτόν. Οι διακοπές είναι δικαίωμα για τους εργαζόμενους και τη λαϊκή οικογένεια. Με αυτό το βασικό τετράπτυχο απευθύνθηκε η Αλέκα Παπαρήγα στους εργαζόμενους του ΕΟΤ, κατά τη χτεσινή της επίσκεψη στον Οργανισμό. Η ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος επισκέφθηκε τα γραφεία του ΕΟΤ επικεφαλής κλιμακίου του ΚΚΕ, την ίδια ώρα που οι κυβερνώντες στη Διυπουργική Επιτροπή για τον Τουρισμό, επεξεργάζονταν το κυβερνητικό σχέδιο για την άλωση το ΕΟΤ, την παράδοση της τουριστικής υποδομής στους εκπροσώπους του μεγάλου κεφαλαίου και θέσπιση πάμπολλων μέτρων για την ενίσχυση των διαδικασιών συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης κεφαλαίων και στον τουριστικό τομέα.

Η Αλ. Παπαρήγα τόνισε ιδιαίτερα ότι οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό δεν πρέπει να δεχτούν παθητικά τα όσα σχεδιάζονται σε βάρος τους, αλλά να αντιδράσουν, αναζητώντας ταυτόχρονα ευρύτερες συσπειρώσεις και με άλλους εργαζόμενους, για μια συνολική αντιπαράθεση, ώστε να είναι ουσιαστική και αποτελεσματική. «Να τους κάνετε να φοβηθούν», είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι ειδικά αυτή την περίοδο όπλο στα χέρια των εργαζομένων είναι και η ψήφος τους στις επερχόμενες εκλογές. Υπογράμμισε επίσης ότι λύσεις όπως οι μετατάξεις, ή κάποιες άλλες «προσφορές» δε λύνουν το πρόβλημα των εργαζομένων, καθώς οι ιδιωτικοποιήσεις γενικεύονται και θα βρουν μπροστά τους τα ίδια προβλήματα λίγο καιρό μετά.

Πριν τη συγκέντρωση του προσωπικού, η Αλ. Παπαρήγα συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΕΟΤ Γ. Πατέλλη και τη διοίκηση του Συλλόγου Εργαζομένων. Ενημερώθηκε τόσο για την πορεία του Τουρισμού, όσο και για τους φόβους των εργαζομένων απέναντι στις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στον ΕΟΤ. Η συζήτηση που ακολούθησε με τους εργαζόμενους, σε μια μαζική συγκέντρωση στον ημιώροφο του ΕΟΤ, είχε και ζωντάνια και επεκτάθηκε στην ανάλυση πολλών επιμέρους πλευρών του ζητήματος του Τουρισμού και των εργατικών δικαιωμάτων, γύρω από αυτόν και γενικότερα.

Οι θέσεις του ΚΚΕ

Η ΓΓ του ΚΚΕ ανέπτυξε βασικές πλευρές των θέσεων του Κόμματος για τον Τουρισμό, μίλησε όμως και για τα δικαιώματα των εργαζομένων, το συνδικαλιστικό κίνημα και την ανάγκη ανάπτυξης ενός αγωνιστικού μετώπου, το συνολικό διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης που προτείνει το ΚΚΕ.

Η Αλ. Παπαρήγα ήταν κατηγορηματική: «Δεν πρέπει να ξεπουληθεί τίποτα. Να ακολουθηθεί πολιτική τουριστικής ανάπτυξης, αλλά όχι σε βάρος της αγροτικής πολιτικής, της ανάπτυξης της βιομηχανίας, της αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου της χώρας. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αναπτυχθεί τουριστική πολιτική προσαρμοσμένη στον ανισότιμο καταμερισμό εργασίας που ισχύσει στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Στάθηκε ιδιαίτερα και στον εσωτερικό τουρισμό, αυτόν που σήμερα είναι ή τείνει να γίνει πολυτέλεια για τους εργαζόμενους, τη νεολαία, τη λαϊκή οικογένεια. Με την πολιτική που εφαρμόζεται, αλλά και τα νέα μέτρα που προωθούνται από την κυβέρνηση «χάνεται το δικαίωμα των εργαζομένων στον τουρισμό», είπε η Αλ. Παπαρήγα για να προσθέσει: «Για εμάς μετρήσιμο είναι και το δικαίωμα για ένα μήνα διακοπές. Οχι μόνο να το έχεις, αλλά και να το ασκείς, γιατί σήμερα μπορεί κάποιος να έχει ένα μήνα άδεια, αλλά πηγαίνει μια βδομάδα διακοπές».

Μιλώντας για τη συλλογιστική της κυβέρνησης, επισήμανε: «Τα επιχειρήματα που προβάλλονται για τις εξελίξεις στον τομέα του Τουρισμού δε μας πείθουν. Δε μας πείθουν ότι το κίνητρο είναι η αποκέντρωση, η εξάλειψη αρνητικών συνεπειών. Το κύριο για την κυβέρνηση, επισήμανε, είναι να πουληθεί το "φιλέτο" και να μπει στον τομέα της άμεσης επιχειρηματικής κερδοφορίας. Και οι ιδιωτικοποιήσεις στον τομέα του τουρισμού θα παρασύρουν πολλά ακόμη, ακτές και δάση, οτιδήποτε θεωρηθεί ότι είναι τουριστικά αξιοποιήσιμο. Οι συνέπειες θα είναι σοβαρές».

Αναφερόμενη ειδικότερα στην πορεία των ιδιωτικοποιήσεων στον Τουρισμό, προέβλεψε: «Ο,τι έχει να κάνει με υποδομή τουρισμού ή με δημόσια περιουσία που μπορεί να αξιοποιηθεί για τον τουρισμό, θα περάσει στον "πάγκο της λαϊκής αγοράς", για πώληση. Το τι θα πουληθεί και τι όχι, θα εξαρτηθεί από την πελατεία, αλλά όλα τα "φιλέτα" εκτίθενται προς πώληση. Κι αυτό έχει να κάνει και με συμφέροντα ελληνικά αλλά και με ευρωπαϊκές προδιαγραφές».

Σχετικά με τις συνέπειες αυτής της πολιτικής, σημείωσε: «Η λαίλαπα των ιδιωτικοποιήσεων, θα πλήξει τον Τουρισμό, το δικαίωμα του λαού για τουρισμό και τους εργαζόμενους στον τουρισμό. Κι έχουμε ήδη πληρώσει βαρύ τίμημα. Την εγκατάλειψη του περιβάλλοντος σε ορισμένες περιοχές, την εγκατάλειψη της καλλιέργειας της γης. Εχουμε ήδη βιώσει τη στρεβλή και ανισόμετρη ανάπτυξη του τουρισμού στην Ελλάδα και τώρα θα αντιμετωπίσουμε ακόμη μεγαλύτερα τιμήματα».

Η Αλ. Παπαρήγα αναφέρθηκε στις επιπτώσεις των ιδιωτικοποιήσεων όχι μόνο για τους εργαζόμενους σε ένα συγκεκριμένο κλάδο, αλλά για όλο το λαό και υπογράμμισε: «Εσείς εδώ θα πληγείτε έτσι κι αλλιώς και δεν πρέπει να καταθέσετε τα όπλα».

Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά που έγινε για τους μικρομεσαίους στον κλάδο του Τουρισμού, εκείνα τα μικροαστικά στρώματα που -με θετικά και αρνητικά- μπόρεσαν να στηριχτούν στον Τουρισμό και να αμβλύνουν τις συνέπειες από την αντιαγροτική πολιτική και την πολιτική λιτότητας τις προηγούμενες δεκαετίες. «Τώρα θα φύγουν από τη μέση πολλοί μικρομεσαίοι, χωρίς να έχουν εναλλακτική λύση, να πάνε στην αγροτική πολιτική ή στη βιομηχανία. Οπως θα πληγούν και πολλές εργατικές οικογένειες που είχαν τον Τουρισμό ως συμπληρωματικό εισόδημα».


ΜΑΣ ΡΩΤΑΤΕ... ΑΠΑΝΤΑΜΕ

Η ΝΔ αναφερόμενη στα προβλήματα των μικρομεσαίων αγροτών διατείνεται ότι η πολιτική της μπορεί να τα διαχειριστεί προς όφελός τους. Ποια είναι η πραγματικότητα;

ΠΡΑΓΜΑΤΙ, η ΝΔ αυτοπροβάλλεται ως ο πραγματικός υπερασπιστής των μικρομεσαίων αγροτών, κάνοντας οξύτατη κριτική στην κυβέρνηση για αδυναμία αντιμετώπισης των προβλημάτων της. «Τη μάχη για την υπεράσπιση των συμφερόντων των αγροτών μας στην ΕΕ θα τη δώσω πρώτος εγώ». Αυτή τη (μελοδραματική) «δέσμευση» αρέσκεται να επαναλαμβάνει ο Κ. Καραμανλής κάθε φορά που αναφέρεται στα προβλήματα των αγροτών. Ο λόγος είναι απλός: Δεν έχει τίποτα ουσιαστικό να πει στους αγρότες. Τίποτα που να μπορεί να αλλάξει τη ζωή τους προς το καλύτερο, τίποτα που να αποτρέψει το δρομολογημένο ξεκλήρισμά τους.

Η ηγεσία της ΝΔ κινείται με ευλάβεια στο πλαίσιο της ΚΑΠ και συμπίπτει με την κυβέρνηση Σημίτη στην επιβολή των καταστροφικών για τους αγρότες πολιτικών της. «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο σχεδιασμός, ο προγραμματισμός και η στρατηγική ανάπτυξης του αγροτικού τομέα πρέπει να γίνεται, με δεδομένα τα πλαίσια της ΚΑΠ», αναφέρεται με σαφήνεια στο κυβερνητικό πρόγραμμα που παρουσίασε πριν από μερικούς μήνες στη Λάρισα για την «αγροτική ανάπτυξη».

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ξεχειλίζει παχιά λόγια δημαγωγίας και παρηγοριάς, αλλά περιέχει και ένα πακέτο νεοφιλελεύθερων μέτρων, με στόχο συγκέντρωση της γης και της παραγωγής στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών - επιχειρηματιών. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα της γεωργίας μας σήμερα είναι η έλλειψη ανταγωνιστικότητας», διαπίστωνε ο Κ. Καραμανλής, συμπληρώνοντας ότι «η παραγωγική ανασυγκρότηση του ελληνικού αγροτικού χώρου θα γίνει με μοχλό την οργάνωση της γεωργίας "σε επιχειρηματική βάση, ελκυστική σε επενδυτικές πρωτοβουλίες"».

Η «προσαρμογή στην πραγματικότητα», που διακηρύσσει η ηγεσία της ΝΔ για τους αγρότες σημαίνει απλά «ναι» στο ξεκλήρισμα και τη βίαιη προλεταριοποίηση χιλιάδων αγροτών.

ΟΙ «ΔΡΑΣΕΙΣ» και τα μέτρα που περιλαμβάνει το πρόγραμμα της ΝΔ, πέρα από ανούσιες φραστικές περικοκλάδες, στοχεύουν στην «αύξηση του μεγέθους των γεωργικών εκμεταλλεύσεων» και την οργάνωσή τους σε επιχειρηματική βάση. Εξάλλου, με την «οργανική διασύνδεση», που επαγγέλλονται, των αγροτών με τις πολυεθνικές τροφίμων μέσω «συμβολαίων», ουσιαστικά παραδίδονται, δίκην κολίγων, στα μονοπώλια. Αναπαράγονται, επίσης, οι γνωστές συνταγές για «αναδιαρθρώσεις καλλιεργιών», που σημαίνει απλά «εγκαταλείψτε τις δυναμικές εκτατικές καλλιέργειες» (σιτηρά, δημητριακά, βαμβάκι, καπνός, τεύτλα, αμπέλια, λάδι, εσπεριδοειδή κ.ά.), και ασχοληθείτε με άλλες καλλιέργειες, με τον αγροτουρισμό κλπ., ό,τι δηλαδή προτείνει και η ΕΕ και η κυβέρνηση. Η ΝΔ δεν προτίθεται να κάνει τίποτα περισσότερο για τους συνεταιρισμούς, γιατί εκτιμά ότι ο ισχύων νόμος «είναι φιλελεύθερος και δε χρειάζεται σημαντικές αλλαγές».

Η ΗΓΕΣΙΑ ΤΗΣ ΝΔ, προφανώς γιατί θεωρεί σίγουρη την ψήφο των αγροτών, ουσιαστικά έχει πάρει σιωπηλά πίσω παλαιότερες υποσχέσεις για μείωση του κόστους παραγωγής: «Εδώ, ίσως είμαι δυσάρεστος», είπε στην παρουσίαση του προγράμματος ο Γ. Σουφλιάς και έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι «η μείωση του κόστους παραγωγής θα προέλθει κυρίως από την αύξηση των αποδόσεων και την εφαρμογή σύγχρονης τεχνολογίας». Μέτρα, όπως η μείωση του ΦΠΑ, σε γεωργικά μηχανήματα και εξοπλισμό, μείωση της τιμής του πετρελαίου, κ.ά. θα ληφθούν «όπου αυτό είναι εφικτό»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ