ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 30 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΝΟΜΟΣ
Κυβέρνηση - ΣΕΒ συμφώνησαν στις σκανδαλώδεις ρυθμίσεις

Από κοντά και ο Πολυζωγόπουλος της ΓΣΕΕ, σε ρόλο μαϊντανού στη σούπα της κοινωνικής συναίνεσης, ζήτησε να προωθηθεί γρήγορα στη Βουλή ο σκανδαλώδης νόμος

Την ώρα που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ εμμένει δογματικά στη συνέχιση της αντιλαϊκής οικονομικής πολιτικής και το 2004, απορρίπτοντας τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων που ενισχύουν τo μέτωπο των αγωνιστικών διεκδικήσεων - με το επιχείρημα «δεν αντέχει η οικονομία» - την ίδια ώρα, ενισχύει τα ήδη πλουσιοπάροχα προνόμια για το μεγάλο κεφάλαιο, με το νέο αναπτυξιακό νόμο. Χαρακτηριστικές, από αυτή την άποψη, είναι και οι αλλαγές στο αρχικό κείμενο του νομοσχεδίου για το νέο «αναπτυξιακό» νόμο που αποφάσισε η κυβέρνηση και γνωστοποιήθηκαν χτες από τον αρμόδιο υπουργό Οικονομίας, Ν. Χριστοδουλάκη, μετά από κοινή σύσκεψη που είχε με τους προέδρους του ΣΕΒ, Οδ. Κυριακόπουλο, και της ΓΣΕΕ, Χρ. Πολυζωγόπουλο. Από τις δηλώσεις που έγιναν - και από τους «3» - μετά τη σύσκεψη, είναι ολοφάνερη η απόφαση της κυβέρνησης να ικανοποιήσει μερικές από τις «επιθυμίες» που είχαν εκφράσει οι βιομήχανοι και άλλοι μεγαλοεπιχειρηματίες.

Στην ουσία, κυβέρνηση και επιχειρηματίες κατέληξαν σε συμφωνία για τα νέα σκανδαλώδη προνόμια προς το μεγάλο κεφάλαιο, με τις ευλογίες του προέδρου της ΓΣΕΕ, τον οποίο οι κυβερνώντες χρησιμοποιούν σαν μαϊντανό νομιμοποίησης κάθε αντιλαϊκής επιλογής. Να υπενθυμίσουμε ότι οι βιομήχανοι, αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση του σχεδίου για το νέο «αναπτυξιακό» νόμο, είχαν εκφράσει την ...επιθυμία τους για βελτιώσεις στην κατεύθυνση ενίσχυσης των κινήτρων. Ετσι, αχόρταγοι οι επιχειρηματίες, οι οποίοι πραγματοποιούν επενδύσεις με χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού, δηλαδή του ελληνικού λαού, απέσπασαν χτες τη διαβεβαίωση του υπουργού για την ικανοποίηση μιας σειράς «αιτημάτων» τους, όπως ότι ο σχηματισμός του αφορολόγητου αποθεματικού θα ισχύει από το 2003 για τη διαφορά των κερδών μεταξύ του τρέχοντος και του προηγούμενου έτους. Αυτό ήταν το επιστέγασμα μιας μακρόχρονης διαδικασίας που διήρκεσε περί το ένα έτος, με κύριο χαρακτηριστικό τις συνεχείς παρασκηνιακές επαφές μεταξύ της κυβέρνησης και του ΣΕΒ, με την πρώτη να λέει σας δίνω αυτά και αυτά, και τους θρασύτατους επιχειρηματίες να αντιλέγουν, πως είναι λίγα, δώσε κι άλλα.

Με τις αλλαγές εισάγεται:

  • Νέο καθεστώς φορολογίας με μειωμένο συντελεστή 25% για επενδύσεις άνω των 30 εκατ. ευρώ
  • Η αποσύνδεση του ύψους της επιχορήγησης από τα όρια που ισχύουν σήμερα
  • Η αύξηση της επιδότησης για κάθε νέα θέση εργασίας
  • Η συνέχιση των επιχορηγήσεων και για τις λεγόμενες παλιές - άνω των 5 ετών - επιχειρήσεις, τις οποίες ο σημερινός νόμος εξαιρεί
  • Δυνατότητα σχηματισμού αφορολόγητου αποθεματικού ίσου με το 35% των καθαρών κερδών κλπ. Παρ' όλα αυτά, οι επιχειρηματίες ζητούσαν κι άλλα.

Σε ρόλο κυβερνητικού παράγοντα ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Οδ. Κυριακόπουλος, μετά το τέλος της συνάντησης, εκφράζοντας την ικανοποίηση των βιομηχάνων, ομολόγησε: «Ο νέος νόμος δίνει ένα βελτιωμένο πλαίσιο (επενδύσεων) πάντα με τους περιορισμούς βεβαίως που έχει η ελληνική οικονομία και οι δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας. Εχουμε νομίζω εξαντλήσει το διάλογο και περιμένουμε να δούμε τον νόμο, να μπαίνει γρήγορα στην πράξη».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ και μέλος της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, Χρ. Πολυζωγόπουλος, σε διπλό ρόλο, κυβερνητικού εκπροσώπου και εκπροσώπου του ΣΕΒ, δήλωσε: «Θεωρώ ότι ο αναπτυξιακός νόμος, όπως τελικά διατυπώνεται, υποστηρίζει περαιτέρω την αναπτυξιακή πορεία της χώρας, και ζητάμε να προωθηθεί γρήγορα στη Βουλή»!


ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΔΕΗ
Θηλιά στους εργαζόμενους και στο λαό

Μεγάλη ήταν και αυτή τη φορά η προσέλευση των ξένων και εγχώριων... θεσμικών επενδυτών για την απόκτηση του νέου πακέτου μετοχών της ΔΕΗ που παραδόθηκε από την κυβέρνηση στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Ετσι από αύριο, το τρίτο πακέτο της ΔΕΗ της τάξεως των 15,7%, περνάει σε ιδιώτες, ενώ το ποσοστό των μετοχών που ήδη ξεπουλήθηκε φτάνει το 48,7%.

Η προσέλευση των ιδιωτών στηρίχτηκε κυρίως στις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης και της διοίκησης της ΔΕΗ για αυξημένη κερδοφορία της Επιχείρησης, και συνεπώς παχυλά κέρδη για τους κατόχους πακέτων μετοχών. Η τρίτη φάση της ιδιωτικοποίησης, είχε ως σημαία την τεράστια κερδοφορία της ΔΕΗ κατά τα δύο τελευταία χρόνια που λειτουργεί με αυστηρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Μάλιστα, στο ενημερωτικό δελτίο που συνέταξαν οι ανάδοχοι, ένα από τα θετικά στοιχεία που καταγράφεται προς ενημέρωση των «επενδυτών» είναι η δραστική μείωση του προσωπικού της ΔΕΗ. Αναφέρει συγκεκριμένα, ότι μέσα σε μια 7ετία ο αριθμός των εργαζομένων θα έχει μειωθεί κατά 6.600 άτομα. Δηλαδή από 31.600 που ήταν το 2000 θα έχουν «πέσει» το 2007 στους 25.000. Βέβαια η μείωση του προσωπικού θα συνεχιστεί, και πέραν του 2007, αφού για κάθε 10 αποχωρήσεις εργαζομένων, θα προσλαμβάνεται ένας!

Στο βωμό του κέρδους θυσιάζεται όμως και η επάρκεια σε ηλεκτρική ενέργεια, αφού στο επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ που είναι κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των συμφερόντων των ιδιωτών, δε θα κατασκευαστούν νέες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Συγκεκριμένα, μέχρι το 2009, προγραμματίζεται η κατασκευή μιας μονάδας φυσικού αερίου ισχύος 360 - 400MW στο Λαύριο, και ένα υδροηλεκτρικό ισχύος έως 120MW στον Ιλαρίωνα. Για το αν θα υπάρχει επάρκεια για την κάλυψη των συνεχώς αυξανόμενων αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια, ουδείς από τους κυβερνώντες προβληματίζεται, αφού βασικός στόχος τους είναι η κάλυψη της επιθυμητής κερδοφορίας των ιδιωτών.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ